Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 8.1 (také) získává podporu MKV!

Pravda ovšem je, že většina HD ripů je v MKV nebo MP4 containeru. Což ovšem při přístupu Hollycrapu k šíření jejich výplodů internetem nepřekvapuje a nevidím v tomto pirátství absolutně nic špatného, pokud tu není k němu alternativa. A ne, opravdu nehodlám se nechat omezovat na nějaké regiony a podobné vymyšlenosti.
Nemáte zájem nabízat nám to ve formátu, která jde stáhnout po netu?
Tak si nakašlete.

To by byl asi můj přístup k tzv. pirátění filmů a M$ zjevně chápe, že musí začít podporovat ledasco co může, aby neztrácel uživatele směrem k Linuxu, kde (Ubuntu) je mkv podpora něco samozřejmého už roky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

MKV prehrajeme ve w8 bez potreby dalsich kodeku. Neni to trosku predcasne tvrzeni? To ze w8 bude umet mkv otevrit neznamena, ze dokaze automaticky prehrat to co je uvnitr bez dodatecneho kodeku.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

"MKV prehrajeme ve w8 bez potreby dalsich kodeku. Neni to trosku predcasne tvrzeni?"

Možná mi něco uniká, ale on někdo něco takového někde tvrdil?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"Všichni uživatelé, kteří jich využívají, již ve Windows 8.1 soubory v Matroska kontejneru přehrají bez potřeby speciálního přehrávače (nebo filtru)"

Z toho to vyzniva ze umet prehrat mkv staci a nebere se ohled na to co je uvnitr.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud píšu, že není třeba specifický přehrávač, tak tím myslím, že není třeba specifický přehrávač. O kodeku tam skutečně není ani čárka. Nepředpokládám, že by se mezi našimi čtenáři našly osoby, které nerozeznají přehrávač od kodeku. Pokud by se někdo takový opravdu našel, je to... chyba na straně přijímače, nikoli na vysílači ;-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne aby mala podpora mkv operačným systémom zmysel, musel by win podporovať aj x264, h264, mpeg2, vc1, ac3, dts, dts-hd, true-hd, aac. Čiže formáty, ktoré sa v mkv najčastejšie nachádzajú. A samozrejme aj titulky :) V opačnom prípade bude aj tak treba inštalovať nejaký codec pack alebo ffmpeg.
A to už je lepšie použiť prehrávač Potplayer, kmplayer alebo MPC-HC, ako si do systému nainštalovať kopu filtrov.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

No a on je snad nejak zasadne nepodporuje?
Mpeg4/h264 a kompatibilni x264 prehrava ... to mame vyresenych 90% soucasneho videa...

a dalsi jsou
VIDEO: h263, mjpeg, mpeg1, mpeg2 (mpeg-2 PS a TS), vc1, wmv7-9, dv a surove formaty
z kontejneru MP4 pak podporuje streamy mp4, mp4v, m4a, 3g2 a 3gp***
dal MS uvadi Quicktime/MOV a pro kontejner AVI ma vlastni DivX a Xvid
plus ty stare blbosti jako indeo a cyberlink a veci, ktere snad ani nikdo dvacet let nevidel..

podpora pro fragmented MPEG4 v 2K a 4K je taktez

AUDIO: aac, he-aac, dolby digital, dd plus, wma, mpeg1 a 2 vcetne mp3, pcm, ulaw, adpcm
podporuje pak streamy Mpeg-4, mp3, asf, aac latm i loas, adts, wav

Takze do teto doby co chybelo byla podpora kontejneru MKV - tu zaridil Haali media splitter
A co dale chybi je AC3 zvuk - ten obstara AC3 Filter ....

nyni bude tedy stacit nainstalovat pouze AC3 Filter abych prehral 90% obvykleho obsahu, ktery stahnu z internetu ... a ted mluvime o filmech, serialech a podobne. Na soucasnych PC je pak drtiva vetsina (stare wmv a dv nejsou) hardwarove akcelerovana.

Tak at mi nikdo nezkousi podsouvat nejakym seznamkem,... ze je to stale problem a musim si instalovat nejaky osklivy asijsky prehravac abych se usetril te KUPY - čti jednoho - filtru

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Podporuje to externi titulky? Pokud ne, tak je to opravdu hodne "pouzitelne". :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je taky trosku jina story ... "k cemu mi je, ze podporuju kapitalismus, kdyz penize ma nekdo jiny!" ... no, to je bohuzel uz subjektivni problem. Ale chapu, ze nasinec ma svuj jazykovy handicap vyrazne vyssi nez american, ktery cizojazycny film pousti jen v sebeobrane.

Ale tajne doufam, ze onen novy dekoder bude schopny vygenerovat pro ostatni filtry i pripojny bod k zbyvajicim streamum jako jsou audio stopy a texty. Minimalne by tak bylo reseni pro starsi zpusob prehravani podle filtroveho graphu direct show.

Jestli kodek prida i moznost renderovat titulky i do vestaveneho Modern UI prehravace, nebo alespon umozni aplikaci k nim nejak pristupovat ... to nevim. Byl bych trosku skepticky, protoze to reseni musi fungovat i na ARMech, ktere dychavicne sotva akceleruji H264...kreslit do vysledneho dekodovaneho obrazu jeste titulky je casto velmi slozite. Ostatne ono i v PC to neni uplne legrace a mnoho prehravacu stale radeji pouziva zastarale metody renderovani, jen aby byly schopni s vyslednym obrazem dale manipulovat.

Ad Externi titulky ... schvalne jsem ignoroval to "externi", pokud to ma byt k tematu tak alespon uvazujme u MKV ty interni.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

BFU neznalej veci zjisti ze mu to jede bez zvuku (titulku) a nebude resit cim to je, proste zvoli jinej prehravac s vlastnimi kodeky (mpc-hc , vlc) takze ta snaha M$ je nedotazena protoze bez doinstalace cehokoliv si zase bezny mkv nespustite. Nehlede na to ze videa delaji opravdu prasata takze se clovek bez korekce obrazu neobejde (mpc-hc na to staci pomackat numerickou a je vyreseno) pochybuju ze M$ neco takovyho v prehravaci ma.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A i kdyby ... Windows ma v sobe docela dlouhou dobu velmi kvalitni "HD Video" - ac ten nazev je umyslne velmi nespecifickej - kodek, kterej si hrave poradi s tim co obvykle v tom MKV bude.
U jeho Audio bratra je pak jestli se nepletu rezerva stran cisteho AC3... treba se tez dockame - tam budu jen postradata uzasne moznosti nastaveni AC3 Filteru.

Btw proc si dneska tolik lidi mysli, ze prehrat neznamy format lze jen vymnenou prehravace?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Protože ve Windows 8 byl WMP očesán o kodeky, které byly ve Windows 7.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vlastne bylo jen velmi malo ... zato drtiva vetsina obsahu se dnes zacala kodovat standardne - H264/AAC ... proste takovy je posun, umeji to koneckoncu i prohlizece na blbych tabletech ... takze jestli byla podpora DVD kontejneru odstrcena az do priplatkove Media Center nebo PRO verze, tak to neberu za ocesani nijak velke

naopak par kodeku modernejsich interne pribilo ... prave aby je snaze mohli pouzivat modern UI aplikace - ktere nemohou pouzivat DirectShow filtery, prez ktere by mohli s doinstalovanymi kodeky komunikovat ..... tady je podobnost prave s temi tabletovymi aplikacimi/prohlizeci (a to myslim i Androidi a iPadi, ktere trpi podobnym omezenim jako Modern UI)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"takze jestli byla podpora DVD kontejneru odstrcena az do priplatkove Media Center nebo PRO verze, tak to neberu za ocesani nijak velke"

Tak to nevím z čeho vycházíte. Samotná Pro verze nestačí, musí být Pro + navíc MCE. MCE je oficiálně mrtvá věc, takže si ji můžeme škrtnout. To za prvé. A za druhé, ve státě, kde je digitální televize (DVB-*) stále ve významné míře kódována v MPEG-2, je omezení vyplývající z očesání sakra velké a citelné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč zrovna z nepřítomnosti MPEG2 dekodéru dělat takovou vědu? Pomalu každý výrobce grafických karet mezi lety 2000-2010 přidával na CD s ovladači MPEG2 dekodér podporující HW akceleraci. Často se přikládal i k DVD mechanikám. Nevidím důvod, proč by měl Microsoft dodávat něco, co zvyšuje pořizovací cenu produktu, když to prakticky v každé počítačem vybavené domácnosti již je (a obvykle několikrát).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to psal v jiném tématu. Do prostředí ModernUI si žádné kodeky nedoinstalujete i kdybyste se na hlavu stavěl, je k dispozici pouze to, co přibalil MS. Navíc v dnešní době skutečně SW MPEG-2 kodek fakticky není potřeba, stačilo by zabudovat obecný mechanismus "dokáže CPU/GPU HW dekódovat požadovaný bitstream?ANO => hotovo (drtivá většina situací), NE => SW kodek, nebo sorry vole error".

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

proto jsem taky mluvil o videu ve formatu DVD ... nebo dvd kontejneru aby byla ta analogie s kontejnery avi, mpeg, mkv, mp4. Protoze to je to, v cem je opravdu problem. Video stream kodovany v MPEG2 totiz dle oficialniho seznamu podporovanych formatu obsazeny samozrejme je ... bohuzel DVD neni jen obycejny mpeg2 stream, ale obsahuje tunu nesmyslu, je to cele obalene v drm, voby a iso obsahuji tunu dalsi obrazove nerelantnich kravin... a dokonce existuje velmi specificky zpusob jak a v jakem poradi maji byt na disku zapsany, aby to bylo opravdove DVD (vypalit soubory nemusi stacit).... a pokud na to cele udelate DVD prehravac, uz se dostavate do roviny prumyslovych vyrobcu dvd prehravacu a padaji na vas zcela nesmyslne poplatky za mrtvy format ...

MPEG2 a MPEG4 streamy z DVB-T/C/S (2) samozrejme Win8 (pro) prehrava vcelku normalne. Ac jsem treba pro ladeni kanalu prez usb tuner Aver potreboval standalone programek, ktery umel komunikovat s danym cipsetem tuneru. Zadne dokupovane MCE.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a me to jede od wxp a taky se nechlubim...
z W7 jsem mel mini problem + Shark + MPEG-4 / polska televize /...
toz nevim, cim se chlubi...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"inklinuje k Open Source"

Trochu vlastne hodne prehnane tvrzeni, Microsoft dela jen to co je nutne, aby prezil.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Proč jste to vytrhl z kontextu a necitujete větu celou? Odpovím sám: protože nevytržené z kontextu to vyznívá poněkud jinak a nedalo by se to kritizovat ;-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.