Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo nové FreeBSD 7.2, OpenBSD 4.5 i NetBSD 5.0

FreeBSD logo
Před pár dny to byla skutečná žeň, objevily se nové verze všech tří hlavních původních operačních systémů odvozených od Unixu vyvíjeného na Berkeley. Podívejme se tedy na ně pospolu.

FresBSD/PC-BSD logo maléFreeBSD 7.2 je nejnovějším přírůstkem aktuální řady tohoto operačního systému, který pohání i náš server. Mezi novinkami je podpora plně transparentního použití superpages pro aplikační paměť, vícenásobné adresy IPv4/IPv6 v jail(s)ech, změny v CVS. Z aplikací zmíníme alespoň KDE 4.2.2, GNOME 2.26. Varianta pro SPARC architekturu přidává podporu procesorů UltraSparc-III. Stahovat můžete z preferovaného mirroru.


OpenBSD logoUvedení OpenBSD 4.5 ohlásil již tradičně sám Theo de Raadt. Z novinek jmenujme prvotní portaci pro xscale gumsticx architekturu (OpenMoko), vylepšenou hardwarovou podporu, nové ovladače pro různé senzory (bio, GPIO, teplotní, otáčky ventilátorů), nový nástroj ypldap (YP server pro LDAP), OpenSSH 5.2, novou verzi Xenoraca založenou na X.Org 7.4 a mnohé další. Stahovat můžete opět z preferovaného mirroru. Stahovat můžete u tradiční song vydaný u příležitosti nové verze.


NetBSD logoDo třetice se pak objevilo NetBSD 5.0, které přináší výrazně vylepšený výkon a škálovatelnost na vícejádrových procesorech/víceprocesorových systémech. Vyzkoušet si můžete žurnálování metadat u souborového systému FFS, jemalloc alokátor paměti, X.Org místo XFree86, framework pro správu napájení, ACPI pro řadu notebooků či podporu zápisu UDF. Opět stahujte z FTP.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo nové FreeBSD 7.2, OpenBSD 4.5 i NetBSD 5.0

Pondělí, 18 Květen 2009 - 22:49 | Anonym | Fakt dobrej song.

Zobrazit diskusi