Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 10 mohou poškodit data na CompactFlash a SD kartách

kvôli takýmto chybám skúsený uživateľ čaká aspoň 6+ mesiacov kým nasadí nový systém...
platí to pri Linuxe (mám na mysli LTS verzie distribúcií) tak i u Windowsu :)

+1
+66
-1
Je komentář přínosný?

Tak pod to se ti podepíšu! Taky mám v plánu s upgradem na W10 počkat, Insider verze na virtuálu to jistí :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hehehehe, v pripade Woken treba cakat 2 roky, nie 6 mesiacov ! Aspon dotaraz to tak bolo. Teda pokial mame na mysli fyzicku osobu Frantiska z Hornej Dolnej.

Pokial mame na mysli podnikovu a sukromnu sferu, tam je to minimalne 2x viac, teda aspon 4 roky. Bohuzial niekedy to neni mozne, pretoze nieco proste na novom systeme nepojde. Pre niektore veci je proste este aj Win7 + IE9 PRILIS NOVE! Fyzicka osoba toto ale v zivote nepochopi. V istych kruhoch sa este len v casoch vydania Win7 prechadzalo z Win2000 na WinXP napriek tomu, ze vtedy bol WinXP uz aj v sukromnej/podnikovej sfere dost rozsireny. Ale opat pripominam, fyzicka osoba, ktora nevie o com tocim to v zivote nepochopi.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já tohle vim. U nás se globálně přecházelo z netware na MS síť v roce 2008, 2012 byl teprve global přechod na windows 7 a letos byl přechod z IE8 na IE11 a na Java 8. Je ale spousta systémů který musej mít vyjímky a starší verze. V korporátní sféře to budou mít win10 těžké, kor když bonzujou.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Korporátní edice má možnost vypnout telemetrii ;) jinak, je hrůza, co se tu šíří za bludy ohledně bonzování. Stačí se lehce zamyslet a člověk sám zjistí že je to totálně paranoidní ;) nikdo nic neví, ale protože pár webů napsalo o tom, s kolika IP windows komunikuje (je jich přes 40?), tak hrozně bonzuje, což o to, že mezi těmi 40 IP jsou aktualizační servery, onedrive server, xbox live,... :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že věřit tomu, že W10 "nebonzují" (ať už to znamená cokoliv) je stejně nepodložené jako věřit tomu, že ano. Vzhledem k tomu že nikdo nic neví, je bezpečnější věřit závažnější variantě, pokud je pro člověka nedotknutelnost jeho soukromého prostoru na svém účtu svatá. Vy víte co si s těmi xbox, OneDrive, Bingem atd. vyměňuje za data a jak s nimi nakládá?

+1
+36
-1
Je komentář přínosný?

Hm, a co potom iOS? To samé? A linuxová distra, za ty všechny také dáte ruku do ohně? Já osobně si myslím, že ani jeden systém nebude bez poskvrnky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

iOS a Android to same a za Ubuntu nebo RedHat bych ruku do ohne rozhodne nedaval. Chce to neco mene rozsireneho a davat pozor.

... samozrejme, Chrome smiruje nezavisle na OS.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o to dát za ně ruku do ohně, ale připustit si rizka a podle toho jednat.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

preto som napísal 6+ mesiacov teda 6 ako minimum pre tých ktorý si to chcú doma nasadiť..
čo sa firiem týka tak tie som nespomenul a je jasné že tam to ide inak... prechádza sa len ak je to nutné a keď sa prechádza tak to musí fungovať...

prepáč nemám veľa skúseností s Windowsami, len viem že padajú toť vše :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tož teda nevím, ale mě naposledy klekly W XP, a to už je pěkných pár let. :-o Ale je fakt, že do systému (resp. instalace/uninstalace všemožného softu, "optimalizace" chodu OS apod.) už se hodně dlouho nehrabu, bo už jsem dospěl (trochu) a PC mám už jen na práci (bohužel). :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Hmm je to neprijemne ale celkovo ma serie na vsetkych novych OS ze sa seru do dat do ktorych im je prd. Na co preboha os analyzuje data ktore kopiruje alebo inak presuva ? toto, ked uz, by mal mat na starosti nejaky servis/deamon , v tomto pripade asi nejaka multimedialna kniznica ktora anayzuje dany audio subor. Tak nejak to aj asi bude vo windowse ako aj v inych os, ale preco je to pre boha integrovane na urovni os pomaly az kernelu ? Ze android a jeho media kniznica alebo stagefright.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby systém jen data analyzoval, tak to bude jen zdržovat, ale nenapáchá to škodu. Ovšem jak může systém napadnout do souboru jen tak zapisovat, to už je vyšší level demence. A není to poprvé, u Visty nebo Win7 na začátku zase WMP prznil mp3.

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Asi si v Microsoftu pletou read a write :)

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Doufejme, že toho programátora vyrazí. Musí to být úplný vylízanec.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč programátora? Ten obvykle za nic nemůže, pouze realizuje zadání, které dostal od manažéra. Dost často bývá nějaká chybka nebo nedotaženost přímo v zadání. Ve větších firmách se o kvalitu SW starají celé týmy, po naprogramování kód prochází revizí a dále testováním, v případě Microsoftu několikastupňovým. Pokud byste chtěl vyhodit vyhodit všechny, kteří měli co do činění s touto chybkou, musel byste dát padáka půlce lidí pracujících Windows 10 :-) .

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Manažer zcela jistě nerozhoduje o tom, co konkrétního se bude dělat s otevíraným souborem. To dělá programátor analytik a jakmile to rozhodne a popíše, přijde programátor kodér a napíše zdroják.

Manažer jim jen zadá rámcový úkol - následující tři dny máte na řešení kopírování souborů z karet na disk, pánové. Pak jde jinam a další den přijde zkontrolovat, jestli se neflákají.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Váš systém řízení by fungoval pouze u miniprojektů pro pár lidí trvajících pár měsíců.

Kopírování souborů Vám asi přijde jako trivální záležitost, skutečnost je ale o hodně komplikovanější, na kopírování se podílí několik vrstev kodu, aplikační, systémová, ovladač souborového systému, ovladač zařízení a buhví co ještě ... Programátor, který nastoupil dejme tomu před rokem, zná pouze část systému . Pokud dostane za úkol provést úpravu na nějaké komponentě, tak ji prostě realizuje. A jestli úprava může mít nějaký vedlejší efekt, příp. bude vyžadovat úpravy i v dalších komponentách systému to už programátor obvykle neřeší, protože nemá k tomu potřebné znalosti a zkušenosti.

PS: Zdrojáky k Win Vista měly 50 miliónů řádků kódu, Win10 budou pravděpodobně ještě rozsáhlejší. http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/million-lines-of-code/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, až budu na tohle téma psát příště, dodám sedmisetstránkový manuál o řízení velkých projektů. Jen nevím, jestli se sem vejde.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, ale tvoje myšlení má jeden problém - manažer to nezadává jednomu člověku, ale zadává to celému týmu ;) takže to, že tu změnu udělá nějakej nováček je úplně jedno, protože o ty změně ví všichni. Takže chyba není v manažeru a ani v tom nováčkovi, ale v týmu ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Však sem výše psal, že by museli povyházet půlku vývojového týmu Windows 10 :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Zda se me, ze vynechavate pozici architekta a tym lidra...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak podla nizsie uvedenych informacii to nakoniec asi nebude suvisiet s multimediami a parsovanim suborov ale so sifrovanim. Ale to stale nemeni nic na veci ze taketo kniznice by mali bezat v user space a este v ramci nejakej aplikacie, napriklad filemanageru. Fakt nepotrebujem aby mi OS analyzoval v kuse kazdy jeden blby subor. Jednak to zere vykon a potom kvalitne implementovat nieco take pre obrovske mnozstvo formatov je proste problem. Prakticky skoro kazdy format sa da zneuzit vytvorenim upraveneho suboru ktory zhodi alebo spusti skodlivy kod. Par rokov dozadu libpng v IE, problemy s parsovanim avi, nahlady na dokumenty z wordu/excelu v outlooku alebo v browseroch. To su slusne bezpecnostne diery.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Podle http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-files/window... problém nesouvisí s analyzováním obsahu, nýbrž s EFS, šifrováním souborů.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je fakt úžasné. Najprv ten OS nabonzuje všetky možné osobné a dôverné informácie o užívateľovi bohvie kam a potom mu zašifruje (čítaj dokurví) ešte aj súbory na jeho pamäťovom médiu. :-O

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, no tak to sa zasa ukazuje kvalita dnesnej novinarciny globalne. Z doterajsich informacii to vyzeralo ze bude asi problem zasa s nejakou multimedialnou kniznicou (kedze sa aj hovorilo o wavoch). Toto je nove info. Ale aj tak je zvlastne ze to poskodi zdrojovy subor z ktoreho by mal system iba citat. Pochopil by som keby sa poskodili metadata, tie sa zapisuju ako napriklad cas a datum pristupu, kto ten subor cital atd., ale priamo obsah by mal byt pri kopirovani iba read only.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jo, takzes nejdriv do diskuse napsal blbost /ze za poskozeni muze analyza dat/ a kdyz ti nekdo dokaze ze je to nesmysl, globalne zkritizujes novinare (: to se musi umet ((: thx Obama!

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

skus trochu viac citat. Co sa tyka novinarciny, niekto vypusit na inet spravu a ta sa bez overenia prebera dalej a dalej. Ja som regoval na to co bolo napisane v clanku. A je fakt ze dnesne os analyzuju rozne typy suborov, casto prave multimedialne. Tak isto je fakt ze napriklad Android ma vdaka tomu dieru ako svet ktora je v nom od Androidu 2.x a koli problemov s updatami ostane kopec telefonov deravych a nefixnutych.
Je mozne ze az neskor sa prislo na to ze problem je v sifrovani a dostalo sa to az teraz von. Potom by bolo fajn, ak je to pravda, doplnit to do clanku. A nekritizujem tento web, ono to preberanie sprav je globalny syndrom. Netvrdim ze "volakedy" boli vsetky spravy bezchybne a ze by s toto nemohlo stat, sme ludia, len za posledne roky sa to tak nejak deje moc casto. A fakt nemam cas si kazdu spravu ci uz z IT alebo inych oblasti overovat na 10-15 serveroch ci je to naozaj tak.
Web nam dal obrovsku slobodu vo vyjadrovani a zdielani informacii ale tak isto niekolko nasobne supol objem balastu a zavadzajucich informacii.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduche - dnes nikdo za noviny platit nechce. Kolik lidi znas co si kupuji neco kvalitniho na papiru ? deset ? K tomu noviny na webu nevydelaj ani 1/100 toho co papirove. A originalni obsah stoji cas, spoustu casu (= spoustu penez). Stejne jako overovani...

Navic novinar ktery ma 30 let praxe, ma riskovat zivot pripadne povest, bude chtit nejake penizky, nicmene absolventu novinariny je kazdy rok habadej, tak proc utracet velke prachy na dobre lidi, kdyz zkopirovat/prelozit z englush umi i ti absolventi, ze ano. A tak vypadaj dnes prakticky vsechny media, krome par placenych odbornych. Rika se tomu infotainment...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Ja som regoval na to co bolo napisane v clanku.“

Tady se budu bránit, protože ve článku nic takového napsáno není a ani nebylo. Pokud chce někdo tvrdit opak, ať to doloží screenshotem, linkem na archiv Googlu nebo libovolným jiným důkazem. Článek informuje o existenci problému, o poškození dat jejich analýzou v něm není a nebylo ani ň.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To ja ani netvrdim, to uz bola moja osobna dedukcia. V clanku akurat bolo ze zatial sa to deje pri wav suboroch. A podla tych dalsich sprav to asi len bola zhoda nahod ze ludia ktorym sa ta chyba prejavovala mali zapnute sifrovanie zrovna na wavoch ?!?! To ze prvy na rane bol nejaky multimedia service je skor z pohladu posledneho bugu v androide a prave jeho spracovavanim multimedalnych suborov. Ta poznamka o preberani sprav bola myslena obecne, ako sa to dnes bohuzial casto deje po internete.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To mate proto ze Windows 10 si museji osahat vsechni uzivatelovi datove soukrome soubory, na vsechno peclive donaset americkym uradum, uz se jdou z toho posrat, spicluji jako pomateny. Dalsi vec ktera jenom dokazuje ze Windows 10 sou zasrana asocialni pitomost a nejsou vubec operacni nybrz analyticky system a tak ted tento paskvil i budu oznacovat, posledni operacni system byl Windows 8.1, bodka.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jejda, tady někdo vynechal torazin že??? Tak hybaj za sestřičkou!!!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Maj to aspoň dotažený? Dokáže to zmršit data i na zamčené SD kartě? :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

docela jsi mě rozesmál :D :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu ze "zamek" na SD karte je jen navrh/zadost ze se nema zapisovat a neni to zadne HW omezeni tak by klidne mohl.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Aleprt, SD karta je od toho "secure", že má API na DRM.
https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#Card_security

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, Tato chyba se asi objevuje na WD Black 1TB 7200RPM u souboru MKV. Už se my několikrát stalo že my nešel načíst soubor ani zkopírovat a když jsem ho spustil v VLC tak video se seklo a program se zavíral i pár minut (v BS Player jde chybu přeskočit).
Původně jsem myslel že my HDD s oddílem D odchází ale když tady je takový článek možná to je problém s W10 když na W8,1 kde to byl systémový oddíl jelo vše v pořádku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tam možná zafungovala protipirátská ochrana :-D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Microsoftu asi nic neříká ochrana dat. Takže pro jistotu na každé paměťové médium (které nemá HW ochranu proti zápisu) klidně začne zapisovat co se mu právě hodí, bez ohledu na to jestli se to uživatelovi líbí. Potom je už jen krůček k chybě podobé této. Takže OS od MS aby "pomohl" tupému amíkovi radou jak má se souborem zacházet (protože podle MS jsme všichni tupci) lehce zamění operaci Read za Write ....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Příčina byla objevena. W10 nově implementují EFS i nad FAT32. K tomu účelu používají nějaké doposud rezervované bity v adresářové položce. Kdo ty bity použil k něčemu jinému, má nyní soubory na fidloprcičky, protože W10 takový soubor chtějí rozšifrovat, a když se to nepodaří, považují to za poškození souborového systému a snaží se o "opravu" (proč, když se soubor jen čte, wtf??? od toho je chkdsk). Chyba se projevila u jistých diktafonů, které si do těch bitů něco svého ukládaly.

(kdyby radši implementovali možnost souborů nad 4 GB...)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Na FAT32 to nejde (fixně dané struktury popisující atributy souborů). Jedině že by zavedly virtualizaci nad filesystémem a ta by se starala o to, že soubory nad 2GB rozdělí do několika menších (segmentů ?). Tj. musel by se zavést katalog takovýchto segmentů. To by mohlo fungovat - z hlediska běžné implementace by to byly standardní soubory (včetně katalogu) a jen ta nadstavba by věděla co s tím má dělat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.