Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vývojáři aplikací se stahují z US trhu ze strachu před SW patenty, zmizí odtud i Angry Birds?

Zakoupení Mighty Eagle přímo ve hře Angry Birds
Po internetu koluje další strašák z řad „patentových trolů“ jménem Lodsys. Jde o firmu, která v roce 2004 koupila řadu patentů z oblasti „komunikace a přizpůsobení“ od Daniela Abelowa (další řadu patentů ohledně „použitelnosti obsahu“ od něj koupila jiná podobná společnost, Webvention) a nyní jde převážně po vývojářích mobilních aplikací kvůli patentům, které jsou těmito aplikacemi údajně porušovány. Nejde přitom o malé ryby: Rovio (znáte nejspíše jejich populární a veleúspěšnou hru Angry Birds), Electronic Arts, Square Enix, Atari či Take-Two Interactive…

Všechno to začalo „relativně nevinně“, když se firma Lodsys obrátila na některé méně známé vývojáře z řad tvůrců aplikací pro iOS prodávaných na App Store. Mezi patenty jsou i takové „prkotiny“ jako nabídka přímo z trial verze aplikace koupit plnou verzi (to muselo stát úsilí vymyslet něco takového, troufáme si říci, že drzosti něco takového si patentovat bylo na místě nesrovnatelně více, ať se na nás pan Daniel Abelow nezlobí). Finta Lodsysu spočívala v oslovování „malých“ vývojářů, protože tam byla reálná šance, že se zaleknou případné žaloby a patent si licencují.

Mighty Eagle (Angry Birds)Pak se do toho ale samovolně vložil Apple, protože mu nejspíše odrazování „plničů“ jeho App Store nebylo po chuti, a dal Lodsysu vědět, že už si dané patenty náležitě licencoval a tvůrci aplikací pro App Store je mohou používat v rámci licenčních podmínek na tvorbu aplikací pro App Store. S tím Lodsys pochopitelně nesouhlasí.

Poslední vývoj v této věci je rozšíření žaloby na zmíněné „velké ryby“, čímž už se Lodsys tak trochu pouští na tenký led. Rovio je v žalobě právě kvůli Angry Birds, kde je možnost přímo ze hry dokupovat levely a další funkce (např. „ptáčka“ Mighty Eagle), z podobných důvodů je v ní i Atari, Electronic Arts (kvůli The Sims 3 for iPhone) a další. Žaloba už údajně čítá celkem 37 žalovaných, mezi nimiž nechybí ani Adidas, Best Buy či The New York Times Company.

Ukázka zakoupení Mighty Eagle přímo ve hře

A tak není divu, že řada vývojářů, kteří nejsou přímo z USA, se již stahují z tamního trhu zatíženého softwarovými patenty. Jednoduše není možné ohlídat, zda jejich produkt neporušuje něčí patent, třeba zrovna nějaký, který drží Lodsys. A tak odstraňují své aplikace z App Store a Google Android Marketu a dávají americkému trhu pápá. Podobně to může udělat i Rovio, neboť jde o finskou společnost. Jeden z vývojářů, Shaun Austin, již prohlásil, že prostředí pro prodej softwaru v USA překročilo únosnou mez. Další autoři aplikací pro Macy a iOS tvrdí, že se vážně obávají o svou budoucnost softwarového vývojáře právě kvůli právním tahanicím ohledně softwarových patentů.

Problémem přitom není jen Lodsys, ale i řada dalších patentových trolů, mezi nimi např. indický Kootol Software, který má teprve žádost o přidělení patentu, a to nejen v USA, ale i v Indii a Evropě, nicméně už stihl na jeho porušování upozornit Microsoft, Yahoo, Apple, Google, IBM, Research In Motion, Nokii, Salesforce a řadu dalších, neboť šance na schválení jeho patentu týkajícího se „přenosu zpráv, jejich indexace, vyhledávání, atd…“ jsou téměř stoprocentní. Florian Mueller, který provozuje blog „Foss Patents“, tvrdí, že na zamítnutí patentu už je příliš pozdě. Tentýž člověk také letos v dubnu zjistil, že Apple má minimálně 9 softwarových patentů platných i v Evropě, takže to, že softwarové patenty v Evropě nemáme, prý už není pravda (z jeho pohledu patenty, kvůli nimž v Německu a Velké Británii žaluje Apple Nokii, nesou zřetelné známky patentů „softwarových“ – jako např. „přepínání mezi vzhledem/chováním témat v grafickém uživatelském prostředí“, „metody a způsoby distribuce událostí v operačním systému“ či „odemykání zařízení provedením gesta na odemykacím obrázku“ a další).

Zdroje: 

Foss Patents (1, 2, 3), The Guardian, Engadget

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vývojáři aplikací se stahují z US trhu ze strachu před SW patenty, zmizí odtud i Angry Birds?

Neděle, 31 Červenec 2011 - 08:51 | petr ib | ikdyž mne napadá hned námitka, aby se neobjevila...
Neděle, 31 Červenec 2011 - 08:48 | petr ib | Pokud by bylo možné insolveční řízení a bankrot...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 19:18 | sniper29a | to s enikdy nestane skrz lidske EGO lidi co...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 19:16 | sniper29a | USA celkem dluzi 200 mld. Oficialni dluh je 14...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 16:21 | HKMaly | Samozrejme ze je na svete vic dluhu nez penez....
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 14:18 | Jan | Jak si viděl tak platí. V EU platí už pěkně...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 12:25 | nosmo | cs.wikipedia.org/wiki/...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 12:24 | nosmo | velkou část amerického dluhu nedrží američané viz...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 10:53 | Izak | Mimochodem, pak bych zadal po takoveto firme...
Čtvrtek, 28 Červenec 2011 - 10:34 | Izak | Tak ti trolove splacou v EU nad vydelkem, nebot...

Zobrazit diskusi