Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Drahý“ VR headset pro Playstation nakonec bude levnější než „levný“ Oculus Rift

A nezbývá než dodat: Jaká to ironie.
Zase na druhou stranu jsem se před vánocemi rozčiloval nad tím, že datadisk Elite Horizons stojí stejně jako nová hra. Nákup jsem odložil s tím, že se nejdřív vyřádím na OR a pak teprve na měsíčkách budu přistávat. Jak se ale na to dívám, zatím ani nemá smysl šetřit. Osmnáct tisíc bych nedal ani za mnohem univerzálnější telefon, ne tak za 3D brýle. Když si člověk spočítá, že za počítač vhodný k hraní ve VR by bylo třeba vydat přes padesát tisíc, začne hned přemýšlet nad tím, jestli ten mobil od Samsungu nemá něco do sebe.
Nezbývá než doufat, že ze začátku je cena OR nadhozená kvůli rejžování exkluzivity. Cena pravděpodobně spadne a když ne, pořád tu bude na E-Bay spousta DKdvojek, kterých se budou namlsaní technokratové zbavovat. Uvidíme, vidíme...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nová generace konzolí přijde dřív kvůli VR a ne kvůli 4K televizím. Na 4K televizi může krásně hrát i ve fullHD (4 pixely se spojí na 1 velký pixel) a budu mít vyšší fps. Současné konzole neřekly poslední slovo (např. nevydané přelomové GranTurismo), ale MS i Sony vědí, že VR pomocí externí krabičky je projev slabosti, kterého se musí rychle zbavit. Cena při uvedení klidně 15k a PS4 pro méně náročné se posune někam k 6k. Schopnosti HBM2, 14nm APU a lehce proveditelná zpětná kompatibilita budou lákavé. Musí do toho jít.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tos si pockame na vychytanie chyb a znizenie ceny. MAlokto uzna za vhodne vyhodit tolko penazi za relativne jednoduche zariadenie. (Display,snimace , trocha optiky+ SW)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co znamena "~$20%" prirazka? U nas se plati DPH, ostatne stejne jako v USA. Akorat v USA v kazdem state jinak (cirka ale kolem 10%, ale treba v malickem Delawaru je to 0%), tak takove veci udavaji bez dane, ale stejne ji koncovy spotrebitel zaplati i tam!
V EU je vsude cirka 20%, tak se udavaji ceny s DPH. To neni jak nektere nase stupidni a vychcane obchody typu MAKRO, ktere zcela nesmyslne udavaji cenu bez DPH, ktere ABSOLUTNE nikoho nezajima, protoze kazdy to kupuje s DPH.
Cili u nas je akorat vyssi DPH .... ale tak zas na druhou stranu je to vykoupeno celkem lacino za bezplatne zdravotnictvi a podobne socialni sluzby, co by za to v USA dali!
Navic v USA maji jenom rok zaruku.
Cili ona "~$20%" prirazka je u nas konkretne presne 21% DPH. A ten cirka 10% rozdil oproti cene v USA je zcela ospravedlnitelny dvojnasobnou delkou zaruky (ikdyz to jde na vrub vyrobce, jelikoz ten dostane za vyrobek stejne u nas jak v USA). Osobne si radsi na tom oculusu 15 kil priplatim za dvojnasobnou zaruku.

A co se tyce ceny, asi vidi, ze lidi jsou schopni utracet tri petky za blby a tuctovy telefon na pul rok nebo rok, tak proc za revolucni novinku nechtit dve petky? Ale osobne si myslim, ze cena je stanovena premiove jak treba tisicidolarove nejvyssi intely a do konce roku to bude pod desitku i u nas.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

1. V USA se neplati DPH, jejich prodejni dan a nase DPH jsou dve absolutne rozdile formy zdaneni. V naproste vetsine statu USA je sales tax podstatne nizsi nez 10%. A rozhodne tu sales tax nemusi zaplatit vsichni, existuje spousta vyjimek.

2. Makro udava cenu bez DPH i s DPH, cena bez DPH samozrejmne zajima podnikatele ktery to kupuje jako zbozi urcene k dalsimu prodeji. Makro je urceno primarne pro pravnicke osoby.

3. Zarukua je ciste zalezitost prodejce a vyrobce - u nas, stejne jako v USA lze koupit zbozi se zarukou 2roky, 3roky, 5 let, 10 let, 25let......

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) ale normalni clovek zaplati sales tax uplne stejne jako DPH v cechach. Ve state Washington sem platil co si pamatuju 8%. Bezne se pohybuje mezi 5 a 10 procenty ve vetsina statu.

ad 3) rozdil je v tom, ze v USA je zakladni zaruka rok kdezto v Evrope ze zakona dva roky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1) Je mi uplne u prdele jestli je to rozdilna forma zdaneni .... v USA vetsinou okolo 10%, u nas 21%, tecka. Nazvi si to jak chces. Jinak ty dane v USA jsou lokalni, pak pevna dana statem, jina na obyc. zbozi, jina na zradlo atd atd. Kazdopadne ji plati kazdy .... stejne tak jako u nas plati kazdy DPH ... a ano, jsou vyjimky, kdy si muzes nechat DPH vratit a v USA sales tax nezaplatit.

2) cena bez DPH <b>"SAMOZREJME NEZAJIMA NIKOHO"</b>. Je videt, ze tomu vubec nerozumis.
a) makro je obycejny, predrazeny obchod, nakupujou tam normalni lidi, kdyz je neco v akci, ty cena bez DPH nezajima vubec
b) podnikatele, co to preprodavaji dal, ty ceny bez DPH nezajimaji uz vubec, jelikoz stejne to prodaji koncovemu zakaznikovi s DPH a uplne vsichni se orientujeme podle cen s DPH, takze cena bez DPH je zcela irelevantni.
c) teoreticky by tam mohl neco nakoupit clovek, platce DPH, ktery by si koupil nejake vybaveni a chtel si jej odecist z dane .... ale opet jej NEZAJIMA cena bez DPH, teda a tady je ta krucialni vychcanost makra ..... ze kdyz je clovek blbej, tak porovnava ceny s DPH jinde a ceny bez DPH v makru a v makru to bez DPH mnohdy vyjde levneji. Nicmene naprosta vetsina obchodu jsou platci DPH, takze muze nakoupit kdekoliv a v naprostem pripade daleko levneji.
Makro je jen vabnicka na pitomce ..... schvalne, kdy naposled jsi tam koupil neco vyhodne;) Jejich celoevropska strategie je podobna applu .... skryvat se za klubove karticky, jakoze clovek dostane neco premioveho, skryvat se za slogany, jako velkoobchod a podobe ... velke baleni ve spouste lidi evokuje vyhodnejsi nakup (v makru v 99% neplati!) a ceny bez DPH evokujou, ze je zbozi skutecne levnejsi ....

3) stejne jako s DPH .... defaultne je v USA rok, u nas dva .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Haha, cena bez DPH nezajima nikoho az na vsechny co jsou platci DPH. Mas ovsem pravdu, ze u Makra je to specialitka, protoze jidlo si do ucetnictvi muze dat jen pomerne malo firem/lidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to me pouc, ktere platce DPH zajima cena bez DPH? Ti, co zbozi preprodavaji, tak ho fyzicky nakoupi s DPH, prodaji s DPH .... jako platce DPH te tak leda mozna zajima, jestli ten, od koho kupujes je platce DPH. Jinak bavime se samozrejme o zbozi, u sluzeb je to jinak.
A jen ve velmi specifickych pripadech, kdy nakupujes nejake spotrebni zbozi, ktere je danove uznatelny naklad, tak si muzes pozadat o vraceni DPH .... ale stejne nakupujes to zbozi s DPH a pokud nejsi debil, tak si i porovnavas ceny v jinych obchodech, ktere je logicky s DPH, takze te cena bez DPH vlastne stejne nezajima. A kdyby zajimala, tak "/1.21" ..... makro navic prodava zradlo a to uz musis zhavit mozek na plne obratky, abys obhajil duvod dat si surove potraviny do nakladu:)
Ruku na srdce, kdo kdy nakupoval v makru a koupil neco vyhodne? Je to predrazena sracka a hresi na ty ceny bez DPH, ze lidi naleti, o nicem jinem to neni. Nemaji zadne velkoobchodni slevy ..... clovek musi nakoupit za pul mice mesicne, aby dostal 3% slevu, jako kde jsme?:o))) To je uplny vysmech.

Zkratka jsem platce DPH, ucetnictvi si delam uz dobrych 5 let sam vcetne prenesenych danovych povinnosti z EU a nenapada me ani teoreticky duvod, proc by nekdo mel u nas udavat ceny bez dane. V jistych specializovanych odvetvich je to uz takovy folklor, ze se udava cena bez DPH, asi ze stejnych duvodu jak to makro (treba hostingy typicky) .... tam uz je spousta firem a holt je tezke prijit s cenama s DPH, kdyz jini maji bez DPH a nekdo slabsiho intelektu by to numericky porovnal ..... a hosting si vetsina lidi dava do nakladu, tak to treba smysl ma, co ja vim .... ale jako realne, stejne ho zas nekomu vyfakturuje dal s DPH a minimalne to s DPH musi zaplatit ... proste nenapada me zadny rozumny duvod proc uvadet ceny bez DPH, zvlast v makru ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad naprosto vsechny stavare diky prenesene danove povinnosti. Vsechno delaji bez DPH a to se pak fakturuje az na konci zakaznikovi. Navic je DPH vec v podstate oddelena od ekonomiky firmy. Jsou to penize co prichazeji a odchazeji, ale nejsou nikdy tvoje. Trochu zakerny je pak fakt, ze DPH odvadis i z veci co ti zakaznici jeste nemuseli proplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ten cirka 10% rozdil oproti cene v USA"

Nooo... mozna u nektere elektroniky je to 10%, mozna i u vetsiny, ale videl jsem veci (konkretne drazsi objektivy k zrcadlovkam) u kterych ta prirazka byla prakticky 100% - a navic znacne trapna prirazka, protoze v Nemecku i Rakousku sli sehnat za tech +10-15% proti US cene. Nevim jestli to je i momentalni stav, uz dlouho sem nic drazsiho nekupoval..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to jen DPH, často se platí ještě další věci. Dál je v Evropě např. dvouletá záruka, což ty výrobky taky prodraží.

„zas na druhou stranu je to vykoupeno celkem lacino za bezplatne zdravotnictvi a podobne socialni sluzby“

Tak to je hodně špatný vtip.
To „bezplatné“ zdravotnictví si, stejně jako „bezplatné“ sociální služby, platíme ještě zvlášť vedle toho, že ze všeho platíme DPH (nápověda: Sociální a zdravotní daň alias „pojištění“).
A jako že jsou to zatraceně drahé „bezplatné“ služby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono to mozna je extra, ale celkovy rozpocet (spis schodek;) je stejne spolecny. Vidno, ze v USA jsi nebyl a nic jsi o tom ani neslysel, jinak bys o americkem "zdravotnictvi" takhle nemluvil;) USA jsou vystaveny na kapitalistickem pristupu (pravo silnejsiho) ... napriklad apple neplati dane, v poho .... Trump treba na jednu stranu chce applu tohle zrusit (coz ma muj obdiv), ale na druhou je to maximalni kapitalista. Skoncis nekde na voziku, fuck off. Platis si pojisteni? OK. Ale prijde nejaky problem, tak stejne jak pojistka na auto .... opravime nejlevneji .... a pak uz je auto/zdravi v mizernem stavu, tak bud zvysime pojistu 10x nebo nepojistime vubec ... s lidskym zivotem tam obchodujou jak s autem. Zadny socialni stat, jenom trvrdy kapitalismus ..... proste opak severni koreje ..... jeste muzem byt vdecni, ze zijem v tom nasem bordelu, na ktery furt nadavame, ale i kdyz prijdes o praci a nebudes mit na placeni pojisteni, tak te pri infarktu nevyvezou v sanitce za mesto a nehodi do skarpy ... co myslis? taky me sere, ze mesicne zaplatim za tenhle "luxus" desitky tisic, ale rad prispeju do mlyna a mam jistotu ..... a neplatice dani, co se stehujou do danovych raju bych strilel ... sak s nima snad slovak zatoci;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli platíš měsíčně desítky tisíc na daních (zdravotní a sociální pojištění), tak bych na tvém místě byl extra nevrlý, protože s tvým příjmem bych měl na zajištění podobných služeb úplně jiným a mnohem kapitalističtějším a dlouhodobějším způsobem který tu tvou jistotu pojistí mnohem líp než neprůhledný věčně zadlužený stát.
Leda by ses bavil o superhrubé mzdě - to pak platíme desítky tisíc měsíčně skoro všichni ;(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme .... platim ja, plati za me zamestnavatel, cili taky defacto ja, protoze to plati z me odvedene prace ..... platim to na DPH, kdyz bych nahodou neco z toho, co mi zbyde vydelal na urocich, tak mi to taky zdani ..... dan z nemovitosti .... realne cloveku zbyde ctvrtina:) Zlate desatky. A samozrejme je spatne jak se v nasem state hyca a korumpuje, ale co se da delat ....... to je vsude. Treba v USA si myslim, ze obycejne lidi drzi korporace pod krkem daleko vic nez nas ..... jako realne si v CR v prumeru zijem lip nez 90% lidi na teto planete, tak bych si zas tak nestezoval;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevim kde se berou ty ceny podle dolaru, kdyz oculus prodava svuj headset pro evropu za 699€ a 50€ postovny coz je 20,000Kc

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Oculus bude stat 20.000 Kc do chvile, kdy se objevi prvni cinsky klon za 2.990 Kc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dostatečně funkční klon. Nicméně řekl bych že to je otázka max měsíců od uvedení, číňani jsou rychlí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sak to pisu ...... je to neco noveho, nasadi vysokou cenu a pak budou ukrajovat ..... druha vec je jak rychle .... kdyby to padalo o 10% co mesic, tak by to byl ideal. Hlavne aby to nedopadlo jak lezaky, ktere stoji silene prachy -> a protoze stoji silene prachy, tak se toho moc neproda -> a kdyz se moc neproda, spatne se rozbiha levna seriova vyroba -> a kdyz neni levna vyroba a chcou na tom vytriskat, co nejvic, tak to stoji silene prachy -> a porad dokola ......
Namatkou bolometricke kamery ... pred lety se psalo, ze budou v kazdem mobilu a dnes si clovek muze maximalne koupit za desitku flir one modul pro lagroid ..... jednu chvili mela ceska hruska za 3500 pro 5/5s .... jsem myslel, ze ten telefon koupim nekde za dvojku a budu mit do sesti litru infra kameru a houby:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl mezi doporučenou cenou výrobce a cenou, za kterou lze produkt reálně sehnat. Klasický přepočet z dolarů +20 % k tomu dává prakticky tutéž cenu, za kterou se produkt objevil v českých cenících, tzn. 17,5-18 tisíc Kč včetně DPH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže hádat se o ceně má smysl jen u dokonalých substitutů... Vyzkoušel někdo z vás oboje, aby mohl porovnat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.