Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vláda USA si dělá zálusk na domény thepiratebay.org a megaupload.com

Mohli byste to prosím trochu rozvést? Celkem mě to zaujalo a jsem zvědavý na podrobnosti - ICANN má "pod palcem" všechny domény, nebo jen .org, .com, .gov a .mil (.info, .air, .xxx, ...)?
Může vláda USA (který její orgán?) zabavovat i .cz domény? .eu?
Na základě jakého předpisu tak činí?

A taky - jaká je situace u nás - lze to? Nakolik je vlastník domény zodpovědný za služby na ní poskytované? Kdo to kontroluje/řeší nápravu?

Dík

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky to funguje tak, že existují top-level DNS servery, které znají jenom odkazy na správce nejvyšších (top-level) domén - tedy .com, .org, .cz, .sk apod. - top-level domén je řádově stovka. Každá tato doména je pak spravována obecným nebo národním operátorem, který už je po technické stránce zcela nezávislý, u nás je to (pro top-level doménu .cz) CZ NIC. Protože top-level servery odpovídají pouze na dotazy ohledně nejvyšších domén, a to přesměrováním na příslušného operátora, nejde ani udělat, aby "banovaly" jisté adresy - tedy například "seznam.cz odpovím, ale warez.cz ne" není možné technicky realizovat. Navíc by to ani moc nefungovalo, protože DNS server u providera už má typicky v cache, že pro .com se má ptát u ICANN a .cz u NICu, takže kořenový server dotazem na .cz vůbec neotravuje.

U nás je vlastník samozřejmě zodpovědný za provoz v doméně. Jestli vláda umí zabavovat .cz adresy netuším, ale obecně myslím, že přes policii a její následný tlak na CZ NIC by to možná šlo, přes soudy to jde určitě. Dohlížení na provoz je pak v povinnostech policie, která nepravosti předává typicky k soudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ...nejde ani udělat, aby "banovaly" jisté adresy
Číňani tohle umí udělat :-) a ještě toto know-how vyváží do světa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, oni to mají tuším pošéfované tak, že jim to ošetřují hraniční firewally. Takže DNS jim IMHO funguje, ale další provoz na inkriminované IP už pak ne. Taky můžou obcházet root-servers a nahradit je vlastními, ale to by nebylo moc efektivní řešení jejich problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"U nás je vlastník samozřejmě zodpovědný za provoz v doméně."

Opravdu? Takže ti co poskytují domény třetího řádu (*.wz.cz) jsou právně odpovědní za veškerý obsah?

U serveru bych to možná i pochopil (ale neakceptoval), ale u domén ani omylem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to, jestli to akceptuješ ty, ale spíš jako to pak bude akceptovat soudce. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já doufám že by se k takovému kroku ICANN nikdy neodhodlala, neboť sice by pro ní asi nebyl žádný problém předat kteroukoliv doménu do rukou své vlastní vlády, ale následky takového rozhodnutí by měli ve světě asi mnohem horší odezvu než celý spor mezi "piráty" a "stážci práv autorů", neboť takto nebezpečný precedenc že je možné jakoukoliv nepohodlnou doménu jednoduše předat do rukou jinému vlastníkovi či vládě, by opravdu velice silně otřásl se samotnými kořeny internetu.
Jen doufám že se tomuto kroku USA vyhne, jinak bych se bál že to bude konec globálního internetu a začátek internetu zpravovaného více zeměmi, tj. že by pro jednu doménu mohlo v každém internetu vznikout více majitelů a tím by končila doba jednoznačnosti domén - opravdu doufám že se tak nestane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pak rozoráme meze a budeme se kolektivizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minulý týden zabavila vláda USA domény TVshack.net, FilesPump.com, Now-Movies.com, PlanetMoviez.com, ThePirateCity.org, ZML.com, NinjaVideo.net and NinjaThis.net. Jenže za pár hodin byly zaregistrovány nové domény s koncovkou .cc. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se melo objevit v clanku, takhle vyzniva az moc optimisticky. Spravny zaver by imho mel byt neco ve smyslu, ze pokud si nemysli, ze by to mohlo postizene strane prospet, rozhodne se nestiti v USA domeny zabavovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

thepiratebay.org has address 194.71.107.15
megaupload.com has address 174.140.154.20
megaupload.com has address 174.140.154.21
megaupload.com has address 174.140.154.22
megaupload.com has address 174.140.154.23
megaupload.com has address 174.140.154.24
megaupload.com has address 174.140.154.25

...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky reseni.. naucime se ipny na zpamet.. nebo si to nacvakame do dns serveru rucne :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže IANA má pod palcem i IP adresy. Jestli ovšem může ovlivnit routování nějaké konkrétní adresy z rozsahu, který už přidělila k jinému stroji než je stroj na němž běží služba jako megaupload je otázkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nema (rozdava cele bloky) a nemuze. Tabulky paternich firewallu jsou relativne male vzhledem k tomu co se do nich musi vejit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pirate Bay běží i na thepiratebay.se, a na to snad USA nedosáhnou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

When all else fails vote from the rooftops.
"Staré americké přísloví"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Copak nám takový přístup řekne o důvěryhodnosti nejvyššího internetového orgánu?

Myslím, že by se tyto věci měly publokovat celosvětově a s velkou pompou, aby každý viděl, na jakých hliněných nohách celý internet vlastně stojí - stačí, aby si jedna firma v Holywoodu dupla a můžete být bez domény, bez soudu, bez právního podkladu, jenom tak. To by přece nemělo být možné!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako sa v jednej reklame hovori -"To mi posol bulvu" , kua big brother je blizsie, nez sa zda, za chvilu budeme mat od vlady USA namontovane kamery v kadibudkach..., idem sa obesit, hehe

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, kamery budou namontovane od nasi vlady, s vladou USA bude jenom dohoda o predavani informaci z tech kamer ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme len od nás k USA, naopak nie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.