Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proti všem: Void Linux místo systemd používá Runit

"Připravte se ale, že to nebude jednoduché klikání bez nabírání znalostí" ... to jste tam neměl psát pane Ježku. Ono dneska už se nikomu přemýšlet nechce. Podívejte se na Windows 8 ( 8.1 ). Vohnoutům vzali tlačítko Start a slyšíme celosvětový nářek jak je kvůli tomu celý system špatný. Lidi nechtějí myslet, lidi chtěji klikat na "like" a těšit se z toho jak maji strakaté obrazovky a Vy na ně vyrukujete s konzervativním Linuxem kde je třeba něco znát a nastavovat?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

no, nevím. Třeba takové Gentoo už nedoporučuje (a v install howto) už nemá ani rekompilaci stage1.. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, casem jiste dospejete k poznani, ze svuj cas muzete travit mnoha zabavnejsimi cinnostmi, nez je uceni se noveho UI takove spotrebky jako je osobni pocitac.
Byly doby, kdy jsem prolezal (a sam psal) tuny nastaveni cehokoliv, abych zjistil, jak to funguje a jak si to prizpusobit. Vyhovet "kazdemu".
Dneska uz je muj cas trosku drahy, a pokud vec nefunguje, beru jinou nebo jdu delat neco lepsiho.
A nemam rad, kdyz mi jini berou veci, na ktere jsem zvykly. A bez nahrady.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Plně Vás chápu. Ono je strašně složité nepoužívat něco co se mi nelíbí, tedy Metro a v případě akutní nezbytnosti doinstalovat Classic Shel, nebo ještě jednodušeji, stisknout kombinaci kláves Win+X ...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Proč vrtat do věcí, které léta dobře fungují? Jenom proto, aby byla nějaká změna, a odpůrce označit za vohnouty? Tak takhle ne.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Dobře. Takže podle Vás je lepší nadávat na celý systém jenom proto, že "já jsem na to byl zvyklý" ... to je typický VOHNOUTÍ argument a dělat dusno, což pochopitelně nevyřeší vůbec nic, protože MS to vůbec nezajímá ( což je možná špatně, ale je to prostě tak a Vy s tím nemůžete vůbec nic udělat ), než to vklidu, vtichosti a efektivně za 5 minut vyřešit a říct si " to jsem je vochcal "? Lidi jsou prostě čím dál línější a ochotni myslet, to je všechno ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to není jen o jednom start tlačítku. Výrazných změn (a to ne k lepšímu) doznalo třeba UAC, obecně Metroidní aplikace jsou dost velký průšvih. Ergonomie GUI utrpěla ve jménu schování blbům a vohnoutům "nebezpečných" nastavení za sedmero zbytečných screenů, v některých případech zmizela zcela bez náhrady (a člověk musí volky-nevolky do registrů).

A konečně zbývá ta zásadní otázka: proč se nutit do customizace W8 aby začaly fungovat tak jak potřebuji (byť by to bylo pouhých 5 minut - a jako že není, je to řádově více), když u W7 tolik problémů nebylo a není (i když ani ta nejsou úplně dokonalá).

Proti tomu například DODNES MS v defaultu schovává přípony souborů, i když se všeobecně ví, že BFU si takto zavirovávají své počítače. Tady se ovšem žádný převratný designový zvrat "kupodivu" nekonal... A opět se dá najít několik takových dosti podstatných věcí, které nikdo u MS neřeší.

Takže já osobně vohnoutsky blazeovaně nehýkám "great", když vidím změny jen pro samotné změny (což W8, jakožto "přeskinování" jsou)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No já sebe musím říci, že jsem Metro jako takové snad vživotě nepoužil, stejně jako jsem nikdy neinstaloval nic prostřednictvím toho jejich Store či jak se to jmenuje. Kámen úrazu veleváženého vohnoutstva je primárně to, že se domnívají, že cokoli chtějí instalovat, "musí" jít stejně jako na jejich Androidech přes Store, což je samozřejmě nesmysl. No a ty další věci které jste jmenoval, ty se myslím běžných "klikalů" stejně nikdy netýkaly, takže tam bych problém opravdu neviděl. S těmi příponámi Vám dávám zapravdu, on běžný klikal asi dost těžko pochopí, že existuje něco jako file manager ( kde jsou samozřejmě přípony normálně zobrazeny ) a tvrdošijně bude i nadále používat "Tento počítač", protože je na to přece zvyklý. Třeba já, jakkoli nejsem žádný "superuser" ani "admin" jsem nezbytnost filemanageru pochopil už někdy za dob Win 95, takže mi to "už ani nepřijde". Ale to co je na celé věci nejdůležitější je fakt, který jste více než trefně popsal právě Vy a sice to, že Win 8, jsou akorát přeskinované Win 7. Není tedy vůbec žádný důvod provádět nějaký downgrade, je jen třeba nepatrně použít hlavu. S tím také souvisí i ta část o tom, že si díky nezobrazování přípon BFU zaviruje počítač. Buďte vklidu. Jestli si ho má BFU zavirovat, tak se tak stane i když nad ním budete stát s bičem :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na Win 8 mě hlavně dostala ta schizofrenie mezi klasickými a Metro aplikacemi.
V jednom kontextu ikona IE otevře Internet Explorer, v jiném kontextu ikona IE otevře jiný Internet Explorer, který se chová jinak.
A co je asi nejšílenější, to platí i pro Control panel, přičemž některá nastavení jdou dělat jen v některé verzi.

Jinak na nahrazení nabídky Start „obrazovkou Start“ se asi dá zvyknout, ale zřejmě nikoho nenapadlo, že se občas hodí otevřít nabídku Start a přitom stále vidět tu aplikaci, kterou jsem měl otevřenou.

A ovládat to přes vzdálenou plochu bylo utrpení, jako to nové prostředí chápu pro tablety a notebooky, hlavně ty dotykové, ale koho proboha napadlo to dát na server?!

Jinak Erichu Zannovi gratuluji k objevu nového slova, ale prostředí, kde je každá věc tam kde by ji člověk očekával a jde tam dělat svou práci aniž by člověk ztrácel čas neustálým nastavováním toho prostředí, se nenazývá „vohnoutské“, ale „intuitivní“.

Třeba Linux je sice často řekněme strohý, ale alespoň to prostředí (většinou) uživateli nehází klacky pod nohy.

Že se na to dá zvyknout? Dobře, ale co když musím zároveň dělat s počítači se staršími Windows? Budu si neustále zvykat a „převykat“.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Vohnoutsky? Intuitivně? A jo, už chápu, vůbec nejlepší by bylo aby Windows pořád vypadaly jako v dobách 98 a Škodovky měly řazení po volantem jak Spartak, aby si prostě vohnout nemusel na nic zvykat a měl všechno tak, jak to bylo "minulou válku" asi. Chválabohu že na tom co chce nebo nechce líný vohnout už dneska žádnému vývojáři a designerovi nezáleží, protože to bychom ještě dneska používali sčot, hmoždíř a necky .... :-D

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Většina toho co ve Windows (anejen tam) opravdu funguje a je to nepřekonatelné je návrh GUI původně vzniknuvší v Xeroxu před 40 lety. Je to geniální a nepotřebuje to měnit, stejně jako není potřeba přehazovat pedály v autě. Zrovna to auto je dost dobrý příklad. Základní ovládání se totiž nemění už takových 60 let. Spousta technických změn se odehrála, ale ovládání je stále stejné!

Většina lidí má totiž počítač jako nástroj a měnit funčnost nástrojů, to opravdu může vadit. Asi jako sekera, která vám stále padá z topůrka. Místo abyste štípal dříví, zabýváte se tím jak to zajistit, aby sekara dělala to na co jí potřebujete (pro jiného kdo sice dříví neštípe, ale ví jak na to může být zábavné půl dne ošetřovat, dopilovat topůrko a klínkovat sekeru, aby seděla)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

zrovna tento příměr tu už byl jednou použit (a taky konfrontován), ale já se domnívám, že platí. Podobně jako např. sekera nebo kladivo našly svůj ideální tvar už před tisícem let (a dnes vyrábíme totožné nástroje, které jsou jen mírně efektivnější díky lepším materiálům a sofistikovanější konstrukci), stejně tak se jakýkoli PC s klávesnicí, myší a monitorem bude nejlépe ovládat "okenním" stylem, který umožní jak grafické, tak čistě textové vstupy a zároveň dokáže předávat více vizuálně oddělených informací. A to třeba právě to Metro potlačuje, a proto nebylo úspěšné.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, super, a toto všechno Win 8, stejně jako kterekoli jiné Win splňují, ne? A když se někomu Metro nelíbí, tak ho prostě nemusí používat, co je na tom furt dokola tak nepochopitelneho?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ten, že Metro používat musíš. Ovládací panely, nabídka Start, to vše je v Metru. Nehledě na to, že nemůžu nutit ostatní uživatele, aby si instalovali classic shell apod., protože oni jej nepotřebují ("ten internet" i "skajp" mají na ploše a nic víc nepotřebují). Stejně tak jsem se naučil používat Explorer, protože je na všech Windows, i když efektivitou za TC pokulhává..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale nemusíííš. Na Metro nemusíš ani sahnout. Všude se dostaneš bez něj a nabídku Start vůbec nepotřebuješ. A i kdyby, Win + X naprosto stačí. Opakzju naposledy - Když někdo nechce, nemusí na Metro vůbec sahnout! Vše podstatné se dá instalovat bez něj a ikony fungují z plochy. Prostě vše je tak, jak tomu bylo u Win odjakživa.Na tom trvám.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže když něco vyhledaváš, tak se určitě nedosteš z desktopu do metroidního nezmenšitelného fullscreenu (a třeba chceš zrovna současně vidět nějaké otevřené poznámky nebo text s tím co vyhledáváš)?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No samozřejmě. To nevím co bych jako musel chtít vyhledávat, abych musel do metra a ještě u toho číst poznámky. Co přesně myslíš tím "vyhledávat něco" ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já třeba dělám s grafikou a denně musím najít desítky souborů roztříštěné po desítkách plných složek, které mi kdo poslal. Vidím v sazbě název a musím najít soubor. Naštěstí to dělám na MacOSX, ale ani na W7 to není nic hrozného. Proč bych měl opouštět desktop nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, to já taky nechápu proč byste měl kvůli vyhledávání něčeho opouštět desktop. Ad1) Žijeme v 21 století a máme filemanagery, ve který se se soubory pracuje a tedy i vyhledává a Ad2) Když filemanager nemáme, tak pohneme myší k lpravému okraji, vyjede postranní panel, kde je řádek velký jako kráva, do něj se napíše co se hledá a hotovo a Ad3) máme hotkeys Win + X, kde čtvrtý řádek odspoda je "Hledat". Takže kam musíš do Metro a kde musíš opouštět desktop? Je to prostě LAUTR to samé jako každé jiné Windows, rozhraní Start tam POCHOPITELNĚ JE a do Metro, se NEMUSÍ NIKDY, když člověk nechce. A jestli jsi profesionál, jako že jsem pochopil z toho co píšeš že se tím asi živíš, tak je opravdu smutné, že neznáš ZÁKLADNÍ věci. Je to prostě o tom, že u Win 8 nepohneš myší vlevo dolů jak jsi byl zvyklý, ale kamkoli vpravo, to je celá panika a humbuk kolem "totálně změněného GUI" u Win 8. A jestli je pro někoho nepředstavitelné, že by si na takovou prkotinu mohl "zvyknout" ( mi to trvalo asi tak dva dny ) tak by měl navlíkat korále, to se dělá už tisíce let stejně a nemusí se u toho myslet vůbec ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Běžně používám 4 operační systémy XP, W7, MACOS9, MacOSX 10.5, 10.6, 10.9,a mám i jedno Ubuntu tak nevím jestli jsem zatvrdlej, rozmazlenej a nebo co. Nemám problém se něco naučit. Co ale nesnáším, když mi někdo nutí něco co mi nevyhovuje. Nevím proč by mělo být smutné, že pořádně neznám W8. Neoslovilo mě to, nekoupil jsem a opravdu NIKDY nekoupím (forma protestu). Nevím kolik toho víš o sazbě, předtiskové přípravě, vektorové grafice, color managementu, RIPování, vyřazování, ofset tisku a podobných věcech. Opravu nejsem placen za šoupání se soubory, to je jen "nutné zlo". To totiž není o lenosti se něco učit. To je o pohodlí pro práci, když člověk musí nad prací ztrávit i 15h denně. Zajímavé je, že podle náznaků se W9 snad i budou chovat jak bych považoval za schůdné, tak uvidíme..

Mimochodem neznám filemanager co by uměl vyhledávat realtime. Už po třetím znaku bych rád HNED viděl výběr. Jinak normálně používám třeba TC, ale ten fakt neumí vyhledávat v reálném čase.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak popořadě ale velmi stručně.
Nevím jak Tobě, ale mi NIKDO NIC NENUTIL, takže vůbec nechápu o čem píšeš. OS Win 8 Ti nevyhovuje, dobrá, vpořádku, nepoužívej ho, k tomu Tě přece nikdo nutit nemůže, to je nesmysl.
Když něco vyhovuje mi, nemusí to vyhovovat Tobě a obráceně, to je naprosto jasné, logické a vpořádku, jenomže o to tady vůbec nešlo. Tady jde celou dobu jen a pouze o to, že vohnoutovi něco nevyhovuje a proto je to špatné, vohnout je líný se něco naučit a špatné je všechno, je něco se naučit zapotřebí. Tím něco se naučit nemyslím, že by musel kvůli naprosto nepatrným a zanedbatelným kosmetickým změnám toho, na co byl zvyklý absolvovat 2 semestry IT, ale strávit dva dny tím, že si prostě věc osahá a zvakne. Ne, tak to nefunguje, je to jinak než jsem byl 40 let zvyklý, a proto je to špatně. O to tady celou dobu jde, že jsou lidi tupci a neuvědomují si že nerozlišujeme dobrý / špatný, ale vyhovuje / nevyhovuje. Na Win 8 budou vždycky nadávat akorát tukani, pač profík se s tím za pár hodin srovná, nebo to nebude používat ... bez hloupých řečí samozřejmě. Neoslovilo Tě to, tak si to prostě nekupuj, NIKDO Tě nenutí. Mě to oslovilo, protože jsem ten OS získal za pár šupů výměnou za předpotopní XPčka, zvyknul jusem si, system je stabilní, funguje, pohoda ... a když bych to hodně zbagatelizoval, je to lautr to samé jak Win 7, akorát ty se ještě dneska prodávají dráž jak Osmy, tak nevím proč bych se někam vracel proboha. Podle toho co píšeš, jsi profesionálem ve svém oboru, takže mě upřímně řečeno zaráží Tvá histerie okolo OS který Ti prostě jen nesedl. A co se Win 9 týká, řeknu Ti jak to dopadne naprosto přesně. Stejně tak, jako jsou z uživatelského hlediska Win 8 jen přeskinované Win 7, tak Win 9 budou LAUTR to samé jako Win 8, jen se tam vrátí zlačítko Start a provedou se nějaké kosmetické úpravy.. No a njáš milý vohnout, protože pro něj je tlačítko Start Alefou a Omegou fungování na PC, bude blahořečit MS, jaký udělali konečně krásný a přehledný OS .... a milý OS si bude mnout ruce, protože tak snadno vydělané prachy ještě neměl u žádných Windows. Prostě jen vrátili vohnoutům jejich tlačítko. Opakuji, že celou dobu píšu o uživatelském hledisku. Profík tam samozřejmě najde i jiné změny a vychytávky, ale ten ani dnes neřeší nějaké blbé tlačítko, prostě si zyvkne ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ó, omyl já vůbec nejsem histerický, beru to nornálně v klidu s chladnou hlavou a snažím se ti JEN naznačit co se mi nelíbí. Stejně jako si nekoupím nepohodnou židli, nekoupím si OS co mi nevyhovuje. W9 se možná posunou, možná ne, uvidíme. Určitě je nebudu kupovat jen tak pro samotný upgrade. Není důvod. Už od dob Amigy jsem se rád rýpal v OS a nastavím si co potřebuji jak na Win tak v Terminálu Maca, ale také už mám práce nad hlavu a občas opravdu není čas na nic jiného než 12 ale i třeba 15 hodin jet práci. Takže dost dobře chápu, že takového člověka pak akorát deptá, že jej změněné ovládání okrádá o spánek, protože to co dělal podvědomě a bleskově se musí přeučovat. Pokud změna přinese zlepšení, může to stát za to, pokud nepřináší nic kromě změny, je to kokotina. Je ohromný rozdíl si hrát s počítačem a mít to jako nástroj. A pak jsou lidi co počítačům nerozumí a pro ty je to také stres. To opravdu nejsou vohnouti, nikdo nerozumí všemu. Jestli ty rozumíš všemu co se míhá kolem lidského žití, tak gratuluji, ale dost o tom pochybuji. A znám lidi co dokáží špičkové věci v Illustratoru a přitom počítači jako takovému nerozumí. Rozhodně to nesnižuje jejich profesionalitu, stejně jako u truhláře, který si neumí nabrosuit dlátka.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba si uvědomit jednu věc. Lidi vzásadě vůbec nepracují s OS, lidi pracují například s Illustratorem, co je jednak software třetí strany a druhak se i tam čas od času ( pokud si pamatuju dobře ) mění rozhraní. Řeční kolem toho někdo? Určitě ano, ale pokud to myslí vážně, tak se to prostě a jednoduše naučí, žádná věda to není. Ne jinak tomu bylo s Office například. Když člověku nic jiného nezbývá, tak velice rychle pochopí že řečnit nepomůže. A co se truhláře týče .... když si neumí nabrousit dlátka, tedy upravit nástroje tak, aby s nimi mohl špičkově pracovat, tak to prostě není profesionál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně si tedy stěžuji, když mi něco nevyhovuje, minimálně peněženkou. Mé zkušenosti jsou, že výrobce čehokoliv obvykle sklopí hřebínek, když přestřelil. Není povinností nikoho se podřizovat diktátu spotřebky. Beru když se to někomu líbí, vkus je individuální, ale "koukejte si zvyknout burani" je špatný přístup, pěkná cesta k bankrotu.

Když holt někdo něco prodává, musí brát ohled na zákazníky. Když se to zákazníkům nelíbí, těžko jim něco prodat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, ale dost těžko uvěřím tomu, že MS sklopí hřebínek před výše popisovanými argumenty. Obávám se že podobné obhajobě stanoviska "Proč nechci Win 8" by nikdo od nich ani nerozuměl :-)
" ale "koukejte si zvyknout burani" je špatný přístup, pěkná cesta k bankrotu " to si taky nemyslím. Nějak nepozoruji že by MS někoho k něčemu nutil ( oni spíše využívají toho že kolikrát nemá uživatel jinou možnost ) a už vůbec ne že by bankrotoval :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím, zatím... :-) Ne že bych jim to přál, ale prodeje moc povzbudivé nejsou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prodeje čeho přesně z jejich portfolia myslíš? Windows 8? "Díky" nim se velmi dobře prodávají Win 7, za které je dneska vohnout ochoten vyvalit vpodstatě víc jak za Win 8 a Win XP už jsou pasé, no a Win 9, které MS co do vývoje vyšly hodně levně, jsou na spadnutí. Vrátí tam jedno tlačítko a zase bude dobře. Vohnout už se zkrátka postará, aby to nekrachlo, stejně jako se vydatně stará o existenci a růst bulvarnich novin a zabavnych komerčních TV stanic :-D A do dalších segmentech MS ani nemluvě. Ti to mají dobře spočteno, to buď vklidu ... Proč myslíš, že vohnout nasraný na MS za to že udělal Win 8 jak je udělal nepřejde na jiný OS? No protože by se musel něco učit a nadávat je jednodušší přece :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"vůbec nejlepší by bylo aby Windows pořád vypadaly jako v dobách 98 a Škodovky měly řazení po volantem jak Spartak"

Nejen Škodovky, ale i ostatní auta mají dodnes volant a pedály jako ten Spartak, blinkry se ovládají páčkou u volantu jako u Spartaka, a tak dále.

Nedělají se auta řízená joystickem umístěným na stropě, jen proto, aby to bylo udělané jinak. Že je něco jinak neznamená, že to je pokrok.

„Chválabohu že na tom co chce nebo nechce líný vohnout už dneska žádnému vývojáři a designerovi nezáleží“

Tohle je myslím největší perla celé debaty :-) Pro plné vychutnání té věty nahraďte „líný vohnout“ slovem „uživatel“.
A je to vedle jak ta jedle. Naopak pro MS je fakt, že uživatelé Windows 8 nechtějí, docela zásadní problém.
Prodeje Win 8 (+ 8.1) jsou katastrofální, tržní podíl dodnes nepřekonal archaická XPčka a nedávno dokonce klesl ve prospěch Win 7, čili těsně před koncem podpory Sedmiček na ně downgraduje tolik lidí, že se to projevilo v globálních statistikách. Win 8 se po Me a Vistách stanou třetí verzí Windows, která nikdy nebude na prvním místě v podílu na trhu.
MS urychleně připravuje novou verzi, která se částečně vrátí ke koncepci Sedmiček.
Shrnuto, silácké výroky o vohnoutech narazily na zeď reality :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo napíše " Prodeje Win 8 (+ 8.1) jsou katastrofální, tržní podíl dodnes nepřekonal archaická XPčka a nedávno dokonce klesl ve prospěch Win 7 ", tak by myslím neměl mezi lidi :-D Nečteš, nevíš, žvaníš, ale hlavně nemyslíš. XPčka tady byly 13 let a Ty bys chtěl aby se Win 8.1 prodávaly po dvou letech víc? Jsi magor? :-D A že nedávno "dokonce klesl ve prospěch Win 7 je taky pěkná kravina. Sleduj prosimtě trošku co se děje v IT světě než začneš "perlit" ..... za líný vohnout nemůžeš dosadit uživatel. Uživatel, se s prkotinou vypořádá bez keců jako jsou ty Tvoje totiž :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak pokud někdo nechápe, že není normální, aby tržní podíl nejnovější verze systému klesal a místo toho rostl podíl starší verze, která je na konci životnosti, asi už není co dodat.

Pro zajímavost, jak Windows XP, tak Windows 7 se za dva roky po svém uvedení dostaly na tržní podíl kolem 40%.
Windows 8 mají dva roky po uvedení 8%.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale joo, to já si taky vycucám z prstu co mě zrovna napadne, to není problém. FAKTA - to mě zajímá. Když jsou výrobci idioti a namontujou Win 8 do 10ti palcového dreku, který by sotva utáhnul nějaký Slax, tak je celkem jasné, že průměrně inteligentní User provede downgrade. V tom bych logiku viděl a z toho taky plynou Tvoje čísla. To ale vůbec nic nevypovídá o tom, že je špatný system jako takový. A hlavně mě prosímtě neuč chápat termíny jako je "tržní podíl" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zaprve, průměrně inteligentní uživatel by si asi takovou sestavu nekoupil. Zadruhé mi není jasný jakto že nový, lepší, rychlejší (BTJ) systém na tom běhá hůř než W7.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak trošku souvisí s hardwareovou konfigurací, víme? To že Vám Vaše Win 7 ještě jakš takš hudlají na prehistorickém PC neznamená, že Vám nový, lepší, rychlejší (BTJ) systém půjde na ten sám drek vůbec nainstalovat .... system není všechno, důležité je hlavně železo a dost se divím že tuhle triviální věc ještě dneska někdo nechápe ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" ... downgraduje tolik lidí, že se to projevilo v globálních statistikách." ... míň čti Blesk a více se orientuj na fakta ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš a ja sa čudujem prečo win vôbec potrebuje tie prípony súborov kedže to má každý súbor uvedené v hlavičke. Niekoľkokrát sa mi stalo že som vytvoril pdfko v linuxe a win ho neidetifikoval a potom som si všimol že tam chýba .pdf tomu hovorím pokrokový OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty zvržeš název souboru, respektive jeho přípony a divíš se že ho OS neakceptuje? Panbůh s náma ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aké zvrzanie, v linuxe nemusíš dávať prípony systém si pozrie hlavičky súborov. to len win to potrebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježišmarja .... no tak to potřebuje, je prostě tak postavený, to není chyba, to je prostě vlastnost. To jako zas nehledej "chyby" jen proto abys mohl do něčeho rýpat. Linuxový LibreOffice dodnes nezvládá pořádně makra třeba a to je jeden z hlavních důvodů proč už dávno nenahradil MS Office. Jenomže do toho se nerýpe, protože o tom BFU neví a je jim to putna co? :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je hlavne bezpečnostná chyba ale môžme to nazvať aj vlastnosťou že sa OS dá takto lahko ojebabrať

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako jak? Já jsem z toho co jsi napsal moc nepochopil. jako že napíšu správně název souboru a něco "ojebem", nebo že ho napíšu blbě, nebo že v Linuxu nemusíš psát příponu vůbec, nebo co vlastně řešíš?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nič neriešim len sa čudujem, že ak súboru s príponou .pdf zmením príponu napr. za .txt tak si OS bude myslieť že je to texťák

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

..... a korektně ho neotevřeš. No a?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A tebe sa zdá normálne že OS je závislé na informácii čo si môžeš kedykoľvek zmeniť a nevie si to sám preveriť? Ako som povedal je to pokrokový OS

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já Ti nevím čoveče. On ten OS nemůže čelit uživateli, který bůhví proč změní příponu souboru a pokouší se ho otevřít. Uživatel udělal kravinu, změnil příponu, sytem soubor otevřel .... nechť se s tím uživatel popasuje jak je mu libo. Na tom nic divného nevidím, zato jednání uživatele který čaruje s příponama mi nepřijde ani tak divné, jako nesmyslně pitomé, víc nevím co bych k tomu dofal a hlavně o to tady vůbec nejde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

OS si nemyslí vůbec nic, OS jen podle přípony předá soubor asociované aplikaci, ať si s tím poradí. Neříkejte, že v Linuxu jen tak kliknete na soubor bez přípony a OS na něj podle hlavičky zavolá patřičnou aplikaci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak samozřejmě že to tak není. To je prostě obligátní trucování ve smyslu "Ne a ne a ne a nebudu si "zvykat" na Win 8, to se raději komplet od píky nauščm dělat s Linuxem, protože ten je freeee a není od toho zlého Microsoftu". Prostě klasika už dva roky :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi ťa sklamem ale je to tak, pre skúšku som vymazal prípony pre pdf, jpeg, dwg a aj klasický texťák a OS si to vedel asociovať. Proste v linuxu nepotrebuješ prípony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, vyzkouším posléze, nicméně, je nějajý racionální důvod pro mazání přípon souborů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu nejde o mazanie prípon, ale o proste že si OS bez prípon ani neprdne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prože je tak postavený. Autu budeš taky vyčítat že bez benzínu nepojede, ale kolo ano?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nie nevyčítal by som mu to ale ja by som to skôr prirovnal k tomu, že by si auto neskontrolovalo stav benzínu podľa plaváku čo má v nádrži ale uverilo vodičovy že tam ten benzín má.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, to už je trošku schizofrenie myslim. Je to prostě tak, co Windows Windowsama stojí, že soubory mají nějakou příponu a je k tomu nějaký důvod. Čarovat s nimi nemá význam a žádný software není blbuvzdorný, tím bych to asi uzavřel.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zdaleka každý soubor to v hlavičce uvedené nemá, co třeba takový txt? :-) Přípony jsou k tomu, aby se v souborech líp orientovalo, jestli pdf bez přípony pdf prohlížeč otevře nebo ne není záležitost Widows, ale samotné aplikace. Windows řeší pouze asociaci přípony s daným programem, což je jen pomůcka.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A teď už si jen počítej ty mínuska, dovolil sis říci něco "proti většině", máš pravdu a to se tady nenosí :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to záležitosť Win a kto to asociuje vari si nemyslíš že aplikácia prehladáva súbori a podľa prípony si sama určí čo otvorí alebo nie. Však OS ti dáva možnosti v čom to má otvoriť/editovať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Proti tomu například DODNES MS v defaultu schovává přípony souborů, i když se všeobecně ví, že BFU si takto zavirovávají své počítače."

Tuto vlastnost Windows považuji za jasný a zřetelný signál, že MS nemá v úmyslu uživatele PC jakkoliv vzdělávat nebo z nich tvořit uvědomělé uživatele. Od doby, co do zavedli, považuji MS za bandu debilů, pro které je "průměrný BFU" alfou a omegou jejich práce. A to si osobně myslím, že US BFU je na tom ještě hůř než český BFU.

Uživatelům vadí ty tři písmenka na konci textu u těch ikonek? Jak to vyřeší MS - dáme přípony pryč a udělámě z BFU jestě větší idioty (pro BFU: uděláme systém flexibilnějí a intuitivnější - následuje potlesk BFU's). Místo toho zavedeme popisy souborů, kde nikdo sice nepozná .jpg od .png, ale hlavně tomu každý rozumí. A těch lidí, co má soubory, které němají defaultní asociace v základním nastavení Win přece tolik není, takže ten generický popisek vlastně ani neuvidí.... <irony: off>

MS tímto v mých očích aktivně podporuje instalaci malware. Jim bych ty přípony vypnul, když programují. A ještě dal všem souborům stejnou ikonu, to by pak ochutnali vlastní medicínu, kdy by místo zdrojáku otevřeli indexový soubor, nebo místo editace program rovnou spustili (konkrétní dopady absence přípon, pokud bych programoval za použití průzkumníka).

Zase na druhou stranu, Total Commander a jeho odnože by nebyl tak populární, kdyby byl systémový explorer funkční. Takhle je k ničemu, takže první věc, kterou normální člověk udělá je, že si na nový systém narve svůj oblíbený souborový manažer.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je smutné slyšet či číst, že pro někoho je JIŽ čas velmi drahý. Ta honba za penězi až na prvním místě je metlou lidstva, iluze, která ničí to, čím se my, lidé, ve svém core designu lišíme od jiných druhů živých organismů. Produktivita uplynuvší hodiny je nepodstatná hlediska generačních změn v ochotě vymýšlet drobná i zásadní zlepšení našeho blízkého i vzdáleného světa. Cvičené opice se učí jen proto, aby mohly ohromovat své okolí nikoli svými nápady a věci znalým úsilím, ale pouhou kašparádou s více či méně nákladnými rekvizitami. Jen hlupák se skamarádí s pohodlným posezením, chipsy, colou a s vobrázky v bedně a nechce si je nechat vzít. V openspace officech jde pouze o jiné kulisy a rekvizity. Nu což, bez mnoha znás by se svět snadno obešel, neb nejsme pro něj důstojnými partnery...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DRAHY CAS nemusi byt o penezich, ale ze ten cas stravi radeji se svymi blizkymi, nez aby se furt hrabal v novem GUI.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! Pokud nějakou činností nestrávím 10 h, ale díky tvrdohlavosti počítače třeba 12 nebo 14, tak to mohu označit, že je mi čas příliš drahý než aby mi ho žral počítač.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Peter - ty merias hodnotu/vzacnost casu len peniazmi? Moj cas je tiez uz naozaj velmi drahy - totiz hodinu stravenu s mojim synom len tazko ohodnotim peniazmi ale viem ze bola velmi vzacna/draha. Urcite viac ako hodina stravena pracou alebo vrtanim sa v lubovolnom systeme.

Spat k teme. Hoc sam som linuxak a nemyslim si, ze existuje alebo je vobec mozne ci dokonca potrebne dosiahnut stav jedno GUI, jeden init, jeden compilator, jedno jadro... aj tak mi pride trochu usmevne a podivne nazyvat systemd virusom/nakazou a pozerat sa cez prsty na vsetky veci ktore sa snazia linuxovy ekosystem aspon trosku viac zjednotit. Ta fragmentacia je naozaj uz za hranou prospechu.
Tym nehovorim, ze je zle ked sa objavi nejaka divoka kacka a vznikne takato "proti prudu" distribucia - fajn ako proof of concept novych technologii ktore mozu byt neskor povazovane za prevratne a adoptovane mainstreamom. Ale pre koncoveho pouzivatela, ktory chce svoj drahy cas vyuzivat efektivne, toto nie je cesta.
Teraz trosku osobne - rad citam tvoje clanky ale obcas mam pocit, ze rozsirovanie linuxu medzi "beznych" ludi ti do urcitej miery dokonca az vadi a nerozumiem preco.

Vela zdaru do dalsej tvorby.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tiež netvrdím že systemd ze principiálne zlý, len bohužial mám stým zatiaľ zlé skúsenosti zrýchlil mi štart systému a aj sa mi už nestáva žeby sa USB3 čítačka karit nenačítala ale zistil som že tieto problémy sú vinou udev a udev sa zmršil kôli systemd čiže vyriešil čo spôsobil. A podobnú skúsenosť mám aj s PA čo je tiež dieťa Lennart-a takže to vidím skôr problém v autorovi ako v jeho výtvore.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

omyl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to už bude bohužel fáze dědkovatění kdy se požaduje klid a teploučko a jakákoliv změna byt o kousíček je silně obtěžující...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je rozhodně dobré, že existují neortodoxní alternativní řešení, zde v podobě poněkud odlišné linuxové distribuce. Runit je k dispozici i v jiných distribucích, které ale za podporovaný mají pouze systemd. Void má výhodu v oficiální podpoře runitu, což jej pasuje na přirozený testbed non-udev řešení (třeba s mdev) v kombinaci s GUI serverem, ať už jde o Xorg či o Wayland. Na Archu je to dobré a čím více myslících uživatelů dobrého, tím více důvodů pro přijetí dobrého za podpory hodné. Ostatně není moudré zapomínat na suckless princip...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.