Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ani Windows 10 nezastavily propad poptávky po PC

A proč by měly W10 mít vliv na prodej PC? Vždyť je nikdo nechce. V mém okolí neznám jediného spokojeného uživatele. Naopak mě spousta lidí žádá, abych je "TOHO" nějak zbavil. Je to dilema. W10 nechtěj, ale zapnuté automatické aktualizace ano, aby se samy záplatovaly chyby. Takovému člověku pak těžko vysvětluju cestu vypnutých aktualizací a pravidelnou péčí o své PC ruční kontrolou záplat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jedině mu je zazáplatovat k dnešnímu dni, vyhnout se těm správným aktualizacím a pak je nadobro vypnout s tím, že to stejně nic závažnýho není. Nepamatuju se, že by mi aktualizace vyřešila nějaký zásadní problém. Naopak si pamatuju dost problémů, které mi způsobila nová aktualizace. Doma mám jedno PC s W7SP1 bez aktualizací a světe div se, na web se dostanu, DXVA funguje a obrazovka ukazuje.
S aktualizacena W7 bych se teď už stejně začal krotit. Co pamatuju, tak W XP Microsoft před koncem prodloužené podpory začal potápět právě přes aktualizace aby donutil i tu nejotrlejší bábu přejít na něco novějšího.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Instaluje se to i s vypnutými automatickými aktualizacemi....Stačí, že je má člověk nastavené vyhledávat...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Lenze rast doptyu sa od novych MS Windows ocakava vzdy a vyrobcovia preinstalovavali MS Windows hlavne preto, ze sa zvysovali ich HW naroky a tym nove Windows generovali obrat dodovatelom PC

Výrobci pamětí jsou zklamaní z Windows 8, jsou málo náročné
28. října 2012

S uvedením nového operačního systému od Microsoftu totiž vždy výrazně stoupla poptávka po větším množství operační paměti, které systém vyžadoval. S předchozími verzemi se výrobci těšili vzrůstu poptávky z oblasti několika desítek procent. IHS zveřejnilo procentní zvýšení poptávky po operačních pamětech u starších systémů Microsoftu:

Windows 3.1: +29 %
Windows 95: +23 %
Windows 98: +40 %
Windows 2000: +49 %
Windows XP: +41 %
Windows Vista: +26 %
Windows 7: +18 %
Windows 8: +8 % (odhad)

Jak můžete vidět s odhadovanou zvýšenou poptávkou u Windows 8, nárůst je velmi malý, což je problém především pro výrobce operačních pamětí. Daný odhad totiž počítá i s prodejem pamětí pro mobilní zařízení.
http://www.zive.cz/bleskovky/vyrobci-pameti-jsou-zklamani-z-windows-8-js...

A aj to bolo jednym z dovodov, preco je ponuka pocitacov s GNU/Linux taka aka je

10 tipov pre "zelenší" počítač s Linuxom

30.04.2009

Pod­ľa štú­die v UK z ro­ku 2004 sú pou­ží­va­te­lia ope­rač­ných sys­té­mov Win­dows (kaž­dé 3-4 ro­ky)
nú­te­ní ku­po­vať no­vý har­dvér dvak­rát tak čas­to, ako pou­ží­va­te­lia Li­nuxu (kaž­dých 6-8 ro­kov).
http://www.itnews.sk/spravy/biznis/2009-04-30/c80233-10-tipov-pre-zelens...

A uz to zacina vyrobcom vadit, ze im Microst nezvysuje predaje a este im "lezie do kapusty" (cesky leze do zeli, lebo ceska kapusta je slovensky kel)
Microsoft told us that PC makers knew about its new laptop, but at least one says 'no'

Oct. 12, 2015,
http://www.businessinsider.com/microsoft-surface-book-angers-pc-manufact...

PC makers are quietly seething about Microsoft’s new laptop

Oct. 13, 2015
Some of Microsoft's key business relationships could be souring after the company introduced the Surface Book, a laptop that can also double as a tablet, at an event on October 6.

Original equipment manufacturers (OEMs), who work to produce the hardware that Windows runs on, were not pleased with Microsoft's new product, according to people who spoke to Business Insider on the condition of anonymity.

Hardware partners, which include HP, Dell, Lenovo, ASUS, and Samsung, traditionally work alongside Microsoft by producing new products that can run Windows.

This relationship took a turn when Microsoft moved away from the Surface Pro, a tablet/laptop hybrid, and moved into the fully fledged laptop market. OEMs fear that Microsoft is moving to edge them out of the market by making hardware themselves, eliminating the need for a third party.
http://www.businessinsider.com/microsoft-vs-oem-surface-book-pro-2015-10

A nie je horsia vec, ako nastvat partenrov, ktory Vam drzia podiel na trhu
Preto Microsoft
PC industry unites to convince you that it's still relevant
14 hours ago
It's no secret that the PC industry is hurting. Sales are down, in no small part because the PC itself isn't as important as it used to be -- why get a basic computer when your phone is frequently good enough? However, that isn't stopping some heavyweights in the field from making a bid for relevancy. Recode understands that Dell, HP, Intel, Lenovo and Microsoft are uniting for a "PC Does What?" ad campaign that shows what newer computers can do.
http://www.engadget.com/2015/10/14/pc-industry-relevancy-ad-campaign/

Ale bandingova kampan nemusi stacit, a ked neuspeje, tak sa moze stat, ze od Microsoftu a aspon jedne vyrobca odvrati (nebude jeho poslusnym psikom) a ak nestrati vela z trhu, tak moze o par kvartalov zlakat zvysok vyrobcov k aletrnativnej strategii v rokovaniach s Microsoftom. A to nemusi byt vitazstvo Microsoftu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

W10 mám a jsem s nimi spokojen. Tvrzení, že je nikdo nechce, je tedy mylné :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná nadnesené, ale rozhodně ne mylné. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ako by ho aj zastavili, keď umožnili bezplatný prechod na starom PC. To je ale prča..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jim nic jineho nezbyva, pokud chteji ziskat vetsi penetraci Win10 na trhu nez s 8ckama. Tak nejak nepovedene jsou oba a kdyz by nedavali upgrade zadara, situace s Win8 by se jim opakovala priblizne stejne.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No ale autor článku sa pozastavuje nad tým, že nezdvihli predaj. Načo by som kôli w10 kupoval nový PC, keď dostanem w10 zadarmo-nasilu a práve do toho starého.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že s tím Win 10 nemají nic společného, protože kromě malé skupiny nadšenců to běžní uživatelé vůbec neřeší. Prostě používají to co mají k dispozici a nelavírují mezi systémy. Ty propady prodejů PC spíš souvisí s dostatečným výkonem starších strojů, tím že i staré počítače plní to co lidé od nich potřebují. Tak proč investovat do nových. Bude to stejné jako s čtečkami nebo tablety, trh se saturuje, a pak se vyměňuje jen když zdechne to staré. Počítám, že velmi brzy to postihne i telefony, a přestane hoňka za nejlepší, nejnovějším, nejvýkonějším, největším.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jenom blazen, neznalec a somar by si myslel ze debilni Windows 10 NSA Revolution NWO prinesou revoluci/navyseni prodeju stolovych pocitacu, naopak problem stolnich pocitacu je prave v tom ze uzivatele proste nic nenuti migrovat, jeste doted znam spokojene majitele Core 2 Quad Q6600 na kterem jim bezi pohodlne Windows 7 a meni jenom externi grafickou kartu.

Intel zabil stolni pocitace tym ze jiz od roku 2007 drzi umele stredni tridu stale na ctyrjadrech, ja to rikal uz davno ale dnes meli byt v stredni tride minimalne 6 a dokonce lepe 8 jaderne modely, meli stat od 220€, to by jiz uzivatele migrovat nutilo, menit ctyrjadro za vosmjadro, dale kulha nam tu 28nm proces pro graficke karty, jako uznavam dokazali jak AMD tak NVIDIA z neho vyzdimat maximum ale to neustale lhani(GTX 970 + Asynchronni shadery + preznacovani) zakaznika tak znechutilo ze na migraci proste sere a tak se stale setkavama se spokojenymi majiteli HD 7950/70 - GTX 580/680, ma to podporu api DirectX 11, ma, nove hry az na par vyjimek stoji otevrene za hovno, zadna logika, zadny punc kvality a dlhy pribeh, tak kam migrovat, uzivatel stahne, skusi, prejde za par hodin a hodi do kytek.

Skylake je kapitola sama o sobe + ty imbecilny N Celerony a Pentium, prvni produkt je zbytecna sragora ktera zakaznika umele nuti k zbytecne vymene boardu a operacnich pameti s tym ze majitel predesle architektury Haswell Rehresh ma dokonce produkt lepsi, jebe na nejakou lepsi iGPU u Skylake, protoze k takovym procesorum pasuje jenom vykonnejsi externi graficka karta, N píčoviny sou zas ojebem na oko, jako koupit procesor ktery ma vykon horsi jak 6 lety procesor, tak to je delo jak prase. Nejlip vychazi majitele SandyBridge-u, maji pajena jadra, DDR3 a PCI-Express 3 generace, ta nejlepsi kombinace jaka muze byt, staci jim jenom menit externi graficke karty a jedou.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to není jen tím, že Intel mezigeneračně zvyšuje výkon jen o cca 5%. Samozřejmě to pak vůbec nenutí k upgradu, ale to pouze desktopisty, kterých ubývá. O mnoho víc lidí přešlo na notebooky. Pokud nehrajete, což je většina lidí, tak Vám na doma stačí notebook. Před pár lety byl v každé domácnosti stůl na počítač a u toho low end full atx desktop na prohlížení netu a podobně. A dnes má tento typ lidí notebooky, protože jim to stačí, nemusí mít kvůli tomu doma dedikovaný stůl a podobně. Navíc tyhle lidi nemění své stroje tak často jako gameři. Desktopy už dávno neurčují směr vývoje trhu. Stačí se podívat na AMD - do příchodu Zenu na desktop v podstatě kálí, ale mobilní segment táhne dál. Desktopová APU jsou sice také, ale to je spíše vedlejší produkt mobilnho vývoje, však nejdříve jsou vždy uvedena mobilní jádra a desktopové odvozeniny až dlouho po nich. Proto mimojiné posiluje mírně hiend desktop. Ten tvoří lidé co chtějí hrát a pořizují si na to pořádné mašiny. Zbytek tvoří nehráči s notebooky. A skupina která je mezi nima, tedy ti s méně výkonnými desktopy bude neustále ubývat na úkor těchto dvou skupin. Vidím to na sobě a své rodině. Má matka, sestra i přítelkyně byly před lety desktopistky. Teď mají všechny notebooky. Já byl taky desktopista. Teď si vydělávám, tak jsem spíše přešel do skupiny hiend desktopistů. Jak vidíte v té skupině klasických desktopistů nikdo nezůstal

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokles desktopu je o tom malom medzigeneracnom zvysovani vykonu a hlavne o tom, ze tu nemame SW, ktory by tento vykon vedel zmysluplne vyuzit. Preto ani 6-8 alebo aj 12 jadier by tomu nepomohlo. Na beznu pracu staci obycajne dvojjadro, na zvysnu pracu/zabavu staci 4-jadro a 1% vyuzije vecsi pocet jadier.
Uz niekolko rokov tu nieje ziadna potreba menit PC. Meni sa, az ked prestane fungovat.

Ani notebooky dnes neurcuju vyvoj trhu. Tam je to podobne ako na desktope ale s tym rozdielom, ze tie notebooky sa rychlejsie/castejsie kazia a tak dochadza k ich castejsiemu nakupu. Klasicky PC sa malokomu pokazil, ak aj ano, tak sa vymenil diel a islo sa dalej.
Pri notebookoch sa kazdu chvilu stretavam, ze sa niekomu pokazi. Notebook sa len malokedy da opravit a casto je to nerentabilna oprava. Konci to nakupom noveho notebooku. Ludia su z toho casto nestastny a ja sa ich stale pytam, ci notebook naozaj potrebuju. Malokto ho naozaj potrebuje. S desktopm by zaplatili len za nahradny diel, takto daju ovela viacej za novy notebook v podstate s rovnakymi vlastnostami.
Ludia presli na notebooky, staci im to ale neuedomuju si, ze presli z lepsieho k horsiemu.
Mobilitu nepotrebuju ale dobrovolne sa trapia s 15" 16:9 lcd. Dnes sa daju zohnat krasne male desktopy a take 19"-24" LCD k tomu a pohoda. Malokoho sa mi ale podarilo presvedcit, ze desktop by bol lepsia volba ako notebook.
Velmi silna skupina desktopistov su firmy. Tie stale tahali a stale budu tahat trh s desktopmi.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Machina i odb podle me mate oba kus pravdy. Kdyz se podivam tady na nabidku nejvetsich kamennych obchodu v UK (Currys/PC WORLD) tak tam maji pul na pul nettopy/pc vs notebooky. Detem do skoly se kupuji notebooky, starsi lidi/duchodci nettopy, PC hraci narocnych novinek PC, ruzni profesionalove stredniho veku notebooky a podobne...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Píše člověk co má beztak nový i7 4 GHz za alespoň 10 tisíc a nesmyslné grafiky vyměňuje co 2 roky. Plno blbých keců a realita jinde. Co se navážíš do N Celeronů když je zřejmé že patří do mobilního segmentu kde záleží na každém W?!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono neni vůbec důvod k upgradu a hlavně u notebooku šlo dolu rozlišení displeje a kvalita zpracování hrozně.
Mám tu Lenovo s C2D 8G ram a hlavně displejem 1920x1200, kde dneska seženu noťas s displejem co má 1200 vertikálně ? Nikde ! Je bez jedinýho problému, baterka na 90% kapacity i po 5 letech, co mi přinese výměna za novej kus ?
Na domácí brouzdání po netu a občasný hraní přes steam (z desktopu) mám starej DELL s ještě kalsickym Core Duo a 4G ram a rozlišenim 1600x1200, prostě mi vyhovuje poměr 4:3 a baterka tam taky pořád žije a kolem dvou hodin zvládá. Zase, co by mi přinesla výměna za novej kus ? No možná by chcípnul dřív než ten dědeček, ale žádný zlepšení komfortu, ani rychlost navíc by se nekonala.
Ve velkym počítači, kterej se pouští, když je potřeba výkon procesoru a nebo si chci zahrát nějakou hru (ale na to je to zbytečně monstrum) je 2x čtyřjádro na 2,5Ghz s 24G ram.
Tady by výměna za i5/i7 sice přinesla velký snížení spotřeby při zachování, nebo nárůstu výkonu, ale vzhledem k ceně by návratnost byla několik let, takže nemá vůbec žádnej smysl vyhazovat to, dokud funguje.

A někdo se diví, proč se nekupujou nový stroje ?

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Když on Microsoft jako na potvoru ne a ne udělat hardwarově náročnější OS, než byly sedmičky...

Kromě toho lidi čekají na Skylaky a v prodejnách jsou Celerony a Pentia z Haswellů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

není se čemu divit, Skylake je zklamání. Není důvod k větším nákupům, nějaký nový bombastický software co by využíval masivně nových čipů také není. Hrubý výkon se zvýšil cca o 5% a cena šla také nahoru. Prostě v hw je to letos nuda....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by stalo za to vydat desktopovy OS, ktery by byl lepsi nez ten minuly (Windows 7). Pak by se treba prodeje zvedly.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

win10 jsou lepší. Ergonomie pořád není doladěná ale úpravy uvnitř jsou celkem citelné. A pro hráče je asi nejpřínosnější vylepšená optimalizace využívání RAM a VRAM.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže normálnímu Frantovi uživateli jsou ty změny uvnitř relativně šumák, zato vidí tu nešťastnou ergonomii.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

nu čísla hovoří jasnou řečí - a to že jsou přijímány hodně kladně. A ti co opravdu stojí o starou nabídku si nainstalují Clasic Shell a nepyskují. Ale hate proti MS je pořád v módě....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cisla nehovori vubec nic. Protoze cisla jsou k dostani "zadarmo" - protoze update a zoufaly Mrkvosofti mareketing a natlak, natlacit kazdemu uzivateli Win 7 a WIn 8 jmenovany WIn10 Pokud by se mel Win10 etablovat stejne jako Win8, tudiz s prodejem novych PC (hlavne Notebooku), doslo by k obdobne situaci jako s WIn 8, jelikoz malo kdo by opravdu na Win10 presel sam od sebe.

Tudiz tvrdit, ze Win10 je "uspech" muze fakt jen fanda...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, cisla hovori zcela jasne, W10 jsou presne stejny propadak, jako vsechny verze po XP krome win7. Ostatne, ve firemnim sektoru se nic jineho nez W7 nenasazuje a jeste par patku nasazovat ani nebude. A to je sektor, ktery M$ zivi. A jestli M$ kurevsky rychle neco konecne neudela, tak se mu za tech +- 4 let stane to, ze podil win spadne veli razantne dolu, protoze znechuceni v korporatnim sektoru extremne narusta. A netyka se to pochopitelne pouze windows.

Pro zajimavost, exchange srv + klienti vs konkurecni reseni na opensource (vcetne placene podpory) = miliony vs desitky tisic rocne. Pritom v tech M$ produktech neni v cene podpora vubec zadna.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Az si to dodelaji, tak o tom budu uvazovat jako o OS. Vydat myslim, ze uvedou hotovou vec a ne ze pulka veci bude v jednech nastavenich a pulka v druhych, atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Vydat betu operacniho systemu a marketingove to okecat jako "sluzbu", to je silne kafe :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to články o něčem, tohle se opakuje každý kvartál 10x, plky co nemají žádnou přidanou hodnotu. Možná to zajímá tak IT firmy a dovozce, ale ty mají své zdroje. Co třeba nějaké testy, úvahy alá Rybka apod.?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Propad poptávky se nezastavil, protože PC přestaly tak rychle stárnout.
Si pamatuji kdysi dávno jak jsem koupil pc s nějakým duronem taktovaným na 750 MHz a kámoš mi po půl roce naznačil, že bych už to měl nějak upgradovat.

Teď mám Intel Core i5 2550K už x let a věřím, že ještě dalších x let nebudu muset upgradovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, kdo má c2d či dokonce quad od 2,4Ghz tak je na spoustu činností v pohodě. Sám jsem kvůli řečem o zvýšení výkonu Skylaku přemýšlel o prodeji svého IB 4C/8T a shledal jsem že to nemá smysl. Za ty prachy rozhodně ne....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

mno a mne porad staci AMD5050e z r.2008, i kdyz obcas ten vykon chybi / prevody ci upravy videa /
na bezne kompilace C/C++ je rychly azaz a navic by mozna i "vsichni" programatori meli vyvijet na co nejpomalejsich masinach, at jsou donuceni k co nejlepsi optimalizaci vysledneho kodu... pak to na novem HW pojede jak z praku... :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

proč ne, ale K8 už je hodně dýchavičná, lepší je něco z generace K10 pokud to deska dovolí. Já jsem dal do matčina stroje Athlon 7750 a taktnul na 3Ghz a pohoda. Ovšem největší brzda je starý 160GB WD. Ale SSD už je v plánu, tak jsem na to zvědav jak to pofrčí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tehda jsem sel po spotrebe na kancl PC a jako fandovi AMD / konkurence je treba /, tak nebylo jine volby...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Což oni bohužel dělaj a výsledek je ten že se nepoužívaj žádné instrukce modenrích CPU tzn nehejbeme se nikam, naopak, v rámci využívání výkon ua dshopnotí moderního HW by se mělo dlabat an sten starej až to přestane zvládat - upgrade. Tak to bylo ve zlatejch letech PC. Prostě přišla nová hra a sztarší PC je nedaly = kupoval se novej, a za 2 roky zase. Dnes se dá s utrpením stále ject i na Core2, a pokud je Nehalem tak se jede stále jako z praku a ten už je prosím 7 let starej.

Třeba takovej x265 enkodér zdá se konečně sedí na AVX (tzn Haswell a novější tam vydrtěj cokoliv před nima, ala cokoliv co nedává 256-bit AVX v 1 průchodu), tak se snad někam pohneme a moje mašina nebude louskat x86+x87 + early SSE kód kterej je psanej tak aby jej spustila kdejaká Pentium 3.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

kdyz je snaha, tak jde vse / v ramci moznosti /...
bohuzel jsem se mnohokrate setkal se stavy "hlavne ze to jede", termin je splnen a premie jiste / time is money? / a pak uz se to odlozilo k ledu / pokud teda tvurce nebyl "nasranej" sam na sebe a pokracoval v upravach /...
jen abych nemlel prazdnou slamu, kdysi v dobach Intel 75/90 MHz v mem tehdejsim pusobisti me straslive stvalo dlouhe trvani prevodu jazykovych sad nakym DOS programem, volanym z vyssiho prostredi pres *.bat soubor....
stacila "chvile" studia C / nemel jsem predchozi zkusenosti /, sehnani "hexa" znakovych sad / iNet jsem tehda nemel k dispozici / a na "druhy den" to jelo jako z praku / problem puvodniho SW asi tkvel v tom, ze cetl po TXT vetach a testoval kazdy Byte bez rozdilu /, stacilo zmenit typ nacitani souboru + buffering + omezeni rozsahu nutnych zmen / neslo u Unicode / a bylo vystarano...
no a za nejaky cas studia C/C++ jsem to preved do DLL a *.bat byl zapomenut...
uspora casu v nekterych App byla neskutecna...
BTW: nejen z tehle duvodu jsem priznivcem "holeho" jadra OS+rozsireni podle potreb / pokud mozno z vlastniho vyvoje / pro profi sferu uzivatelu....
mno a protoze time is money, tak se berou hotova reseni, kde neni mozne menit zhola nic, ci zanedbatelne nic...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejdriv musi M$ udelat operacni system co ma gui vhodny pro desktop

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po prichodu Windows 8 me lidi prosi, at uz je tech windows konecne zbavim. Stejne je to ted i s 10.
Vsichni jsou spokojeni a nemusi nic resit.
Zadne otravne vyplnovani formularu, registrace, smirovani, licencni podminky...

Vypada to, ze microsoft uz zasel za unosnou mez a i normalni lide maji svuj vlastni rozum.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Není divu, mladí čučí čím dál častěji jen do pididispleja mobilního telefonu..., tak na co PC? ;-)) ...

Jak já se vždycky těším z cest dom, abych z moblu s pididisplejem :-( i když OLED, zasednul k výkonému PC s velkou neplochou!!! klávesnicí a laserovou přesnou myší!!! a k pořádnému displeju (42" UHD IPS) s pořádnýma reproduktorama (22Hz-24kHz 2x120W RMS) a rychlým netem :-)

A s W7 z nutnosti (jen kvůli RAM a UHD) upravenými SW jiných stran... JInak zlatý XP na mém 2. - starším PC :-)

A se systémem to (prodej PC) nesouvisí až tak ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.