Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Více pozitivní, nikoli však důvěryhodná zpráva

AMD Bulldozer
Na světlo světa začínají prosakovat zprávy o tom, že AMD „Bulldozer“ bude „Intel Core i7 killer“. Nakolik jsou to zbožná přání fanoušků AMD a nakolik realita budoucnosti letošního roku, to samozřejmě ukáže až čas, nicméně neuškodí, když se budeme formou „jedna paní povídala“ už nyní bavit o tom, co se vlastně šušká a odkud to pochází. Jednu informaci už jsme vám přinesli, to když pravděpodobně kdesi v AMD usoudili, že procesory s přídavkem FX by se mohly opět objevit, další dvě zprávy si rozebereme nyní. Nebojte, věnujeme tomu jen dnešek a pak si dáme „voraz“… ;-)

Kapitoly článků

2.  Více pozitivní, nikoli však důvěryhodná zpráva

Tu ale přichází zpráva údajně opět odkudsi z AMD, nejmenovaný zaměstnanec této společnosti prý vynesl cosi o srovnání s nejlepším šestijádrem Intelu, tedy Core i7 980X. V benchmarku zaměřeném na renderování 3D je prý osmijádrový „Bulldozer“ o neuvěřitelných 92 % lepší než Core i7 980X. Oba dva „úniky“ se liší natolik, že je v takové situaci těžké uvěřit jakémukoli z nich. Stačí se ale podívat na zdroj druhého a první začne být o 50 % důvěryhodnější.

Druhý únik nám k tomu ale přidává jednu zajímavou informaci navíc, což je ale ve stínu obecné důvěryhodnosti této zprávy celkem jedno. AMD prý hodlá znovu oživit platformu Quad FX, tedy dva procesory v jednom desktopovém PC (tenkrát to byla znouzectnost, AMD musela dokonce zpočátku počítat s čipsety Nvidie, příliš smyslu nám to ale nedává ani dnes).

Popis platformy AMD Quad FX

Dejme tomu, že bychom se drželi toho méně uvěřitelného zdroje a že by byl nejrychlejší osmijádrový „Bulldozer“ opravdu dvakrát tak rychlý než nejrychlejší šestijádrový „Nehalem“ (Core i7). Hovoří se o tom, že osmijádrový „Bulldozer“ poběží na frekvenci někde od 3,4 do 4 GHz. Zkusme (na rozdíl od zdroje tohoto drbu) AMD „nefandit“ a řekněme, že to bude na 3,8 GHz. Jednoduchým výpočtem, který by se od reality lišil v několika drobných tolerancích, jež můžeme nyní zanedbat, dojdeme k závěru, že jedno jádro „Bulldozeru“ by bylo přibližně o 30 % rychlejší než jedno jádro Nehalemu na stejném taktu (počítáno včetně HyperThreadingu). To by pochopitelně znamenalo, že „Bulldozer“ by mohl být vhodným kandidátem i pro běh jednovláknových aplikací. Pokud by to „Bulldozer“ zvládal na nižších taktech, pak by jeho jádro bylo ještě efektivnější.

Důvěryhodnost této zprávy podkopávají dva fakty. Upozornil nás na ni v diskuzi pan Bohumil Federmann (kdo nezná, nechť se zeptá strýčka Googla) a pak zdroj této zprávy, server Scarletwhore.com (překládat to nebudeme ;-), působí po prolistování asi tak seriózně jako Blesk nebo Aha!. V neposlední řadě je s tímto tvrzením coby zdroj v podstatě sám. Autor tamních článků o AMD se rovněž nikterak netají s tím, že je AMD jeho oblíbenou společností.

Podstatně více se tak hovoří o situaci prvního „úniku“, podle níž by to vše bylo značně horší, neboť by stále převažovala rychlost jádra „Nehalemu“ při srovnání na stejných taktech (jádro „Bulldozeru“ by dosahovalo pouze 60 % rychlosti jádra „Nehalemu“ na stejném taktu, tento údaj ale raději neberte vážně, protože počítá s frekvencí „Bulldozeru“ 3,8 GHz, očekáváme, že to bude méně). Pak by AMD v podstatě jen imitovala Intel v dobách, kdy Intel uvedl Pentium 4 Extreme Edition (tlačila by rychlost vpřed pouze hrubou silou – taktem a počtem jader, nicméně on by tomu i pojem „Bulldozer“ celkem odpovídal).

Dost bylo řečí, počkejme si na nějaké věrohodnější informace. „Bulldozery“ by se měly začít ve velkém vyrábět údajně v dubnu, pak snad budeme moudřejší. Když to půjde dobře, mohlo by se něco zajímavého objevit už na CeBITu (ten je letos od 1. do 5. března).

Kapitoly článků
2.  Více pozitivní, nikoli však důvěryhodná zpráva

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku AMD „Bulldozer“ prý převálcuje Core i7

Čtvrtek, 23 Únor 2017 - 22:03 | BTJ | 6 let pote ...... tak nakonec se ukazalo, ze to...
Středa, 19 Leden 2011 - 19:48 | sniper29a | bez prosimte radsi sledovat porno na pc. pokud uz...
Středa, 19 Leden 2011 - 19:47 | sniper29a | neminil jsem nijak hajit nejake firmy. ja s tim...
Středa, 19 Leden 2011 - 14:05 | Ludek Jelinek | Firmy jsou opravdu strategicke pro USA, a prave...
Středa, 19 Leden 2011 - 09:40 | ork | Me zarazi proc clovek, ktery je nespokojen s ATI...
Středa, 19 Leden 2011 - 09:25 | Ludek Jelinek | "... kontaktujes podporu ... " - no,...
Středa, 19 Leden 2011 - 08:46 | tslany | No, nevím jak ty, ale když jsem mu dával plusko,...
Středa, 19 Leden 2011 - 00:20 | Jirka88 | no nevím, co se doporučovalo dřív, ale prostě...
Úterý, 18 Leden 2011 - 21:32 | spaniel | už radšej nič nekomentuj - tento tvoj príspevok...
Úterý, 18 Leden 2011 - 21:13 | sniper29a | intel chipset drivers nemaji zadny uninstal a...

Zobrazit diskusi