Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypálení dat

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Windows XP jsou prvním operačním systémem od Microsoftu, který přímo v sobě bude podporovat vypalování datových CD. WIFT, kterého můžete znát především z auditorií, se podíval jak se pod Windows XP vypaluje. Článek navíc doplnil spoustou obrázků z kterých je dobře vidět, jak budou nová Windows XP vypadat. Pokud byste se chtěli o Windows XP dozvědět něco dalšího, i když by to mělo méně společného s vypalováním CD, neostýchejte se a dejte nám vědět v auditoriu.

Co se tedy stane po stisknutí Write to CD? Objeví se něco, co už dobře známe pod názvem Wizard neboli Průvodce. V tomto případě je to CD Burning Wizard (přeložil bych to jako Průvodce vypálením CD).

Průvodce vypálením CD

V prvním okně zadáte v podstatě pouze název CD. Jako výchozí název je zvolen aktuální datum. Pokud zaškrtnete to políčko dole, průvodce se po vypálení uzavře a přijdete tak o možnost vytvořit další kopii tohoto CD (uvidíte níže).

Po stisku tlačítka Next už jen sledujete, jak se bude celé CD automaticky tvořit a pokud nedojde k nějaké chybě, skončí to úspěšně vypáleným CD.

Vytváření obrazu CD

Nejprve se vám vytvoří z připravených souborů image, tedy obraz stopy, která bude následně vypálena na CD. To znamená, že potřebujete na vybraném pevném disku tolik místa, kolik jste na CD nakopírovali souborů.

Zapisování na CD

Poté se začne tento vytvořený image zapisovat na CD. Vřele doporučuji při této akci nedělat s počítačem nic (já jsem si dovolil jen pár akcí, pálení mi přitom nespadlo, ale obavy jsem měl - i při pouhém 4× rychlostním pálení).

Pokud nedojde při vypalování k chybě, mělo by se CD po vypálení stopy uzavřít, aby bylo čitelné (uzavírá se jen session, nikoli celý disk).

Uzavírání CD

Nakonec vám průvodce oznámí, že jste úspěšně zapsali data na CD a dovolí vám po zaškrtnutí toho políčka dole vypálit tatáž data ještě jednou na další CD. O tuto možnost přijdete, pokud na počátku průvodce zvolíte, že se průvodce po vypálení uzavře.

CD úspěšně vypáleno

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vypalování CD ve Windows XP

Žádné komentáře.