Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Výrobci notebooků mají plné sklady, modely se Skylake zdrží

Som velmi zvedavy ako a kde sa objavi vylepsena iris pro v laptopoch a taktiez som zvedavy na Carrizo. Skoda, ze 14 nm gpu budu az buduci rok, matlab v skole uz notas vyzaduje :(

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dnesni notebooky plnene hlavne atom-zlepeninama N procesorama Celeron a Pentium + k tomu nizkonapetovymi Core i3 a i5 sou pekne osekane sracky, dale operacni pameti sa primo pajej na zakladni desku takze kdyz odejde co i len jediny pametovy cip muzete zarizeni vyhodit rovno do kontejneru, dale i baterie presli svym EKO efektem kdyz uz nejsou vymenitelne ale rovno pevne zatavene do tela notebooku, dale chlazeni tehleh notebooku je priserne, male vetraci otvory s tym ze je to vsechno schovane pod plastovym telem tak dokonale ze bez kompletniho rozebrani nejde notebook vycistit, dale abych nezapomel je integrovan nasilu algoritmus v UEFI ktery znemoznuje si do zarizeni nahrat Windows 7, bud se to resi primim zablokovanim to USB portu nebo to nevidi disk a nebo neni podpora pro 7 co se tyce ovladacu pro tyhle hybridy, pricem Microsoft je ma v planu podpory do roku 2020. Tak a ted proc se sere na notebooky... S Windows 10 s tym ze aktualizace budou ve verzi Home jiz dane napevno to jeste znechuti zakazniku vic.

+1
+59
-1
Je komentář přínosný?

Práve si dokonale popísal MacBook :D

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Pridal bych jeste naprosto dementni rozvrzeni konektoru, takze treba ethernetovy kabel cuci z poloviny strany notebooku, aby si clovek bohate uzil pohledu na nej. USBcka z casti zrusime, aby si uzivatel pripomel doby, kdy zongloval s 10 disketama. A disky nahradime 5400 otackovymi modely, aby ta pachut z noveho pristroje vydrzela jeste dele a dele.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mi ani tak nevadilo, ale notebook nad 20 tisíc bez slotu na SSD si mohou stršit do zadku. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vše, co píšete samozřejmě BFU nezajímá. Ti si potřebují otevřít Seznam a Bůček, případně TýTrubku. USB to použije maximálně na rádio myši.
Ten, kdo chce PC na práci si samozřejmě koupí s Win7 nebo si ověří, že jsou na něj Win7 ovladače a UEFI jde vypnout.
Dnes je třeba si dát pozor i u ověřených značek.
Například HP ProBook 470 G2 má model s 256 GB SSD - jediný model s SSD je zároveň jediný, který má vykasatrovanou wifi bez AC standardu. A pozor, stará G1 měla M.2 slot pro SSD a nová G2 už ho nemá. Stejné peníze, větší šmejd.
Cena elektroniky defacto stoupá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jim nikdo nebere, ale proboha at se takove stroje prodavaji jako hracky a ne jako notebooky. A hlavne at je vedle toho nabidka pro myslici lidi, kteri maji urcite pozadavky a pozaduji za sve penize lepsi a ne horsi vyrobek.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No pekne, ja som sa tesil ze v septembri pojdem do ntb so Skylake a aha, pockam si este. SVINE! :(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Spravne. Uprime doufam, ze lidi vydrzi a ty zastarale sunty nekoupi. Pekar taky nemuze pockat s uvedenim cerstvych housek dokud neproda vcerejsi.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pekar ty stary rozemele a prida do tech novych, alespon je tomu tak u hypermarketovych chlebu.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A není to jen o Skylake. Je to vůbec o vývoji CPU a jejich cen. Před 3 roky jsem si poskládal PC s i5 2500K, 8GB RAM. Sice od té doby prošel drobnými upgrady (SSD disky pro OS a pro Lightroom cache), ale CPU a RAM stále to samé. Tehdy mě to stál CPU+MB+RAM cca 300 eur. Když bych si dnes chtěl postavit zhruba stejně výkonný PC ve stejné konfigurac bude mě to stát zhruba stejně. Tak proč bych to dělal ? Argument, že dnešní CPU jsou úspornější nestačí.

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní CPU jsou úspornější jen v idle. Jsou dražší, topí víc, žerou víc a víc throttlují. Tedy alespoň u Intelu (:

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja kdysi koupil v bazaru Fujitsu U9200 a byla to jedna z nejlepsich koupi, co jsem udelal... 12 palcu business laptop, perfektni layout klavesnice, klasickej touchpad (oddelene mouse buttons), stari 7 let pritom trikrat slitl na zem, a furt bezi...

Mili vyrobci laptopu... az opet vyrobite 12-13" laptop pouzitelny na praci ( ne ty priblble 15mm modni doplnky s 2 USB porty a nulovou rozsiritelnosti, co dnes prodavate jako "business" ) vzbudte me...

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som si kúpiť notebook na hry viete mi odporučiť nejaký dobrý v cene okolo 800€ plánujem kúpu v septembri a mal by byť schopný pracovať plynulo s autocad a inventor.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na tyto pozadavky je notebook krajne nevhodny a za tu cenu navic nerealny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja viem ale kvoli škole potrebujem naposledy som notebook kupoval 6 rokov dozadu inak používam pc. Mne by stačilo ak by mal ssd a hdd zaroven ramky 8 2 jadro 2,2ghg minimalne a utiahol by ten cad a inventor len v tom množstve čo ich je teraz som nevedel najsť ktorý by mal ssd aj hdd alebo len ssd a volny slot alebo naopak, tak som dúfal že niekto poradí. Ospravedlňujem sa za chyby píšem cez tablet.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Na AC i INV bych doporučil spíš17" NB, ale zase se s tím budeš muset tahat. O programech od Autodesku jsem už ztratil iluze a důležitý je jednojárový výkon, více jader se hodí jen na finální rendering stroje pro marketingové účely. Nevím jak děláš složité modely v INV, ale v produkci (i přes 1000dílů) mám nasazenou jednu černou ovci s SSD a i3 haswell (bez dedikované grafiky) a nikdo si ničeho nevšiml (proto černá ovce). A to tam jinak dělají na Xeonech s Quadrama.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Acer Aspire Nitro V15 nebo V17 je kolem těch 800€ a má dvě šachty pro disky. Případně jde do ostatních notebooků přidat druhý disk místo DVD mechaniky. Rámeček stojí kolem 500kč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem veľmi pekne za rady.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem s touhle "novou vlnou" spokojen (Asus X553M varianta Celeron N2830). Pravda, je to všechno napevno spojené v sobě, ale kolikrát potřebuju rozdělat notebook? Vyměnil jsem HDD za SSD, po roce dvou vyčistit ventilaci, po pár letech možná baterii... Je to lehké, tenké, úsporné. Napájecí zdroj miniaturní kostička co se schová v samotné zásuvce. Při provozu víceméně mírumilovné ticho. Notebook je mobilní počítač, kde je prioritou váha, rozměr, VÝDRŽ. Díky technologickému pokroku to dnes notebooky začínají opravdu splňovat. Kdo chce výkon, vyměnitelnost atd., nechť si poskládá desktop a nerozumuje mi tady...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No rozdelat ho potrebujete presne tolikrat, kolikrat jste napsal, plus nejake to akutni vyloveni dat, kdyby zhebnul Windows. K prioritam bych pridal ergonomii, coz 15,6" s pouhymi dvema USB zrovna nesplnuje. Ale zase ma RJ45 na normalnim miste, co se divam. Navic leva strana je narvana porty a v prave je pouze DVD-RW, coz take nepusobi zrovna dojmem, ze to navrhoval clovek s mozkem.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Dokud se v notebook musí HDD VYMĚNIT za SSD, je to špatně. Musí se tam vejít obojí.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A dalsi vec je, ze by si mel vybrat zakaznik a dostat to uz hotove z obchodu. Tohle je zase vyroba typu dodelej doma.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To raději doma, připlatím si 400 za SSD Samsung, než aby oni tam dávali nějaké...noname nejlevnější, které má na první pohled gigabajtů stejně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je zespodu moznost oddeklovat sachtu na HDD jednim sroubkem pak je to ok, ale dnes je cim dal tim vic castejsi ze se musi rozebrat notebook kompletne jen kvuli vymene HDD za SSD. Pak uz je to opravdu styl DoDo.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale aspoň to jde. U většiny totiž oddekluješ akorát abys se na to podíval.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz koupim notas za 30k Kc, jaksi pocitam s tim ze ho budu pouzivat dele nez 2 roky, takze napevno pripajena SSD nebo ram je pro me zcela neakceptovatelna. U plastovy sr*cky za 10k at si pajeji...

"Notebook je mobilní počítač, kde je prioritou váha, rozměr, VÝDRŽ"

To jsou VASE priority, laskave si uvedomte ze ne vsichni je mame stejne..

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokles prodejů má jednoduchý důvod - dnešní notebook za méně než 10 tisíc nemá výkonnější procesor (atd) než notebook za 10 tisíc před čtyřmi, pěti lety.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Vyrábějí notesy, které nikdo nechce, nevyrábějí žádné které by někdo chtěl - a pak se diví že se notesy neprodávají - "všichni chtějí jen tablety a mobily". Celkem legrace. To jsou v marketingu zaměstnáni jen idioti ?

Všechny kategorie jsou v něčem špatné - laciné s novými Atomy se nedělají s kvalitními displeji - HD opravdu nestačí, středně drahé mají schválně velmi mizerné chlazení - aby na tom nešlo profesionálně nic dělat, profesionální drahé notesy mají mizerné klávesnice a totálně zvrhlou ergonomii, takže na tom pracovat dlouhodobě nejde.

Chcete třeba notes s malým výkonem, ale hodně dlouhou výdrží - který budete používat jako terminál k serverům přes sítě ? Nelze, dělají to jen jako ultrabook s mizerným chlazením a tak tenkou baterkou a mizernou klávesnicí, že to používat nejde. A tak dále.

Jediné, na co jsem opravdu zvědavý - za co bych dal peníze - kdy udělají notes s mobilním Xeonem s ECC pamětí. To je pro hodně věcí s dnešními velkými RAMkami a datovými objemy nutnost. Že to notesy zatím neumí, je důvod, proč výkonné notesy pro práci jsou vlastně na nic - nejsou dost spolehlivé, takže i kdyby to mělo jader a výkonu habaděj, mnoho věcí se na tom dělat nedá (ať již programování pro různé věci nebo konstrukce v CADech - třeba pro letectví a dopravní věci se vyžaduje ECC paměť a spolehlivý procesor).

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší laptop co jsem za ty léta potkal je Lenovo Y580. Ten laptop stál 30 tisíc a měl všechno:
Core i7
GTX660M
8 giga ram
128GB SSD mSata
1000GB HDD
FHD displej
podsvícená klávesnice
JBL repro co fakt hraje
hliníkové tělo
baterku na 6 hodin
rozumné rozměry a hmotnost
nadprůměrné chlazení
nato že jde o multimediální stroj vydržel ošklivé zacházení

Dneska, 5 let později bych v notebooku za 30 očekával trochu víc, ovšem, dnešní notebooky
jsou tenčí takže nemají výkonnější komponenty
jsou tenčí takže mají horší chlazení
jsou tenčí takže mají mizerné repráky
jsou tenčí takže mají menší baterku
jsou tenčí takže mají méně konektorů
jsou tenčí takže mají příšernou klávesnici
HLAVNĚ jsou tenčí takže mají BUĎTO HDD nebo SSD, ne obojí!

Notebook nad 20 tisíc bez SSD slotu je prostě uplně k ničemu. Každý racionální člověk chápe, že 256GB je málo a na filmy je SSD škoda, ale 5400rpm 1500TB disk je na systém opravdu nepoužitelný. A to mi řekněte, že v těch noteboocích místo na M.2 half SSD neni místo, když je to velký jak FiFina. Je, ale jsou to hajzli a snaží se lidi nalákat na SSHD. Já bych za to věsil do průvanu.

A co taky když je to o 5 generací novější zařízení ale neni o 5 generací výkonnější...

+1
+51
-1
Je komentář přínosný?

TO kvolaa: Přesně tak! To zoufalství když se odporoučel starý HP ještě s kovovým tělem. Otřískaný od pádů na zem.. Najít malý NTB s podsvícenou klávesnicí a SSD kolem 15 tis je nemožné. Když už tak se najde ultrabook co se prohýbá jen se na něj špatně kouknu. Nakonec to skončilo pracovním HP s okamžitou výměnou hdd za 100% SSD. Malá SSD jsou dnes levná a hromadné nákupy výrobců NTB budou cenově ještě někde jinde než nějaký český maloobchod. Jenže to by si asi zkazili marketinkový mix produktů, kdyby kupující nedej bože zjistili jak svižný může být jinak levný NTB s SSD. Kdo by pak kupoval prémiové typy s vysokými maržemi. Jen jedno mi není jasné, co budu s těmi vymontovanými SSHD dělat? To opravdu nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to SSD + HDD neni neresitelne, viz treba https://www.newmodeus.com/ a na netu jiste najdes i levnejsi alternativy...

Kazdopadne souhlas, honba za tenkosti, SSHD a DVD mechanika v roce 2015 jsou vsechno totalni <>iny....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem správně, že myslíš využít pozici mechaniky? Mechanika v notebooku je, jak sám říkáš, taky blbost, takže chceme notebook bez ní, respective s externí v balení. A když mechaniku chceme, tak toto není řešení. Ani WDC Black2 není řešení...kvůli ceně.

Lenovo Y580 byl zdá se první a poslední notebook svého druhu. Lenovo rychle pochopilo, že na oblbnutí kupce stačí 8GB cache..což ještě bylo ok..ale pak pochopili, že ta 8GB cache vůbec nemusí být jako slot SSD, ale přímo v SSHD. Tak začala a skončila éra mSata v noteboocích. Dneska ho notebooky mají pouze proto, že nemají nic jiného, totiž nemají 2,5" pozici pro HDD ani mechaniku. A to je debilita2

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ta firma dela redukce kterymi lze na misto mechaniky dat disk/ssd. Ja samozrejme vim ze to neni optimalni ani oficialni reseni, jen rikam ze *existuje* reseni.

Jinak premyslel sem nad tim z hlediska vyrobce, a problem je ten, ze BFU netusi rozdil mezi SSD a HDD natoz pak aby si umeli manazovat volne misto a rozhodovat, co ma kam jit. Teoreticky jednoducha moznost by byla presunout C:\Users na druhy disk, jenomze to M$ absolutne nepodporuje. Takze zustavaji dve volby: 1) zvlast SSD pouzitej jako "readyboost", nebo 2) SSD v harddisku...

Proste aby dal vyrobce 2 disky musel by verit ze alespon 95% jeho zakazniku nejsou uplni idioti... a zadny vyrobce tohle neriskne ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máš pravdu že to obyčejný uživatel nepozná. Ale taky nepozná a nebude mu vadit, že tam bude prázdný mSata slot.
Aby byl v každé cenové kategorii alespoň jeden notebook pro rozumné lidi by taky nebylo nemožné...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A pojďme se podívat na notebooky za 15 tisíc. Řekněme že stare Y580 bych úspěšně prodal za 15 tisíc. Co bych tak mohl koupit nového za 15 tisíc dědovi?
Aha, má to sotva i3, HD displej (humusný ještě k tomu), integrovanou grafiku, nemá SSD, málo ramky, málo konektorů, nepodsvícená klávesnice a mizerné repráky.
Výsledek? Jo, dal jsem Y580 do důchodu k dědovi. Konečně má výbavu, kterou nikdy neměl. A přitom stačí tak málo, dát do levného notebooku slot pro SSD a podsvícenou klávesnici.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

IPS. IPS, VA monitor na stôl je už pod 100 Eur, ale skúste zohnať niečo také v pásme do 500. do 1000 Eur v NTB.
Nepotrebujem Full HD, stačí mi kvalitné zobrazenie 1366x768.
Nelesklé!
Všade montujú i7, 8+1000 disky, samé blbosti, ale displej TN. K tomu len 2-3 USB, samozrejme klávesnica nepodsvietená, že aj keď nechcem, stále je pre mňa najvýhodnejšia kombinácia lacný NTB do 300Eur a ku tomu normálne stolný, formátu mATX či ITX s kvalitným monitorom, s veľa RAM, atď.

Preto si myslím, že najobľúbenejšie sú lacné NTB. Ani za 200 Eurový príplatok nezískate nič lepšie. Aj tak to bude len na web, napísanie pár emailov, ale nie na plnohodnotnú, pohodlnú prácu či hrani hier.
Dokonca aj pri 1000 Eur nemáte pocit že máte niečo lepšie. Len vám tam šupli drahší procesor stále s TN panelom.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Celkom solidny NTB s matnym fullHD PLS diplayom, i5, 8GB, GTX850 s DDR3 a m-sata slotom pre SSD je MSI GE60. Cena je od 22 tisic Kc. Aj by som ho hned bral, ale NTB vobec nevyuzijem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz? Našel jsem jen http://www.czc.cz/msi-ge60-2pe-874xcz-apache-pro-elder-scroll-version-ce...
Za 26 tisíc se od mého 5 let starého Lenova Y580 liší tak, že má lepší grafiku, a pokud má mSata slot, tak v něm NIC NENI. Jo, a bez OS, takže ve výsledku vlastně +5K. To se hned každému vyplatí upgradovat...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mne islo hlavne o kvalitny display a za tu cenu som nic lepsie nevidel. A to Lenovo Y580 co som nasiel malo TN displej a leskle plasty.
Od 22K som to videl tu https://www.mironet.cz/Productlist/showSearch?EXPS=MSI+GE60&SearchType=Name
Podla mna je to vyhoda ze si mozes vybrat SSD i OS aky chces, pripadne i doplatit za lepsiu grafiku, napr taka verzia s GTX970 je za 35K, co som u Lenova nevidel.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

TN displej, ale velmi dobrý TN displej. Né to co vidíme dneska. Lesklý plast je pak akorát rámeček kolem displeje. Displej je take lesklý, a v podsattě je to dobře. Také jsem nadával na lesklé displeje, pak jsem si ho koupil.
Lenovo pak zvolilo tenký přístup. Mají problem uchladit 960M, takže 970M ani nezkoušejí.
Souhlasím že si mohu vybrat vlastní SSD, to oceňuji, ale pokud jej musím dát namísto HDD tak je mi k ničemu. Takže tedy MSI... Ale že by se mi chtělo z i7 upgradovat na i5? No nevim nevim...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

SSD das do msata a ten HDD co je tam nemusis vyberat. Su i verzie s i7, takze ten argument nema zmysel.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Zmysel má. Vyměnit notebook za 30 tisíc notebookem za 30 tisíc jen kvůli lepší grafice mi nepřipadá rentabilní, když cena té grafiky je sotva 3 tisíce. Tímhle mě výrobci NTB se...kakají.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Cena te grafiky je hodne pres 3k.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem trošku podstřelil... Má výkon asi jako GTX750 OC, která stojí kolem 3 tisíc. Kolik by tak mohla stat taková mobilní verze? GTX860M není karta na nějaké hranici maximálního poměru výkon/efektivita, má TDP 75W, což je dokonce o 15W vice než GTX750. Takže nevěřím, že by stála nad 5 tisíc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bude stat na 100% pres 7k . Treba GTX 770M a 870M se prodava kolem 10k, 980M pak pres 17k.

Tahat do toho pomery dle desktop VGA je neuveritelne hloupe.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No tak podle konfigurátoru Eurocomu musím dát za pravdu, 860M mají o 10K levněji jak 980M, čili to na těch 7K vychází.

Ovšem co je blbého na srovnání s desktopem? Je to cca stejně velký kus křemíku, ještě s horšími vlastnostmi, takže jediný důvod, proč by měl být 2x dražší je "protože může". :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak srovnavat to jde, ale je to nesrovnatelne.

Kremik je sice podobny, ale pracuje za uplne jinych podminek. K tomu se prida marketing a vysledek je takovy jaky je. Tj. nema cenu porovnavat desktop a mobilni verze VGA jinak nez vykonem. Ostatni je vcelku irelevantni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

nemám sice přímo tenhle notebook ale mám předchozí generaci. Co se týče disků jsou v něm dokonce dvě volné pozice na mSata disk (jeden jsem také dokoupil) ale co se týče procesoru je to hrůza. Mám verzi s i7 (4700MQ) a po 5 minutách hraní má přes 97°C a throttluje (maximum pro tenhle procesor je podle intelu 100°C a nový stojí kolem 9 000Kč) a levá strana klávesnice hodně pálí a pokud se podíváte na notebook zespoda je vidět, že výřezy pro chlazení jsou velice malé a ještě mimo větrák, takže bych doporučil hledat jinde. (není problém přidat fotky)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

GE60 neni spatny, ale stejne jako Y580 ma neostatecne chlazeni. Sice si lze vybrat stroj osazeny GTX970, ale dlouhodobe je uchladitelny pouze beh s integrovanou VGA !

Pro narazove zatezovani je ale GE60 vhodnejsi nebot se u nej narozdil od Y580 neprehriva pozice s HDD. Kdyz ale na tom nekdo chce hrat hry a nevadimu ze ten NB usmazi tak pak je vyber Y580 vs GE60 celkem jedno.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Y580 na tom neni tak špatně - grafiku I processor udrží na 85°C aniž by to throttlovalo a pálily ruce. Ale máš pravdu, umístit HDD hned vedle grafického čipu je design na přesdržku.
Zajímalo by mě jak moc hrál ve prospěch Y580 měděný chladič proti hliníku který používá MSI..zdá se, že tam je rozdíl ve prospěch mědi a proto nechápu, proč MSI používá hliník.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Je uplne jedno zda tam bude hlinik nebo med. Pri tak malem pasivnim chladici nelze vytvorit dostatecnou plochu pro predavani tepla. Proste ani jeden z tech NB neni pouzitelny pro dlouhodobou zatez - tj. hrani her. Jsou to multimedialni NB a hodi se pro narazove zatezovani. Za tu cenu jsou pro tento ucel vynikajici.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem měl štěstí na lepší kus, který přehříváním netrpěl. GPU ani CPU při dlouhodobé zátěži nepřesáhly 85°C. A když jo, byl to indicator že je třeba chladič vyčistit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

IPS a VA monitory su mozno pod 100 eur ale budu to smejdy s kopu kompromisov, ktore predci kvalitne TN-ko.

Zohnat VA, IPS v kategorii 500-1000 zase nieje az take nemozne. V tejto kategorii je ich celkom dost.

Suhlasim, ze v notebookoch su divne trendy ale mozme si za to z casti aj samy. Lacne notebooky su najoblubenejsie preto, lebo ludia chcu lacne veci. Ak to skombinujeme s potrebou vyrobcov stale predavat, tak nam vzniknu take strasne kombinacie ake vidime.

Za priplatok ziskas viacej, len sa je potrebne trochu vyznat v ponuke. Za priplatok neziskas vykon, ten maju aj lacne plastaky. Za priplatky ziskas lepsiu konstrukciu, lahsiu rozoberatelnost, dlhsiu zivotnost, lepsiu ergonomiu, menej bloatwaru, recovery media a dalsie veci, na ktore BFU len tazko nalakas.
Osobne odmietam kazdeho, kto chce odo mna aby som mu vybral notebook a cenovy limit ma pod 500 Eur. Osvedcilo sa mi to a nemam ziadne reklamacie a tym ludom tie notebooky sluzia dlho. Dnes je ponuka velmi siroka a je potrebne sa v nej vyznat, lebo vyrobcovia radi oblbuju. A tak vies kupit za 1000 eur vykonny smejd, ktory sa po chvili rozpadne alebo aj slusny notebook, ktory ti bude sluzit dlho.

Na plnohodnotnu, pohodlnu pracu a hranie hier je notebook vyslovene nevhodny!!! Notebook je kompromis, ktory ti na jednej strane dava mobilitu + veci s tym suvisiace a na druhej ale ubera na pohodli, ergonomii, vykone, moznosti upgradu, prisposobeniu si ho vlastnym potrebam,... a s tym musi clovek ratat.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Za priplatky ziskas lepsiu konstrukciu, lahsiu rozoberatelnost, dlhsiu zivotnost, lepsiu ergonomiu, menej bloatwaru, recovery media a dalsie veci".
Můžeš prosím ukázat příklad, ideálně dva notebooky stejného výrobce?
Lidi kupují levné věci hlavně protože pochopili, že I dražší věci se rozbijí stejně rychle.

"Na plnohodnotnu, pohodlnu pracu a hranie hier je notebook vyslovene nevhodny!!!"
Pak nedává smysl žádný notebook nad 10 tisíc, žeano. To je přeci blbost. :) Na práci je notebook velmi vhodný, protože můžeš pracovat kdekoliv. Stačí jen dobrá klávesnice.
Na hry pak jediná prekvizita je grafika. A když už konečně přišla relativně výkonná GTX860M, tak začali prznit QHD displeji které neutahne...nebo tenkým šasi s mizerným chladičem (MSI GSxx).

Největším problem je ale pájení grafik na desku. Proč?! Jediná součástka, kterou musím v Lenovu Y580 po 5 letech vyměnit je grafika! Dobře, baterka, ať nežeru. Proč nemůže být grafika v MXM slotu? Proč výrobci notebooků nedělají custom grafické karty pro svoje notebooky? Je to přeci stejný jako obchod s hotovými sestavami - taky moc netahne, proto výrobci jedou součástky. V notebooku by to fungovalo stejně..kdybychom tu měli tuto možnost. Občas přemýšlím jestli jsem udělal chybu že jsem si před 10 lety nekoupil Alienware za 70 tisíc. Dneska bych do něj dal jenom novější grafiku a prděl bych si dál nejnovější hry. Ve výsledku bych ušetřil a namísto 4 notebooků bych koupil jenom jeden.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ako som pisal, vies kupit smejd ale aj slusny notebook, co nieco vydrzi. Ponuka je tak siroka, ze je potrebne mat urcity prehlad. Lacny notebook narozdiel od drahsieho nebude nikdy aj kvalitny.
Mne sa vo vsetkych smeroch potvrdilo, ze je dobre si priplatit. Len bohuzial je potrebne si nastudovat, co kupovat. Ludia tomu nerozumeju, preto kupuju lacne veci. Nie preto, ze drahsie sa rozbiju rovnako rychlo.
Postavim pred BFU dva rovnako vykonne (aj dizajnovo) notebooky ale jeden za 400 a druhy za 600 E. Ten drahsi bude mat kvalitnejsiu konstrukciu, lepsie/tichsie chladenie, lepsiu bateriu a este nejake drobnosti, ktore na prvy pohlad nerozlisis. Ktory si BFU kupi? Lacnejsi. Lebo tu pridanu hodnotu nerozlisi ale ona tam je.
Chces mi trvdit, ze napriklad nieje rozdiel medzi Lenovo IdeaPad, ThinkPad E a plnohodnotnym Thinkpadom s rovnakym HW?

Notebook nad 10 tisic dava zmysel ale notebook sa nevyrovna klasickemu desktopu. Ak sa chces k tomu ako tak pribilzit, tak bez extereho monitora a minimalne mysi to nepojde. Vyhoda notebooku je, ze mozes pracovat kdekolvek ale za mobilitu zaplatis urcitu dan a v mnohych cinnostiach sa nevyrovnas mne na desktope. To iste plati aj o hrani. Je na kazdom, co si vyberie. Dnes si casto ludia vyberaju kompromis aj ked nemusia(neznalost, trendy,...)

Grafika v slotu MXM moze byt ale tie grafiky nikto nekupuje, tak to nevyrabaju. Nieje dopyt, ktory casto zabija zaujimave produkty. Vyrobna cena notebooku s MXM krafikou bude vyssia. Nie ovela ale dnes aj to malo rozhoduje o uspechu(predajnosti). Tu mas aj dalsi priklad s BFU. BFu nic netusi o MXM a ak ma dva notebooky s rovnakou grafikou ale jeden s MXM grafikou je drahsi, tak si vyberie ten lacnejsi. V zivote ho nenapadne, zeby pri tom drahsom si mohol o 2-3 roky kupit novu grafiku a fungovat dalej v pohode.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Že je dražší notebook lepší si přejeme, ale bohužel už to tak mnohdy není. Ne v consumer segmentu. Proto bychom rádi konkrétní příklad, se kterým máš zkušenosti. Já celkem přehled nám, ale notebook bez slotu pro SSD prostě rovnou škrtám. Samotné SSD je zpravidla málo (čest výjimkám).

Thinkpady E jsou jen převlečené Ideapady. Že jsou kvalitnější věříme, ale když spadnou na zem z metru, rozkřápnou se oba. Spolubydlové je měli, E540. S chlazením jsou na tom take stejně bídně. A motherboardy mají prakticky stejné.
Thinkpady jsou o poznání lepší, ale už to taky není co to bývalo. To ti řekne téměř každý majitel nového Thinkpadu a hlavně firmy. Firemní Latitudy E už nám take začínají plastovatět. Probooky zplasťáčkovatěly už celkem dávno.

K notebooku je pro normální práci I hraní myš samozřejmost. Externí monitor už ale záleží člověk od člověka - třeba mě čitelnost 15" FHD problem nedělá. Víc " pomůže jen slepcům.
Ale vážně bych chtěl vidět, v jaké činnosti bys byl díky desktopu efektivnější než (já) na laptopu. Na práci tě zpravidla zajímá jen processor (normálně postačí i3), SSD, FHD displej a podsvícená chiclet klávesnice. Y580 to všechno má včetně Ci7. Nemyslím že by zde byl limitující factor, respektive že by se na něčem dalo pracovat ještě rychleji. A z vlastní zkušenosti se mi daleko líp a produktivněji pracuje na Y580 než na retardovaném TPT540 - Y580 má totiž numerickou podsvícenou klávesnici, (pohodlnější touchpad), SSD+HDD, lepší repráky, za slunce čitelnější displej a umí běžet s pasivním chlazením.
Jediný důvod proč to na laptopech nejde je že pod 25 tisíc prostě neexistuje takto vybavený notebook. Přitom nejdražší součástkou toho Y580 je co - grafika a processor.
Když verze s Ci5, HD displejem a bez SSD mohla stát 17 tisíc oproti 27, tak mi řekni, kolik je cena té grafiky a procesoru. SSD+FHD je tak 5K, dalších 5K je i5 vs i7, takže i5 samotná je tak 5K.. No když vezmeš součástky jako klávesnice, baterka, disk, chlazení a velmi kvalitní repro, tak tam ta grafika asi byla zadarmo.
Také mi řekni, jak může notebook s i5, bez SSD a navíc ještě bez grafiky a podsvícené klávesnice stát nejméně 13 tisíc! (a musí mít grafiku a nemít mSata slot) (https://www.alza.cz/acer-aspire-e15-titanium-silver-d2307288.htm)
Nejlvnější s i3 pak 10 000. A co zas nemá? No slot na SSD nemá. Kolik by s nim asi stál... 10 010 korun?
Také mi řekni, jak může nejlevnější notebook s podsvícenou klávesnicí stát 15 tisíc. (https://www.alza.cz/lenovo-ideapad-flex-2-15-black-d2192822.htm)
Hlavně ale proč nejlevnější notebook s mSata/M.2 slotem a podsvícenou klávesnicí stojí 25 tisíc? OMG!
Přitom kdyby do toho Acera E15 dali mSata/M.2 slot a podsvícenou klávesnici, tak nevidím jediný důvod proč by neměl být favoritem každého. Kolik by mohl stát? 14 tisíc? To je nic.

Grafika v MXM je pak uplně jiná pohádka - nepředpokládám, že si herní notebooky nad 30 tisíc kupují BFU.. Když si na ten notebook musí nejdřív těžce vydělat, tak si o tom asi něco zjistí. A cena? Vždyť se to liší jenom tim konektorem navíc. Kolik asi může stát... Asi jako ten konektor pro mSata. To musí stát majlant, že to tam nedávaj.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Citujem - "Že je dražší notebook lepší si přejeme, ale bohužel už to tak mnohdy není. Ne v consumer segmentu. "
Tvrdim nieco ine? Nie, pisal som, ze je potrebne sa vyznat v notebookoch aby clovek nekupil drahy smejd.

K lenovu. Rozdiely medzi nimi su a to je to podstatne. Nikde som netvrdil, ze su to notebooky bez chyb. V nasej debate ide o to, ci je kvalitativny rozdiel medzi drhasim a lacnejsim notebookom. Lenovo bol len priklad, ze drhasie su kvalitnejsie.
Som toho nazoru, ze dnes na trhu chybaju naozaj dobre notebooky a ja osobne nepoznam na trhu notebook, ktory by som si chcel kupit a nebol by bez vecsich kompromisov. Vyrobcov notebookov dlhodobo za to kritizujem.

Preco by bola moja praca efektivnejsia. Uz len pre ten externy monitor a klasicku klavesnicu. Vykon je druhorady, lebo dnes ho aj notebooky mozu mat dostatok.
Na klasicky monitor(napriklad moj 20" 4:3) sa toho vojde viacej ako na tvojom 15" lcd na notebooku. Na vecsinu prace ten rozdiel 5" je citit a v efektivite sa prejavi. Ci uz pri praci s obycajnym textom(na moj sa zmestia dve plne A4), alebo na blbom webe sa menej uscrollujem ako ty na 15"(tipujem ze, 16:9 LCD) a uz budes na mna stracat. Dalej aj pri praci v programoch, ktore maju obsiahlejsie menu(vyvoove prostredia, graficke programy,...) budem mat vyhodu, lebo tebe sa samotne data ostane ovela menej miesta. Klasicka klavesnica je tiez ergonomickejsia a prida mi malicky naskok pred tebou. Klasickej desktopovej klavesnici sa ta notebookovska nevyrovna.
Notebook je kompromis a za tym si stojim.

Ceny konkretnych notebookov/komponetov neriesim a podla mna su dnes notebooky velmi lacne. To, ze vyrobcovia vyrabaju same zmetky je iny pribeh. To je aj dovod preco najlacnesi notebook s podsvietenou klavesnicou stoji tolko co stoji a mSATA/M.2 nieje v kazdom notebooku.

Aj BFU si kupuju herny notebook nad 30 tis. Preco by si BFU mal kupovat len lacne veci. BFU nemusi byt chudobny. Notebook s MXM a bez MXM sa nelisi len tym konektorom naviac. Je tam aj rozdielna konstrukcia a taky notebook bude hned aj hrubsi(co dnes neleti). Je tam viacej rozdielov/problemov a rozvadzat to tu je zbytocne. Nieje to take jednoduche ako si to ty predstavujes. Najpodstatnejsie je, ze MXM grafiky sa jednoducho malo predavaju a za druhe pre vyrobcov je to vyhodnejsie. Nielen cenovo ale aj preto, ze ked sa ti pokazi grafika integrovana na zakladnej doske, tak musis kupovat novy notebook a oni takto mozu viacej predat. Je to svinstvo ale je to tak.
MXM nikdy nebola a nebude masovka.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

S produktivitou budu stále nesouhlasit. Pokud má displej stejné rozlišení, a já (uživatel) jsem schopen číst text s tak jemným 15" DPI, tak nemůže být o negativním vlivu na produktivitu řeč. Pokud blbě vidím, je to jiná. Ale připojit externí monitor k notebooku není žádný problém. Stejně tak klávesnice a myš.
Zato bych řekl, že na produktivitu má daleko negativnější vliv skutečnost, že musím sedět u stolu; přesně u tohodle stolu.

No a pak jsou tu kurvítka. Onboard i7 s onboard GTX980M v Gigabyte P35X je nejdražší zatím nalezené kurvítko. MXM slot by se tam přitom krásně vešel. Ale je to přesně tím, že je to svinstvo.
Samozřejmě jsou notebooky, které MXM mají, ale tam designéři sehlávají a dělají z toho těžké krávy s pěti disky. Nám stačí jeden disk a jedno M.2, to se vejde do klasického 3 cm tlustého 15" notebooku. Poptávka je, ale nabídka ne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen k tomu MXM - ono by stačilo udělat pro grafický čip patici na desce jako na CPU - tím by se aspoň dala snížit výška oproti řešení s MXM slotem. A potom ta oprava, když zdechne grafika - jen se ten čip vymění jako procesor.... no to je pohádka, tohle nikdy neudělají...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A zrovna se socketem to bude vyšší než MXM karta...pokud ta karta bude v úrovni MB a né na MB (což je jen výjimečně, v ASUSu G75)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Co som pozeral, tak ten ASUS G75 nema uplne standardnu MXM kartu a na internete sa vedu diskusie o tom, ci tam nejaka standardna MXM karta bude pasovat. VG73 to slo len s dodatocnymi upravami.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zmastil. G75 má custom MXM GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si tvrdohlavy.
Rozlisenie nieje ta najpodstatnejsia vec. najpodstatnejsia vec je uhlopriecka v kombinacii s rozlisenim.
Na tvoju 15" sa nikdy nezmesti tolko informacii ako na moju 20". Tvoja 15" ma skoro o polovicu mensiu plochu a to vyssim DPI nedobehnes!!!!!!
Otror si dve A4 textu na tvojom notebooku a pracuj s nimi. Neda sa to, ale na mojej 20" ja viem s dvoma A4 robit v pohode. Tak ako nemoze byt rec o negativnom vplyve na prudktivitu? Neviem preco toto ludia nechcu pochopit, jasnejsi priklad uz neexistuje. To iste plati pre ine programy.
Otvor si webovy prehliadac a v nom nejaku stranku. Uvvidis na obrazovke menej informacii ako ja. Tvoja 15" ma ovela mensiu vysku obrazu ako moja 20". Ano mozes mat mensie pismo ale nie natolko aby si to vedel vykompenzovat ten rozdiel. Tebe to este komplikuje aj horsi pomer stran.
Alebo skus upravovat fotku na tvojom monite a na mojom. Na tvojej 15" to bude utrpenie. Takto mozem pokracovat.
Nemas sancu sa vyrovnat desktopovemu velkemu monitoru.

To, ze nemusis sediet u presne tohto stolu moze byt vyhoda ale do akej miery to vie vykompenzovat nedostatky notebooku je vysoko individualne.

S tymi k***mi suhlasim ale tu pomoze len tlak zakaznikov. To, ze MXM sloty su len v tych kravach je dosledok toho, ze vyrobcovia a ani zakaznici o to nemaju zaujem. MXM je okrajova zalezitost ako bol FireWire ako je Thunderbolt a ine rozhrania, ktore 99% ludi nepotrebuje a maloseriovo sa to velkym vyrobcom neoplati vyrabat. Tak preto ho ponukaju len specializovany vyrobcovia alebo specialne serie ako Alienware a pod.
Aj mne staci jeden disk a jeden mSATA (M.2). Taky notebook mam(Dell Inspirion 14z) ale ma kopu inych pre mna zlych vlastnosti. Prezil by som aj s jednym diskom a radsej by som bral lcd s pomerom 4:3 alebo aspon 16:10 ale mam smolu a nikto mi ho nevyrobi a pri tom by som bol zanho ochotny priplatit si. Dotazoval som sa vyrobcov a bud sa mi nikto neozval alebo mi bolo odpovedane, ze taky notebook nikto nechce a maloseriovo sa im neoplati vyrabat. Jedna pani tusim z HP mi odporucila kupit si externy monitor s inym pomerom :).
Ako som uz pisal. Dnesny trh s notebookmi neponuka poriadny notebook ale len hrozostrasne kombinacie chorych mysli manazerov alebo dizajnerov(neviem kto ma v tom prsty). V tom sa asi zhodneme.
Bohuzial tie kombinacie niesu vystrelkom IT ale stretavam sa s nim asi vsade(auta, elektronika, TV,fotaky,...)

p.s. Ten DELL nebol najlacnejsi. V cene bola aj NBD zaruka, co je pridana hodnota a zvysuje kvalitu tohto notebooku. Aj tu je priklad vyssej kvality(vyssej kvality servisu) za vyssiu cenu notebooku.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Som tvrdohlavý ale mam pravdu. :)
Základní obrazová informace je pixel. Displej o stejném množství pixelů zobrazí stejné množství informace.
DPI je jenom otázka toho jak moc jsi slepý. Pokud blbě vidíš, pak to samozřejmě bude mít negativní vliv na produktivitu, zdravý člověk ale nebude mít s dvojicí A4 na 15" FHD displeji problem.
Mně se tak pracuje naprosto skvěle. Ať už píšu recenzi, copy-wrightuju, programuju, dělám 3D grafiku.

No a jestli možnost pracovat On-the-Go kompenzuje nižší produktivitu laptopu? Naprosto zapomínáš, že můžeš laptop připojit k externím monitorům, klávesnici, myši, a pak samozřejmě vůbec nepoznáš, že jde o laptop. Ani cenový rozdíl už dneska neni tak velký, a pokud vidíš dobře a máš notebook s rozumnou klávesnicí (Lenovo AccuType například), stačí ti akorát externí myš.

Na práci mi tedy laptop přijde daleko produktivnější než desktop (s externím monitorem stejný jako desktop + mobilita + odpadá nutnost synchronizovat data mezi vice zařízeními). :)

Já třeba měl k tomu laptopu připojen 22" FHD, který jsem ale používal jako sekundární, na takové blbosti jako chat, search, background věci. 15" FHD displej notebook jsem měl vždy za primární. Ještě jsem byl spíš vždycky zblblý jak je to na tom externím všechno přehnaně velké. :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To nemyslis vazne. Displej o rovnakom mnozstve zobrazi rovnake mnozstvo informacii, to mas pravdu ale tie informacie budu mensie a tym padom horsie citatelne!!! Oko ma svoje limity.
Zravy clovek si neotvori 2X A4 vedla seba na 15 LCD. To pismo bude strasne male a na vysku neuvidis celu stranu ani zdaleka.
Ako citam, tak skoda dalej debatovat.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Víš co je nejvíc sranda? Na monitor obvykle koukáš ze vzdálenosti minimálně 60 cm, na notebook z méně než 50. Ve výsledku je tak viděná plocha displeje notebooku vlastně I větší, než 22" monitor.
Zdravý člověk - no aspoň všichni které znám, vidí na 15" FHD naprosto normálně.
Mohu souhlasit jedině s tím, že FHD monitor je nižší než 1920x1200.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ta cenová houpačka pamětí mě neskutečně s**e už řadu let...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Presne jak to tu bylo receno, marketing naplanuje rady pro lowend, middle a top a pak se vsichni divi, ze uzivatel zas neni tak uplne hloupy, aby to kupoval.
.
Skoda, ze nefunguje moznost si nechat sestavit notebook podle vlastniho prani:
a) podsvicena klavesnice
b) procesor by stacil nejaky "plnohodnotny pentium nebo celeron" :) (ne prevleceny atom)
c) matny VA display 12-13 palcu
d) 120 GB SSD
e) 1 TB HDD
f) bez mechaniky
g) 8GB ram

A klidne at je tlustej :) - ale at se ke kazde komponente da lehce dostat. Neni preci problem udelat sasi takove, aby se jen odmontovala spodni stena a vsechno by bylo na dosah..

Podle mne tohle by se do 12-13 tisic melo dostat.. ale mame tu hold ten marketing.
Neco podobneho je u lednic - senzor, ktery pipa, kdyz nechate dlouho otevrenou lednici, stoji max 100,- korun, ale je pouze tech drazsich lednicich...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

souhlas a ja bych jeste pridal
h) porty (alespon 4x USB)
i) poradne chlazeni
j) velkou baterii

.. a pro me osobne b) silnejsi procak. A klidne at to stoji i 20k+ Kc ...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec se mi to s hodně odřenýma ušima téměř s kompromisy podařilo Jakube. Není to ale pro běžné uživatele. Jako základ si poříďte HP ProBook 430G2, matných 13 palců (bohužel TN), bez mechaniky. Rozebiratelný!. i3 5010U, 8GB, 3USB, HDMI, čtečka, LAN, VGA!! na starší monitory. Lehoučký. Je nutné vymontovat dodaný hybridní HDD 521GB a nahradit jakýmoli plnotučným SSD. Sníží se spotřeba, elimiují vibrace, teploty.
Teď potíže: dodaný systém má 4 patition, migrace přes Paragon, Seagate plus ještě 2 pokusy s jinými softv. byly neúspěšné. Po brouzdání po forech se podařilo migrovat na menší SSD až EasyUS TODO. Taky potřebujete USB adapter k migraci.. Celkově by potřebovalo HP nakopat zadek. NTB je z řady ProBook tedy spíše firemní, nikdo na něm nebude sladovat videa a filmy a přesto tam hodí místo SSD ten hybridní HDD bastl. Pokud budete mít štěstí v neštěstí, že máte doma po zemřelém NTB funkční SSD tak se k 13 tis. vejdete. Kdyby zákazník neplatil zbytečně v novém NTB ten HDD tak by se do limitu prodejce i vešel. Jinak teploty nizoučké a v zátěži to jistí instalovaný tichý ventilátor. Pro běžného zákazníka ovšem scifi scénář.. už to vidím jak paní Vomáčková se synkem Frantíkem řeší strukturu dodaného HDD a jeho migraci.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?
+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

http://notebooky.heureka.cz/hp-probook-430-j4s49es/ Od 12890,- Není jen Alza na světě. A SSD jsem zmiňoval, z vlastních zdrojů jetý... Pořád platí, kdyby tam HP nedávalo HDD, ale rovnou levný SSD tak tu cenu kolem 13 tis. bude stále lízat. :-). To že si v konfigurátorech výrobci za SSD učtují sprosté marže je věc další.. Rozhodně se mi pořád vyplatí to ssd zamontovat i kdybych ho měl koupit v bazaru. Při troše štěstí se ten HDD dodávaný podaří prodat nebo se dá využít jako přenosný HDD.. Variant je mnoho.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dobře. :) Ale I ramka se tam musí přidat.. :) Bohužel je škoda, že tam HDD nemůže zůstat. Kolik korun asi stojí konektor mSata/M.2 a pár letovaných obvodů...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, doufám, že prodeje klasických NTB pro impotenci příslušných oddělení výrobců opět poklesnou a akcionáři si vynutí vykopnutí alespoň poloviny těch "specialistů" z ústředí výrobců co ovlivňují produktovou nabídku ve stylu: techniku nahradí tuna marketinkových keců ať na tom bez práce něco trhnem..:-). Vývoj klasických NTB by uživatelé iphonu fakt řídit neměli. Protože sým zákazníkům prostě rozumět nemohou. :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mi nedalo, prave mi prisel email "Nefrčí ti nové hry? Přišel čas na UPGRADE! " od alfy, kde krom ostatnich je i tato uzasna nabidka: Miniaturni pocitac pro celou rodinu za pouhych 8999,-

https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514000000000030Y9

Sorry, ale tohle je jasny dukaz, ze vyrobci maji uzavatele za totalni idi0ty...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Všechny nové počítače mají Atomy, Celerony a Pentia (převlečené Atomy), výkon z roku 2002, a ono se to prodává jedna báseň. Díky, Intele. Měls udělat dobrý processor do smartphonů a tabletů, a hezky ses nám pomstil.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Na tom bude clovek rad za plynuly youtube... Hlavne tie 2GB RAM a to ulozisko je tragicke.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Laptop s vlastnou konfiguraciou sa da objednat tu http://www.pcspecialist.co.uk/laptops/

Daju sa nakonfugurovat take kombinacie ake nemate sancu inde zohnat. Ako velku vyhodu vidim moznost matneho displeja a vyber komponentov podla potreby a nie podla sefa marketingu. Ponukaju aj EU sietove adaptery.

Mam od nich pracovny laptop Cosmos III s najrychlejsim procesorom z ponuky ale integrovanou grafikou. Laptop je super tichy, neprehrieva sa ani teraz v lete a konecne sa mi na nom nezrkadli cele okolie.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak jsem se na to dival.. a teda ze by to byl nejakej zazrak,to se rict neda:
displej - pominu to, ze vse 16:9, tak jen vyjimecne nabidka dvou rozliseni a vsechno mat (nejsem proti ale neni to vyber)
procik - ano tady je toho asi vice - ale JEN intel
grafika - velmi maly vyber (u nekolika modelu pravda vetsi), ale JEN nVidia

disky, mechaniky - tady uz teda vyber je, to beru

a taky jako slusny beru, ze se da porad koupit s win7kama

ale kdyz pominu prave disky, tak vyber nicmoc

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A všetky majú príšerné klávesnice s neoddelenými šípkami... na tom sa bez neustáleho pozerania na prsty skutočne nedá pracovať.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Hezke, jenze je otazka, zda dodavaji i do CR, s ceskou klavesnici a reklamace do zahranici taky neni zrovna pohodlna, rozebiratelnost, atd.
Kdysi jsem mel moznost vybrat si notebook podle sebe od Dellu a mam jej dodnes. Skoda, ze neco takoveho neni i v CR bezne dostupne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Takže mají dvě řešení. Buď si ty svoje předražené krámy hodí na hromadu a sešrotují je nebo je zlevní, ale to od nepracujících parazitů nečekejte.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Před pár měsíci jsem si koupil Asus Zenbook UX303 (4390) – i7 5500U, 8 GB RAM (rozšířitelné na 12, klasický slot pro DDR3L + 4 GB na desce), 128 GB SSD + volný mSATA na další SSD. V konfiguraci s FullHD displejem, podsvícenou klávesnicí, výborným touchpadem a velmi dobrou úrovní zpracování (kompletně hliník, dokonce i rámeček kolem displeje).

Za 26k vč. DPH je tento stroj bez konkurence. Předražený Macbook Air nenabídne ani v nejvyšší konfiguraci Core i7, jeho displej je naprostá katastrofa (výběhové lesklé TN), zatímco Asus má jeden z nejlepších matných FullHD displejů vůbec. Ke všemu hardwaru se jednoduše dostanete po odšroubování několika šroubů, žádná plomba, nic! Vše bez ztráty záruky. Core i7 5500U je pro mě velkým překvapením roku, nabízí až 20% nárůst proti Core i5, proti i7 4500U je o 12% výkonnější. Výkon odpovídá Phenomu II X4, ale pouze s příkonem 15 W. Poměr výkon/watt je na absolutní špičce dnešních procesorů. V desktopu chcípl pes, daleko zajímavější je posun výkonu ULV procesorů.

Závěrem, kvalitní notebooky stále existují. Většina kupuje odpad za 10k, což neberu ani v potaz (a těchto lidí upřímně lituji). U dražších modelů se vyskytuje taky spousta podprůměrných notebooků, což dřív určitě nebývalo, ale je kravina, že by kvalitní NTB už neexistovaly. Z ultrabooků tu máme zmíněný Zenbook UX303, v konfiguracích s QHD displejem, 256 GB SSD apod. Ve vyšších cenových příčkách je Dell XPS13, případně luxusní UX301. Kdo hledá něco z business třídy, ocení nabídku Fujitsu (špičkový stroje, ale něco stojí). Z těch křápů od HP se snad všichni vyléčili, a jejich parodie na ultrabooky snad nikdo nebere v potaz. U herních bestií mě velmi zklamalo Lenovo Y50, které kvalitou displeje zabilo jinak velmi dobrý koncept. Takže už zbývá opět Asus se slušným PLS displejem.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"Závěrem, kvalitní notebooky stále existují"

Sorry ale...

1) Diky Applu po uvedeni ultratenkeho trendu, vsichni simpanzi vcetne Asusu si nedovoli uvest >19mm tlustej notas... takze chlazeni veskere zadne -> cpu bude bud throttlovat nebo se prehrivat... a na 15W ULV smejdy sere pes, ty si nechte do tabletu s klavesnici - kde mame 35W cpu ? Core i7 5500U - skvely az na to ze 35W i3-ka ho rozdupe na prach, nemluve o 35W i7...

2) Druha typicka vlastnost temer vsech laptopu - in-house "vylepseni" layoutu klavesnice, pravdepodobne delano tak, ze tlupe simpanzu hodili par klavesnic, a to co po tydnu zbylo prohlasili za novej layout. Vlastne ne, Power button nad backspacem, to by nezvladli ani simpanzi, musel bejt nekdo s lobotomii...

3) az 3 USBcka ? protoze pridat dalsi 1-2 by vyrobce zruinovalo ?

4) pamet napajkovana na desce - vyrobce setri centiky (nebo pridava kurvitka) u stroju za 26k...

Zaverem, tenhle stroj ma vsechny ty drobne (a ne-uplne-drobne) chybicky co me s*rou u drazsich laptopu... Nicmene plus za hlinik a mSATA.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Až na tu klávesnici ... koho to kurva napadlo dělat šipky s poloviční výškou??? Že by Apple? (Jo, u nich jsem to viděl poprvé, ale proč to další idioti kopírují?)

Naopak u Asusů velmi oceňuji kombinaci FN+šipka = Pg někam, Home, End ... ale ta poloviční výška je na pěst..

Bývaly doby, relativně nedávné, kdy se dala klávesnice koupit, coby náhradní díl. Ale jak ji asi vyměním u notebooku v záruce, který se kvůli tomu musí celý rozebrat? (místo prostého odklopení a odpojení jednoho páskového kabelu a přicvaknutí zpět). U takto konstruovaných notebooků není šance ... poškozené tlačítko = buď vyhodit celé, nebo neskutečný vopruz, případně drahý servis.

A hádám, že baterie a HDD budou podobně chytře přístupné (takže blbě).

A teď jsem si všiml i clickpadu ... Fuj, tohle mi nesmí na stůl ani zadarmo.

Atd....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já mám už několik let 13" zenbook, 1920x1200 IPS matný, ssd, 10GB RAM, core i7. Za co, ale hlavně proč bych to měl vyměnit?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Za nic, dneska najít slušný notebook s 1200p displejem...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je. Lidi by to chtěli, takže se to pro jistotu raději nevyrábí, všichni výrobci sekají 16:9 nudle, na práci nevhodné.

Máte pravdu, Zenbooky jsou velmi slušné stroje, snad jediné, co na trhu ještě zbylo. Také se mi líbí 15W procesory - ty se tak snadno neupečou a zmiňovaná i7 je opravdu docela výkonná. Ovšem proč to samé - včetně FHD nedělají také v 11", jako kdysi, je záhada.

Přestaly se vyrábět i další malé pěkné strojky - třeba malá Lenova. Posledně jsem koukal, že poslední verze falšovaných Thinkpadů (Edge) už potratila dokonce i klitoris.

Výrobci se zbláznili.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jenže výroba v malých sériích se prostě nevyplatí. FullHD a menší se prodávají jako rohlíky, větší 2k a 4k rozlišení se zaplatí na vysokých přirážkách, vždyť už se pomalu blíží i do nižších cenových hladin atakujících 20 tisíc korun, což je šílené, jelikož pod dvacet tisíc je problém sehnat notebook se slušným 1080p displejem.

Jsem majitelem 1200p monitoru, a na 16:9 u nejnovějšího Zenbooku se mi zvyká špatně, i když si to kompenzuji podstatně lepším DPI.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.