Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Western Digital představil 12TB a 14TB HDD

Osm ploten, helium a SMR aneb vše, co v disku nechcete, v jednom.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nebreč, zatím si můžeš koupit HDD bez toho. Zákazníci co tohle potřebují (a jsou ochotni za to zaplatit) asi nebudou řešit, že jim ten HDD nevydrží tolik jako max. 3TB kousky. Holt vývoj SSD není tak růžový, jak se předpokládalo.
PS: Ta fotka ploten se povedla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A teď si představte, že k tomu všemu zanedlouho ještě přibyde ohřev ploten laserem . Bohužel zatím to vypadá tak, že točících se koleček se v počítačích se ještě dlouho nezbavíme :-( .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co si pamatuju, tak tím laserem vyhrožujou už minimálně 16 let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč byste to nechtěl? Když budete kupovat diskové pole, bude se vám chtít kupovat tři tisíce disků tam, kde by s těmihle stačil jen jeden tisíc? HDD Is the New Tape.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SMR do diskového pole je celkem nesmysl. SMR se opra du hodí jen jako náhrada pásky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cílem SMR není přesunutí páskových knihoven do učebnic historie, nýbrž zaplnit mezeru na trhu. Částečně odstraňují problémy páskových knihoven - magnetické pole, vlhkost, seek, random access apod., avšak nenahrazuje škálovatelnost, kapacitu, vyměnitelnost a dlouhodobou offsite archivaci. Pásky drží data 15, ale i 30 let a jsou standardizována. SMR disky jsou novinkou, nevyzkoušenou novinkou, která přináší spousty komplikací, problémů s verifikací a kompatibilitou. Avšak jejich účelem je zaplácnout mezeru mezi archivací a on-line úložištěm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak trochu zvrácená logika? U diskových polí jsou problémy s časem rebuildů (resilvering) v řádech hodin, u hodně vytížených polí zabere přepočet na spare disk i dva dny. Každé pole má své limity v počtu disků a chybovosti (nejen vlastních disků), přes které byste neměl přeházet.

Položte si otázku, kolik času zabere rebuild pole raid6 složeného z 4 - 8ks 1TB 15000rpm SAS disků o rychlosti 15MB/s (možná více, ale často i o dost méně)? Tak si to nyní představte, že byste měl rebuildovat pole složené 5ks 12TB disků - 60TB RAW 32.7TB USG rychlostí 15MB/s. Existují i kalkulátory (exaktní důvody), proč byste neměl u výše zmíněného raid6 překračovat limit do 8ks disků (chybovost vlastních disků 10^16/17).

Ano bude, protože se velké disky se nehodí úplně na všechno. Virtuální, poštovní servery a data, která se neustále mění nemůžete dát na velké mechanické disky. Budete provozovat tiered storage, ve kterém největší nároky ponesou SSD disky, které nelze zničit seekem, další větve ponesou výkonné SAS disky a na "statická" data velkokapacitní disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je to zvrácené? Proč byste pro něco takového používal RAID 6? Očekával bych, že velké knihovny se stovkami nebo tisíci disků dokáží využít disky lépe než řadiče pro socky. Mj. budou samozřejmě transparentně implementovat tu paměťovou hierarchii, o které hovoříte.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože kapacita není všechno. Aneb jaký je rozdíl mezi RAID5 ze 4x 2TB disků nebo RAID5 z 10x 1TB disků z pohledu výkonu?

Diskové řadiče stále kouzlit neumí, fyziku zkrátka neokecaj. Jistě, používají cache, ale ta data se do ní neteleportují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O troškaření přeci řeč nebyla. Vynásobte ty počty stovkou nebo tisícem a pak můžete porovnávat. Na domácí hraní tyhle jednotky asi nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta 12TB verze má ale zápis PMR, až tá 14TB verze bude mít SMR. Ještě mě napadá, že helium sice není vodík, ale má k němu blízko a tak se domnívám že bude pomaličku ucházet a jen tak ho nedoplníš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Správná úvaha ...Výrobce si už spočítal jak nastavit proces , aby degradace nenastala dřív , než skončí záruční doba disku ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechci to. :-)

Jasny, ze to je pro archivacni ucely nekam do serveroven, ale domu bych to ani nechtel. Rekl bych ze tech 8 ploten bude zaroven i dost hlucnych, takze pro domaci ucely nevhodne. Ja si postupne udelal PC tak, ze ho v podstate neslysim, sice normalne ventilatory, ale pomalobezne 12 a 14cm a clovek slysi jen takovy ten "hvizd" vetru, proste pohyb vzduchu, ktery temer nevnima. Co ale v pocitaci je slyset a pomerne dost to rusi jsou dva pevne disky typu HDD. Seagate Desktop 7200ot. je slyset o neco mene a WD Black je slyset vice. Zatim to mam tak, ze mam v PC C: Crucial SSD, D: Seagate HDD a E: WD HDD. Na C: je system a programy, na D: jsou pracovni data a na E: je uloziste. D: casem vymenim za SSD a oba pevne disky budou jen jako uloziste a budu je vypinat.

Neznate na vypinani disku nejakou lepsi utilitu nez je HDDScan? Jde o to, ze bych to chtel nejak automatizovat, ale ta defaultni ve Windows neni dobra, takze to zatim vypinam rucne touhle utilitou a hledam neco lepsiho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cele vase povidani je vlastne od veci. Rozeberme si to. Kdo nepotrebuje 12TB disk, tak si ho nekoupi. Tomu tedy vase povidani neni urcene.

A kdo 12TB potrebuje a brali bychom hlavne hlucnost jako kriterium, tak udela lepe, kdyz si koupi jeden 12TB disk nez tri 4TB disky. Takze pro neho je zase vase rozjimani chybne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, pointa je, ze kdo potrebuje 12TB disk, ten by ho mel umistit nekam do serverovny, kde nebude jeho hluk prekazet. Respektive i pri potrebe treba 2TB disku (coz uz se zcela zrejme tyka i domacich uzivatelu) zvazit, jestli disk treba nepripojit jen pres krabicku s USB 3.0 a do PC uz dat pouze SSD, aby ten hluk vychazejici z jakyhkoli HDD neotravoval.
Ja sam to zatim resim vypinanim HDD, ale hodila by se mi na to nejaka inteligentnejsi utilita. Jednoduse pokud potrebujes nejaky jasny zaver: Vsude kde to je mozne teda dnes do kapacit okolo 1TB nasazovat SSD, protoze ultimatni vykon a ticho zaroven. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš náhodou plechovou bednu? má disk chladící ližiny? Máš disk na gumových nebo pěnovém polštáři? Né? Tak co se divíš? Lidi koupí plechovou bednu, disk namontují do slotu, a pak se diví že se hluk z disku rezonuje, a přenáší jak ho skříň zesiluje.
Jinak WD Red 2TB je tišší než WD cosi 1TB pro 24/7/365.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tohle vsechno clovek nemusi resit, kdyz ma SSD...
A pokud clovek ma vetsi rodinu, tak opravdu je lepsi mit na kazdem pc jen SSD a filmoteku resit pomoci NASu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Disky jsou na gumovych lizinach, nerezonuji. Je opravdu tak hodne slyset ten samotny disk, stejne to dela, ikdyz ho dam mimo skrin a zapnu polozeny zcela volne.
Puvodni idea toho PC byla 1x SSD na system a programy, 1x pracovni HDD (za timto ucelem zakoupen Seagate Desktop 7200ot.) a 1x archivni HDD (mel tam prijit WD Red Pro, ale shodou okolnosti jsem musel ve starsim pracovnim PC prestavet disky a vybyl WD Black 2TB, takze jsem ho pouzil sem).

Nicmene to PC je opravdu tiche a ty disky rusi, takze bude 1xSSD na system, 1xSSD pracovni a 2xHDD archivni, ktere budu vypninat nebo je mozna uplne vytahnu ven.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych zkusil nějakej chladící a tlumící box...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tlumici ano, ale s chlazenim pak nemam dobre zkusenosti, to uz mi prijde lepsi to vypinat pro dobu, kdy to nepotrebuju.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě se datovej disk vypíná normálně ve Win, ani jsem s tím nijak hluboce nelaboroval... :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sice win umi, ale pak si ho kazdou chvilku bezduvodne zapina, pak zase vypne, zapne, vypne, zapne,,,,

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě ne, možná to bude tím, že jsem povypínal takový fičury jako Windows Search apod. Jenom když vypínám komp, trochu zaráží fakt, že win nastartuje disk, aby ho mohl zase spokojeně vypnout.:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anebo koupit 5tisic otackovou verzi HDD anebo utilitou vyrobce nastavit acoustic management.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel doba AAM je davno pryc, snad zadny bezny disk to uz nekolik let nepodporuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je i pryč doba, kdy seek hlav byl slyšet přes dvě místnosti. :-) Asi se to už nevyplatí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem měl disk položenej jen tak a bylo slyšet chroustání a při zapnutí rozjezd (takovej ten svist). Nejlepší je ty lyžiny dat na nějaký molitánek a zvrchu opět natlačit molitánek tak aby vzduch mohl těmi lyžiny ofukovat, ale přitom byl tem molitánek zmáčklej. To je asi největší utlumění na které jsem přišel, všechno ostatní prostě dělá hluk. Nebo ho holt zavřít do nějaké skříně, ale to bych nedělal, lepší je když vzduch fouká kolem něj a chladí i elektroniku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesně na tohle se ale 7200 otáčkové disky moc nehodí, Black tichý nikdy nebyl. Stačilo by místo něj dát WD Red (ne Pro) a je klid.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně předpokládám, že ten SMR kousek bude host-managed, což z toho zase dělá něco trošku jiného, než je „běžný hard disk“. Seagate Archive SMR drive-managed se dá v zásadě řadit do kategorie „běžný hard disk“, byť se od těch skutečně běžných svým chováním krapet liší. Host-managed disky zatím nejspíš běžně nechodí ve Windows, proto ti partneři a serverová řešení a typicky něco jako Linux. Běžně si ho prostě nekoupíte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

redmarx a spol AK niekomu vadi "hluk" hdd tak je ta jeho prehnana citlivost uz na hranici z dusevnou ci psychickou chorobou! cz/sk kde vacsina rodin byva v panelakoch je hlucnost vnutorneho ci vonkajsieho prostredia permanentny problem. minimalne z okolia v byte alebo susedov. fakt..tito netopieri v diskusiach nahanaju par Db z pocitacoveho hw ale z okolia na nich hucii svet..to uz im nevadi )) uz vobec to nevadi pre male deti alebo batolata, to potvrdi kazdy rodic. bezne vybavene pc/nas pre priemerne bohatu" domacnost svojou hlucnostou moze rozhodit iba nejakeho cloveka co ma traumu alebo chorobu zo "zvukov" takych sa ale najde v diskusiach mnoho,ani o tom nevedia. no je pravda ze blazni potrebuju ticho.. ja tu mam prave 54db hluku od pocitacov a prehravanie medii.. merane netatmo meto a zdravie stanicou..https://www.netatmo.com/product/aircare/homecoach

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite ti doporucim se ponorit do studia zvuku, predevsim ruzne hladiny zvuku a citlivost ucha na ruzne frekvence. Je to tema zajimave a pro tebe jiste poucne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rád ti ukážu HDD, z jehož zvuku zešílíš, kdybys u toho v PC měl sedět. Zní to asi jako vysavač. Pravda, je trochu staršího data výroby, asi tak 15 let starý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U starých WD (80, 100GB) po čase krásně pištěly ložiska, disk jel dál. Sedět vedlo toho byla radost :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rekordman IBM 60GB :D .... zvuk kotoučové pily , kupodivu ani jeden vadný blok ....ale vegetovat v jeho blízkosti se už prostě nedalo :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mám tady WD jak 10GB tak 60GB a potvrzuji že to je celkem hukot a bez jediného vadného sektoru. a troufám si říct že jsou starší jak 15let. Kdybys chtěl tak ti je pošlu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to znam, kdysi jsem zacinal u PC (neco jako: http://www.recycledgoods.com/compaq-exsd-815-p667-deskpro-pentium-iii-66...) byl v tom nejaky sileny SCSI disk. Ten disk desne rval a me to mentalne nedelalo dobre. Navic jsem musel nechat pocitac stale zapnuty protoze, pokud ho clovek vypnul, tak jak to ojete lozisko vychladlo a smrstilo se, tak se u toho nedalo vydrzet vubec. To jsem po prichodu pocitac zapnul a pak se alespon hodku zdrzoval nekde jinde nez se to trochu zahralo a ztisilo :D
Ulevou byla po par letech vymena PC za nove, to ticho panove !!! To jsem si pak blahem hvizdal ja :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám v šuplíku nějaký 10GB Seagate. Takovej zvuk vydávat moje auto, tak do něho nevlezu... :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IBM 20 GB stále v chodu. Při rozběhu ozubená kolečka ječí pěkně, seek je také pěkně razantní. Jsem vždycky rád když komp s tímhle kraválem vypnu - potřeba je jen příležitostně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím foto těch koleček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když ještě funguje, tak těžko. :-) To byl ostatně jen takový básnický příměr, ten "zubový" zvuk fakt nápadně připomíná jednoduchý čelní převod, ve skutečnosti tam asi nic takového není a je tam prostě "hlučný krokový motor". Ten zvuk je dost typický a dnešní disky nic takového nevyluzují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo příměr. Já se těšil na nějakou raritku. Můj Maxtor 10G drbe hlavičkama tak, že otáčky skoro neslyším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuji počítač mj. v paneláku a když večer utichne provoz, je chrochtání harddisku nejhlasitější zvuk v místnosti.

Nemám celkem problém chápat, že to někomu může vadit.
(Popř. že to někomu vadí prostě proto, že když už máme rozumně topící procesory a rozumně tiché větráčky, je chrochtání HDD nejhlasitější zvuk z počítače.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se tesim takovym diskum ale jedine v poli RAID 1 nebo polich 0+1, to uz je pekna masa dat.

Jestli si 12TB model jeste zaklada na PMR tak urcite tenhle nez 14TB ktery uz vyuziva SMR.

Jakkoli sou SSD vykonnejsi, tak TLC je zabilo, navic u "defektniho" HDD mam vyssi moznost vydolovat z disku data coz u SSD nehrozi, s tim ze stale SSD nenabizi takovou kapacitu za kterou se oplati, je rozdil dat 95€ za 1TB WD Black jako 305€ za 1TB SSD TLC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by TLC zabilo SSD si nemyslím, ale rozhodně je to neposouvá vpřed jako náhradu HDD. Jsou to stále citlivkovatější přístroje co svůj účel svižného krmiče systému zvládnou stále za 1, ale svěřovat jim nějaké větší denní náklady dat nebo naopak větší data/zálohy/archivy je čím dál vzdálenější realitě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No sám jsem zvědav jak dopadne mé 240 GB SSD v notebooku. Krmím ho pěknými zápisy (přes 100 vytvořených archivů pro 25 GB BD-R atd.). Zatím těžká pohoda. Co ovšem není už vůbec pohoda je, že ceny SSD nejen že neklesají, ale naopak STOUPAJÍ a to dlouhodobě v horizontu minimálně posledního půlroku! Takhle se nedostaneme na desítky terabajt za cenu HDD ani za 10 let... a klidně to tak může být!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mi na současném trhu vadí klesající kvalita. V consumer je MLC potvor jak šafránu, všude samé TLC. Takže jsem to vyřešil urychleným nákupem intela 750 v 400GB verzi, 5930k a adekvátního "smetí" okolo.

PS: při nějakém tom googlení jsem našel SLC potvory na ebay. Něco byla blbost, ale pár disků odpovídalo, akorát že ... USA :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„stale SSD nenabizi takovou kapacitu za kterou se oplati“

To záleží na té požadované kapacitě.

Když potřebujete terabajt(y) místa, vychází SSD mnohem dráž.
Když potřebujete 100 GB místa, je SSD naopak levnější varianta.

Osobně bych řekl, že tak do 250 GB požadované kapacity je SSD celkem jasná volba, pak začne mít vliv ta cena.

Čili se dá říct, že SSD jsou úložiště pro zařízení běžných koncových uživatelů, HDD jsou úložiště pro servery a zálohování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja som hukot hdd riesil tak ze som si do bedne dal 3x 1TB WD blue raid 0, 2.5" laptopove sraky
system je na ssd tento "disk" pouzivam ked potrebujem strihat videa a nasledne exportovat v lossless kvalite 500GB a viac alebo robit cosi z raw fotkami rychlost 300MB/s klesa ku 200 ako sa disky plnia a potom to zase zmazem :) na IO iperacie pouzivam ssd na kontinualny zapis raid a mam velky storage a aj rychle IO zalezi kde co potrebujem

mam to tak 3 rok jeden disk klesol health zo 100% na 99 jeden chybny sektor
disky relativne nepocut

na zalohy mam 2 x seagate 4tb zrkadlene . pouzivam ich asi 3ti rok nabehane maju jeden do 5 dni druhy do 10 :) cize ak vydrzia 1000dni bude stacit :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.