Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 jsou již na 53 milionech počítačů, přibývá 1500 za sekundu [+anketa]

Ano, jako účastník programu Windows Insider jsem věděl do čeho jdu a upgradoval jsem okamžitě po uvolnění finální verze (přes Windows Update to házelo chybu, tak jsem to musel udělat ručně). Ovšem na noteboocích manželky a tchýně zatím nechávám Windows 8.1, nechtěl bych řešit různé problémy na třech strojích současně... ;-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

taky insider :)
ostatní počítače v rodině zatím nechávám na pokoji bo jejich uživatelé jsou konzervativní

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Taky Insider, ale já nikam kvaltovat nebudu, neb mi zatím W10 chroupají na virtuálu, takže netušenko jak by se mi to snášelo s hw... Každopádně na to mám ještě skoro rok tak to asi nechám na poslední chvíli až bude vychytanejch co nejvíc chyb a ještě to bude grátis... Do tý doby budu rád Insiderem :-)
Na telefonu jsem si ovšem na testovací verzi netrouf, potřebuju aby fungoval a ne blbnul a bohužel tam W10M nezvirtualizuju :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No na telefon by som W10 urcite nedaval, kedze Microsoft nas ako vsetci vieme maximalne spehuje cez tento system. Nepotrebujem aby mali v Microsofte vsetky kontakty z mojeho telefonu a zacali im vyvolavat s roznymi ponukami.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Táhni doprdele IDIOTE slovenská dementní...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Virtualizátor, chápem tvoj hnev ale nebráň sa už tomu. Bude to lepšie aj pre tvoje zdravie. Po všetkých tých článkoch je už každému jasné, že je to tak. Microsoft nás proste zradil. Dal nám síce systém zadarmo ale vypýtal si za to viac než peniaze, naše súkromie. Aj mňa to mrzí pretože Windowsu najlepšie rozumiem, používam ho od verzie Win95. Treba to proste prijať ako chlap a nie tu v panickom hneve "kopať do hradov z piesku ostatných detí". Ja osobne prechádzam na Ubuntu a nechávam Windows jedine na hernej mašine.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Blbe, o to súkromie přijdeš jakmile si sedneš k netu, jakmile zapneš telefon, jakmile vyjdeš ve městě na ulici, takže nechápu že nesedíš někde v horách na salaši s ovečkama místo u komplu :-D

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Áno, to je pravda ale treba rozlišovať aj množstvo súkromia o ktoré v týchto situáciach prichádzam. Zatial čo vybehnutím na ulicu som nikdy nepociťoval, že by moja strata súkromia bola nejaká zásadná po nainštalovaní Windows 10 sa tento pocit od základu mení.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo. Uživatel zablokován.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Chápu žes nechtěl vypadat jako posera, udělat si to prostě musel, jinak by tě ostatní ukamenovali :-D

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ježku ježku, já nechápu že tě to furt baví... Ale nejseš jedinej, kdo si musí nějak nahonit ego když už neumí kloudně psát... Nicméně ti garantuju, že když mě zase blokneš, sice mě nepotěšíš, ale o to víc pak nepotěším já tebe, takže se na to vybodni a můžem se v klidu ignorovat. Já si tu budu psát svoje názory ať se ti to líbí nebo ne...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zjavne si to nepochopil tak ti s tým pomôžem. Tvoje názory tu nikomu nevadia pokial majú hlavu a pätu, sú k veci a sú prínosné pre komunitu. Avšak tvoje doterajšie príspevky majú od týchto pojmov pekne ďaleko nakoľko nič iné v nich nieje len arogantné nadávky na adresu iných užívateľov. Toto bola príčina prečo ťa zablokovali, nie to, že by niekto nechcel aby si sem písal svoje názory.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám rád funkční věci a pokud fungují k mé spokojenosti, tak nemám důvod do nich hrabat , experimentovat a ztrácet čas... Žádnou vlastnost z kategorie "musím mít" jsem neviděl... ba naopak...

+1
+53
-1
Je komentář přínosný?

PRESNE! Nadrzani 20tnici sa pohraju a updragdnu vsetko co maju (kvoli DX12 to moze robit len ozaj pubertak co pari hry), 30tnici len citaju, krutia hlavou a zamyslaju sa a 40tnikom je to uplne u prdele, pretoze maju ine starosti. Proste z toho vyrastli. Maju aj svoje zivotne skusenosti, ktore sa daju zhrnut do sloganov, ako napr: "ziadna kasa sa neje taka horuca, ako ked sa uvari", alebo "NEOPRAVUJ TO CO NENI POKAZENE!" a pod.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jste přidat hesla jako: "Kdo nekrade hodinu, okrádá rodinu" či "Naší vesnicí americký agent neprojde" a tak podobně.

Dejte si radši lahváč z lidlu za 6,90 a koukejte se na fotbal.

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Dost motáte skupiny rčení, protože "nevrtej se v tom co funguje" je dost uznávané pravidlo techniků, podpořené bolestnými zkušenostmi. V nemálo případech se podaří z fungující věci udělat nefungující a myslím, že nejeden z nás zažil situce, kde se proklínal, že na to sahal (ať je to "TO" cokoliv).

+1
+58
-1
Je komentář přínosný?

já si zatím upgradoval testovací mašiny - notebook, PC i virtuální stroj, kde byla Preview verze W10. Dále zatím nepokračuju. A mám pro to dobrý důvod, nebudu (a nemám čas) půl dne řešit a testovat každý PC, zda funguje správně. Mám vyladěnou konfiguraci, která funguje a nepotřebuju dělat betatestera Microsoftu.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Hahaha, já a nadržený dvacátník :D. No, tak jako skoročtyřicítník si dovolím tvrdit, že jsem z toho fakt ještě nevyrostl :). Doma jsem upgradl na desítky, co se dalo (a je moje), s výjimkou dvou strojů, na které jsem si ještě neudělal čas. Ale to přijde. Jen na jednom nechám Windows 8, protože mě zajímá, co se s ním stane dva roky po uvedení Windows 8.1 :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Když ty jsi ten pověstný hračička co znásilňuje IDE-SATA redukce a cpe Windows na flešky a to jen aby ses pobavil, i když na tom necháš víkend. :-)))

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, znásilňování IDE-SATA redukcí se teď nedávno vyplatilo. Noťas s Pentiem M 1,4 GHz, 1 GB RAM, grafika v čipsetu i855GM a Windows 7. To vše na té srandovní PATA-MSATA redukci a 64GB ADATA SP310 - https://plus.google.com/+WIFTWrapuch/posts/4bY2AZjgE9y?pid=6184833701684... - chtěl jsem si vyzkoušet, jak budou sedmičky pracovat na takhle obstarožním hardwaru, vyprovokoval mě k tomu Davidův nedávný blogpost - http://diit.cz/blog/co-je-vlastne-na-windows-7-tak-uzasne
Zjistil jsem, že na Windows 7 je tak úžasné mj. to, že dokážou obstojně pracovat i na něčem takovémhle. Je to nejnovější verze Windows, která na tom železe jde rozchodit. Všechno novější (od Windows 8 výš) zkrachuje na instrukčních požadavcích na procesor.

Pravda, Linux má tu sympatickou vlastnost, že jemu absence přiznané podpory PAE nevadí, takže PAE-positive kernel na tom běží, stačí hodit parametr forcepae, protože ten procák beztak PAE má. Tohle Windows afaik neumí. Sice existují homebrew patche, jak i v nejnovějších OS (teda nevím, jak desítky, ale do 8.1 včetně to prý jde) vypnout kontroly přítomnosti instrukčních sad, ale osobně bych si to nelajsl (a ani jsem to nezkoušel), jeden nikdy neví (když není zdroják), kde systém ty instrukce využívá a kdy to na jejich absenci padne na hubu.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna instrukce procesoru by měly jít z binárky "jednoduše"TM vytáhnout.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si zrovna říkal, že by to mělo jít nějak čeknout, jaké instrukce jsou v binárce reálně využité. Ale jak nevím, programátor nejsu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Disasemblovat a prohledat výsledný text na dané instrukce. To není žádná raketová chirurgie.
Nebo uplně pro líné najít přímo binární kód instrukce v souboru s tím, že tam asi budou tímhle způsobem nějaké false-positives.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Disassembling x86 kodu neni presny: kvuli promenlive delce instrukci musis vedet kde zacit, a v obecne binarce to proste nevis. Pravda, triky na tema skoku doprostredka instrukce se nejspis objevi jen ve virech a v ochranach proti kopirovani, ale pokud ti prekladac poctive a uplne neroztridi kod od dat, tak te muze nejaka promenna uplne rozhodit.

A pri hledani binarniho kodu v souboru bude false positives opravdu hodne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak řikám - "jednoduše"TM. Naštěstí "obecných" binárek bude málo(žádné?) a běžný SW to zvládne. Problém by byla i slepá větev typu if( has_SSE() ){ SSE operace } else. No nejjednodušší si je počkat na BSOD, a hned člověk ví, kde daná nepodporovaná instrukce byla :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jsem čtyřicátník a nainstaloval jsem. Pořád nejsem dost starý, abych se nemohl učit nové věci.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mě je 55 a rozhodně už nejsem hrr do každé novinky co se objeví. Měl jsem však volno a přemýšlel co budu dělat a tak jsem sebral odvahu a provedl jsem upgrade z Win 7 na Win10 s vědomím že to možná zase vrátím. No nestalo se tak a Win10 mi v desktopu zůstali. Pravda je, že že mi PC během 2 dnů 2 X zamrzl, podezíral jsem ovladače . Pak se stáhly 2 X aktualizace a problém byl pryč. Překvapilo mě že pro mou OKI tiskárnu Win10 našli ovladače ač na stránkách OKI po nich nebylo ani stopy. Tiskárna chodí naprosto bez problémů. Zatím oceňuji výborné rozpoznávání hardware, rychlý start proti Win7. Neutrální jsem vůči nabídce start kde jsem dlaždice zredukoval na naprosté minimum a co jsem považoval za užitečné a tak mi nijak dojem ovládání PC nekazí. Krká mě politika MS pokud jde o nástroje a různá nastavení, si MS se mnou hraje na schovávanou a smutně vzpomínám na Win7 kde bylo vše relativně po ruce okamžitě.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

No človeče je to zvláštní ale teměř se všemi komenty od tebe vždy souhlasím, asi proto že jsme na tom názorově podobně a i věkově. Ja zatím zarezervoval ale nepřešel na 10 ale vymezil 32Gb vhd disk a na to W10 hodil. Jedu na nich už od testovacích verzí naplno a ikdyž je je to jen 32Gb stačí mi na vše co potřebuju a jede to pěkně, minimálně stejně nebo i lépe než 7. Za mě , jsem spokojen ,jediný problém byl s ovladačem kamery která zobrazovala vzhůru nohama ale i ten následně odstranili. Z toho vhd ten system jede fajn a není problem si to jen zkopírovat a tak to zazálohovat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

zustavam u stavajiciho OS na vsech strojich s Win

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Mam Win10 vo virtualke, tam sa mozem hrat. Na domaci ntb vyrobca zatial neodporuca upgrade. Pockam este rok a uvidime.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ona odvaha je spis jenom nedostatek informaci, takze ano, hrdinove moc nepremysli a win 10 instaluji.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No někteří z nás si to radši otestují, dokud se můžou vrátit. Až udeří skutečná vlna upgrade ve firmách, tak budeme připraveni. :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

W10 jsem si zarezervoval na miniPC, kde jsou teď W8.1 s Bingem (s kterými jsem to koupil) a navíc napůl čínské. Na hlavním pracovním stroji běží Linux a v dualbootu jsou tam XP, který maximálně upgraduju na sedmičky, pokud by to bylo nutný. Ale vzhledem k tomu, že už jsem tam Windows dobrej rok nepustil, tak ani k tomu nejspíš nedojde.

Aktualizovat ze sedmiček se mi zdá jako úplná blbost. Z osmiček to smysl dává, protože desítky by měly být označený spíš jako 8.2. Je to prostě jenom servicepack pro osmičky, i proto dává smysl aktualizovat na ně osmičkový počítače a lidi to dělají.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Update ze sedmiček je také zajímavý, už jen kvůli rychlejšímu startu/vypínání(ano vím, hybridní hibernace). Navíc je to méně těžkopádné, má to lepší správu paměti a papá ji méně, navíc to umí fičury z osmiček, jako třeba zkratka Win+X což je must have věc, dále přepracovaný task manager a spousta dalšího.

Navíc s rozumně novým HW to bude pesíkatější i pro hry a další věci.

Pokud používáte nějaké opravdu velice specifické aplikace či HW co to nepodporují tak bych neupgradoval, jinak nevidím důvod proč ne, maximálně třeba počkat z důvodu, zda se neobjeví nějaké velké boty.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

rychlejsi start/vypnuti - jako duvod upgradu chapu. lepsi sprava pameti - chapu. ale kurna blba zkratka? A to proste jen proto, ze to desktopove prostredi windowsu je tak neskutecne blbe, ze neumozni definovat zkratku na cokoliv.
zkusil jsi nekdy KDE? u toho bys doslova ucuraval blahem. a co teprv skriptovatelna prostredi, jako awesomewm. z toho by ses asi rozplynul blahem. nemyslim to jako urazku! jenom jako povzdechnuti nad situaci, kdy mikrosoft zmeni barvicky, prida zkratku a v recenzich na novou verzi windowsu se nepise o nicem jinem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejde jen o tu zkratku, je tam vícero různých drobností co dávají dohromady funkční celek, včetně lepší správy paměti a všeho. Jen o jedné funkci to není.

KDE jsem zkoušel, ale nějak moc mě nezaujalo, spíš používám teď Cinnamon nebo konzoli :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To já jsem si KDE oblíbil. Je skvěle konfigurovatelný, takže funguje tak, jak chci já.

Windows 8.1 mam na tabletu a miniPC a jsem z nich neustále jenom zmatenej. Spousta nastavení ze sedmiček chybí, jsou nesmyslně rozstrkaný mezi desktop a Metro. Je to zcela nekonzistentní a pro mě nepochopitelnej systém. Zkusím desítky, jestli už to tam nějak porovnali nebo ne, ale moc tomu nevěřím...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že jsem KDE používal několik let nazpět, trápily mě hlavně padající a zlobící plasmidy a minimum různých pluginů do stavové lišty, s Cinnamonem jsem spokojený. Také tehdy KDE více papalo prostředky oproti třeba Gnome.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Trochu si s desítkama hraju (sedmičky nutně potřebovaly po letech reinstall, tak jsem si řekl že to zkusím). A musím říct že na to že je to MS s miliardama v zádech, tak je to dost bída - systémová nastavení v dvojím provedení - to je jako by neměli lidi na to to udělat pořádně ;( Virtuální desktopy (které má linux už 20+ roků ;)) u kterých nejde nadefinovat zkratka pro přímý přístup na konkrétní desktop? A desktopy si člověk vytváří až za chodu - jdou nějak nadefinovat při startu? Jsou to možná drobnosti a možná jich není moc, ale celkový dojem za mě nezanechaly nejlepší ;(

edit: A k tomu mi jednou webovou kameru najde a podruhé řekne že to zařízení nezná a nenašel ovladače, takže to nejde použít ;( Přitom při předchozím restartu normálně fungovala a při dalším taky ;(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Virtuální desktopy jsem nikdy moc nepochopil, používám víc fyzických monitorů, přijde mi to pohodlnější. Je to nová built-in fičura, tak se to asi bude nějakým způsobem vyvíjet, nebo můžete použít nějaké 3rd party tooly pokud existují.

Nějaký trolling s webkamerou jsem zažil na nějakém Lenovo notebooku, pomohlo ji odinstalovat + zatrhnout odstranit software, poté reboot a nechat sosnout driver z MS repozitáře, od té doby funguje normálně.

Naštěstí na žádném zařízení webkameru nemám (:

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

neni nova, je stara:
http://www.howtogeek.com/howto/windows/how-to-get-virtual-desktops-on-wi...
ale ani tehdy mrkvosoft nepochopil smysl virtualnich desktopu a byl to nepouzitelny programek.

ono to je dobre na oddeleni ruznych praci. na desktopu 1 delas na A, pro ktere mas otevreny prohlizec, dokumenty, textak. potrebujes na hodinu delat neco jineho, projekt B - prepnes na jiny desktop, kde mas jiny prohlizec, jine dokumenty a textak. Ovsem princip je ze ty programy z projektu A se ti neukazuji ani v liste, kdyz delas na B, abys v tom nemel zmatek.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jsou lidi co virtuální desktop nepotřebují a jiní se bez něj neobejdou. Já patřím k druhé skupině - v práci jedu na dvou monitorech s 10ti desktopama a i když je to lehce overkill, už jsem zažil situace kdy jsem je potřeboval. Jak psal někdo nade mnou - každý desktop na něco. Na prvním terminály s kódem, druhý je sql, třetí prohlížeče, na čtvrtém kecálek, pátý mail, šestý hudba a dál je to podle potřeby když musím otevřít něco navíc s tím že na desítce skoro pořád běží virtuál na testování. Mít to na jedné ploše bych se asi zbláznil ;)
Jsem prostě zvyklý dělit desktopy podle typu práce a nemít to všechno na jednom. Je k tomu pak rychlejší přístup když nemáš myš v ruce - pokud lze nastavit správné klávesové zkratky.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Dalsie chyby Win10 (rok stary HW):
- ak je zapnute prihlasovanie sa pinom a v biose FastBoot, nefunguje zapinanie NumLocku po cistom starte (skusal som modifikacie v registroch, okamzity restart v login screene po zapnuti NL)
- ked je zapnuta automaticka synchronizacia casu, tak mne osobne ukazuje cas o 3 hodiny mensi od cisteho startu do doby, kym ju nevypnem a znovu nezapnem (nastavenu mam zonu +1 Berlin,Blava)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8.1 i Windows 10 jsou na starším HW u mě podstatně rychlejší. (Core 2 Duo 2.13 GHz) Takže aktualizace sedmiček mi jako blbost nepřipadá.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Mě fascinuje ten obrázek těsně nad anketou ... Logo Windows 10 nad Windows Media Center - komponentou, kterou MS (pro mě nesmyslně) umrtvil. To je ostatně důvod, proč s updatem z 8.1 váhám.
(pro rejpaly - alternativy jsem zkoušel a jsou příšerné - pomalé nebo nelíbivé)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem zcela nepochopil proč MS totálně zabil Media Center, z aplikací na Windows pro práci s TV tunerem mi přišel jako naprosto nejlepší a funkční.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Já používám k naprostý spokojenosti Kodi. Sice na Linuxu, ale ve Windows by mělo vypadat a fungovat stejně. Další pěkný multimediální centrum pro Windows je MediaPortal.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

zkousel jsem obe moznosti, ale WMC je pro me potreby / DVB-T, obcas nejake multimedium / SW na ktery nedam dopustit, smekam pred lidma, kteri tento SW vyvijeli, vse funkcni vcetne dalkoveho ovladani
par veci by sice mohl mit navic / napr. sila signalu DVB-T pro PAL, moznost nahravani vice stanic z jednoho streamu, resp. celeho streamu /, ale to jsou "drobnosti"....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak me se upgrade nepodaril. Podle vseho by mel byt notebook kompatibilni s windows 10, ale behem instalace se objevi hlaska ve stylu "Nepodarilo se overit, ze je system kompatibilni. Spuste stahovani instalace znovu". Windows 10 tam behat maji, nekomu se to podarilo: https://www.youtube.com/watch?v=pVX0I2PW_-0
Nejaky napad jak na to? Diky

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Z jakého OS upgradujete? Tohle má celkem dost fousatý Atom, obával bych se driverů grafiky(Intel na to klasicky sere zvlášť u starého HW) a možná nějakých specifických ACPI věcí.

Navíc starý in-order Atom > koš

Zkusil bych metodu nainstalovat čistá Windows 7 + SP1 a poté pustit upgrade, to funguje velmi spolehlivě, jen se to dlouho stahuje. Hodí se tam mít nainstalované i drivery, desítky je použijí pokud nenajdou novější.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jsou tam Windows 7 + SP1, plne aktualni. No ono je v tom SSD, takze na cestovani pri hmotnosti 600g je to stale jeste nenahraditelna vec, uz ma nacestovano pres 100 000 km :) Jen tak informativne, aktualni zarizeni podobne hmotnosti s 2x USB port a ethernetem, co by byla aktualni alternativa?

Urcite tedy vyzkousim tu metodu s cistou instalaci, on je tam jeste na druhe partition linux, tak to zkusim cele odzalohovat a ciste nainstalovat, zda to pomuze. Diky za tip.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Když tak koukám na výsledky ankety, tak je sice rostoucí podíl na trhu moc pěkná věc, ale MS na tom nevydělal "ani cent", takže i když třeba zlomí rekordy, pro MS to moc dobrý rok nebude. Zajímavé by bylo kolik prodal nových licencí, tedy nějaké ty tržbičky.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A jake procento z tech co ted maji w10 by si to koupilo? Kdyz maji starsi funkcni system, a zrovna nekupuji novy hw. Divil bych se kdyby to dosahlo 10%. Takze o moc penez neprijde a nedopadne jak w8 a visty ktere byli z duvodu male rozsirenosti ignorovany. A kdyz se rozsiri, penize se za upgrade zdarma se vrati (poplatky ze store, vyuziti nasbiranych informaci)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se to má finančně vyplatit (vrátit), tak nás čeká ještě nějaké překvapení. Protože nakrmit 10000 krků a akcionáře se s bezplatným produktem moc nedá.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak MS cestu asi naznacil s tusim soliterom (neskusal som ho).Su tam reklamy a na zrusenie treba mesacne platit.Teraz MS dal win 10 "zdarma" a ked bude dostatocny pocet instalacii tak cez update povedzme pridaju reklamny banner do ie/edge s tym ze zmizne po zaplateni mesacneho pausalu. A kedze vo windows 10 je automaticky update tak bezna masa uzivatelov to tam mat bude. A existuje kopec dalsich nepeknych moznosti ako monetizovat os. Napriklad taka uplne najskaredsia je spoplatnenie cleho net stacku. Zdarma budu fungovat len sietove sluzby na MS servery.Ak bude chciet mat uzivatel normalny net ako teraz, bude platit mesacny pausal.Proste moznosti su siroke :-(

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa zda, ze MS uviedol upgrade pocas 1 roku zadarmo na windows 10, ktore mozu bezplatne pouzivat po dobu zivotnosti zariadenia.

Takze ked niekomu o jeden rok vypovie sluzbu disk, tak pravdepodobne uz neupgradne a bude musiet zaplatit licenciu. Ale je mozne, ze ten upgrade predlzi.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ano win 10 je limitovany upgrade zdarma pre majitelov uz existujucej instalacie win7/8. Normalna full verzia win 10 sa kupuje tak isto ako ostatne.
Co sa tyka vypovedania disku, tak z nainstalovanych win 10 po update staci vytiahnut registracny kluc, na inete sa valaju nastroje na to. A podla vsetkeho je tento kluc platny aj pri novej instalacii z klasickeho instalacneho disku/iso. Takze by nemal byt problem preinstalovat win 10 aj ked odide disk.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já vám nevím.
Instalační klíč není náhodou totožný pro více PC?
Klíčovým komponentem pro udržení licence je patrně základní deska, ne HDD.
To ale zjistíme až časem.
Mne by spíš zajímalo, jestli se můžu k windows 8.1 vrátit třebas po roce (samozřejmě formou čisté instalace) a jestli bude moje původní licence platná i přesto, že jsem z ní dělal bezplatný upgrade na Win 10.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Klíč se pak nezdává. Prostě se ty výzvy přeskakujou a je to. https://youtu.be/F61zBndo740

Mám vyzkoušeno, že je to vázané na otisk hardwaru, přičemž změna nesmí být moc velká. Jak velká, to se těžko definuje. Na webu MS jsem narazil na zmínku, že když se např. upgraduje naráz paměť a disk, tak už se to bere jako jiná HW konfigurace a aktivace neprojde. Já to udělal a prošla (ubral jsem půlku paměti a vyměnil HDD, nanistaloval na videu uvedeným způsobem desítky). Když jsem ale ještě k tomu vyměnil procesor a změnil řadič SATA z AHCI na IDE, tak už to neprošlo.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ta licence zdarma je OEM Upgrade, vázaná na motherboard - disk klidně vyměníš.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 nejsou zdarma. Zdarma je pouze update na Windows 10, tedy spíš Windows 8 SP2.

Přestože trh klesá, pořád se prodává dost nových počítačů s Windows a tam musí výrobci za systém samozřejmě zaplatit. Firmy si zase platí obvykle paušál včetně podpory.

Pro MS to bude naopak úspora výdajů, protože za rok řeknou, že končí s podporou všech Windows kromě desítek a kdo si neaktualizoval, tak má smůlu a je buďto bez podpory nebo už si aktualizaci zaplatí

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To vím, že nová licence není zdarma, ale třeba zdejší anketa ukazuje, že na cca 1000 upgradů připadá 5 koupí, takže čísla podílu na trhu jsou hezká, čísla zisku nebudou nic moc.

Nehodlám z toho vyvozovat jakékoliv závěry, jen to zatím nijak nevylepšuje bolestnou situaci této megakorporace, která dost propouští. Samozřejmě pokud je cílem jen přelít populaci na nejnovější vydání Woken, tak jo, to asi bude celkem fungovat.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Podpora všech starších Windows má veřejně známé termíny a rozhodně ji MS za rok nezruší. Tak to možná děláte u vás ve firmě.

Za rok si aktualizaci samozřejmě zaplatíte - možnost upgradovat zdarma končí 29.6.2016.

http://windows.microsoft.com/cs-cz/windows/lifecycle

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mali ste do ankety dať aj možnosť že Win nemám a ani naň neplánujem prejsť (donwgradovať na win)

http://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aeprZrj_700b.jpg

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ajeje, další linuxovej debil...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže pokud má někdo něco jiného než děravé widle, tak je podle tebe debil???

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

NE, debil je proto že machruje s linuxem v diskuzi o Windows... Ať si táhne na root.cz, nebo třeba doprdele...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jak na diskuzních webech cykloteroristů. Nepohodlné komentáře řidičů motorových vozidel pro jistotu rovnou mažeme, protože tady je cykloušovo a názory řidičů aut na to, jak zlepšovat prostor pro cyklisty na úkor aut nejsou vítány.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jseš si jistej, že v diskusích pod články o Linuxu nebo Androidu neházíš lejna? Nebo máme dvojí metr?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je holt těžké když nemůžeš přijmout i jiné názory či věci co člověk používá.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nainstaloval a po 2 dnoch vratil nazad Win 7.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Taky tak.

Na minimálně používaném notebooku s W7/Home se upgrade se zachováním všeho povedl na jedničku, ale zalekl jsem se toho špiclování, tak jsem se vrátil zpět.

Na "normálních" počítačích doma zůstávám na W7/Pro. Poučen z informací kolem odesílání telemetrie a tak podobně jsem i tam odinstaloval KB slibující cokoliv v souvislosti s přechodem na W10 a nasadil anti-MS hosts.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz - kdyz nekdo upgraduje na 10ky, lze jeste downgradovat (treba stylem preinstalovat nacisto puvodni verzi), nebo bude puvodni licence "ztracena" ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě se můžeš vrátit. Původní licenci se nic neděje.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tu pekne vidno jak je uz spolecnost sprosta a bere vse hlava nehlava(jako rychlou pujcku) ale nevidi vysledne duvody sveho konani..., Microsoft pustil Windows 10 "zadarmo" jenom proto aby americti mirotvorcove mohli spehovat kazdeho cloveka, rodinu a spolek do detailu, tu nejde o zadny prinos pro zakaznika, vzdyt Windows 10 maji jenom pozmenenou grafiku, ty hnusne ikony, poprehodzovano nastaveni s tym prizpusobeni a to je vse, ze pribyl Internet Explorer 12/Edge, nebo Cortana, vyhledavac je v poli a virtualni plochy to nedela z neho zadnou raznou zmenou oproti predesle generaci Windows 8.1, dobre lidi namotali za par volovin, jeste budou litovat.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Dej si studený obkladek a běž počítat statiku WTC.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Asi sa to k vam este nedostalo, ale mozno jeden priklad za vsetky:
http://aeronet.cz/news/analyza-windows-10-ve-svem-principu-jde-o-pouhy-t...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak jestli to píšou na Aeronetu, tak pak to musí být zaručeně tak.

Pokud o tom nevíš, tak to jsou stránky placené Ruskou vládou k šíření jejich propagandy...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ak by to bol jediny zdroj tychto informacii, tak by som suhlasil. Ale toto je len jeden z mnohych. Uz len samotne moznosti nastavenia Win 10 pomocou GUI hovoti za vsetko:
http://i.imgur.com/uoB2o1s.jpg

Microsoft prehodnocuje obchodny model a zacina na svet pozerat ocami Googlu. Je jednosuchsie dostat medzi ludi os tzv. "zdarma" a nasledne na zaklade zozbieranych udajov distribuovat reklamu, pripadne inak udaje spenazit. Problem sa totiz tyka home/pro edicii. V enterprise edicii je pristup iny. Ale tak samozrejme nemusite tejto hlupej propagande verit a mozete veselo upgradovat, instalovat a pouzivat. V tom je to caro - kazdy moze verit, comu chce, nech je to sebenaivnejsia hlupost.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Já používam Linux a záložní XP rozhodně aktualizovat nehodlám, dokud to nebude nutný.

Jenom upozorňuju na to, že Aeronet šíří bludy. Většinou docela chytře, 80% je pravda a k tomu je přidáno 20% nesmyslů, kterým potom čtenář snadno uvěří.

Windows 10 rozhodně výrazně zasahuje do soukromí lidí a v základním nastavení odesílá na servery Microsoftu skoro všechno. Ale pokud mají věci jako Cortana fungovat, je to asi nutný. Pak je na uživateli, jestli hlasovou asistentku chce nebo ne.

Poněkud střízlivěji i s řešením, co a kde vypnout, je to popsaný tady: http://www.lupa.cz/clanky/jak-je-to-s-windows-10-a-zasadnim-utokem-na-na...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ale, zatím nikdo žádný důkaz nepřinesl a plky o tom roznáší hlavně takzvané neziskovky a proameričtí propagandisté. A na to že jde o malý prakticky bezvýznamný webík se opravdu pozoruhodně moc snaží o diskreditaci.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bych měl jen jednoslovnou odpověď: Aeronet... :-p

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Táhni už s tím aeronetem dohajzlu vypatlanče... Tohle může brát vážně jenom takovej bezmozek jako seš ty!!!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

My sa mi pozname? Myslim, ze nie, tak trosku slusnosti by sa patrilo. Takze odporucam utriet penu z ust, ukludnit sa, prestat urazat a pozriet viac zdrojov. Samozrejme informacii o spravani sa Win 10 ako spyware je mnozstvo aj z inych webov. Okrem toho sam Microsoft upozornuje na zber udajov, ktory Win 10 vykonavaju.
http://www.techtimes.com/articles/76832/20150817/windows-10-user-data-se...

Ale vzhladom na primitivnu uroven vasich reakcii v diskusii asi nema zmysel tuto, resp. akukolvek temu s vami riesit. Ako som uz spominal vyssie, krasa doby, v ktorej zijeme, spociva v moznosti vyberu a vy ste si uz vybrali a mate vo vsetkom jasno a tu je akakolvek diskusia zbytocna.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

S primitivem co se ohání komunistickejma webama se opravdu jinak než primitivně mluvit nedá. BYE!!!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To už jsem mu říkal minule, akorát jsem mu doporučoval svěrací kazajku, skotský střiky a silný prášky...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bez možnosti zadat více odpovědí nemohu hlasovat - noťas jsem upgradoval, PC ne, to čeká téměř kompletní přestavba někdy v září nebo v říjnu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

K tomu slouží poslední možnost ankety.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Dopřesňuji. Win 10 používám od 1.10. 2014 v insider programu a někdy od ledna/února I na telefonu. Zatím spokojenost, líbí se mi kam to směřuje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak na telefon jsem si je dát netroufl! Počkám na ostrou verzi, ani na notesu je nemám ještě naostro, jen virtuálně :-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

hm, cakam na SP1 :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už je SP2, pro osmičky. ;-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo se nepozastaví nad 1500 za vteřinu? To máte 5,4 miliónu za hodinu, takže za 10 hodin víc než bylo od 29.7. za ty tři týdny do teď :-)

Jinak na windows 10 jsem upgradoval vše co přede mnou neuteklo (ntb lenovo a vaio a 2 stavěná PC) a kupodivu problému bylo minimum. Zaznamenal jsem akorát problém s Fortinetím klientem, na který ale cca po týdnu vydali novou verzi, která je OK.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Možná extrémní názor, ale jen šílenec si do svého PC nechá nainstalovat nový win10. Možná ještě hráči her by mohli, ale jinak není jediný důvod sdílet cokoliv kdoví s kým. Je naivní si myslet, že když něco ve win10 vypnu, tak je to skutečně vypnuté. Zatím delší dobu testuji ve vmware, ale nenašel jsem žádný důvod pro přechod na nový malware.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Jet fuel cant melt steel beams.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Máš recht, extrémní názor... To chce extrémní léčbu! Ale to už si najdi, nebaví mně se opakovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase nebaví stále ucpávat díry v softu od microshitu! Extrémní léčbu by potřebovali v Redmondu a můžeš se k nim přidat :)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak je neucpávej, nikdo tě nenutí! Zbal si tučňáka a táhni onanovat na root...

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Na atomovy tablet kde boli pred tym win8.1 som ich nahodil.Na desktop, to este potrva.Hlavne to smirovanie ma stve a uz je to trocha moc co ms robi. Inak chapem posun MS od dotykoveho ovladania z win 8 po kritike ktoru za to dostal, lenze teraz zasa naopak win 10 je v mnohych veciach na tablete kostrbaty.Z nejakeho dovodu divne skaluje fonty v tablet mode, vvtablet mode je stale vidiet taskbar, niektore aplikacie, dotykove, ako keby obcas nezaregistrovali ze je tablet mod a nechcu vykreslit menu samotnej aplikacie (v dotykovych/metro app to je vecsinou pravy klik alebo podrzanie tapnutia).A dalsie veci ktore vo win 8 celkom fungovali (na tabletoch) su teraz bud polofunkcne alebo rozbite.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade mě nemine a bohužel bude drahý. Koupil jsem kdysi Windows Vista Ultimate (kvůli možnosti dočasného downgrade na XP), ale bohužel dříve, než vznikla možnost upgrade na Win7. Takže visím mezi cca 3% uživatelů, kteří mají počítač dost silný na Win10, ale nemohou přejít, přestože mají snad nejprů*erovější OS, jaký MS dal na trh. Přechod si u mne vynutí VisualStudio 2015 (to už s Vistama nepočítá) a AssettoCorsa.
Jinak používám dualboot - CentOS + Windows (podle toho, jakou práci potřebuji dělat [.NET, Java, PHP]).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na WIn 10 jsem přešel,stáhnul jsem si ISO a na čistou instalaci jsem provedl upgrade.
Po zjištění product key spustil novou čistou instalaci Windows 10.Po delší době hledání a nastavení dle mých představ vše běhalo dobře.Pak přišla první aktualizaze ta proběhla v pořádku,druhou aktualizaci jsem provedl taky ale přehlédl jsem,že se instalace nezdařila.Při třetí aktualizaci se aktualizace nezdařila.Po dlouhém hledíní na internetu jsem zjistil ze zahraničních stránek,že chybu dělá předešlá akualizace.Bylo doporučení tuto aktualizaci odebrat a dát aktualizaci poslední.
Jenže po odinstalování předchozí aktualizace byl nutný restart.Odebraná aktualizace se vrátila zpět a opět hlášena chyba nové aktualizace.Po několika marných pokusech došla trpělivost.a jsem zpět u Win 8.1. Zde zatím je možnost aktualizace zakázat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám rezervováno a připraveno na disku k instalaci. A to je vše. Počkám minimálně do října až se desítky stabilizují a pořeší se to jejich časté volání domů - a až se na to adaptují firewally.
Sice pochybuji že situace by byla tak drastická jak někde píší (kdo by pak ty Win nasadil v podnikání?).
ale lepší je si počkat až budou podrobnější rozbory z delšího používání.

Jinak technicky mi přijde nej ta vylepšení která zefektivňují práci hardwaru. Na pct o tom vyšel dost zajímavý článek tak o to víc mě desítky zaujaly. Mnohem lepší práce s pamětí je významný pokrok. A ve spojením s novým grafikým API to vypadá že MS konečně nabídne něco co bude pořádně využívat nový hardware.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Volání domů už se řeší nějakou dobu, stačí googlit, protože kdo googlí ten umí! Firewall konkrétně Comodo a ZoneAlarm (používám osobně to první), ale v insider verzi mi to nechtělo pustit instalaci... Zase mi tu už někdo ale psal že mu to funguje normálně, tak třeba už to byla ostrá verze, kdoví! V Insider to možná nejede kvůli odesílání statistik a hlášení, ale je to nahovno, páč ten fw prostě neotestuju :-(
PS: Nevěř dementům co čtou Aeronet :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Žádná z možností se neblíží, upřesním v diskusi".

Zůstávám u svobodného operačního systému GNU/Linux na všech počítačích a na všech discích.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kez bych mohl, ale sef trva na pouzivani windows-only software (GotoMeeting). Tak mam jeden pocitac s windows, ktery bezi presne 3 hodiny tydne na ty meetingy.

Jinak Win 10 hluboce zvazuju: Nejdriv jsem si myslel, ze je proste budu ignorovat, ale ted zacinam mit pocit, ze bych se mel podivat po nejakem software ktery proleze ty Win 7 a vyhazi ty automaticke upgrady co mi vnucuji Win 10 a dalsi spyware co v ramci lepsi kompatibility s Win 10 MS nahrava ...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A komu to cpeš jako??? Nevím co je to za děsnou nemoc, lozit do diskuzí o Win a honit si tam péro nad tučňákem...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zustavam verny GNU/Linuxu a jsem si jist, ze to zadny system od microsoftu nezmeni :) To co jsem si kdysi s wokny zazil mi uz opravdu stacilo...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Koho to tu zajímá ty ptačí chřipko???

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Mna ano :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A koho tu zajímáš ty blbe???

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Preco si myslite ze Microsoft nezarobi na W10 ked da miliony upgadu zdarma? Ved na tom zarobi Miliardy ked sa mu nazad vratia udaje z Metadat co kazdy Pc ,Ntb,Smartfon,Tablet posle nazad na servery Microcoftu a ten ich potom ako databazu moze predat komukolvek :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Upgradnul jsem na pc i na tabletu. Na pc zatim v poho, ale na tabletu chybi rychly pristup k nastaveni jasu jako u win 8.1, nepamatuje si nastaveni jasu a nereaguje na nastaveni o nepouzivani hesla po probuzeni; na tohle upozornilo uz vice uzivatelu. Nadruhou stranu se mi zda presnost doteku preciznejsi. Mimochodem na 32GB win tabletu po nainstalovani vseho co pouzivam mi zbyva 16GB volneho mista (po odstraneni 4GB zalozniho oddilu). Na win 8.1 jsem mel stabilne 3/4 roku tak kolem 14GB mista (po odpocitani officu a zalozniho oddilu).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo je pro zabanovat Virtualizátora, nechť mi dá plus. Já jsem hodně odolný, ale co je moc, to je moc. Díky za vašich deset sekund času.

+1
+55
-1
Je komentář přínosný?

Tys ještě nepochopil že bany platěj na individua co si neuměj samy utřít zadek, na mě teda fakt neplatěj!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ohh, přímá demokracie :)
No je to zjevně DH0 http://www.paulgraham.com/disagree.html , tak jestli pán nemá nějaké vážné postižení, kde musí doplnit každou větu obrazotvornou nadávkou, tak to na ban je a nemusíš se ani ptát. Ale je to trochu s křížkem po funuse...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bouře ve sklenici wody.

Skoro mi připadá, že to není samo sebou, ale nějaký nový druh virální kampaně, placené Maloměkem. Labilnější jedinci už málem sahají po koltech, a kdo nestříká blahem, je nejmíň Putlerův agent.

Ale pořád to nedosahuje stupně jablkoidního šílení, ti dokáží rozpoutat pro své i-ovce hotový Armageddon.
Jenže se musí uznat, že těm to alespoň funguje, už v době uvedení - a ne až po SP1 rok potom.

Před časem jsem viděl jásání, že W10 už jsou na 67 milionech počítačů, teď najednou 53 milionů. No je to šumafuk.

Bude trvat zase tak rok dva, než se systém usadí a všechno bude fungovat, jak má. Aneb co je nového v nové verzi vašeho software ? Nové chyby.

K dokonalosti tento přístup dovedlo svého času AMD s Catalyst ovladači, to bylo peklo (2003-2008). Nová verze vždy odstranila nějaké chyby z předešlých verzí, ale kupodivu se jim tam opět objevovaly chyby, odstraněné půl roku nebo rok předtím. Skoro to vypadalo, že nepoužívají žádný systém na správu verzí (Subversion, Git, ...), prostě totální chaos. Alespoň tohle se Maloměku nestává, tedy ne příliš často.

Na profesionální (podnikové) nasazení W10 zdaleka ještě není a dlouho nebude. Sice to už výrobci dali do VDI (Citrix, Vmware, ...), ale do provozu by to nasadil leda blázen.

Líbí se mi, že konečně udělali virtuální plochy (šlo to už na W7 přes software třetích stran, takže kdo to na woknech potřeboval, používá to dávno) - sice poněkud zprzněně, bez možnosti nastavení sejvnout a klávesových zkratek atd., ale snaha se počítá. Nastavení roztažené mezi "Modern UI" a normální wokna je teda katastrofa. Co dalšího z uživatelské oblasti (UX) se počítá ? Nějak si nemohu vzpomenout, nic významného jsem nezaregistroval.
Jo, leda že to nemá WMC, který mnoho lidí používalo na DVB-T - to jim bude chybět, protože najít alternativu není tak snadné - aby to bylo dost jednoduché i pro děti, manželky a důchodce a přitom česky a obstojně to fungovalo.

Hrál jsem si s tím W10 chvilku jen na virtuálu, a především jsem zkoušel dálkovou správu a jak to funguje ohledně WMI a powershell monitoringu, na UX téměř nedošlo. Pořád to ještě dělá to "vypínací menu" z "Modern UI", když sjedete myší na pravou stranu obrazovky, jako na těch 8.1 ? To usery neobyčejně sere. Hlavně starší lidi, kteří mají omezené vidění a nevidí ostře celou plochu. Vykopnout to nijak jednoduše nejde, pokud vím (možná jde, nezbýval jsem se tím nijak intenzivně, protože 8/8.1 se profesionálně moc nepoužívá, všude jsou Windows XP/7).

UX na těchto nových woknech vidím jako pokračování katastrofy, v tomto ohledu se nezlepšilo nic, spíše naopak (zoufalé nastavení).

Pod tím hnusným kabátem, ale bije nové srdce, je to mnohem lépe udělané než 8/8.1, žere to méně paměti, má to vyčištěné knihovny a vůbec, systémově je to mnohem lepší věc než jakékoliv wokenice předtím. Takže zbývá počkat tak dva roky, až to bude mít méně chyb.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.