Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIA VX11 - čipset (skoro) nabitý moderními technologiemi

Už tento týžden Vám exclusívne prinesiem videoreportáž nielen Mini-ITX dosky VIA EPIA M920 s týmto all-in-one chipsetom priamo z veľtrhu Embedded World 2012.

• "You will also see EPIA-M920, VIA's first embedded board with DirectX 11 support. Featuring the latest integrated chipset VX11, VIA EPIA-M920 delivers smooth playback of HD videos with hardware decoding and encoding acceleration of H.264, MPEG-2, and WMV9 formats."

zdroj: http://www.viaembedded.com/en/eDM/20120119/Invitation_VIA.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je sice pěkné, ukážou nám to, ale koupit to stejnak napůjde :-)
Trošku mi to připomíná uvedení A8-3850, týden byl, pak byl vyprodán a teď už skorem zase není protože je novjejší model :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To bude zrejme tým, že VIA resp. VIA Embedded sa orientuje primárne na vertikálny Embedded segment trhu kde je úzka špecializácia a nikto nepredpokladá, že to tu bude mať skladom ani len každý tretí e-schop alebo veľkosklad.

Ale, čo je hlavné a týka sa to SOHO segmentu teda Small Office/Home Office tak tam samotná VIA Technologies potvrdila, že chystá základné dosky rady pc-1 formátu Flex-ATX, Mini-ITX. Rodina pc-1 zahrňuje cenovo dostupné dosky (pc-1 znamená „PC pre ďalšie jednu miliardu ľudí“*). Predsa len kombinácia VIA Multi-Core procesora + VIA VX11 MSP bude zrejme tým dostatočným základom aj v low cost/low power PC-1 platformy.

Samozrejme a potom sú tu ešte OEM a ODM výrobcovia čo je z hľadiska VIA platformy kapitola sama o sebe.
Zostáva len veriť, že sa VIA podarí "presvedčiť" čo najviac týchto výrobcov desktopov, nettopov, notebookov a mininotebookov.
ZOTAC ZBOX nano VD01 a VD01 Plus je dôkazom, že sa to dá. Ale ako sa povie "jedna vlaštovka jaro nedelá" ...

* to kvantitatívne vyjadrenie berte z veľkou dávkou nadhľadu v prípade tejto platformy :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mně by docela zajímalo (nezávislá čísla), jestli VIA ten embedded segment vydělává tolik, aby si mohla dovolit mít tam ty ceny tak vysoko. Má vůbec VIA v embedded nějakou rozumnou konkurenci?
Když firmy vydávají výsledky analýz trhu, je tam Intel, pak AMD, pak dlouho nic a teprve VIA, což je výsledek obecně za x86. Nanejvýš to rozdělí na segment serverový, desktopový a mobilní. O embedded ani slovo.
Podle mě má VIA atraktivní produkty pro nettopy a HTPC (na mě působí kombinace VIA Nano X2 či QuadCore + VX11 vyloženě jak světlo na Pavlovovy psy), ale za prvé to nejde normálně koupit a za druhé to nejde normálně zaplatit. Přitom tenhle třetí by s rozumnou cenou imho natrh zadel jak Intelovým Atomům, tak AMD Bobcatům.
Možná VIA byla vždycky taková. Už od dob jejích prvních C3 jsem si nějak nevšiml, že by šly koupit. Koupit bývalo možné celkem v pohodě Cyrixy i WinChipy (což byly strašný procáky, mám bohaté zkušenosti, svého času jsme z nich jedné finančně neochotné škole stavěli několik tříd - no, dostali, co chtěli ;). VIA - to jsem zatím viděl jen na fotkách (nepočítám čipsety, tam měla VIA jméno ... no, několik jmen ;). Mám takový dojem, že výroba procáků VIA je tak "mizerná" (co do kvantity), že jsou rádi, že uspokojují aspoň ten embedded segment (a ještě relativně draze, což může být zase dáno tím, že prodávají málo a nemá se to jak zaplatit).

Nevím. VIA je sice papírově ten třetí, ale jinak jde o hráče, se kterým pro běžného smrtelníka nemá smysl počítat. Velmi by mě potěšilo, kdyby se to změnilo. Z mého pohledu jde o vyložené plýtvání x86 licencí (kdo si může dovolit ten luxus mít x86 licenci? Dneska vlastně už kromě těch, co ji mají, nikdo - nepočítám ty části x86, které jsou již volně k užití, to je snad tuším do 486, ne-li do prvních Pentií, kdyžtak mě někdo opravte, gůglit se mi nějak nechce ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ámen WIFTe !

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

• Divízia VIA VEPD neboli VIA Embedded je primárnym nositeľom know-how VIA platformy. (Embedded In Your Success) Ak si stiahneš aj ďalšie prospekty tak získaš mozaiku naozaj celého vertikálneho embedded segmentu, ktorý z tým horizontálnym nazvyme ho consumer SOHO má naozaj spoločnú len x86 platformu a už aj v embedded začína VIA VEPD pozvolna nasadzovať ARM a naopak s x86 podporujú aj Android. Ta divízia ich živý a dáva tej spoločnosti zmysel a v tomto segmente sú marže úplne niekde inde => aj dôraz na kvalitu, záruku, minimalizácia second level supportu atď.

• Naozaj neviem kde začať /The Information PC Platform, VIA EPIA (Embedded Platform Innovative Architecture)/ a skončiť /VIA Isaiah microarchitektúra, VIA MSP4/ takto v diskusnom príspevku snáď len nech mi je tu odpustené troška som to aj historologicky zhrnul v článku Recenzia: VIA Nano X2 - trpaslík, ktorý nepozná kompromisy
zdroj: http://extrahardware.cnews.cz/forum/viewtopic.php?f=38&t=20384

• To video čo som ti vtedy postol z anandtechu a VIA Centaur employee solders a dual-core Nano die onto a BGA package ťa zrejme zmietlo, že to nestíha vyrábať. Ale to sú CPUčka len pre interné testovacie potreby samotnej VIA/Centaur :)

• Embedded doska VIA EPIA M900 Mini-ITX (naľavo) vs. SOHO doska VIA VE-900 Mini-ITX (napravo)
zdroj: http://cfile25.uf.tistory.com/image/12438F364F4A38EB282838
Inak tá ponuka na otestovanie VIA VE-900 Mini-ITX z mojej strany stále platí a ako bonus môžem pridať aj pre „Boba van Sikorského" ZOTAC GeForce GT520 PCI 512MB DDR3 :)

• Naozaj zostáva len dúfať, že VIA opäť opráši tak ako slúbila PC-1 platformu (inak Biostar Viotech 3200+ alebo ASRock PV-530A nepriamo do nej patrí) s VIA Multi-Core procesormi a VIA VX11 MSP čím by sa táto low-end SOHO platforma aj hromadne rozšírila a oddobne OEM a ODM ponúkli viac produktov pre consumer zákazníkov.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chcete říct, že VIA je prní kdo bude mít USB 3 v čipsetu? Intel a AMD by se měly stydět, jít do kouta a naliskat si mezi sebou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nechceme. První je AMD se svým A75 pro Llano ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zo zaťatými zubami súhlasím s WIFT-om aj keď fundamentálne akademicky by som mohol povedať, že nie nemajú chipset, ale majú len Fusion Controler Hub A75 čo nie je nič iné ako pozostatok južného mostíka s USB3.0 a teda, že sa im to tam zjednodnodušene povedané ľahšie integrovalo :) Ale všetko má dve mince to čo sa im ľahšie integrovalo FCH A75 (USB3.0) o to viac práce bolo s druhým čipom čo je samotné APU. Proste jedná sa len o iný prístup v integrácii.
Ale naozaj aby som neprudil tak ešte raz prizvukujem, že keď WIFT píše "První je AMD se svým A75 pro Llano" tak proste je to tak.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.