Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 Insider Preview 14316 přináší Ubuntu a Bash

Tak na tohle jsem prudce zvědav. Na provedení i možnosti využití.

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Me tam hodne desi to "Downloading from the Windows Store". Dalsi funkce, ktera bude dostupne jen pres tu zatracenou vec.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

však jestli tě něco děsí, tak můžeš dál používat linux ;)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Apple store, Google store, linux repozitare - to je to same

Ale jen kdyz to dela MIcrosoft tak je to spatne, ze.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

App store mi je ulně u zdaní čísti těla, nic od Apple nemám a nejspíše nikdy mít nebudu.
Linux repozitare je trochu něco jiného,
Zapomněl jste na google play a ano to je stejná tragédie a vyhýbám se i gplay když něco potřebuji na android tak stohuji odjinud

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

stahuji odjinud=pirátím? :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jses hlupak.
Normalne existuji androidi repozitare pro open source appky, v podstate princip ubuntu repozitaru.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

1)myslel jsem to s nadsázkou
2)když jses toho tak chytl, tak mi ukaž opensource, kde je toho dostatečné množství closed náhražek(facebook, viber, skype,...)? Mimochodem, když si stáhneš .apk, tak je to také nelegální obvykle (např. kvůli tomu, že vývojář vesměs příjde o výdělky z reklam) a tady už nárážíme na to, v čem jsem vlastně neměl podle tebe pravdu a proč jsem hlupák?

+1
-41
-1
Je komentář přínosný?

https://f-droid.org/repository/browse/
nevyzaduje registraci ci propojeni s uctem...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Našel jsem jen 2 (zdaleka nedosahující kvalit originálu) alternativy za mnou použivané aplikace a těch moc není (tak 10-15) a jedna z nich není alternativa, jsem ani nevěděl že telegram je pod gpl :)

Prostě jestli chce používat aplikace běžně dostupné na gplay a přitom gplay nechce používat, tak moc legálních možností nemá jak u placených, tak neplacených aplikací.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale to je problém vývojářů, ne uživatele. Je přece do prčič rozdíl mezi tím, když uživateli direktivně zakážeme něco dělat (používat "neoficiální" repozitáře) a tím, že se někdo může svobodně rozhodnout, jakým kanálem chce něco distribuovat.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Windows Store vyzaduje registraci Live uctu

Linux repozitare nevyzaduji zadnou registraci

btw: Windows Store obsahuje jen zlomek aplikaci pro Windows, resp. neobsahuje zadne klasicke Win32, naproti tomu Linux repozitare obsahuji vicemene veskere dostupne programy a to jak na x86, tak na arm zarizeni, to je rozdil mezi opensource a closedsource... pri dostupnych zdrojakach totiz neni z principu problem aby aplikace byla automaticky kompilovana pro arm a totozne pak clovek pouzival na obou (a dalsich) cpu architekturach... to jsou (jen nektere) duvodu proc to Microsoft dela opravdu spatne

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No, to je dobrá teorie. V praxi je těch problémů spoustu, knihovny, platformě závislé optimalizace etc... My měli problém i s přechodem x86 na AMD64...

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ony nářky tímto směrem byly vždycky, ale v posledních asi patnácti letech svého života si buduju přesvědčení, že toto je jako s automatem v autě - buď už člověk zkusil používat Debian (automat), má ho a nic neřeší, nebo vede vášnivé diskuse okolo.

Osobně nezavrhuji pro osobní použití ani jiná distra - pokud na to má člověk čas a chuť. Jiná kapitola jsou ještě entrprise distribuce kvůli podporovanosti toho kterého řešení - ale tam je to většinou tak, že dané řešení vyžaduje danou distribuci v dané verzi, nějaké balíky a pak už je to rock stable, takže tam se většinou problém "tato knihovna této architektury způsobuje problémy" nevyskytuje - dodavatel to už odladil.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

"V praxi je těch problémů spoustu, knihovny, platformě závislé optimalizace etc... My měli problém i s přechodem x86 na AMD64..."

No jo, to jsou ty low-level jazyky... To je mor.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Az mi dovoli Windows pridat do store aplikace externi store UWP aplikaci treba od Valve nebo proste muj vlastni s jinym podpisy, tak to bude stejne a budu store vitat s otevrenou naruci. UWP samo o sobe neni zatim dotazene, ale neni ani v zasade spatne.

Apple Store je podle me stejne svinstvo, ale iOS nebyl nikdy otevrena platforma jako Windows a na Mac OS jde pomoci .dmg instalovat libovolne aplikace. MS spojil distribuci UWP aplikaci se storem a to podle me neni v poradku. Neni to v poradku ani podle rady vyvojaru SW, protoze si MS bere cely ekosystem aplikaci jako rukojmi.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa celkom tesim mat vo Windowse awk, grep, atd...

Casto ked spracovavam text tak aj ked som viac na Win, idem ssh na nejaku linux masinu kde si urobim co potrebujem a spat na win.

Aj ked je to asi minoritny case a zacinam si zvykat na moznosti Sublime textu :)

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Mě to taky děsí, tak to ani nebudu zkoušet včetně 10tek

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Tu to bude asi nepopularny nazor ale priznam sa nechapem tento krok MS, teda zvlast na desktope. Ak to zamrzne len na urovni shellovych aplikacii a emulacie, tak je to skor zaujimave pre servery a na desktope je to aj tak zbytocne. Tie OSS aplikacie ktore su dostatocne rozisrene a zaujimave maju vecsinou aj prekompilovanu binarku pre windows. A tie ostatne povecsinou za to asi nestoja.
Ak to ale MS posunie dalej a bude emulovat aj Xko a teda GUI, tak to bude zaujimave ale zasa trochu zbytocne. Bud sa pouziva GTK alebo QT a obe maju port pre windows a teda aplikacie su prekompilovane aj pre win. Ale zasa to bude minimalne zaujimave na porovnanie vykonu Waylandu/Miru vs. tato emulacia na Windowse. No celkovo som zvedavy co tym MS sleduje, lebo na desktope to okrem marketingu a image moc zmysel nedava.
Samozrejme toolchain na kompilovanie lixnu app pod Windowsom moze byt pre vyvojarov zaujimavy lenze to nieje bezny uzivatelsky desktop.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

hele, aby sis mohl to ubuntu nainstalit, tak musis do win pridat ficurku linux subsystem for windows, ta je tu s nama od 2003 ... ted s rozdilem, ze si pak sosnu i 500mb ubuntu ...

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Je to urcene skor pre developerov.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Lenze dev pc nieje bezny desktop. Inak povedane, ked poterbujem nemam problem si nahodit linux do virtualu alebo spravit dual boot. Samozrejme je pohodlnejsie ak mozem danu aplikaciu/modul testovat nativne bez nejakeho vmka a podobne, lenze ono to chce aj "druhy koniec", teda prostredie kde bude dana vec bezat. Ako som pisal, zatial mi to pride viac ako marketingovy produkt ako nieco co ma zmysluplny prinos, ale kto vie. Mozno to MS posunie casom dalej. Ak by MS spravil aj podporu GUI tak by to bolo minimalne zaujimave na porovnanie vykonnosti oproti Waylandu a Miru.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Tak W10 jsem dal šanci asi měsíc. Mile mně překvapilo jak tam jelo vše co jsem měl na 8_1. No ale pak po jednom z updatů přestala jet wifi, nepomohly snahy s výměnou ovladače ani nic jiného a po nějaké době přestal jet i ethernet... Pomohl jedině návrat k záloze. Ale ještě ten den si to samo stáhlo nějaké další updaty a pak už nejelo ani jedno ani druhé a nebylo se k čemu vrátit, takže tam šli zase w7...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to se nám v práci stalo také u NTB připojených do sítě přes wifi. Řešením bylo ručně nastavit IP adresu, dynamické přidělení prostě nefungovalo. Proč, to se mě neptej, možná ti to tady někdo vysvětlí (a mě také, docela by mě to zajímalo). :-) Nicméně od té doby žádný problém.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Vnutit mu ip adresu jsem samozřejmě zkoušel jako jednu z prvních možností, tím to rozhodně nebylo...
Navíc ani nehodlám několik dní dělat MS betatestera.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim, co je na tom tak zajimaveho ... posixovy subsystem je uz sned nekdy od vist a services for unix se taky daly v enterprise verzi pouzivat (a nebo jen v enterprise nesly?). Kazdopadne to vzdy bylo na dve veci. A jedine, co vlastne jelo byl ten trash a jako ruku na srdce, vetsi zpicenost nez bash by clovek ve svete IT hledal jen velmi, velmi tezko. A to myslim svet, ve kterem jsou veci jako flash a podobne:o)
Osobne jednam s linuxovymi servery kazdy den a 40 let stary bash, na ktery od te doby nikdo ani nesahl(!!!), je asi nejvetsi brzdou uplne vseho. Jednak pomale a jednak regulerne nejhorsi parodie na programovaci jazyk ... uz pascal 1.1 pred pul stoletim nevyzadoval striktni zapis ...... a bash v 2016?:o))))
Kazdopadne, vsechny tyhle zrudnosti ve windows microsoft podporuje uz hodne dlouho .... ale jako nejak mi unika, kdo by to pouzival? Asi proto services for unix pred lety zarizli. A proc by nekdo mel chtit bezet nativni linuxovou aplikaci, to je mi taky zahadou. Vsechny do posledni jsou kompilovany i pro windows a hlavne ze staticky (!!!!) slinkovanych binarek, takze to aspon funguje:o) Nedovedu si predstavit, ze by se tam zavadely nejake hajzly jako yumy a tak:) Asi si to preview stahnu, ale jestli tam jede jen bash, tak to stejne neni vubec o co stat:o)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Uz windows umi fork?

Je pravda, ze se mi nedari najit novejsi bash nez z leta 2015, ale to je tak tri ctvrte roku, ne 40. Je pravda, ze treba zsh je modernejsi (posledni zmena vcera, https://github.com/zsh-users/zsh/blob/master/ChangeLog ) ale mozna ze windows jeste zsh nezvladnou.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

"Uz windows umi fork?" ..... si upad?

Bohuzel bash se uz opravdu ctvrt stoleti nikam nepohl ..... sorry, ale neco, co nema if (1>2) nepovazuju za zadnou formu jazyka ....... a neco, co rozlisuje zapis if(1>2), if ( 1>2) a if (1>2 ), tak povazuju za to nejhorsi po nacismu! Schvalne by me zajimalo, zda podobnou vlastnosti/brutobugem vladne jeste nejaky jiny "jazyk" .... jak rikam, pascal 1.0 tohle delal ...... nejsmesnejsi na tom je, ze ten pascal je 2x starsi jazyk nez cely bash:o))))

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

ty ses zralej na chocholouska, to ti neni trapne, ze placas naproste kraviny o vecech kterej VUBEC nerozumis? :-D

bash neni programovaci jazyk, ale shell a shell script je vlastne o tom ze jsou v nem radky prikazu ktere bys jinak psal do shellu/terminalu/prikazoveho_radku, s tim ze to ma nekolik internich prikazu co lze pouzit pro funce if,while,until,for loop...
jinak to co v PowerShellu mas na stovky radku je v Bash skritptu na jednotky radku, prave tim ze lze pouzivat sirokou skalu gnu/core a dalsich nastroju...
napr. tento shell "skript" udela to ze:
1. zjisti dostupne aktualizace
2. stahne a nainstaluje aktualizace ktere nevyzaduji pridani nebo odebrani dalsich balicku
3. stahne a nainstaluje aktualizace ktere pridavaji nebo odebiraji i dalsi balicky
4. odstrani jiz nenavazane balicky
5. smaze cache se stazenejma balickama
veskre kroky se provedou pouze v pripade uspechu predchoziho:

#!/bin/sh
apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade && apt-get autoremove && apt-get clean

zkus to napsat v PowerShellu pro pouziti s WindowsUpdate ;)

edit: nevim co myslis if (1>2) ale jestli porovnavani velikosti hodnot, tak tech moznosti ma hromadu:
http://www.tldp.org/LDP/abs/html/comparison-ops.html

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Kamo ja se s bashovyma scriptama setkavam v praci kazdy den ...... a je to hnuj! Jsou lidi, co jsou schopni napsat v bashi instalator! Chapes to? Cely engine ....... to hlava nebere.
Jinak o tom, ze VUBEC nerozumis ..... powershell stovky radku .... bash jednotky ..... priznam se, ze v powershellu vubec neumim, ale hadam, ze to vyjde uplne nastejno ... kdyz nad tim premyslim, je fakt smutne, ze jako windowsak umim daleko lip bash nez treba cmd ..... ale tak kdo by to pouzival na programovani ze? To se vidi jen na linuxu .....
Bash se pouziva asi v naproste vetsine beznych pripadu jako obezlicka pro total commander pri bezne praci.
Pak nejake uplne trivialni skripty, ktere i tak jsou mnohdy lepsi napsat treba i v pythonu ....
No a pak jsou ultrazmrdi, co v tom udelaji stokilobajtove "skripty" .....
S tim (1>2) jsem narazel na 'test' [[ ]] .... to je uplna ultramegavypic***** .... nekde jsem cetl, ze to dokonce pousti extra proces .... abys porovnal dve hodnoty, CHAPES?!?! .... ja kdyz vidim bash script o vice nez jednom radku, tak dostavam astmaticky zachvat:o)
Navic kdyz se vrozena vlastnost bashe - moci pouzit pro jednu vec 10 zpusobu zapisu (srovnej s perlem - dalsi podobna perla v SW svete!) skloubi s totalni schizofrenii prakticky vsech systemovych utilit (jelikoz kazdou psal nekdo jiny a nikdy se nedokazali domluvit. Mnohdy ani ve zpusobu, jestli budou pouzivat jednotky tisicu nebo 1024 a to ani v ramci jedne technologie!!!), kdy kazda ma jiny "standard" na volani parametru a idealne meganesmyslne a uplne idealne zcela vobsoustsky popsane manualove nebo info stranky, tak je to opravdu lahudka zjistit, co tech par znaku ve skutecnosti udela ..... nez abych se mnohdy dopatraval, co nejaky inverzni zapis udela, tak mam virtualku se snapshotem a proste to tam pustim nez abych to riskoval nekde u zakaznika:o))))

A jen tak mimochodem: wuauclt.exe /detectnow /updatenow

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

LOL :)

Ja mam takovou teorii, ze muze existovat nekompatibilita mezi clovekem a softwarem. Danej clovek nemusi byt blbej a bez problemu si rozumi i se softwarem mnohem slozitejsim. Stejne tak software nemusi byt totalni nesrozumitelnej odpad a miliony jinych lidi ho primo milujou. Ale konkretni clovek se s konkretnim softwarem proste nesnese, at se snazi jak chce. U sebe to pozoruju napriklad ve vztahu ke GIMPu, OSX, nebo prave Bashi a vlastne shellu obecne.
Uz kdysi v Dosu jsem dostaval zachvaty z "bataku" a ani pokrocilejsi verze to bohuzel nevylepsily. S vedomim, ze si tim u tucnaku nesplhnu, mezi tim, co mel Dos a Bashem, nevidim zasadni rozdil. Zakladni filozofii to ma uplne stejnou, totalni masochismus, neco jako stavet barak jen pomoci lopaty a kladiva. Jedinym rozdilem je, ze Bash toho nabizi prece jen trosku vic, diky cemuz se nestastny uzivatel muze dostat jeste do vetsich hlubin zoufalstvi a skutecne si to uzit.
Za sebe jsem to vyresit tak, ze vsechny vetsi veci (pokud by tam mel byt vic jak jeden "if") resim - a ted se mi klidne smejte, nebo jeste neco horsiho - v php. Na serveru stejne vetsinou je a pracovat s nim je radost, protoze je to v podstate normalni programovaci jazyk, s normalnima funkcema, promennyma, jednoduchej, primocarej, intuitivni, balzam na dusi. :) Problemy typu "vem tisic souboru z umisteni A, totalne prechroupej jejich obsah a nejak uplne jinak usporadany je uloz do umisteni B" se v tom resi uplne samy. Jsem si jistej, ze spravnej milovnik Bashe by to dokazal udelat i v nem, takovej nejakej ten zminovanej "stokilobajtovej skript", ale me by z toho svihlo. :)
Taky me zacina stvat Microsoft s tim jeho powershellovym nadsenim. Fajn, je dobry, ze takova vec existuje a az budu potrebovat neco spustit na padesati pocitacich najednou, uprimne vam za to podekuju. Ale pokud mi jde o jeden nebo dva, tak chci pekne prehledny a uzivatelsky privetivy GUI!

:)

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Ja si napsal wrapper v pythonu ..... pripojim jeden radek s knihovnou a uz mi to krasne loguje do fajlu, umi to barvicky. Defacto potrebujes zavolat shellovou funkci, zmenit adresar a promennou prostredi, nic vic clovek k nahrazeni bashe nepotrebuje ..... navic jsem si udelal jeste inteligentni parser parametru skriptu .....
Zbytek je python! Navic moje funkce pro volani shellovych funkci ma vystup do error fajlu, barevny vystup, moznost vyjimek atd ......
Jako python neni samozrejme zadna hitparada ve srovnani se svetem ... ale kuwa s bashem, to je i barnevernet lepsi:o)
Spripty muzu psat stejne jak v tom trashi, akorat s jazykem o milion svetelnych let vyspelejsim a tunou dalsich moznosti, ktere nabizi python oproti bashi/nicemu ....
Jako po 11ti letech prace s linuxovymi servery mi furt dela problem zapis 'for' cyklu v shellu .... za celou dobu bych napocital na prstech jedne ruky, kdy se mi podarilo dat z patra spravne vsechny stredniky, tecky a mezery:o)))) U if-fi a povinnych dvojstredniku, na takovy soubor okamzite rm -rf .....

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Víš co, normálně tě lituju. Kdyby mě někdo v práci nutil pracovat s pro mě úplně ohyzdným systémem, tak bych musel být masochista, abych tam furt ještě dělal a nihilista, abych k tomu ještě o těchto svých prohrách psal po diskusích... Mám s tebou soucit.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

[root@master ~]# if (( 1<2 ))&&((1<2 ))&&((1<2 ))&&((1<2));then echo $SHELL says \"1\" is smaller then \"2\" in any case \:\); fi
/bin/bash says "1" is smaller then "2" in any case :)

je to take nacisticke?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

AFAIK fork() neumi ale jeho exec() je kombinace linuxoveho fork+execve.

Nicmene ten windowsacky exec() je pry pomala sr**ka (*1), a vsichni proto pouzivaji vlakna (ktere jsem slysel jsou o neco lepsi nez v linuxu, ale detaily neznam).

[1] http://stackoverflow.com/questions/47845/why-is-creating-a-new-process-m...

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Člověče nebudeš tomu věřit, ale na pár programů se dá narazit :)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Proč? A proč ne.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy by na tom mohlo byt, ze oproti tomu predchozimu posixovymu nesmyslu to podle popisu vypada vic linuxove. Takze pokud by clovek nahodou nasel neco linuxovyho, co by za kazdou cenu chtel mit na Windows bez virtualizace celyho systemu navic, mel by sanci, ze mu to bude fungovat. Coz u toho predchoziho rozhodne neplatilo.
S tim jsem si hral parkrat a vzdycky jsem to opustil s pocitem, ze to MS nemyslel uplne vazne. Ze to existuje spis jen jako rezerva, kdyby nekdo fakt strasne moc potreboval rozjet nejakej nenahraditelnej program z nejakyho prehistorickyho Unixu, tak ze by se to mozna dalo naportovat tady do toho aspon o malicko snadneji, nez to cely od zakladu prepsat pro Windows.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to je cele o tom posixu ....... no a plus to "gro" linuxu, cili ten ultramaximalni xindl s miliardama balicku a dynamickym linkovanim, protoze samotny linux je nic, hovno, leda jadro, ale zadne standardni knihovny nad tim. V tom byvalem posix systemu taky jelo vsechno, co melo staticky nalinkovane vsechny knihovny. Jestli tu treba pokusne vzali ubuntu a natahali tam vsechny ty sracky a balicky, tak pak je to dalsi system vedle a nevidim moc duvod proc to nepustit pomoci virtualizace;)
A taky tam samozrejme neni linuxove jadro, jehoz funkce bude spousta ubuntu balicku vyzadovat, takze by musely byt prebaleny a samozrejme by takhle nesly automaticky vsechny, cimz se zase dostavame k te nekompatibilite a vlastni jakoze "distribuci", ze pojede mozna tak ten bash:o)))) Bash je celkem logicky, to je takove "hello world" (kdyz clovek fakt nechce demonstrovat funkcnost OS na jen "hello world"), uplne takovy ten zaklad, jen asi o 20 minut na naprogramovani slozitejsi;)))

+1
-43
-1
Je komentář přínosný?

No, není to až taková smrt. Svého času jsem používal colinux, což je linuxové jádro, které běží na Windows, ale má potřebná volání přepsaná do windowzích - v podstatě reverzní Wine. Patch je maličký - kousek přes MB (zdrojáky). Nemělo to grafický server (šlo dělat v Xech přes síť), ale zbytek fungoval úplně perfektně - provozoval jsem takto několik distribucí a nikdy žádný problém. Oni se v MS rozhodli to dělat bez jádra, což je trochu složitější cesta, ale lepší integrace, navíc tam můžou časem portovat i nějaký grafický server a tak...

Je mi v zásadě divné, že na jedné straně se několik let snaží zamknout uživatele do svého stóru a skoro to vypadá, že jsou na oltář schopni položit i své dříve nejmilovanší dítě - win32, a na druhé straně si tam pak pustí apt, ale pokud by chtěli, může to fungovat perfektně, pokud si to později rozmyslí, tak zkryplit to můžou vždycky.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

" Vsechny do posledni jsou kompilovany i pro windows a hlavne ze staticky (!!!!) slinkovanych binarek, takze to aspon funguje:o) "

Jopp, a kdyz se naaaahodou objevi security bug (ja vim, to se stava max jednou za 10 let) v nektere knihovne, staci prohledat vsechny binarky jestli naahodou nejsou slinkovany s tou deravou knihovnou... coz dela uhh .... asi tak nikdo. Err promin co to kecam. Security se prece resi tim ze si nainstaluji antivir, anti-malware a deset dalsich anti-kktin ktere mi vsechno zpomali o polovinu, ale dnes jsou pocitace stejne prilis rychle, takze problem vyresen. A vsechno aspon funguje :))

" hajzly jako yumy "
Jopp, je mnohem lepsi kdyz si kazda appka dela upgrady vlastnim zpusobem (= u 50% zadnym). Uplne nejlepci je, kdyz si doinstaluje pro checkovani upgradu sluzbu nebo dva. Defaultne je tam tech servicu jen nejakych 400, takze honem honem sup sup dalsich minimalne 150 je treba, jinak by si uzivatel mohl vsimnout ze nejen z SSD muze OS nabehnout do 20 vterin. To by vsechny strasne vydesilo...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je perfektni, cygwin poslouzil ucelu ale byl to vopruz. Kdyz to tam bude integrovane ve Windows, tak parada a bude to bez starosti.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

hlavni rozdil oproti cygwinu je ten, ze pro cygwin muselo bys specialne vse prekompilovane, tohle bude umoznovat beh konzolovejch aplikaci 1:1 binarne odpovidajich verzi/souboru co ziskas beznou instalaci Ubuntu...
jinak je to samozrejme mirene na vyvojare aby si je Microsoft udrzel na Windows, protoze mu utikaji k Linuxu, ve vysledku si myslim ze vice lidi pochopi ze je to pouzitelnejsi a prejde na Linux kde to ma vse vcetne desktopu, bez spehovani, bez uzavreneho sw, bez uzavirani silenejch licencnich ujednani kdy se uzivatel Windows dobrovolne vzdava kompletne sveho soukromi atd ;)

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Tobe bych doporucil vic cist licence a min cdr blogy od pana Jezka:)
Zasadni problem v tve uvaze 1:1 je v zavislosti balicku na jadru linuxu, ktere ve windows neni a hlavne na tom, ze ikdyz udelaji uplne perfektne nejaky repozitar, tak pro nainstalovani blbeho xclocku, se ti stahnou dalsi 4 GB marastu, jinymi slovy se ti nainstaluje cele ubuntu:) Coz je vskutku jiste "vyhra":o)
A kteri ti vyvojari utikaji k linuxu?;)

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Dvě poznámky za všechny tvoje příspěvky v této diskuzi:

- Stejně jako většina BFU, co žijí v zlaté kleci M$ Wokna, ti dělá problém pochopit, že Linux je pouze jádro a moduly(lze je přidávat nebo odebírat a nakopilovat kernel na míru) vše ostatní je volitelné: Kernel + Ostatní = Distribuce, né vše z distra se musí použít
- Nastuduj si rozdíl mezi skriptem a programovacím jazykem

PS: Bash skripty používám jen když musím a raději si v C/C++ napíšu utilitu, není to sice efektivní ale mě to tak vyhovuje

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Wikipedia: "A scripting or script language is a programming language that supports scripts, programs written[...]"
Tak jim to teda opravte, když to víte lépe.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnosti skriptovacího jazyka:
1. Zpravidla chybí formální báze
2. Jsou interpretované
3. Managed
atd.

První dvě vlastnosti jsou pro mě důležité, protože ta ůplně první mluví o tom, že lze kód prasit velice snadno, ta druhá mi vadí proto, že s z případné chyby interpreta mi mohou i zcela zšedivět vlasy

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť sám víš že je to blbost aby vývojáři utíkali kvůli nějakému bash :-) ti co potřebovali bash k životu, tak linux dávno používají.

Btw. na linux klidně přejdu, jen mi poraď distro, kde budu mít 100% gpu výkonu co ve windows - to je pro mě jedná z velkých překážek. No a taky aplikace (které nejedou ani pod wine).

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Gentoo

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

eh? :-D

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Ideální distro pro tebe

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Aneb když Linux na desktopech pomalu vymizí a zůstane pouze v rukou Geeků.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

geekové používají hlavně jabka.. u Linuxu najdeš především nerdy ;)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, s jabkama vidím hlavně jelita, na které jsou i okna po vykleštění většiny nastavení (v desítkách) příliš složitá.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Však geekové jsou většinou jelita :D

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Tuší někdo, jak moc to bude kompatibilní s klasickým linuxem? Sockety? Nějaká emulace /dev, nmap?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem ještě nenašel odvahu, nainstalovat si to na počítač. Netestoval někdo, jestli se dá do té příkazové řádky stáhnout sysbench, eventuálně jestli funguje ?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

nejde virtualbox od oracle

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.