Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vivaldi je nový prohlížeč od tvůrců Opery na bázi Chromium

Ráno mě o Vivaldi informoval kolega, psali to asi i na idnesu. Od rána ho tu teda mám nainstalovaný a už zkouším ;-))
Kdysi dávno když jsem nastupoval mě kolega nakazil operou a v dobách, kdy se světu ukázala v15 a další verze jsme byli oba lehce znechucení. Na novější verzi jsem nastálo přešel před pár měsici, i tak je to furt utrpení. Lehce nechápu co jim brání udělat advanced verzi nastavení, to co uměla v12 a starší, tomu se s rozšířeními pouze přibližuje.... no, uvidíme kam pánové dotáhnou Vivaldiho ale zatím to vypadá že opera u mě padne ;-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to je opravdu jen „tech preview“ a ne funkční prohlížeč (a zřejmě není úplně vyladěná správa systémových prostředků, protože se po chvíli viditelně zpomaluje).

Ale jako ukázka se mi to líbí, proti Opeře 15 tohle vidím jako správný směr pro fanoušky Opery.
Snad dotáhnou plnou verzi dřív, než Opera 12 přestane být použitelná :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

že to je tech preview a není to ani zdaleka hotový prohlížeč je mi jasné ;-) ale i tak je vtipné jak moc je to na tech preview použitelné. de facto ho tu používám skoro výhradně a kromě chybějících nebo nefunkčních vlastností jsem si problému nevšiml ;-)
a nějakého zvláštního zpomalování jsme si zatím taky nevšiml.... no, uvidíme, jsem zvědav jak to bude pokračovat ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možnost dát si otevřené taby na stranu + možnost je seskupit... to je snad jediná věc, která mi opravdu scházela při přechodu ze staré Opery 12 na Chrome/Operu>15 (a dodnes schází snad všem prohlížečům). Takže pokud to dají dohromady tak, aby to šlapalo alespon jako Chrome, tak přecházím.

A pokud by se stahované soubory daly rovnou otevřít, tak to už bych si asi úplně ustříknul blahem ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jestli s tema souborama myslite ze jde pustit stahovanej film tak to lze u chrome/opery taky ale neni to tak pohodlny jako to bylo na stary opere kde se uchovavala koncovka u nedostazenejch souboru

jinak celej download manager je hlavni vec co me na novy opere se**

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to je vlastně další věc, na kterou bych už skoro zapomněl, že to fungovalo takhle pohodlně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak u mě je seskupování listů jedna z mála věcí, které mě na staré Opeře vytáčejí. Resp. fakt, že to nejde vypnout.
Když mám otevřenou hromadu listů a citlivější myš, při kliknutí se občas nepatrně posune do strany, což ho seskupí s vedlejším listem a pak je vopruz tu skupinu zrušit (protože je nutné trefit ty asi dva pixely, kdy se list vytáhne ze skupiny, ale neseskupí s tím na druhé straně).

Z podobného soudku je nemožnost vypnout změnu výšky toho horního řádku s oušky stránek. Stačí špatně kliknout, ten řádek se zvětší, místo ikon stránek se začnou zobrazovat malé náhledy… což spustí generování náhledů pro všechny otevřené stránky.

Tohle by taky mohlo jít vypnout, alespoň nějakou pokročilou konfigurací.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde to presne je, ale ty minitaturni nahledy jsou urcite vypnout, sam to tak pouzivam na vicero strojich (melo by to byt Preferences -> Advanced -> Tabs -> Enable thumbnails in tabs (zakazat)
Na hromadu listu pouzivam to, ze se lista s otevrenymi listy po zaplneni rozsiri na dalsi radky, ale "ousko" si zachova normalni velikost pres kontextove menu na liste je to Customize -> Appearance -> Toolbars -> Wrapping -> Wrap to multiple lines

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Operu jsem používal mnoho let (verze 8 až 12) jako hlavní prohlížeč. Hlavně proto, že měla vlastní jádro. Nejenže bylo úžasně rychlé, ale taky na rozdíl od ostatních nesralo na standardy. Takže Opera jako první prošla ACID testy apod.

K tomu skvělé možnosti nastavení, ovládání, rychlý emailový klient apod beru spíš jako bonus. Základem bylo rychlé jádro.

Potom Opera vlastní jádro zahodila, já jsem zahodil Operu.

Pokud má být Vivaldi postaven na Chromiu, bude to jen další klon chrome, stejně jako Opera. Nic víc.

To už je lepší si vyšperkovat Firefox nebo Seamonkey.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

záleží na tom jak ten klon udělají. jestli to naklonují jak opera, takže téměř shodné, tak si to fakt můžou nechat. pokud ale na tom jádru udělají prohlížeč, co z většiny vrátí funkce a fičury co nová opera osekala a dají lidem možnost vybrat mezi simple/advanced tak jak instalátor, určitě si své uživatele najdou. Nebude jich xy milionů jak chrome, ale i tak si myslím že by standartní operu mohli trumfnout ;-)) Přece mi nechcete tvrdit že všichni lidi na planetě maj rádi když za ně někdo rozhoduje co je lepší (new opera, podle mě i chrome)? ;-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze vetsina uzivatelu jsou, pokud jde o pocitace, hrozne submisivni. :-D Uz jste videl BFU, ktery by reklo neco jinyho nez ... "me je fuk co mi tam das/co s tim udelas, hlavne at to funguje"? Krom toho jeden velky trumf Chromu ... ma ho vetsina lidi nainstalovany at uz chteji nebo ne, protoze staci stahnout nejakou free aplikaci a ve dvou ze tri pripadu se spolu s ni instaluje i Chrome. Coz je i jeden z duvodu, proc ho pouzivam jen kdyz to nejde jinak. Irituje me, ze se siri doslova jako trojan.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne pouzivam Operu od verzie 5 spred takmer 1,5 dekady.

... nesrala na standardy. A to je ten problem. Ostatni na standardy zvysoka srali, hlavne ten najvacsi (M$). Kam sa dostali internetove stranky od 2000 po 2010, ked boli prisposobovane len pre IE ...

Cely M$ je standard sam o sebe. On nepotrebuje standardy ... Vzdy ked niekto nieco poctivo robi a dodrziava, nakoniec je z neho ten najvacsi debil a pochodi najhorsie ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já rozhodnutí nevyvíjet vlastní jádro chápu.

1. Na vývoj jádra potřebujete programátory a když chcete dělat „alternativní“ prohlížeč pro jednotky procent trhu, prostě si tak velký tým (aby zvládl udržovat vlastní jádro i vlastní prohlížeč) nemůžete dovolit.

2. Jádro musíte vyvíjet průběžně. Jádro staré Opery bylo napřed co do funkcí a rychlosti, ale dnes je naopak pomalé a začínají mu chybět funkce. Čímž se vracíme k bodu 1.

3. Pro nadšence do webových technologií a teoretiky je víc prohlížečových jader určitě lépe (už proto, že větší diverzita znamená víc inovací a zároveň větší šanci získat dvě nezávislé implementace potřebné pro standardizaci nové technologie), ale pro webové vývojáře a uživatele prohlížečů to už tak super není. Tam víc jader znamená víc míst, kde se něco může rozbít.
Existuje skupina lidí, kteří Operu NEpoužívali právě kvůli tomu, že měla vlastní jádro (resp. těm lidem na jádru nezáleží, ale nepoužívali Operu proto, že v ní některé stránky byly rozhozené). S nejvyšší pravděpodobností je podstatně větší, než skupina „pravověrných“ zastánců vlastního jádra.
Další věc je, že s vlastním jádrem na spoustě webů (včetně třeba elektronického bankovnictví) dostanete hlášku „Používáte zastaralý prohlížeč, přejděte na *blabla*“, což už uživatelů taky důvěru nevyvolává.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já se k vyzkoušení nové opery rozhoupal o víkendu a vydržela u mě asi hodinu ;( Nečekal bych, že tam ještě ani ve verzi 26 (nebo kolik) není nic z těch věcí které rozlišovalo Operu od zbytku světa a bez čeho prostě nemůžu být (zatím):

- tlačítko "closed tabs" vpravo vedle tabů (to mi chybí snad nejvíc)
- seskupování tabů (když přeskakuju z úkolu na úkol, tak jsem rád že to jedním klikem kolapsnu a mám místo na další taby a pak zas jedním klikem expandnu a jsem tam kde jsem skončil
- Dragonfly (zvykl jsem si na něj víc než na Firebug)
- customizovatelné gui - jsem zvyklý mít věci tam kde chci a kde jsem si na ně za ta léta zvykl
- ani nevím jestli má nová opera nastavení otevírání tabů na konci seznamu - už jsem pak neměl sílu to hledat
- nenašel jsem nastavení velikosti fontu v url - bylo to zbytečně obrovské ;(
- sidebar. Sice v něm používám jen mail a administraci záložek, ale přes F4 je okamžitě po ruce když člověk potřebuje a nemusím to lovit někde v nastaveních
- mail. Klidně by mi stačila samostatná aplikačka, jenže pro Linux ji nedělají ;( A v TB už mám firemní účet a druhý to, bohužel - aspoň teda nevím jak, do vedlejšího tabu hodit neumí ;( A v jednom tabu se mi to zdá nepřehledné ;(

Nechápu co tým kolem Opery poslední dva roky dělal když podle toho co jsem viděl je nová Opera v podstatě přeskinovaný FF (Chrom nepoužívám, tak nevím) bez věcí co dělaly operu operou ;(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

+++ ;-)
spíš než přeskinovaný FF je to přeskinované chrome, některé nabídky nastavení jsou s ním prakticky shodné. Osobně mi přijde že tehdy prostě v opeře vytvořili pro operu 15 na webkitu nový tým a starý okolo opery 12 a presta vyhodili a výsledkem je chrome s ikonou O a pár jinak fungujícími věcmi. Upřímně, kdybych chtěl chrome, asi bych ho i používal. Místo toho ale všichni chrome kopírují a my ostatní co na téhle cool vlně nemáme zájem si můžem akorát vy... pr..l, až z toho nakonec nemám jinou možnost než tu novou operu používat protože presto z 12.x už je dnes hodně fousaté.
ale jinak souhlas, closed tabs, seskupování, upravitelné gui mi taky komplet chybí. dokonce ti blbci změnili i funkčnost mouse gestures takže jsem se furt při pokusech pletl a když teď kolega chtěl ze staré opery přetáhnout záložky, tak to nová opera jinak než čistě html nezvládla.. mno, tomu říkám zpětná kompatibilita...

no nic, já doufám že tým okolo vivaldi vrátí mnohé zpět, protože new opera, to je fakt jen z nouze.....

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.

Od doby, kdy se Opera sala Chromou stále hledám prohlížeč, se kterým bych byl 100% spokojen (a to jsem se starou operou byl). Zatím jsem žádnej nenašel. Teď používám Maxthon, ale pořád to není ono. Seskupování tabů mi chybí ze všeho nejvíc.. Teď jsem docela zvědav na sparťana, ale pokud mi Vivaldi umožní dobrou synchronizaci mezi pc a telefonem, rozhodně mu dám šanci (jen mě odrazje Chromé jádro).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pote, co jsem zjistil, ze chromy prohlizec sice pozaduje roota, ale nainstaluje se do uzivatelske slozky, misto program files ...... navic bez ptani, tak jej povazuju za stejny odpad jako flash se schovanym mcafee ......
Navic, co jsem jej naposled mel, tak sdilel nastaveni s IE, fakt bomba .... kdyz vidim u kolegu vic jak 10 zalozek, ze se jim to zcucne na 5 pixelu, to je taky vychytavka:o) A to, ze to hleda vsechno, co i omylem napisu do adresbaru (treba heslo nebo copy-paste) a hned posila do guglu kvuli navrhum, tak to byl opravdovy dealbreaker .....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

uuuuplna trefa do cerneho ... no proste ludstvo zdementnieva a prejavuje sa to aj na produkovanych softveroch a hardveroch (smarttv, smartfon, smatrwatch, smatrpracka, smartmikrovlnka, zachvilu smartchladnicka ...) akurat ludstvo nebude smart, ale nacisto drbn....

este prenedavnom som pouzival ACDSee 3.1 (soft roku 2000) a WinAMP 2.95 (posledna normalna 2jkova verzia lebo tu pouzivam na prehravanie MP3 a nie OGG, ACC, FLAC alebo robenie kavy) a Nero 6.6 (posledna normalna verzia) ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ACDSee v3.1 pouzivam jako prohlizec obrazku porad:o) Cim jsi to nahradil?
Na MP3 (ikdyz uz to neposloucham) jsem mel AIMP a na vypalovani asi 5 let nazpatek, nez jsem vyhodil vypalovacku to byl imgburn. Nero byl vzdy celkem obskurni tool, ale je mozne, ze 6ka jeste nebyla uplne supernepouzitelna:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ACDSee jsem taky kdysi pouzival, nahradil jsem ho na desktopu XNView, hodne kustomizovatelny prohlizec se spoustou velice prihodnych moznosti. Na tabletu se mi docel zalibil default windows 8 'metro' photo viewer, protoze ma i build in jednoduchy editor na fotky, jen zakladni, ale pouzitelny. WinAmp taky porad pouzivam, predevsim na online radia a to i na tabletu. Operu jsem pouzival jaki hlavni pohlizec neklik let, asi 5 ne-li vice. Mel jsem rad ten zabudovany email, speeddial, clied tabs... kdyz bylo neco rozhozene, tak firefox jako backup. Ted hlave desktop ie a firefox jako backup. IE ma dobre vyresenou sychronizaci zalozek, hesel atd....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel cosi, co se dokonce nejak integrovalo s total commanderem, ze by to bylo to XNView? Ja uz zapomnel na nazev, ale v prohlizeci homepage mam vysvicenou, tak jsem tam urcite brosil. Otazka ale, jestli XNView nebyl ten, ktery jede jenom v jednom vlakne jak treba irfan, to me sralo. Kdyz je velka fotka a zacne se nacitat, tak musim pockat az dojede cela, takhle v acdsee proste zmacknu pagedown a jede nova fotka.
Doslo to uz tak daleko, ze jsem si zacal psat svuj vlastni prohlizec ..... ve windows to dokonce akceleruje dekodovani jpegu, takze je to ficak. Chcu tam mit nejake kategorie, aby se mi parovaly HDR fotky atd .... abych si konecne udelal poradek ve fotkach, uz mam asi pul tera nesetrizenych fotek a dost me to desi:o)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ve Vivaldi tlačítko "closed tabs" na pravé straně je. Sidebar taky (ale je to tech preview, takže málo toho zatím funguje). Klávesové zkratky jsou modifikovatelné. Mail bude.

A bonus pro mě, můžu si dát taby dolů (tedy je modifikovatelnější než nová opera). Takže win bar a vivaldi bar jsou u sebe a nemusím lítat myší po obrazovce.

Podle mě dobrý začátek. Doufám že to nezabalí a určitě rád přejdu z aktuální zmodované nové pseudo opery (ale uznávám, stejně ji používam raději než čistý chrome).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Opera se spoji s prisernym chromem, to je takzvane prohlizec dvakrat na hovno:) A kdo prisel s tim prisernym nazvem vivaldi? To uz lip zni i ten spartan:o)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Spartan je interní kódový název. Oficiální jméno pro veřejnost bude určitě daleko pitomější (Microsoft Edge?).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a mysi gesta? nejak jsem je nenasel...dal jsem to uz ani nezkousel..to radsi zustanu u zastarale a semtam padajici a na pamet nenazrane opery 12...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ve Vivaldi (to jméno je fakt divné) funguje levé+pravé myšítko dopředu a vice versa (na to jsem naštěstí i pro novou operu našel mod) a pravé tlačítko+tažení doprava a doleva funguje.

Bohužel jsem stále nenašel prohlížeč co by mi nahradil operu starou, tak jsem si aspoň poupravil operu novou. S jinými prohlížeči jsem se nějak vůbec nesžil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

.... no ja nejcasteji "gestuju" dolu - novej tab a dolu+vpravo - zavirani tabu, pak samo vlevo (zpet) a vpravo (dopredu)...
taky asi zustanu u opery (12.x) az do doby, kdy uz se to nebude dat pouzivat - ikdyz me stve ta pametova nenazranost, problem s nekterejma skriptovanejma strankama (uznavam, ze je to humus stranky plny skriptu, ale bohuzel dnes uz je to vsude:-( , sem tam mi lagne ci padne (semtam nekorektne ulozi session, takze nejde otevrit)...ale presto vsechno zatim u ni zustanu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Právě co píšeš o "moderních" stránkách mě dokopalo přejít na operu novou a upravit ji alespoň pro rozumné ovládání. A když vidím "Vi", ve kterém je to možné bez pluginů, tak cítím potenciál pro nový začátek.

Jak jsem psal, snad to nezabalí. Optimismus je možná součástí prvotního nadšení.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Levé+pravé a opačně umí i ChrOpera. V EN nastavení je to "Enable rocker gestures", jinak http://help.opera.com/opera/Windows/1683/cs/fasterBrowsing.html#rocker
Takže není potřeba mod ;)
Celkově ChrOpera 28 mi už příjde použitelná i když některé funkce z Opery 12 stále chybí a na některé je potřeba doplněk (třeba http://addons.opera.com/cs/extensions/details/select-like-a-boss )

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Rocker gestures používám a ještě classic tabs pro správnou funkci ctrl+tab a otevírání všech záložek na konci.

Díky za ten select, to mi taky chybělo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušejte ten Maxthon, gesta myší tu fungují stejně jako v Opeře (původní), můžete si přepínat mezi vykreslovacím enginem, recently closed tabs taky funguje - postrádám jen sekupování tabů a pár dalších drobností. Stará Opera to není, ale co jsem zkoušel (a bylo toho dost), tak se to k ní blíží asi nejvíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až bude nové jádro, dejte vědět.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ako keby si to dokazal poznat....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K čemu vlastně všichni chcete jiné jádro? Hlavně v prohlížeči s tržním podílem v řádu jednotek procent…

1. Kvůli vývoji jádra nebudou lidi na vývoj prohlížeče.

2. Pro jádro s podílem pár procent trhu skoro nikdo web optimalizovat nebude (stejně jako se kašlalo na optimalizace pro Operu), takže:

2a. I kdyby podporovalo nové technologie, stejně nebudou (skoro) nikde fungovat, dokud je nepřevezme nějaký „velký“ prohlížeč.

2b. Část stránek se bude zobrazovat chybně a uživatelé to budou brát jako chybu toho prohlížeče (sice se můžete ohánět nějakým dokumentem nějakého konsorcia, ale pokud máte 1 % trhu a zbývajících 99 % to dělá jiným způsobem, je „standardní“ ten způsob, jakým to dělá těch 99 %).

2c. Protože 2b. a 2a. tak aby se ten prohlížeč dal vůbec používat, bude nutné alespoň pro hodně navštěvované weby opravy zobrazení dělat na straně prohlížeče (tak jako je v Opeře 12 hromada opravných skriptů pro různé weby). To ještě dál ubere síly z vývoje prohlížeče.

Takže v čem spočívá výhoda vlastního jádra?

Mně na Opeře 15 víc než převzetí jiného jádra vadí to, že zároveň zahodili i prakticky všechny specifické vlastnosti a způsob ovládání původní Opery. Takže už to opravdu je jen přebarvený Chrome.

Vlastní jádro bych asi ocenil, ale chápu, že na jeho vývoj nejsou kapacity.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Živě je popis nádherné chyby. Doporučuji otevřít nastavení -> zavřít prohlížeč -> nakonec zavřít nastavení. Nečekal jsem, že když zavřu prohlížeč a pak až nastavení, tak že se mi bude navěky otevírat jen to nastavení

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ctrl+T, Ctrl+N nic?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, beru to jako bug tech preview, musel jsem odinstalovat a nainstalovat znovu :) . Nějak nepředpokládám, že by tato "vlastnost" zůstala až do verze 1.0

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi poměrně přišlo vhod. Už si připadám jako idiot.... doma používám Operu 12, ale vzhledem k tomu, že tam už spousta věcí nfunguje korektně nebo stránky zahlásí, že nepodporují, tak mám zároveň ještě na něco Chrome a taky ještě FF, na který jsem chtěl přejít. Ale jakákoliv snaha dostat FF do podobného stavu jako opera je poměrně problém. Za mě mi chybí nejvíc historie zavřených oken, pořádná gesta integrovanej mail klienta a hlavně nenutnost instalovat tisíce pluginů... Nová opera je opravdu tragédie. Jestli Vivaldi bude opravdu pokračovatel prapůvodní Opera tak to je super.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Který web vlastně v Opeře vyloženě nefunguje?
Některé hlásí cosi o zastaralém prohlížeči, ale tu hlášku stačí prostě ignorovat :-) a jinak mi to web normálně.
Asi jediné, co mi fakt nefungovalo, je Google Analytics (ale jiným lidem prý funguje).
Jen mě štve, že některé hodně skriptované weby (Facebook nebo Alza, například) v Opeře 12 spotřebovávají poměrně hodně systémových prostředků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tech stranek neni moc, ale v pameti mam klientskou sekci oraclu a gleichmann, ktery si s operou vylozene nerozumi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O oraclu jsem slyšel, jinak nás pár staroperáků jede zatím v poho, až jak se psalo, něco občas žere víc z HW...
Jinak jsme 4 na opeře Macu, každej něco trochu jiného a opera stále frčí, i když odkazování pro xcode do itunes storu bordelí...ale jinak je stará operá nenahraditelná...

Jinak vivaldi vyzkoušeno a opět dělá to co chrome, víc jak 4 taby roztočí procák na 100% chjo.
Ted píši ze staré opery, otevřeno z perfektně dokonalé RSSky 39 tabů a procák co 30% ..paráda...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že poměrně dost. Facebook mi nefunguje v podstatě vůbec resp. je brutálně pomalej. Pak na Aukru když dam krok zpět ze stránky nějakého zboží, tak mě to hodí o dva kroky zpět. Teda většinou na hlavní stránku aukra + právě ty weby co prudí, že není kompatibilní prohlížeč(což se samože dá obejít). Mail klient taky nebyl špatný i když by mu neuškodil solidní upgrade, tak se hodil.
Osobně mám velký problém doma na větším monitoru prohlížet stránky, které mají text zarovnány doleva. Což znamená, že člověk musí čumět neustále doleva. Tohle právě pěkně řešil sidebar s mail klientem :) (u FF jsem to taky rozchodil, ale ...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

wooow, navrat stare opery!

a tedy nechapu porad reci o vlastnim jadru... pro css 2.1, html 4.01 nebo xhtml 1.1 chapu, ale sakra vite prece jak je html5 specifikace rozsahla a ty technologie okolo. imho je dobre, ze existuje projekt chromium, kterej se stara jenom o vyvoj jadra a dava ho k dispozici...
a delat jenom nejakej vysek technologii a vlastni lightweight jadro? porad se mi vyraci duvod proc... presto bylo drive super, ale kdyz nestaci uz ani na facebook a a další hodně složité stránky (např. nedokáže správně zobrazit nektere google docs sheety), tak je jasne, ze se asi veci meni...

jinak to tech preview mi prijde dobre, nejdriv me sundal design, ale rychle jsem v nem poznal princip stare opery, vitej zpet panele nalevo!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.