Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k WD Gold, nové pevné disky pro datová centra

Ja bych radu Gold videl jako 3.5" 10000 otackove S-ATA/SAS pevne disky s 256MB interni cache.

Nicim sa tato rada vyrazneji nelisi od dnes prodavanych disku WD Datacenter Storage ktere sou zlute rady, vic ploten spolu s Heliem nepovazuji za nejakou latku kvality navic s tym ze se jedna o ultra uspornou elektroniku pevneho disku.

WD aspon konecne zacal prodavat 1TB 7200rpm 2.5" HDD, cekalo sa nan prosebne roky.

-proc neuvedl 10TB model? tam pride platinova rada :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

10k, 15k enterprise řady jsou mrtvá věc - místo toho máme enterprise NVMe SSD - to je úplně o něčem jiném.

Točivé disky už jsou (v profi použití) jen na "cold data" nebo archivace (na kterých příliš nezáleží - protože pokud ano, jediná možnost jsou LTO páskové knihovny s řádově vyšší spolehlivostí, trvanlivostí, ... a hlavně řádově nižší provozní cenou).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po letech provozování několika stovek WD Re, WD RED (Pro) jsme vše co šlo nahradili HGST/Hitachi (dnes také pod WD) Ultrastary a je klid. WD se (pokud se zázračně nezlepšily) podle našich zkušeností neřadí ve spolehlivosti moc vysoko.

Když k tomu napíší MTBF 2.5 mega, ještě by mohli posloužit informací, pro jakou zátěž a jaké rozložení zátěže takové číslo platí - protože bez této informace je to jen hausenmero.

Říkat tomu mohou třeba "diamant", jen bude chvíli trvat, než se člověk (a firmy) podruhé spálí o stejná kamna.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

WD je vzdy lepsi nez vysoce poruchovy Seagate, co sa tyka WD ja zasadne kupuji jenom edici Black, tam mam jistotu kvalitnejsich prvku, vyssiho vykonu a 5 lete zarucni doby.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

WD Black jsou spotřební disky, nic enterprise ani datacenter. To je o něčem úplně jiném.

Seagate má poslední léta velmi špatnou pověst, ale například jejich enterprise 2.5" 15k SAS dualport Seagate Savvio 300/600 GB jsou nejlepší točivé disky, co kdy byly vyrobeny, každopádně ve spolehlivosti - jsou zkrátka provozně nezničitelné. Neodsmaží je ani několikaletý provoz na deduplikovaném ZFS poli - což je jinak jistá smrt pro jakýkoliv točivý disk.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Seagate má velmi špatnou pověst zcela zaslouženě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by spotřební disky WD měly lepší pověst. Takové Greeny například. Není to o značkách, ale o řadách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vezměte WD, vyhněte se ekologickým řadám – a měli jste v minulosti poměrně málo způsobů jak narazit.

Já domů za posledních 10 let pořídil kolem 50 disků od WD, většinu z nich pro příbuzné a spol, kterým dělám IT holku pro všechno. Koupil jsem i jiné značky. S WD jsem nikdy nenarazil. Akorát jednou, a to nebyla chyba HDD, ale silného magnetického pole, které vyzařovala UPS značky APC kousek od HDD. Jakmile jsem poslal UPSku do zadele, a přeformátoval disk, od té doby šlapal také spolehlivě. Od té doby vím, že od APC už UPSku nepořídím, mají u mě stopku, stejně jako nepořídím už nic od Sony, Belkina, Seagate, …

Nicméně radím všem, kupujte hodně disků od Seagate, ať je konkurence. Aby to nedopadlo jako s procesory v AMD/Intel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste koupil hodně disků Seagate a stejnné množství WD a pak srovnával, budiž, ale porovnávat svoje zkušenosti se "story z internetu" neznamená vůbec nic. :-)

Mě třeba za 10 let nezdechl žádný Seagate, odešel jeden WD a jeden Hitachi. Nicméně vím, že takový vzorek vůbec nic neznamená.

Já bych osobně hlavně doporučoval nasazovat HDD podle řad na to na co jsou určené. Takže dát "eko" disk do silné zátěže nedopadne dobře, i když na zálohování může ten samý disk sloužit dlouhé roky bez potíží. Většina disků "na doma a do kanclu" v serveru chcípne na to tata a přitom na doma (kde díky SSD po většinu dne tiše chrápou) mohou být naprosoto vyhovující.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tiez mam podobnu skusenost

vacsinou bol problem s maxtormi 2000 -2005 ja aj znami a od vtedy mam seagate asi 10 diskov kazdy ide 2 40 gb co maju nabehane 800 dni ako office tak pisu smart alerty
zvysok vsetko ok 120gb x2 teploty cca 50`C nabehane cez 1000 dni

2x 4tb 1x 2tb na zalohy takze toto nemozem brat do uvahy

laptopove seagate co mam ficia aj po znamych umieraju vacsinou wd co mam skusenosti

co mam wd disky tak maju chyby 2 zo 4 tiez starsie
laptopove mi umreli skoro vsetky 500GB WD blue neviem ci to bola daka chybna seria okolo roku 2009 ked to bolo "in".

od vtedy mam hitachi 1tb a ssd a vo velkom pc ssd a 3x1TB wd blue 2.5inch v raide 0 takze trpnem kedy to umre ale nieje tam nic iba to pouzivam na kompresiu videa ked cosi striham tak to docasne ulozim lossless na RAID a nasledne skomprimujem do h265 cize ani pad pola by mi nevadil. disky sa vypinaju snad kazdych 30s cize maju 30-40k rozbehnuti za sebou a to sa pc moc nepouziva iba hry a dake strihane na zvysok mam laptop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.