Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k W3C schválila DRM standard pro WWW, svět se (zčásti) bouří

Nevidel bych v tom problem, pokud pujde video multiplatforme a nebudou potreba obskurnosti typu flash nebo silverlight, tak proc ne.
Ale osobne teda stejne s piratstvim neskoncim, Ja si proste idealne predstavuju neco jako je GOG ve hrach, abych si mohl zaplatit a stahnout MKV a to mit u sebe na disku nebo uplne prinejhorsim alespon neco jako STEAM, kdy bych mel video zase u sebe na disku a mohl alespon castecne byt offline, ikdyz tam bude pritomno DRM. Do niceho jineho nejdu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to celkem jednoduché - i kdybychom se stavěli na hlavu, DRM na webu bude. Buď formou 3rd party bastlů nebo přímo ve standardu. A v tom případě je lepší, ať je přímo ve standardu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Cokoli, co lze prehrat take pujde zkopirovat. Ze se na to nevyprdnou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Určitě si myslím, že lepší je DRM jako EME v rámci standardu než různé bastly a jednoúčelové pluginy na odemykání "placených souborů". Navíc se tím dostupnost spíše rozšíří než sníží, protože kupříkladu Flash nemusí být všude, ale browser splňující nějaký W3C level může být na zcela jakékoliv platformě. Na ty co se o placená data nezajímají to nebude mít pravděpodobně žádný vliv.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kolega provozoval vlastní informační server. Většinu informací musel v terénu fyzicky získat. Konkurence si napsala script na čtení jeho webu a stejné informace publikovala o pár chvil později. Pokud by existoval standard, který umožní ochranu dat proti podobnému zneužití, ale zároveň nebude komplikovat uživatelův život, budu jen rád. Nicméně nevěřím tomu. Technicky nelze chránit text, který dekóduji na straně uživatele. Mohu jen házet klacky pod nohy, ale utrpí tím hlavně onen uživatel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chranit to lze - ale musite si dojit za poskytovatelem osobne. Po overeni identity prijemce mu sdelite pozadovane informace. Stejne tak to fungovalo treba v kine. Jo.. neco to stoji, ale to jsou proste distribucni naklady.

Co prinasi moderni doba je nekolikaradove snizeni techto distribucnich nakladu - coz ovsem ma za vysledek taky nekolikaradove snizeni bezpecnosti informaci. Levny distribucni kanal nikdy nebude vhodny k sireni cenneho obsahu.

To je jako balit historicky porcelan pri stehovani do igelitky od tamanu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EME, EME, EME? Encrypted Media Extensions. A čo ja z toho mám, keď chcem uploadnúť video na YT? Až vtedy ma to zaujímať bude, keď budem vedieť ochrániť svoje video.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cetl autor vubec co W3C EME je?

https://www.w3.org/TR/encrypted-media/
"This specification does not define a content protection or Digital Rights Management system."

EME je API pro ziskani a spravovani klicu k chranenemu obsahu.

Az tam nekdo bude chtit pridat svoji vlastni ochranu, tak si rozjede svuj "content protection provider" server a udela klientskou aplikaci ("prohlizec" v nejake embedded krabicce ala STB) a tohle bude komunikovat pres EME. Nic vic, nic min.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.