Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VIA uvádí čtyřjádrový procesor VIA QuadCore

VIA QuadCore z obou stran
Když VIA uvádí, většinou jen hovoří s tím, že už začíná vyrábět a v prodeji budou později (zde konkrétně ve třetím kvartálu tohoto roku). Každopádně třetí výrobce x86-kompatibilních procesorů konečně uvádí svůj první čtyřjádrový procesor. Inspiraci VIA našla u Intelu, jde o nemonolitický čip, který na jedné destičce nese dva kousky dvoujádrového křemíku…

Procesor nenese překvapivě označení VIA Nano X4, přestože by klidně mohl (je utvořen ze dvou VIA Nano X2), je pojmenován prostě jednoduše VIA QuadCore, o to „složitější“ je pak jeho logo.

VIA QuadCore VIA QuadCore logo

Mikroarchitektura je tedy dle očekávání Isaiah se 64bitovým rozšířením kompatibilním s AMD64. TDP procesoru je 27,5 W, frekvence 1,2+ GHz (přetaktovává se na 1,47 GHz, obdoba technologie Turbo Boost), sběrnice 1 333 MHz, výroba na 40nm procesu. Právě rychlost sběrnice je zde klíčová, protože všechna čtyři jádra spolu a s čipsetem komunikují přes ni (jde o VIA V4 Bus, de-facto ekvivalent někdejší Intel FSB). Procesor nese celkem 4 MB L2 cache, pro každé jádro 1 MB. Samozřejmostí je pinová kompatibilita s předchozími procesory. No, a to je vlastně o tomto procesoru vše.

VIA QuadCore
Tagy: 
Zdroje: 

VIA

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIA uvádí čtyřjádrový procesor VIA QuadCore

Pátek, 13 Květen 2011 - 18:37 | Tralalák | Papierové draky? Veď VIA keď procesor predstaví...
Pátek, 13 Květen 2011 - 18:09 | Tralalák | Ja len upozorním nezamieňať si spotrebu a max....
Pátek, 13 Květen 2011 - 17:48 | Kert | Ta spotřeba už je šílená. Zajímalo by mě, jak je...
Pátek, 13 Květen 2011 - 15:28 | mixal 11 | Papierove draky, nedostizne legendy azie ...

Zobrazit diskusi