Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 jsou připraveny na 8k rozlišení, ale zvládnou i 800×480

Windows sice pripravene je, ale co ostatni aplikace. Napriklad i takovej Skype (nepocitam ten v metru) podporu pro HiDPI stale nema a je v jinem nez zakladnim hnusne rozmazany. Bohuzel to plati pro 99% aplikaci.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

a není to jedno, když většina cenově dostupných notebooků (do 15t kč) má 1366x768? A na desktopu má málokdo výkon na hraní ve vyšším rozlišení jak ve FullHD, tj. ani lepší LCD nekupují?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ze ty nemas neznamena ze jini nemaji.
U NB neni problem problem mit roky FullHD i na 11" . Stolni LCD 27" s 4K uz je taky cenove akceptovatelny. PC neni jen o hrach a i tam to nevadi. Navic i ty hry pokud je spustis na 4K monitoru ve FullHD nebude mit problem i se soucasnejma VGA a v tomto pripade k zadne deformaci ani rozmazani nedojde.

Predstav si, ze jeden z duvodu proc se na ty levne NB dava to mizerne rozliseni je ten, ze lidi ty NB s vyssim rozlisenim vraceji - but to je titerne a nebo prave rozmazane. Na tabletech je videt, ze cena neni duvod proc se neosazuji.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

...jeden z duvodu proc se na ty levne NB dava to mizerne rozliseni je ten, ze lidi ty NB s vyssim rozlisenim vraceji - but to je titerne a nebo prave rozmazane...

BINGO, odpovedal si si sam. A teraz si polozme otazku preco? Lebo 99,999% aplikacii pre PC desktop GUI je normalne pouzitelnych okolo ppi 100, na desktop GUI Win95, ktore je tu uz dve dekady. Uprimne kto robi PRIMARNE v Metre, pardon ModernUI s tymi 5 a pol aplikaciami pre ModernUI?

Takze co je na tom divne ze to ludia vracaju, ked 99,999% aplikacii je na 24 palc. 4K alebo FHD 11-12 palc. monitore absolutne nepouzitelnych? Jedine dve moznosti su: zmenit DPI v OS na 150-200% (to ale nerozchodi kazda aplikacia), alebo pouzivat monitor na inom humusnom interpolovanom rozmazanom rozliseni, teda na inom rozliseni nez pre jake bol monitor vyrobeny.

V oboch pripadoch tu mame u vsech soudruhu z NDR nekde chybu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam DPI 125% . Sice je dost aplikaci co jsou rozmazane, ale ty ve kterych jsem vetsinu casu uz nastesti jsou OK. Tj. Firefox, IE, Office, Visual Studio, SQL Management Studio, ... .

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jsem profík na podobné vlně jako všichni tady, ale umím otevřít i oči podívat se, co kupují ostatní - ti laici. A protože jich je převážná většina, tak vývojáře, rozpočtáře a product managery nic nenutí vyrábět levně lepší HW, případně na tento HW optimalizovat SW. Vidím to tedy černě a řekl, bych že současný střední proud (HD displeje u ntb a FHD u PC) tu s námi bude ještě minimálně 3-4 roky.

PS: není to jen o LCD, je to i o GPU. K čemu je 4k monitor, když jej nejsme schopni zalevno nakrmit? Kupovat to jen na prohlížení webu? Ale no tak. Na práci? Budiž, ale tam už bývá i SW uzpůsoben takovému DPI.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

do 15k kc ? :) bezne je vidim v ntb s cenou kolem 20k kc a neni zadnou vyjimkou i neco mnohem drazsiho
25k kc http://www.czc.cz/dell-latitude-3540-cerna_4/141479/produkt
34k kc http://www.czc.cz/apple-macbook-air-11-cz/168874/produkt
47k5 kc http://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-x250-12-5-t_2/166937/produkt

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na ostatne aplikacie na desktope si pockame taku dekadu. Jednak aby zvladali hi-ppi a jednak variabilne ppi, teda aby fungovali na ppi okolo 100 (co je desktop standard uz asi dve dekady od cias desktop GUI Win95 ktory je tu s nami dodnes a uprimne si povedzme kto pracuje PRIMARNE v Metre-pardon ModernUI?) alebo aj na ppi 200-250 (nejaka sialena 4K 24rka)...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyz aplikace nema detailnejsi texturu, tak se pochopitelne roztahne ........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Texturu ? Jakou texturu? Rozmazana jsou i tlacitka, fonty, proste vse. U aplikaci ktere nepodporuji HiDPI to resi system tak ze aplikaci bere jako bitmapu a to zvetsuje do potrebne velikosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fonty samozrejme rozmazane nejsou ..... pokud je aplikace hloupa a nepouziva systemove funkce pro vykreslovani pisma (coz jsem takovou snad jeste nepotkal) a vykresli je jako bitmapu, tak se to pak logicky roztahne .... stejne tak tlacitka ... muzes udelat kompletne idiotskou aplikaci, ktera bude sama odchytavat mys a klavesnici a cela interakce bude jenom kresleni na obrazovku bez pouziti systemovych knihoven. Pak samozrejme, kdyz bude nekdo fakt tak blbej a nebude brat udaj o DPI, tak ma problem, ale takovou aplikaci bych chtel fakt videt ..... vzdyt i ty hnojni Qt a GTK a podobne multiplatformni knihovny pouzivaji v novych verzich standardni systemove prvky, pripadne jiste meni dynamicky rozliseni podle DPI .... rikam, chtel bych takovou aplikaci videt:)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Qt ma v sobe podporu pro HiDPI az od verze 5 (neznamena ze vlastni aplikace to nepohnji). Aplikace pouzivajici starsi Qt se take rozmazavaji. Vse co pises je nesmysl. Plati to pouze pro skalovani ve starem rezimu co prisel s Windows XP. Vista prisla s novym, ale defaulne pouzivala stale ten rezim z WinXP. Od Win 8.1 se uz pouziva ten z Visty.

Samozrejme jsou tu i aplikace ktere se tari ze umi, ale realne nikoliv a potom to dela vsemozne psi kusy.

Vrchol ignorance je treba Steam nebo Skype. Nedavno aplikace prosly zmenou UI a HiDPI stale neumi. Microsoft Skypu nechava az priliz velkou volnost ... na WP nejhorsi mobilni implementace oproti ostatnim platformam a na Win aplikace ktera ignoruje zakladni MS pravidla k UI.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Windows snad uz nekdy od drevnich dob W95 umi zmenu DPI ...... a uz od tech drevnich dob jsou systemove ovladaci prvky a opravdu neznam JEDINOU aplikaci (zkus mi o nejake rict), ktera by k vykreslovani fontu nepouzivala STANDARDNI systemovou knihovnu pro renderovani pisma, pocitam, ze to bude 0.001% aplikaci, vesmes portovanych z linuxu a nejakych hovadskych Qtcek a podobnych chujovin, protoze v linuxu neni nic standardniho, ale verim, ze absolutni vetsina aplikaci nativne pro windows rozhodne nema problem s buttony, menu nebo dokonce pismy. Maximalne nejaka bitmapa se rozplizne, ale i tam, pokud je scalovana z vetsi bitmapy a pouzije se standardni knihovna (nebo inteligentnejsi nestandardni), tak se automaticky jeji rozliseni zvysi. Co desktopovy skype to nevim, ten uz dlouho nepouzivam, primarne mam na telefonu nebo v tabletu, pripadne na desktopu v metru, jen vyjimecne spis omylem bych pustil desktopovou .... jinak ignorace MS ke skypu na WP8.1 je fakt tristni .... ale tak pocitam/doufam, ze na WP10 tyhle core veci budou prepracovane ..... taky by me zajimalo jak jede skype treba na takove L535 nebo L930.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ver si cemu chces, vyzkousej, nastuduj a pak teprve se vyjadruj.

Vetsina aplikaci HiDPI nepodporuje. Aplikace, ktera nema v manifestu uvedeno ze HiDPI umi, tak se k ni automaticky pristupuje tak ze neumi. Stejne tak od Win 8.1 musi mit aplikace v manifestu uvedeno pro jaky OS jsou urceny, pokud tato informace chybi automaticky se k ni pristupuje tak, ze bezi v rezimu kompatibility s Windows 8.

Jo a ta aplikace, ktera v manifestu neuvadi podporu HiDPI se ani nedozvi ze Windows pouzivaji vyssi DPI. Proste ta aplikace pokud si precte ze systemu nastaveni DPI tak dostava standardnich 96.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Musis si delat srandu, jinak fakt nevim .......

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nepleteš si to s něčím? Je to tak, jak píše Bespi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud aplikace nedeklaruje manifestem (nebo při spuštění) že je DPI-aware (případně Per-monitor DPI aware), pak při DPI vyšším než 120 % vezme systém (počínaje Windows Vista) celý obsah okna (klientskou oblast) a přeškáluje ho jako texturu, bez ohledu na to, zda je obsah (včetně textu a ovládacích prvků) vykreslen standardními funkcemi či čímkoliv jiným.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"chtel bych takovou aplikaci videt"
Presne takto funguji aplikace pod adobe flash, hlavne hry. Jinak co se me tak vybavuje tak takto zvetsuje svou aplikace taky winamp (verze 2,3,5. jak novejsi nevim nepouzival jsem)

V OS win7 se najdou taky okna co pochazi jeste z win95 a mozna jeste z win3.1
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=16142743750413
Toto okno proste nejde roztahnout a na 4k monitoru mit 600x400 okynko a skrolovat jak blbec ve vsech osach wtf opravdu prehledny.

Proste vektorova grafika je nutnost aby to slo jak na 800x480 tak na 7680x4320 + pouha zmena velikosti fontu dle libosti.
Dnesni stav software proste neni v 95% pripraven na takto vysoky rozliseni. "Podporovat" a efektivne vyuzit jsou dve uplne odlisny veci.

PS: Rad bych videl stejny okno pod win 8 a 10 predpokladam ze na tom bude uplne stejne, pokud tam jeste vubec bude.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ono slovo "připravený" má v Redmondu různé významy. Zrovna onehdy mi kolega s šibalským úsměvem vykládal "bys nevěřil, ty 64bitový Windowsy 7 nerozdejchaly tu 10 let starou grafárnu od ATI, nemá to drivery" (dostal se mu do ruky stroj, co by ještě chvíli na brouzdání po netu vrátné sloužit mohl).

Jinak já jsem onehdy řešil podobný problém se skenerem. Funkční a se zcela postačujícími parametry skener od Canonu, nicméně pár let už má. Paradoxně v nejnovějším Ubuntu bezproblému nadetekovaný, okamžitě se chytil, nebylo potřeba nic nastavovat a skenoval jsem. Ve Win7 si ani neškrtl. Drivery nejsou a nebudou...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A čo to má spoločné s Redmondom ? že ti nejde skener ?
Na drivery kašle Canon nie MS, ten s tým nič nemá- Canon neurobí driver ani pre Linux ani pre Windows. V Ubuntu ide len preto, že ten scanner pravdepodobne má doma nejaký ochotný vývojár a rozhodol sa podeliť

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to má společné? Blbou správu zařízení. Tím častějším vydáváním vzájemně nekompatibilních verzí Widlí se ukazuje, že původní zásadní výhoda MS oproti konkurentům v podobě široké podpory zařízení krachuje. Když nejsou schopni do jádra dostat podporu ani základních komunikačních standardů, tak je to chyba v Redmondu.

Jiný příklad: používám prezentér. Je to obyčejný ovladač s USB přijímačem, který funguje na HID standardu, vlastně "obyčejná usb klávesnice". Přesto se mi při každém připojení spustí instalace ovladače a trvá minimálně dvě minuty, než ho "nainstaluje" a zařízení aktivuje. Je opravdu otravné čekat na "instalaci" ovladače zařízení na stroji, kde jsem totéž zařízení používal včera, tím spíš čekat na instalaci ovladače něčeho, co komunikuje obecným standardem, který používá i už připojená USB klávesnice.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

no ja oblubujem linux (používal som Debian, Ubuntu, Mint, momentálne Arch), ale drivery sú to čo stavia linux na druhé miesto.
či už sa to týka driverov pre grafické karty (ktoré sú žalostné hlavne pre AMD, snáď sa to so Steam OS zmení) alebo wifi, touchpady, gestá, zvuk. Veľmi ťažko nájsť distribúciu kde vždy všetko funguje out of the box.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Skenery firem, které je nechtějí dál podporovat, řeší program VueScan za pár šupů.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsou připravený na monster rozlišení, ale základní aplikace jsou furt stejný nedodělky - WMP vs MPC-HC, MPC je asi 100x schopnější, IE vs COKOLIV - dokud to nebude umět srandy typu Adblock apod, nemá šanci. Neb jít dneska na net bez Adblocku je jako jít na WC bez hajzlpapíru... A takhle by se dalo jít ještě dál a dál, prostě vždycky bude potřeba mraky 3rd party utilit aby to bylo použitelné...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.