Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vyšlo Ubuntu 16.10

Takže tu máme nový kernel a nové aplikace. A co tedy udělal Canonical? Vím, že to hodně zjednodušuju, ale připadá mi, že s Unity 8 se to neskutečně táhne. Na mém notebooku zatím vůbec nenaběhne a z ohlasů, co jsem četl, je to zatím naprosto o ničem. Oproti tomu Fedora už nejspíš přijde s waylandem jako výchozím grafickým serverem.

Navíc Ubuntu zcela chrápe se svým systémem pro mobily. Momentálně ani není nic, co by šlo koupit a všechny zatím nabízený zařízení měly zásadní chyby. Navíc pokud Ubuntu nenabídne podporu Android aplikací, tak podle mě nemají sebemenší šanci na úspěch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ved prave Mir a Unity 8 su urcene aj pre mobilnu verziu Ubuntu a umoznuju distribouvat univerazalne aplikacie pre obe platformy. Ale hej.. natahuju to ako sopel z nosa.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mas sice pravdu s Canonicalem, ze se jim ten Mir neskutecne tahne. Vzdyt uz je to 2 rokyco se Mark Shuttleworth kasal, jak budou mit jeden system pro desktop, notasy i mobily.
Evidente se proste nekde zadrhli a vyvoj pokracuje mnohem pomaleji nez meli naplanovano.
---
Proti cemu se ale musim ohradit je srovnani s RedHatem respektive Fedorou. Jestli Canonical brzdi vydani Miru, protoze chteji, aby to bylo funkcni az s tim vyjdou ven, tak je to jedine dobre. Naopak RedHat uvolnuje prvky z Waylandu do Fedory postupne uz nekolik vydani a zatim je to naprosta tragedie. Uplne nejhorsi ale je, ze na opravnenou kritiku RedHat arogantne reaguje, ze takhle to chteli a at si uzivatele polibi, kdyz nejsou spokojeni.
---
Takze pokud opravdu za dva roky vyda Canonical hotovy a odladeny Mir, muze byt nakonec mnohem lepsi nez Wayland od konkurence. Proste uvidime, kdo se bude smat posledni. (Treba bude oboji tak tragicky, ze jeste za 10 let budeme vsichni na X-kach, zatim nic neni rozhodnute.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ja teda s tim, ze za 10 let budu na Xkach, celkem pocitam. I kdyby tou dobou byl doladeny Wayland nebo Mir, tak pod nim pobezi jenom sracky jako Gnome, KDE a Unity a na normalni prostredi si jeste pockame ... pokud se teda Redhatu rovnou nepodari vpacit Gnome do zavislosti Waylandu ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu co je špatného na KDE. A Wayland je potřeba jako sůl.

https://www.youtube.com/watch?v=RIctzAQOe44

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"No a to je asi tak fše." Fse? Kolko mas rokov?:) Este zacni miesto "ch" pisat "x" a budes IN ako nastrocny adolescent, ktory si este nezasukal a tlaci mu to "fse" do hlavy:)

Zabudol si na vacsiu podporu instalacie snap balickov, da sa vyskusat Unity 8 (len prehliadac, nastavenia, terminal), v server edicii vylepsena podpora kontajnerov rozlicnych druhov, zahrnuty Docker 1.12, LXD 2.4.1, Snapd 2.16, vylepsena podpora private cloud, k dispo MAAS 2.0, Juju 2.0, OpenStack Newton.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Milý Rajnoha, a to jsi sem běžel až ze Slovenska, jen abys mohl naříkat nad "fším"? :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koukam na minusy, cos dostal a neverim vlastnim ocim, pritom je to presne jak pises. Asi zase nejaky adolescenti nebo jeden prestarlej ... adolescent.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Krom toho Ubuntu 16.10 přináší podstatně novější verze mnoha balíku (například Wine, které v 16.04 zůstalo v tragicky staré verzi 1.6 a novější verze se nejspíš již nedočká) a v desktop edici opravu mnoha menších, ale nepříjemných chyb, především v GUI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zas na druhou stranu si do Ubutnu 16.04 stejne jako do kazdeho jineho predtim hned poinstalaci nahodim dlasich 50 repozitaru, abych mel tyhle aplikace v novych verzich. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, překlep opraven. Ono to F a V jsou na klávesnici poměrně blízko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me by spis zajimaly Ubuntu-only veci. Ze tam maji novy kernel nebo libreoffice je mi u.... novy kernel maji i jina distra, v Archu ho mam kazde tri mesice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ubuntu-only" věci??? kromě prostředí Unity? ... asi nic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek je asi vyjímečný člověk protože všechny jeho články jsou označeny "Nepřehlédněte" ... tak že vlastně víc než polovina je nepřehlédnutelná.

... nicméně,tento článek můžem přehlédnout protože konkurence od kořene už to dávno ví.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.