Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 ušetří gigabajty diskového prostoru

Naprosto souhlasím s nadpisem "Windows 10 ušetří gigabajty diskového prostoru" pokud ho do počítače nedáte :)

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se tam dáte něco jiného, tak to taky zabere gigabajty. Tedy kromě OS na úrovni DOSu. Nejlépe je nedat si do počítače nic. :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš za bludy ? Vzbuď se!

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Dělám si z tebe srandu, ale to bys asi nepochopil.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

na druhé straně, DOS reaguje bleskurychle, nezatěžuje procesor, viry na něj dneska nejsou, samá pozitiva :) já souhlasím.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem znalci tvrdí, že DOS není operační systém, ale pouhý diskový zavaděč.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

i ty jsi "znalec"?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Celkem souhlasím s jejich tvrzením, DOSy (nebyl jen MS-DOS) chápu jako přinejlepším Dost Omezené Operační Systémy s minimem nástrojů a maximem omezení.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak je pravdou ze to byl zavadec pro win 3.11, win95, win98 a tusim ze i win ME

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tom je, zkratka DOS znamená Disk Operating System ;).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obnova systému už nebude využívat dat z diskové image a odpadne i dalekosáhlá instalace řady updatů po obnově systému. - a jak se to teda bude reinstalovavat? Koupi nove licence s DVD a externi mechanikou?
Kolik GB by asi usetrilo odstraneni modernUI a podobnych uzitecnosti?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Muzes skusit na serveru, ten jde instalovat bez grafickeho rozhrani.

I Desktop (Plocha) je od osmicek pouze Modern UI aplikace.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Oni neřekli že tam image nebude ale že bude menší. Hlavně bych od OS integroval trochu inteligentnější možnosti obnovy, ala aby to dalo na výběr jestli chci backup archiv smazat, případně jej přesunout na jiné úložiště, zkopíroat, nebo rozdělit a vypálit, atd.

Také by se OS měl ptát při instalaci jak má by default nastavit hibernaci a swap, protože win se doteď chovaj tak že obojí je online by default a nastavené tak že hibernák zabere tolik kolik máš RAM, a swap 3/4 velikosti tvé RAM... to je ihmo šílenství a je to první věc co jdu vždy přenastavit.

Ten systém na sruface by se vešel celej do 10GB easy, stačí tam provést patřičné úpravy.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde nejak prenastavit soubor hiberfil.sys ?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

on/off ?? :))
powercfg -h on
powercfg -h off
a to je asi tak vse ... :)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

powercfg /h /size nnn

(v procentech velikosti RAM, minimálně 50).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

tak o tomto switchi sem nemel potuchy, diky, ale stejne misto na cecku nijak neresim ... na stolnim mam 120gb ssd na system a aplikace a stale mam pres 50gb volneho ... takze asi tak ...
na notesu mam fbsd a "rezie" systemu me taky zabira nejakej ten gigabyte a taky me to zily naprosto vubec netrha ... napr nejvetsi :
/usr/obj (kvuli jailum) : 1.8gb
/usr/ports : 1.6gb
/usr/src : 1.6gb
nejakejch "zbytecne" obsazenych 5gb ...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem, že zrovna u hiberfil.sys je velikost daná pamětí. Jak to funguje, pokud nastavím 50% RAM - podle potřeby se zvětší, pokud při přechodu do spánku bylo alokováno víc RAM?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle dokument leccos vysvětluje:
http://download.microsoft.com/download/7/E/7/7E7662CF-CBEA-470B-A97E-CE7...

V podstatě je to tak, že obsah paměti se při ukládání do hiberfilu komprimuje. Takže když nastavíš menší, řekněme 75 %, tak se to obykle vejde. Když ale nastavíš moc malý, tak to hodí modrou - STOP 0xA0 s parametry, kde třetí udává, kolik bajtů se nevešlo do souboru. Míra komprimovatelnosti obsahu paměti je různá, ale podle mě je nejlepší hiberfil úplně vypnout a uspávat jen do paměti. Notebook takto vydrží uspaný i pár dní, desktop dokud jde proud (a žere to velmi málo).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To je takové hodně Windows řešení - netrefím se a skončí to modrou smrtí :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco v jiných OS není možné napsat příkaz, který něco zmrší? A fakt vyřízl myslivec z vlka babičku a Karkulku nepoškozené a v nažehlených šatech?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, ublizuje se Windowsum potazmo MS a je potreba upozornit na jine nesouvisejici OS s jinymi nesouvisejicimi prikazy :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jistěže i v jiných OS existují smrtící příkazy :-) Ale zrovna v tomhle případě si dokážu představit minimálně 3 řešení bez modré smrti - buď to soubor zvětší samo, nebo se to zeptá, nebo to hibernaci neprovede a hodí to jen hlášku, ale neumře.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To by jiste slo, ale jen velice tezko, ve chvili, kdy se jiz ukladaji data do hiberfil souboru, musi byt 99% systemu suspendovano, jinak by mohlo dojit ke zmenam v RAM, ktere by se po probuzeni neobnovili, tim padem asi jiz davno nepobezi zadne GUI, a nejspise ani file-system, takze jedine zbyvajici reseni je tu hibernaci nedokoncit, ale ani tam neni jiste, ze to jde, protoze system si mozna musi projit resetem, aby spravne nabehl, coz opet muze byt problem. Teoreticky by se dalo napred zjistit, kolik mista bude potreba, pote vse osetrit a pote provest samotne uspani, ale cele by to trvalo asi tak 2x tak dlouho a ono ani ted to neni nejak super rychle, zejmena na pomalejsich procesorech ta komprese celkem trva. Takze celkem logicky v MS zvolili cestu nejmensiho odporu, hiberfil soubor ma vzdy by default velikost rovnou velikosti RAM (takze k chybe nemuze dojit) a pokud to mermomoci chcete zmensit, je to jen na Vase riziko. To mi pripada celkem fer, je to jako kdyz vyrobce rika, ze danny hardware nepodporuje hot-swap, to sice neznamena, ze to nemuzete i tak vyrvat a pripadne vrazit zpet za provozu, ale pokud se Vam neco pokaka, tak je jen Vas fail a vyrobce je z obliga.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Diky, tak toto jsem vubec netusil, hned tam mam 50%
Ja mel za to ze to jde jen vypnout. Jeste by se hodilo to hodit na jinej disk nez C:\

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

"jestli chci backup archiv smazat, případně jej přesunout na jiné úložiště, zkopíroat, nebo rozdělit a vypálit"

1. Smazat jde. (Přenejmenším postupem: zkopírovat někam, originál vymazat a pak klidně vymazat i tu kopii.)
2. Přesunout lze. (Postupem: zkopírovat někam a originál vymazat.)
3. Rozdělit a vypálit: ano, např. vypalovacím programem (třeba Nero), který umí dělit velká data na menší disky. Nebo běžným komprimovacím programem (třeba WinZip) rozdělit na soubory o velikosti CD, DVD, BR - dle libosti.

Možná to není pro úplné BFU, ale kdo alespoň trošinku chce, ten to zvládne, a kdo má počítač jenom na Fakebuk, tomu je to úplně jedno.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

> "i dalekosáhlá instalace řady updatů po obnově systému"
Ze by konecne zacali dodavat image se vsemi aktualizacemi? Takze se jen bootne do P2P klienta, ten si z netu stahne posledni image a rozbali ho na disk...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

„Takze se jen bootne do P2P klienta, ten si z netu stahne posledni image a rozbali ho na disk“

To by na druhé straně přineslo řadu nových problémů.
1. Na spoustě připojení by to byl dost vopruz, konkrétně třeba obnovovat tablet nebo notebook připojený přes 3G.
2. Kdejaký výrobce zařízení si ten systém upravuje k obrazu svému (nehledě na to, že instalace pro mobil a pro desktop určitě nebude úplně stejná) a pak je otázka, kde vezmete instalační obraz právě pro to svoje zařízení (a případně jak dlouho bude výrobce OS nebo HW ochotný ty instalační obrazy uchovávat).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Mrkvosoft by nejvíc ušetřil, kdyby začal optimalizovat při programování. Když si vezmu, že WinXP po instalaci zabraly cca 1GB prostoru a Win 7 10GB (nezkoumal jsem kolik zaberou Win 8.1, ale odhaduju, že to bude okolo 15-20GB), tak při srovnání funkcionalit ten desetinásobný nárůst nějak neodpovídá tomu co člověk za to dostane. Samozřejmě přibylo hodně omalovánek a animovaných blbostí (při startu, při kopírování, při čekání..) a ty místo taky zaberou.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Porovnavate dost neporovnatelne. Napr. Windows XP vs. Windows 7, pribyl cely jeden OS navic (64-bit subsystem + 32-bit subsystem), pribyly nektere systemove funkce jako Hyper-V, Defender, atp. a samozrejme ze veci jako DirectX jen bobtnaji, protoze kvuli zpetne kompatibilite se musi jen doplnovat dalsi a dalsi kod, ale nic se nemuze vymazat. Zcela zasadni rozdil je ale v samotne instalaci systemu, zatimco v pripade Windows XP instalator rozbalil na disk jen cast OS a zbytek se doinstaloval dle potreby (a pokazde to otravovalo a chtelo vlozit instalacni medium), tak od Vist se kopiruje na disk cele instalacni DVD, navic se jeste dekomprimuje a aktualne aktivovane veci se pote jen linkuji do Windows folderu. To umoznuje obejit se bez instalacniho media pri pridavani (vlastne jen aktivaci) funkci a tusim ze i updaty rovnou prepisuji tato "instalacni" data, takze pokud neco aktivujete, updatujete a pote deaktivujete a znovu aktivujete, tak se jiz update nebude stahovat a instalovat znovu, coz se muze take hodit. Cely tento system pochopitelne zabere dost diskoveho prostoru, ale je potreba vzit v potaz, ze jej MS vymyslel a zavedl v dobe, kdy v beznem PC bylo 1TB diskoveho prostoru za par kacek a ne 32GB flash RAM za x tisic (jako je to dneska v nekterych mobilech/tabletech).

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem srovnával porovnatelné - 32bit edice WinXP a Win7, ale jinak souhlasím. Je sice fakt, že na XP jsem nikdy nic nedoinstalovával z instalačního CD a to jsem je používal min. na 3 PC paralelně, takže nevím, jak velkou část systému si tehdy instalátor na disk ukládal. Taky si nejsem jistý jestli by mě trhalo žíly, kdybych aplikace jako Hyper-V nebo Defender v systému neměl.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

V XP byly taky 2 systémy: 63bit a 16bit ;-). Je ale fakt, že 16bit verze neměla nikdy registry. :-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, ale celej 16-bit subsystem je tusim jedno .dll a jeden .exe, to je celkem velkej rozdil. Osobne jsem dodnes nepochopil,proc to nemohli dat i do 64-bit OS, valna vetsina problemu s aplikacema pod 64-bit Vistama byla zpocatku prave kvuli absenci 16-bit podpory, ale na druhou stranu, konecne se Windows zbavily alespon casti zastaraleho balastu. Zrovna tak nechapu, proc k sakru neukoncej podporu pro 32-bit v novejch verzich OS, v serverech to zarizly uz pred lety a zadnej velkej problem to nebyl, v desktopech je furt pruser se shanenim ovladacu, protoze nekteri kretensti vyrobci neumeji a nebo nechteji udelat a odladit 64-bitovou verzi! Toto mne stve daleko vice, nez Metro omalovanky, puvodni plany pocitali se zariznutim podpory 32-bit OS jiz pro Windows 7, nakonec to nebude ani o deset let pozdeji ve Windows 10. A to jsme dnes jiz mohli mit ukoncenou podporu 32-bit i na urovni aplikaci a jet komplet v 64-bitech (at uz nativne nebo pres nejaky ten bytecode a realtime kompilator, jako to umi .Net).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to proto, že když CPU běží v 64bitovém režimu, tak se sice může přepnout to 32bitového, ale do 16bitového už ne (když rovnou nabootuje v 32bitovém, tak se zase může přepnout do 16bitového)? Nebo něco na ten způsob - už si ty podrobnosti ovšem vůbec nepamatuju.

http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_DOS_machine#Limitations

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

V hardware to omezeni urcite neni, toto se pokud se pamatuji tykalo snad jen 80286-ky, ktera se dala prepnout zpet jen resetem, tehdy to vyresilo IBM implementaci softwareove ovladaneho CPU resetu v AT PC, od 80386-ky to poresil INTEL dodanim specialnich instrukci, ktere mimo jine umi prepnout i rezim CPU. Ze to neni problem dokazuje i to, ze neni problem spustit v 64-bitovych Windows 7 32-bitove Windows XP jako virtual a tam pak 16-bitove aplikace normalne bezi, teoreticky je mozne klidne spustit i cisty MS-DOS na virtualu pod 64-bit OS, takze v CPU to omezeni urcite neni. Spise jde o to, ze by to celkove bylo pekelne slozite, uz ve Windows XP vlastne cely 16-bit subsystem bezi jako 32-bit aplikace, ktera vse potrebne emuluje. No a v 64-bit OS 32-bit aplikace vlastne take bezi v jakesi emulaci, takze uz by to byla dvoji emulace (podobne jako s temi virtualnimi XP), navic MS se chystal 32-bit podporu v 64-bit systemech odstrihnout a instalovala by se jen volitelne (tusim ze u core verzi to tak dokonce opravdu jde), a portovat to do 64-bit nativni emulacni aplikace by asi znamenalo zacit se vsim znovu od nuly a to se jim proste nechtelo. Mne osobne to nijak zvlast nevadi, ale narazil jsem na zakazniky, kteri kvuli tomu nemohou prejit na 64-bit Windows 7 (nebo 8) a prechazet z XP-cek na 32-bit sedmicky nebo osmicky je az tak moc nelaka, protoze ta podpora vetsi RAM tam proste chybi.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

V hardware omezeni je, akorat ne tak zasadni jak Olšan mysli. Pravdou je, ze bez hardwarove akcelerovane virtualizace (kterou ne vsechny procesory maji - Intel ji na levnejsi modely nedava - o tom, ze se objevila pozdeji nez 64bitove procesory jako takove nemluve) neni mozne aby vedle sebe bezeli 64bitova a 16bitova aplikace. Jedina moznost, jak pustit 16 bitovou aplikaci bez virtualizace, by tedy bylo ukoncit nebo zmrazit vsechny 64bitove a prepnout jadro OS do 32bitoveho modu. Samozrejme, da se, dokonce by se to dalo delat nekolikrat za vterinu a dat tak dohromady takovy hruby multitasking, ale nedivim se, ze se do toho nikomu nechce.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft se pro podporu 32bit edice rozhodl pro stále nezanedbatelný tržní podíl zařízení s malým množstvím RAM a diskového prostoru. Tuším, že v době kdy to někdo psal na blog, tak to bylo 8%. I kdyby ale zařízli 32bit SKU, tak to nezmění velikost té 64bitové a odebrat nativní podporu pro 32bit aplikace si nedovolí ještě dlouho.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

jedine co v server edicich zarizli je 32bit OS, jinak samozrejme win server podporuje 32bit win api, konec koncu stale tam mas wow64 folder :)) jestli budes chtit mit kompletne 64bit only windows server, tak budes muset odebrat featurku GUI, pak to bude ciste 64bit system ...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli se dá normálně udělat server čistě 64bitový, ale mám dojem, že s GUI to moc nesouvisí. Sice porovnávám krapítko neporovnatelné, ale ve WinPE 64bitovém prostředí GUI je (sice jen trochu, ale je) a jde to provozovat jako čistě 64bit (kdy pokus o spuštění klasické 32bit. binárky skončí s chybou o nepodporované platformě nebo tak něco).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

napr win2012r2, kdyz se mrknu do nainstalovanych featurek, tak tam je polozka wow64 support, je volitelna na core instalaci, na full (s gui) je povinna, kdyz ji budu chtit odstranit, tak se me prepne system na core verzi, a po jejim odebrani zmizne windows/syswow64 folder, kde jsou 32bit knihovny ...
btw u core instalace uvidim normal logovaci obrazovku a po prihlaseni mam "plochu" a pusteny cmd ... tak jako na win pe ...
tim gui jsem myslel tlacitko start, tray, atd ...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nektere GUI aplikace jeste ani MS neportoval do 64-bit a proto je pro plnou podporu GUI potreba i WOW. Takze se WOW64 da odebrat jen v core verzi. Ve WinPE predpokladam only 32-bit aplikace nejsou (ani nevim co to presne je, predpokladam ze nektere Management Console) a proto wow64 neni potreba.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Copak windows 7 maji v defaultni instalaci Hyper-V? pochybuji ale mozna se pletu(mel jsem zato ze az do windows 8 to bylo pouze na Windows serveru) :-P

A windows 7 zase nemaji v zakladu nainstalovaneho telnet klienta :-P :-D
Ne me modularita prijde jako vyhoda, proc mit v pocitaci veci ktere neopouzivam?

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

7 ne, 8 ano (v edici Pro a vyšší). Tohle zrovna moc místa nezabírá.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A co jako, MS vydá každý měsíc nějakou tu GB aktualizaci pro Windows a Office, ty se na disk 2x 3x za zálohuji a ušetřené GB jsou kde .....

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Velikost části pro obnovu systému jde nastavit, jestli myslíte toto.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

system restore, o kterem mluvis, je neco trosicku jineho ...
mas ms office, vsechny nasledujici updaty budou zazalohovany ve windows\installer, neni problem se dostat na nejakych 12gb, jen kvuli office ... pomaha jednou za cas odinstalit a znovu nainstalit a aktualne opatchovat, velikost klesne na 3gb a opet bude bobtnat :))
samotny windows system je ve windows\winsxs ... behem instalace se VSE rozpakuje do tohot ofolderu a odsud se vse hardlinkuje do system32 a dalsich folderu ... takze cista instalacka win81 ma kolem 5.2gb, i kdyz ti to ukaze kolem 12gb, protoze hardlinky a 2x zapocitana velikost souboru, i kdyz je na disku jednou ...
jakmile instalujes updaty, tak vsechny updaty od instalace az do ted budou taktez ve winsxs, takze tam budes mit napr 12 verzi jednoho souboru, pro pripad vraceni se k drivejsi verzi ... nastesti maji windows cleanmgr.exe programek, ktery ti umozni smazat z winsxs nepotrebne soubory, tzn ze tam bude jen prvni z instalacniho dvd a posledni z updatu, vse mezi tim se smaze ...
takze neni problem napr po roce prace a updatovani si takto uvolnit klidne i 6gb mista ...
a nebo cista instalace, kompletne opatchovat, cleanmgr.exe a uvolni to i 3gb ...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pak jo. Zkoušel jsem pustit ten cleanmgr.exe, ale položka "Vyčištění aktualizací Windows Update" měla jen 125MB a položka "Soubory protokolu upgradu systému W..." jen 147MB, takže to se mi ani neoplatí pouštět. A to už mám ten systém několik let (MS office nemám). Možná už to Win8.1 čistí automaticky?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

ale jen to pust, nelekej se pak, ze to vyhuli DVE jadra na 100%, i kdyz mas 8 jader, tak to vyhuli jen dve ...
mkni se kolik mas volno pred a pak po, mozna budes prekvapen kolik se toho uvolni :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No divil bych se, kdyby to uvolnilo o moc víc, než to píše. Ještě jsem to zkusil doma na win 7. "Záložní soubory aktualizace Service P..." 640 MB, "Vyčištění aktualizací Windows Update" 4.98 GB. To už vypadá nadějněji.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že mě tady za to asi umínuskujete...

Na velikost Windows naráželi odjakživa jen linuxáři - každýmu normálnímu člověku už je jedno, jestli mu na jeho 500GB+ disku užírá windows 30 nebo 50GB (v mém případě na desktopu to je včetně pagefile a hiberfil nějakých 40GB)... Teď v poslední době k tomu přibyli tablety, tam to sice chápu (32GB modely...), ale stejně podle mě se nejedná o nic tragického - sám mám 32GB model a mám momentalně +- 10GB volného místa (a to tam je office a dalších minimálně 10 programů) a navíc microSD kartu. Je pěkný, že místa bude víc, ale o nic tragického se nejednalo.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu, ze na 500+GB disku to vadi malokomu, ale na 32GB tabletu to naopak vadi kdekomu, tam jste vyjimka vy.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Je spousta tabletů s androidama, kde je 16GB a reálně využitelných 10 a občas ani to ne a tam problém není? Hlavní problém je v tom, že lidé ten tablet s windowsama nepoužívají jako tablet, ale instalují tam běžné windowsovské aplikace i když je použitelná alternativa v metru, která zabírá míň místa.

S tím microsoftím tabletem, na kterém je použitelných 40% z 64GB je fail microsoftu, ne toho operačního systému. A reálně win8 tablet s 32GB stojí stejně jak 16GB android, ale máš tam víc místa.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Dnes je to asi jedno, tem kteri pred lety kupovali prvni 32 GiB SSD to jedno nebylo

Treba v roce 2007 mel muj notebook jen 60GB HDD takze tech 20-25GB co zabirala Vista hned po instalci a par updatech bylo docela dost

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

XPčka se s trochou snahy vejdou na 6GB oddíl. Desítky s velkou slávou uvolní 10 GB a další desítky to bude stále zabírat? To je zlepšení? Si snad dělaj kozy ne?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Srovnej to s DOSem. Možná se ztrapníš ještě víc.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ztrapňuješ se akorát sám, to má být příklad tvé demence? DOS má snad okna, od kdy? Na každodenní běžné užití 2/3 populace cokoli co přišlo po XP nepřináší VŮBEC NIC důležitýho navíc. Akorát to bobtná a plní se sra*kama. Na všem co používám krom toho jednoho herního počítače jsou XP@POSReady 2009 a zcela to dostačuje.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak tobě jde o okna. Tak zkus třeba Win 3.1 nebo Win 95. To že ty jsi se zaprděl u Windows XP ještě neznamená, že to platí i pro zbytek populace.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

ehm .. maly priklad z praxe (a nie ojedinely) - prave riesim nahradu pc pre lekarku (zaneseny zdroj sa prehrial/odpalil a odnieslo si to aj nieco na doske a uz nenabehol ani po vymene zdroja)
parametre WXP/Athlon/512MB RAM/20GB HDD (rozdeleny na dve particie system/data) - a bol viac ako dostatocny na pracu ..

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi davno muj kamarad - programator kutil - nacpal win95 na 1, slovy JEDNU disketu 3.5 palce :-)
Nabootovaly a sla z toho spustit i jedna nejaka aplikace :-) Ale normalne plocha, ikonky, všechno :-))

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

A byla to disketa LS-120.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

byla to normalni 3,5 palcova disketa, 1,44MB. Pravda, udelal si nejakej vlastní formatovaci nastroj, přes kterou ji nejdříve zformátoval na cca 2,0MB a pak pouzil něco jako Doublespace ci nejaky takovy SW nastroj.
Takze se tam mohlo realne vejit 3-3,5MB dat imho...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mno, zdá se mi dost nepravděpodobné, že by šlo narvat funkční instalaci Windows 95 na jednu disketu - to bych fakt rád viděl :)

Nicméně Windows 8.1 jsem ve 32bitové verzi dostal celkem v pohodě na 4GB flešku :)

https://plus.google.com/photos/+WIFTWrapuch/albums/6113591819573795521/6...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

komprese/rekomprese, boot z diskety a ....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si svého času jako nouzovku nainstaloval Win 98SE na 40MB disk zvětšený Drivespacem na 60MB, ale to jsem při instalaci povypínal všechno možný (včetně např Internet Exploreru - místo něj jsem si tam dal nějakého předchůdce Firefoxu od Mozilly). Běžná instalace Win98 přitom mívala přes 200MB. Že by se ale Win95 daly dát na jednu disketu, tomu se mi nechce věřit.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

mno, win98 měli minimum nějakých 37MB. Věřím tomu, že s troškou snahy by to šlo na 10MB s windws 95, ale níž rozhodně ne... Kamarád si asi vymýšlel :-)

http://www.xxcopy.com/xxcopy81.htm

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No ked uz je tu diskusia o zaberani miesta a celkovo presuvani sa po disku tak by som MS dost poprosil aby prekopal previazanost systemu s diskom a to konkretne s GPT a GUID a tiez doriesil ten ich secure boot. Akutalne som zabil dva dni potenim sa z migraciou ziveho Win8.1 na notebooku z mensieho ssd na vecsie ssd. Ako to dopadlo? Po trapeni sa s x zarucenymi programami na klonovanie som aj tak nakoniec skoncil s cistou instalaciou pretoze to proste nefunguje. Tak isto presun nastaveni z jednej instalacie na druhu je peklo. Respektive neexistuje. Sice si nieco sam win synchronizuje cez OneDrive ale neda sa nejak vynutit pristup k tymto nastaveniam, respektive aby po instalacii (lebo iba pocas nej sa opyta na moznost stiahnutia nastaveni) bola nejaka moznost synchronizacie nastaveni. Alebo aby vobec existovala nejaka offline moznost prenosu nastaveni na disku. Vo Windows7 to tusim mozne bolo.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce kopirovani OS na jiny disk, tak to samozrejme lze a dokonce snad i bez nutnosti pouzivat nejaky doplnkovy software. Namatkou treba pomoci system backupu a restore, dalsi moje oblibena moznost je pouzit disk mirror, po sesynchronizovani disku je mozne mirror breaknou se zachovanim dat a OS normalne nabootuje z noveho disku, pak jiz staci jen expand partition a je hotovo. Problemy obvykle nastavaji, pokud je system nainstalovan v rezimu UEFI bootu, v legacy BIOS modu to takovej problem neni a poradi si stim treba i letity Symantec Ghost a vsechny ty tuny dalsich 3rd party kopiraku, a s UEFI a GPT diskem si podle mych zkusenosti poradne neporadi nic, ale kdyz to clovek umi da se to udelat treba i manualne v prostredi WinPE. Co se prenostu profilu tyce, tak i toto je mozne, nevim jestli je to primo ve Windows, nebo je to potreba nekde stahnout, ale axistuje na to specialni aplikaceprimo od MS, plus tuna dalsich 3rd party obdobnych, ale ja osobne radeji pretahnu jen to dulezite a cely profil radeji vytvorim znovu, ono to byva postatne mensi a je to podle mne mnohem cistsi reseni. V domene se da cely profil zalohovat na AD server (roaming profil) a potom se automaticky zkopiruje na vsechna PC, kde se uzivatel priloguje, to funguje uz leta.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No len to je prave ten problem. Na desktope sa este da zapnut legacy BIOS ale dnes uz prakticky vsetky notebooky, ultrabooky idu cez UEFI a tam je potom migraca peklo, respektive je proste nemozna. Sice som uplne v hlbocinach MSDN nehrabal ale obavam sa ze toto nepojde osahat ani rucne. Maximalne co sa mi podarilo tak naklonovat disk cez Paragon, ktory sa tvari ze ma special utilitu prave na win8/8.1 migrovanie ale aj tak pri boote system vypapuloval ze problem s bootom a musel sa opravit - profil isel prec lebo sa nedal pouzit a asi aj nainstalovane aplikacie by nefungovali na 100% takze reinstall je istejsi.
Co sa tyka profilov tak ano v AD to problem nieje ale bezne doma ked clovek upgradne disk tak problem ma. Mozno sa da niekde vyhrabat na to funkcny nastroj ale predpokladam ze to zasa bude na jednodenne testovanie co zafunguje. Vo windows 7 bola nejaka moznost backupu nastaveni, vo windows 8.1 sa mi podarilo najist len ich blbu synchronizaciu cez onedrive.
Pride mi ze MS sa prave vo windows 8 odklonil do pro/enterprise rieseni a zacal to viac tlacit cez nejake cloud a end user nastavenia ktore ale este nemaju doladene a doriesene.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Co se transferu profilu tyce, tak je na to nastroj Windows Easy Transfer a celkem to i funguje, i kdyz ve Windows 8.1 uz to nejde pouzit pres sit.
Co se tyce transferu OS z disku na disk v UEFI rezimu, neni to az takova veda, bud se pouzije kopirovaci nastroj, ktery si poradi s UEFI oddily a GPT, nebo se ty UEFI oddily vytvori a zkopiruji rucne (jsou to ve skutecnosti normalni FAT32 partitions, ale maji specialni partition type aby to Windows bezne nezobrazovali), systemovej NTFS oddil by pak melo zkopirovat temer cokoliv starsiho. Pokud by nahodou nechteli po kopirovani Windows nabehnout, problem bude nejspise v rozdilnem GUID zkopirovanych oddilu, ale s tim si poradilo zatim vzdy celkem dobre Windows Recovery v instalatoru. Zatim se mi to vzdy podarilo a to i vcetne konverze mezi BIOS a UEFI bootem. Mnohem vetsi problem byva s transferem na jiny cipset, HDD radic, atp. to uz je ale uplne jiny boj.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ano z hladiska samotneho prenosu je to v podstate easy a pri windows 7 mi to vzdy windowsy rozdychali (teda ked som na tom istom PC menil disk) Ale pri Windows 8.1 uz nie. Jednak je to mozno koli tomu ze je to notebook a je tam secure boot. Aj ked sa da vypnut, tazko povedat ci predsa len windows do tych klucov nejak nesaha. A potom kazdy disk ma svoje jedinecne GUID a podla vsetkeho ma Win na to nejak naviazane registre a zaroven aj gnerovanie pristupovych prav pre uzivatelov. Asi v ramci generovania idciek sa pouziva prave na identifikaciu aj GUID. Takze aj ked to system mozno nejak rozdycha pri prenose, urcite to nerozdycha profil a bude docela dost problemov s vecami nahranymi pod uzivatelmi (aplikacie atd.) - pristupove prava. Proste zlate casy ghostovania ziveho os (win2k,win xp) aj s nainstalovanymi aplikaciami skoncili a migracia win8.1 s gpt/uefi je dnes nemozna.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Me to normalne fungovalo. Zalezi asi na kopiratoru, musi si umet poradit s linkama a samozrejme kopirovat i prava k souborum, atd. . Idealni to tohle byl ghost, ale bohuzel mi ted na GPT disku zhavaruje a pouzit se neda, nevim uz co jsem presne pouzival asi nejakej ten AOMEI neco (backup, copy, ted fakt nevim), nespise tohle: http://www.backup-utility.com/ , myslim, ze v zakladu uplne staci ta free verze .

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Na zkopírování Windows nainstalovaných v režimu UEFI používám osvědčenou metodu. Je to sice zdlouhavý a zbytečně to dočasně zabírá místo jedné image navíc na nějakém dalším diskovém svazku, ale je to vždycky tutovka. Prostě nabootuju v nějakém třeba tom WinPE (nebo jinou instanci Windows), udělám DISMem image svazku, kde jsou Windowsy, tu image pak zase DISMem rozbalím na nový svazek a vyrobím novou boot partition a bcdbootem na ni hodím příslušné soubory. Měla by takto jít i předělat instalace z UEFI na BIOS a naopak, ale to jsem nezkoušel (teoreticky to možné je, protože např. instalace Windows To Go podporuje oba typy bootování, podle toho, na jakém PC to jak nabootuje, a ten systém je pořád stejný).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej rozdi je, ze UEFI nemusi podporovat boot z NTFS partition, garantovany je pouze boot z FAT32 (i kdyz v realu mi to fungovalo i z NTFS, horsi uz je to s podporou 32-bit UEFI, ta nekdy v BIOSU chybi a Windows neumi pouzit 64-bit UEFI boot-loader pro 32-bit OS). Proto Windows 8 na UEFI PC pri instalaci vytvori malou FAT32 partition pro samotne boot soubory. BIOS umi teoreticky (a vetsinou i prakticky, zalezi na velikosti, nebo cem) boot z NTFS, takze separatni partition pro boot neni obvykle nutna, ale Windows opet pro jistotu by default vytvari bootovaci oddil . Pokud ten oddil bude FAT32 a bude tam jak NTLOADER tak UEFI boot soubory, bude to univerzalni, ale z nejakeho duvodu to tak Windows instalator nedela, asi chce mit na UEFI systemu jistotu, ze se k bootu pouzije UEFI a ne BIOS verze.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Priznam sa tento design som moc nepochpil preco windows aj na UEFI biosoch stale robi jednu systemovu efi particu aj ked by mohol bootovat rovno z os particie. Asi to bude koli kompatibilite a aby sa vyhli pripadnym problemom. Co by ma este zaujimalo preco windows po 100MB EFI boot particii este prida jednu 128MB prazdnu a az potom je OS. Teda ak to rozdelenie robi os pri instalacii sam automaticky. Ak si uzivatel dopredu pripravy disk bez toho a nainstaluje to na particie tak to aj tak pojde. Windows tam dava tych 128MB koli nejakemu alignu alebo preco ?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Je to proto, ze GPT uz neumoznuje skryte sektory, jako to umelo MBR, a Windows to pouzivaji napr. pro dynamicke disky. Takze pokud GPT disk konvertujete na Dynamic, tak se kus toho MSR pouzije pro data LDM (informace o dynamic discich). Pokud tam MSR nebude a disk nechate jako BASIC, tak to nicemu nevadi, ale MS si vyhrazuje pravo to v budoucnu nejak vyuzit, takze to nedoporucuje. Jestli si to dobre pamatuju, tak BIOS/MBR partitions obsahuje systemovou bootovaci partition o velikosti 300MB a pak samotnou partition pro OS, zatimco v UEFI rezimu je tam 100MB ESP (EFI boot) + 128MB MSR (rezerva), cili to zabira dokonce mene mista. Jo a na discich pod 32GB je MSR jen 32MB!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já mám na několika PC XP a jsem spokojený....
Prošlo mi rukama několik notebooku s W8 a W7 64 bit. Nové procesory Core i3 a i5. Všechny byly strašně pomalé. Dokonce pomalejší než vykopávka paní účetní s Win XP.
Rád bych si pořídil nové PC na práci, ale když vidím ty hrozně pomalé notebooky, tak nevím co si myslet.
Kdyby aspoň Microsoft záměrně nezpomaloval počítače z každou aktualizací.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti to není chyba MS. Staci vzit originalni cistou instalacku Windows od MS a ty NB preinstalovat. Chovaji se pak uplne jinak nez s predinstalovanym OS od vyrobce NB. To co vyrobci NB dokazou je nepredstavitelne, on i Core i7 s SSD je v jejich podani hlemyzd.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Pokaždé když přijde na přetřes velikost instalace Windows, tak mě vždy pobaví, kolik lidí si zobrazí vlastnosti adresáře Windows v Exploreru a berou to jako reálnou hodnotu zabraného místa na disku.

(Nemyslím tuto diskuzi, ale jiné, kde nejsou lidé obeznámeni s pojmem "hardlink")

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu by to systém taky mohl spočítat podle pravdy. Asi moc práce...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

FileSystem API je vůči tomu transparentní a to je dobře, protože aplikace nemusí vědět nic o tom, jestli pracuje proti linkovanému souboru nebo ne.
To počítání by bylo trochu ošemetný, protože nevíš co je link a co není. Ono to ani rozlišit nejde, protože soubor je fyzicky na disku, dokud nesmažeš všechny odkazy. Nejjednodušší způsob jak zjistit reálnou velikost instalace je provést deploy image na prázdnou partition a podívat se na obsazené místo ve vlastnostech té partition...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Použij SysInternals Disk Usage: https://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896651.aspx
nebo třeba FAR Manager.

Obojí (a určitě i další aplikace) umí správně spočítat velikost adresáře obsahujícího hard-linky.

Aplikace nemusí vědět jestli pracuje na hard-linkovaném souboru, ale může. Není to zas tak těžké naprogramovat. Počet hard-linků souboru zjistíš přes GetFileInformationByHandle(Ex). Každý fyzický soubor má unikátní FILE_ID, takže hard-linkované soubory poznáš i podle toho, že mají stejné FILE_ID (ekvivalent i-node number v unixech).

V NTFS je dokonce možné se přímo zeptat jaká všechna jména má daný hard-linkovaný soubor aniž by člověk kvůli tomu musel procházet celý adresářový strom: FindFirstFileNameW/FindNextFileNameW/FindClose.

NTFS udržuje všechna jména daného souboru v MFT, takže není pro systém problém je zjistit. Na druhou stranu to znamená, že vytváření nových hard-linků je ve Windows asi 100x pomalejší než v Linuxu, který tato jména neudržuje pohromadě (aspoň v ext[1-4] filesystémech).

Vždycky mě překvapuje, že Microsoft není schopen využít schopností svého vlastního operačního systému. Např. podpora tzv. Long File Names je kapitola sama pro sebe. NTFS podporuje až cca 32767 znaků dlouhé cesty souborů, ale v Exploreru se na ně člověk nepodívá. Skončí na 260 znacích (MAX_PATH). Chápu že aplikace napsané v 90. letech pro 16-bitové Windows měly tento limit, ale MS se ho už mohl dávno zbavit a naučit alespoň systémové aplikace (Explorer, Notepad, CMD, ...) pracovat bez těchto umělých omezení. V podstatě tuto vlastnost kompletně zabil. Škoda...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Já nikde nezpochybňoval, že existují aplikace, které to dokáží rozeznat, sám používám Link Shell Extension :) Jen jsem tvrdil, že je dobře, když vývojář vůbec nemusí řešit, zda pracuje s hardlinkem a nejjednodušší a nejrychlejší způsob zjištění velikosti čisté instalace se dá provést i přes Windows Explorer :) Jinak souhlas, pamatuju i situace kdy "nevhodný" název adresáře dost zamotal Exploreru hlavu. Člověk by čekal, že tyhle situace si lidé v rámci jedné společnosti pořeší.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak tych podivnosti je viacej. Dodnes ne windows uplne rad rozne specificke znaky v nazvoch suborov. Staci vytvorit subor s diakritikou v nazve na windowse so system locals sk/cz a potom to skusat otvorit niekde na wine kde je iny locals (obcas to prejde obcas zhavaruje. asi zalezi co ma cielovy win nainstalovane. ake jazykove sady v mui alebo bohvieco). Tak isto excel je hodne haklivy na nastavenie system locals.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja vcera akurat smazal 25GB recovery partition od Lenova pro Windows 8.1. Nechapu kdyz normalne na klasickym DVD mediu sou bootovaci 8.1, k cemu je potreba 20GB mista navic? zeby pro Superfish Visual Discovery? :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No vecsinou je to preto lebo vyrobci tam pridaju ovladace plus kopec vlastneho bordelu a rozne vecsnou zbytocne doplnkove aplikacie.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.