Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výpalné z kopírek OSA neprosadila, podpořilo ji jen 9 poslanců

OSA asi brzy bude koprodukovat film "Devět statečných (prolobbovaných)" :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Výsledek komentoval Petr Gazdík (TOP09-S) slovy: „Je zamezeno skokovému zdražení o padesát procent, které kolektivní správci plánovali, třeba Ochranný svaz autorský (OSA), to považuji za velký úspěch­…“.

Vždyť ten píčus to svinstvo sám navrhl.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

já jsem román 1984 četl, to je úplně normální. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

..a tomu se rika politika (:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je normální politika reálného vládnutí. V návrhu je červený hadr jak na býka.. Lid se ozve, hadr stáhneme a v toreadorské otočce schválíme větší prostor pro pravidelné zvyšování plateb. Lid si chrochtá, že něčeho dosáhl a lobbisté se tlemí až se za břicha popadají jak ta technika vládnutí spolehlivě funguje. Takže přátelé šrouby se novelou zase utáhly, oslavování není na místě. Klasická salámová metoda.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sám za sebe jsem přesvědčený o tom, že cílem skutečně bylo prosadit pozměňovací návrhy a udělat to v tichosti a bez pozornosti médií. Na to poukazuje jak fakt, že pozměňovací návrhy daných poslanců byly totožné (dostali je na papíře), že se novela řešila v době, kdy byli občané zabaveni jinými politickými tématy (imigranti, volby v USA aj,) a že - ačkoli šlo o částku blížící se půl miliardě - o tom Česká televize neinformovala. Zájem některých médií vyvolala až analýza Svazu měst a obcí. Teprve když to bylo medializované a kauza se začala sledovat, daným poslancům došlo, že by je další prosazování toho paskvilu mohlo stát teplé místo v parlamentu a otočili. Růst v souladu s inflací už byla spíš cena útěchy.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

I s tím lze souhlasit. Každý návrh politika by měl být multivektorový, případně obsahovat plán B nebo C tak, aby proces protažení zákonodárnou mocí byl vždy WIN.. a ex post se řešila jen míra dosaženéhoo vítězství plus další strategie. Přetrvávajícím problémem je bohužel vůbec existence copyrightového vředu samozvaných spolků typu OSA v legislativním prostoru ČR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nenavrhl, on jenom podal navrh, rozumej predal papir tak jak ho dostal, bez cteni. Az na zaklade medialniho ohlasu se pak podival coze to vlastne je a zhrozil se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

P. Gazdík část těch poplatků navrhl a část navrhl zrušit/nezavést. Navrhl ty 2Kč (z původních 0,5Kč) za knížku a poplatky za kopírky. Aby nebyly poplatky za lidovky navrhl taky*.
Poslanci pak schválili to, z čeho se teď P. G. raduje a zamítli jeho zbylé návrhy na poplatky. Otázka je, proč P. G. nenavrhl jenom to, co teď chválí.

(*Návrh 5055 na http://www.psp.cz/sqw/ppn.sqw?id=5914 )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusili jestli to projde a kdyz ne tak udelaji komromis a všichni budou spokojeni.
A zase to zkusi priště.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Platit za kopírky je naprostý nesmysl sám o sobě.Kdo prosímvás kopíruje na kopírce autorsky chráněná díla?
Skoro všechno jsou to různé dopisy smlouvy faktury atd...
Když už by to chtěli zněčeho platit tak e-knih a čteček obecně. Ale i tam jsem toho názoru, že kdo chce nabídne takovou cenu aby každý rádi zaplatitl než to někde sháněl.
A snaha zrušit zákony chránící knihovny a školy je vrchol drzosti a to že to navrhl Zlatuška (bývalý rektor jedné z VŠ) jen ukazuje jak otřesné zástupce máme..

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To bys koukal, tady jsme meli par borcu co nedelali nic jineho, nez ze na skeneru v kopirce skenovali knihy......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo a v africe zas maj borce se umí přivolat déšť. Prostě výjimka potvrzující pravidlo....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To my jsme s kamošem chodili do knihovny nahoru na pavlač koukat ženským do výstřihů. Asi tak pětkrát v pohodě, ale pak nás od tama vypakovali... proč to píšu? Proč nevypakovali tady ty kopírovače?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi šlo o to, že třeba zdigitalizovat to stačí jen jednou... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a? Vždyť paměťová média na tom čím to pak ostatní budou číst už skasírovaná jsou..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si na kopirkach bezne kopirujem Audio CD a niekedy aj Blu-ray disky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To já si je na kopírkách někdy i přehrávám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to naprosto neskutečné a odporné. Právě proto, že dlouhodobě působil a působí na akademické půdě (v současné době je děkan - a o to hůř - na Fakultě informatiky MU). A to jsem ho kdysi, vlastně ani netuším proč, měl za docela rozumného člověka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, kdybych byl poslanec vubec nevim, co bych v takove situaci delal. Asi bych se snazil navrhnout pozmenovaci navrh, ze by se mela platit minimalne stovka za kazdou kopii. Z 0,5Kc na 2Kc to nikoho nevytoci, jedina moznost, jak se konecne vyporadat s OSA je nasadit nejakou opravdu poradnou cenu. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

JInak teda este je zajimave, jak nekteri bojuji proti lepsimu vyberu jedinne socialne spravedlive dane, teda DPH, zavedenim EET, ale ze stat prirknul dane nekterym soukromym organizacim jako je OSA, to nikoho nezajima. Pritom DPH je dan, ktera jde do spolecneho fondu treba, aby bylo na provoz knihoven, zatimco OSA dan jde na ruku soukromym osobam a nic nam neprinasi.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

DPH je socialisticky nesmysl, ktery nikde na svete nema obdoby a ze sveho principu umoznuje primo neuveritelne podvody. Uz jen fakt ze nekdo muze nakupovat bez DPH a nekdo ne je sam o sobe nespravedlivy.

Kvuli DPH je vsechno drazsi nez ve zbytku sveta, takze jediny vysledek je chudsi obyvatelstvo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Spotrebni dane jsou jedine socialne spravedlive dane, nebot cim jsi bohatsi, tim mas vyssi spotrebu a platis vyssi dane, samozrejme je nutne zajistit, aby platili vsichni a nemohli v tom delat podvody. Prvnim krokem v tomto ohledu je dnes zavadene EET.

Chudsi obyvatelstvo je predevsim kvuli vysokym danim z prace, ve kterych je CR dost na spici a specialita CR je udrzovani nizkeho kurzu koruny vuci svetovym menam neustalyma zasahama centralni banky.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je tedy novinkou, že by EET bylo namířeno na DPH.

Na DPH už přes rok platí povinnost podívat měsíční hlášení DPH, což je ta cesta jak zboží cestuje po fakturách od výrobce ke koncovému prodejci. DPH zaplatíte i když nikdy nikomu nedáte ani jednu účtenku, protože materiál vám někdo dal na fakturu a tu fakturu prostě neschováte jako plátce DPH neschováte. A pokud je někde ten řetěz přetržen (resp. se ukončí bez zaplacení), tak se to v hlášení DPH finačáku pozná. Leda by to byl kámoš co vám to dodal za hotové bez papíru, ale takové dodavatelské vztahy jsem v praxi nikdy neviděl. Spousta podnikatelů ani není plátcem DPH, protože jejich obrat je příliš malý na to aby se jim vyplatilo tím ztrácet stovky hodin ročně.

EET je namířeno na daň z příjmu, nicméně efekt nebude nijak slavný, protože většina příjmů (resp. tržeb, Babiš to schválně spojuje, aby si lidi mysleli, že se daní to co dostanete do pokladny a záviděli) má samozřejmě i výdaje. Zvýšení výběru daní podle mě nebude nijak zajímavé na to co to stojí podnikatele času a prostředků, který tomu musí ze svého věnovat (protože stát si to vymínil) a co to stát stojí na posílení finanční a celní správy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Spotrebni dane jsou jedine socialne spravedlive dane, nebot cim jsi bohatsi, tim mas vyssi spotrebu a platis vyssi dane"

Ehm...ono to funguje přesně opačně, větší podíl spotřební daní na příjmu platí prokazatelně chudší lidé (spotřeba roste pomaleji než příjem, obzvláště u větších celkových příjmů). I to je zřejmě důvod, proč se používá v některých zemích progresivní daň z příjmu - aby se to v celku tak nějak trošku narovnalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Dan z prijmu je nejhorsi svinstvo co je, protoze lidi jsou trestani za to ze chteji pracovat a progresivni dan z prijmu je jeste vetsi svinstvo nez nejvetsi svinstvo, protoze je lidem rikano, ze cim vice budou pracovat, tak budou progresivne platit vetsi dan z prijmu.

Opravdu uplne nejlepsi dane jsou dane ze spotreby. Pritom mohou by zachovana ruzna pasma na ruzne zbozi jako je tomu ted. Pokud teda na potraviny das 10% a na nakup auta das 40%, tak zjevne to chudym lidem bude vyhovovat.
Samozrejme pokud dnes kdejakej manik co zije ze socialky ma na to si kazde 3-4 roky si kupovat nove auto, tak ten bude hodne nastvanej, ale to podle me neni chudy clovek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak říká klasik:
Jestliže má daň z tabáku omezit kouření a daň z alkoholu omezit pití, tak daň ze mzdy pochopili správně asi jen cikáni.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak si přišel na to že kolik kdo vydělá je závislé primárně na tom jak moc pracuje???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VAT, Mehrwertsteuer, nic vám to neříká? http://www.ucetnikavarna.cz/uzitecne-tabulky/tabulka-dph-v-zemich-eu/

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba už v tabulce není, je třetí sazba DPH, případně na co se která sazba vztahuje.
Např. ve Velké Británii se za základní životní potřeby (běžné potraviny, léky, knihy, noviny, dětské oblečení, vodné a stočné, finanční služby, lodi, vrtulníky a letadla...) neplatí žádná DPH (0% VAT). Za energie se platí jen 5% DPH. Služby (např. internet a telefon) a jiné zboží (třeba auta) jsou za 20%. viz https://www.gov.uk/guidance/rates-of-vat-on-different-goods-and-services
Takže není sazba jako sazba...

Na druhou stranu se v UK platí vyšší daň z koupě nemovitosti (progresivní: 0-15%) a taková dědická daň (40%), že si snad ani nepřejete něco cenného (dům, firmu) zdědit.

Kdo máte zkušenosti z jiných zemí, tak je sem napište.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jandak ma absolutne neprekvapil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.