Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Analytici: Šance, že Windows 10 stihnou back-to-school, už je mizivá

Mno a není to nakonec úplně fuk? Win8 byly první, které snížily prodeje místo zvýšení. A místo lepších Win9 budou zase horší Win10 :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedno to je, ale z jineho duvodu. Stejne se Win10 nacpou i tem co si koupi NB s Win 8.1 :-) .

Druha vec je, ze bude trvat tak pul roku nez budou zakladni ovladace pro Win10 odladene a ty ostatni ze budou aspon k dispozici. Tedy proc spechat.

Docela realne je ze Win10 prijdou soucasne se Skylake :-) Tj. "dve novinky" hezky v jednom.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ja by som bol rad, keby prisli odladene 10. spolu so Zenom (aby v 10tkach bola podpora multicorov, nie ako W7 vs FX):)
nieje sa kde ponahlat

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to Win10 by to prospelo, ale to by vyzadovalo cca vydani nejdriv jaro/leto 2016 a to tezko projde.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ake odladene ovladace? od visty sa windows driver model prakticky nemenil a vsetky ovladace pre vista+ windowsy su rovnake.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Haha. To reknete tomu zastupu driveru (od VGA, sitovek, zvukovek az po ovladace mysi) co vyzadujou s kazdou verzi zmenu. Je jedno zda z duvodu chyby v ovladaci, nebo nejake zmene.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jaké odladěné ovladače? Výrobci, kteří umí napsat dobrý ovladač, jej budou mít stejný od Visty po desítky, naproti tomu výrobci, kteří to neumí, nebudou mít odladěné ovladače pro žádný systém nikdy. Takže situace bude prakticky úplně stejná od uvedení do konce životnosti OS.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ze funguji pouzitelne ovladace z Visty ve Win 8.1 /Win 10 je bohuzel vice pravdepodobne nez ze ovladace napsane pro Win 8 budou fungovat ve Win 8.1. Sam to nechapu, ale presne toto pozoruji vsude kolem. Bohuzel se to tyka i Intelu, AMD, nVidie, o tech mensich nemluve.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

např. ofiko ovladač pro Asus Xonar DS pro Windows 8.1 v desítkách nejde ani nainstalovat, neoficiální ovladače fungovaly do poslední aktualizace vydané pro pomalý kruh, pak fungovat přestaly... ono to s s těmi ovladači není růžové

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače grafiky budou úplně jiné - kvůli DirectX 12. Jinak budou fungovat starší drivery normálně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky to vidím že to prostě nemůžou stihnout, ale jinak jsou pro mě jakožto pro zvědavce W10 určitě zajímavej systém kterej momentálně provozuju virtuálně...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Strašná aféra kolem termínu, který Microsoft nevyhlásil ani nepotvrdil. Připadá mi to jako vášnivé zemanovsko-antizemanovské diskuse nad něčím, co president neřekl - případně řekl úplně jinak.

IMHO MS počítá s dokončením RTM koncem srpna jako u předchozích verzí, ale určitě jen interně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Nezávislí" analytici vycházejí především z informací velkých světových výrobců. Cítím za tím zejména Lenovo, HP, ASUS... Ti ukusují největší koláč, mají celosvětovou síť distributorů a servisních středisek. Jejich Achilovou patou je ale malá škála produktů v oblasti stolních PC a neschopnost pružně reagovat na požadavky zákazníků. Nabízejí v podstatě jen několik, velmi omezeně konfigurovatelných PC a jejich pozdější rekonfigurace je velmi problematická. Slabý PSU téměř znemožňuje přidání např. i středně výkonné dedikované grafiky. Omezený počet PCIe slotů, SATA portů atd. Jejich základní desky jsou často ořezány, lidově řečeno, až na kost. Vše je podřízeno co nejnižší ceně. Ruku v ruce s tím pak jde i nainstalování OS. Instalace proběhne jen jednou na jeden počítač. Z něj se udělá image a ten se pak sype pomocí nějakého klonovátka na ostatní PC. A tady je jejich slabina. Image lze nasypat pouze na identický HW, proto je nabídka PC sestav omezená. Tito výrobci totiž vyrábějí velké objemy PC tzv. na sklad. A z toho zřejmě vycházejí i zmínění analytici. Dnes, v období propadu prodejů PC leží a ještě bude několik měsíců ležet určité množství hotových sestav s OS Win8.1 skladem a proto tito giganti vehementně tlačí na MS i přes média, aby uvedení Win10 odsunul, dokud neprodají zbytek vyrobených zásob. Je to pochopitelné. Jakmile vyjdou 10ky, po 8.1kách a potažmo po PC s nimi už neštěkne ani pes. A velcí výrobci pak můžou zboží odepsat (výprodeje a pod.). Navíc v období dovolených se finanční priority přesunují jiným směrem, než k nákupu PC. Tady je prostor pro malé lokální výrobce (do 500PC /den), kteří nepoužívají systém nahrávání image, ale každý PC poctivě instalují a zahořují. Kvalita takto testovaných PC je neporovnatelně vyšší a v tomto ohledu se s nimi světoví výrobci nemohou rovnat, protože prostě nic netestují. Jen skládají a šoupou krabice. V okamžiku uvolnění RTM verze a dostupnosti driverů (bývají často k dispozici ještě dříve, než finální OS), jsou malí lokální výrobci v Česku schopni během několika dnů rozjet výrobu PC s Win10 v řádu 400-500 PC/den. Instalace probíhají ze serverů pomocí bezobslužné instalace, včetně instalace všech ovladačů až po finální zálohu celé instalace do recovery oblasti na disku, pro snadnou obnovu továrního nastavení. Do této doby je započítán i čas na otestování komponent a přípravu do výroby. Velcí hráči potřebují měsíce, ti "malí" jsou čipernější a stačí jim dny. Pokud chcete nový PC s novým Win10, až přijde jejich čas, ptejte se po našich, českých výrobcích, vyrobených českýma rukama i když jsou na první pohled o něco dražší. Teď už alespoň trochu tušíte proč. ☺

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Nektere uvadene veci jsou sice pravda, ale za prvne ne vse a za druhe jsou z toho vyvozeny totalni nesmysly.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně Ti velcí výrobci nestihnou připravit na svoje sestavy bloatware, což bych viděl jako plus :-) Nezávisle na tom, zda jde o desktop/laptop.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

sice asi nestihnou back to school prodeje, ale bohate stihnou christmas prodeje

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A co kdyby tak chytrej a inteligentní analytik požádal o posun začátku školního roku!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rychle rychle, už abych měl Windows 10! Hned bude svět růžovější.
Ani nestihnou nabootovat a už je bude formátovat nějaké linuxové distro.

Holt snad se lidi někdy vzpamatují.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 10 pro konkrétní sestavy 1-2 měsíce jako naprosté minimum; pro mnohé výrobce znamená přechod na nový operační systém spíš 3-4 měsíce práce." ..... to je usmevne, pocitam, ze prodejci uz minimalne rok testujou betaverze a budou mit i RC verze .... takze vytvoreni finalni image bude otazka dvou hodin, to neni kvazisystem jako android nebo linux, kde se do posledni chvile nevi, jestli to neco nerozbije a musi to stelovat, aby to nejak jelo. OMG! 1-2, spis 3-4 mesice:o) To je mozna od toho, co to prvne uvidi a zacnou pro to vyrabet hnojni malware, kterym by to obdarili, ale jak rikam, uz maji davno testovaci verze ...... a nebo resenim muze byt to, ze se na ten malware vyserou a hodi tam jen ciste windows .... dyt prece ten image neni predinstalovany, ale dnes se snad bez vyjimek instaluje ten system kompletne po prvnim spusteni ..... akorat tam staci dat nejaky ovladac, kdyby treba nahodou ve W10 nebyl a maji hotovo. Co jsem tak nekde zaslechl, tak se finalni image stejne nahrava az v cilovych service centrech, kde se ty pocitace zabaluji do krabic, snad si nikdo nemysli, ze to z ciny chodi ve velkych krabicach:o) Lenovo to treba takhle kompletuje pro stredni evropu tusim v Bratislave. Takze sklady naplni HW, vyjde RTM, za rekneme dva dni nekdo udela oficialni image a ihned muzou zacit finalizovat v tech distribucnich service centrech a posilat na sklady obchodu a v dobe oficialniho vydani W10 budou zarizeni plne obchody, tak jake mesice???

Spis se bojim, aby neuspechali vydani WP10 (to at si nechaji klidne na Vanoce), to co se mi omylem stahlo do mobilu, tak za to bych nekomu stoupl na krk ......

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ono to není tak jednoduché, protože zpravidla se betaverze a RC liší od finální verze.
Není to poprvé a naposledy, kdy nějaký ovladač/program fungoval v RC, ale ve finální verzi přestal fungovat. Důvod? Vývojář udělal nějaké opravy chyb a změnil tím nějaké funkce, a najednou kvůli tomu nejede váš ovladač/program (dokud se taky nepřizpůsobíte těmto změnám)

Navíc ne každý výrobce musí finalizovat sestavu v nějakém "distribučním centru", je dost možné, že vše finalizují už ve fabrice, kde se PC/notebook skládá.

a i kdyby měli nějaké distribuční centrum pro střední Evropu, tak kolik si myslíte,že denně tam budou schopni těch Windows nainstalovat/zabalit/vyexpedovat ??? Uvědomte si,že po celém světě každá koncová prodejna musí naskladnit nějaké množství kusů, aby 1. prodejní den byli schopni uspokojit nějakou poptávku.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo, proč nepodporují ovladače Intel HD Graphics pro Celeron N2830 OS Windows 7 32bit a nutí mě používat 8.1 32bit. Kde je zakopán pes?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o ty image tak ty právě předinstalovaný bejvají, při prvním spuštění se jen rozbalej a proběhne akorát nastavení pro konkrétního uživatele... Neříkám že je tomu tak úplně vždycky, ale něco noťasů už jsem zákazníkům zprovozňoval, takže osobní zkušenost... Možná že to teďka chodí jinak, ale dost o tom pochybuju...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Šmárja, jak dlouho tady lidé ještě budou muset trpět no-Xe a jeho nesmysly typu "back-to-school" ?
Ježek byl sice extrémista, ale některé jeho články, zejména s fotografickou tématikou, byly velice zajímavé.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Neznám slova "back-to-school" v českém jazyce. Nebo se zdá autorovi, že když použije cizí slova, že bude článek lepší? Ne nebude? Pokud to autor neumí přeložit, tak to znamená "návrat do školy".

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.