Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšlo Ubuntu 10.04 LTS a všechny jeho varianty

Ubuntu logo
Před pár dny se nám sešla skutečná smršť mnoha a mnoha nových verzí linuxových distribucí odvozených z taktéž vydaného Ubuntu 10.04. Tentokrát si tedy dáme jejich společný přehled v jednom článku…

Matička všech dalších variant vyvíjená primárně v samotné firmě Canonical založené Markem Shuttleworthem, mimo jiné někdejším druhým vesmírným turistou (25. dubna to bylo 8 let co Mark vyrazil na palubě ruského Sojuzu v rámci mise TM-34 na tehdy teprve se rodící ISS, na které pobyl několik dnů, aby se spolu s kolegy 5. května vrátil zpět v Sojuzu TM-33). Připomeňme, že Mark nedávno odstoupil z pozice CEO a věnuje se designu Ubuntu, zákazníkům atd.

Ubuntu 10.04

Ubuntu 10.04 přináší několik novinek, nejviditelnější je právě asi přechod k tmavému skinu a přesunutí tlačítek na liště oken do levé části. Spolu s pozadím plochy jakoby Ubuntu 10.04 směřovalo k Mac OS X. Nadále probíhají práce na "Centru softwaru pro Ubuntu", v němž nyní probíhají (od)instalace programů.

Z významných aplikací došlo k vyřazení grafického editoru GIMP a jeho nahrazení jednodušším nástrojem pro úpravu fotografií F-spot. Tento krok byl též vnímán mnohými celkem negativně, ale přiznejme si, že většina lidí opravdu potřebuje jen oříznou fotku, spravit červené oči a možná trochu pohnout s barvami, na to je GIMP opravdu příslovečným kanónem na vrabce, nehledě na to, že je ho instalace je prakticky otázkou pár kliknutí myší v Centru softwaru. Ušetřené místo si mimo jiné zabral editor videa PiTiVi.

Je zde také praktický program Gwibber, který funguje jako mikroblogovací klient pro některé služby (např. Facebook) - vedle toho lze v Ubuntu 10.04 přímo pracovat u s účty pro Flickr/Yahoo, Twitter a další v Česku méně používané. Instalace grafických ovladačů je nadále triviální záležitostí (tedy alespoň na kartách Nvidia, ATI jsem ještě nezkusil :-).

Systém nesmírně rychle startuje, na slušném stroji se bez potíží dostanete pod 20, možná i 15 vteřin od dokončení POSTu (Power On Self Test) po plně naběhlé prostředí GNOME (za předpokladu, že máte zapnuto automatické zalogování uživatele). I vypnutí je výrazně rychlejší.

Ubuntu 10.04 stáhnete třeba torrentem.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyšlo Ubuntu 10.04 LTS a všechny jeho varianty

Neděle, 9 Květen 2010 - 21:12 | ps47 3dfx | ..problem s rozhasenymi popup messages na...
Čtvrtek, 6 Květen 2010 - 19:40 | MrHenky | "Spolu s pozadím plochy jakoby Ubuntu 10.04...
Čtvrtek, 6 Květen 2010 - 19:40 | David Ježek | no protože nyní lze technicky říci, že chrome...
Čtvrtek, 6 Květen 2010 - 19:02 | mp07 | A proč se tedy v okně "O aplikaci Google...
Čtvrtek, 6 Květen 2010 - 17:22 | Kreeki | Ne, v září 2008 Google uvolnil velké množství...
Čtvrtek, 6 Květen 2010 - 13:44 | Pavel Francírek | "prohlížeč Chromium založený na zdrojácích...

Zobrazit diskusi