Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 8 mají RTC bug: Zkreslené měření času ovlivňuje výsledky benchmarků

Typický přístup Mrkwosoftu, když něco dobře funguje tak to naschvál změníme nebo zničíme. Vysvětlete mi prosím někdo proč vlastně widle měří čas po svém? Má to vůbec nějaké výhody?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problem HW RTC je ten, ze na nekterych zakladnich deskach se predchazi popripade zpozduje, a to docela dost (pro tyhle testy je dusledek stejny - tj. zas nekdo objevil ameriku). MS tomu chtel evidentne predejit, ale jak se zda tak v modernich procesorech pri pretaktovani je problem. Ted jde o to zjistit jak vazny.

U mobilu je to stejne, nektere cas drzi celkem presne, jine se za den rozejdou i o 5 minut ... . Proto taky existuje synchronizace pres internet ci lokalni sit, protoze nektere veci bez presneho (stejneho casu v siti) casu nefunguji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

problem je len ak sa bclk meni po nabootovani, takze prakticky nikdy. Kto uz len pretaktuje procesor po kazdom spusteni pocitaca zmenou bclk? pretaktujem raz a odvtedy to uz nemenim, takze vsetko ide v pohode. Navyse ziadny z tych uspornych programov nemeni bclk, minimalne na intel procesoroch, pretoze aj mala zmena bclk lubovolnym smerom moze mat obrovsky vplyv na stabilitu celeho systemu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že SW měření času dovede bejt nepřesné i když něco třeba zapenprázní CPU na 100% (stav kdy se nehejbe ani kurzor myši, atd).

Osobně jsem se setakl s MB které měřily špatně čas jen dvakrát a to byla prostě vada, žádná běžná vlastnost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Problém je že SW měření času dovede bejt nepřesné i když něco třeba zapenprázní CPU na 100% (stav kdy se nehejbe ani kurzor myši, atd)." - to je uplna blbost .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela, mluvim o stavu kdy dojde k totálnímnu výtuhu (např se může stát u hot-swapu některých HDD na některých řadičích), a v tu chvíli se pár vteřin prostě může ztratit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ale to nezatuhne procesor a i 100% vytizeni CPU nema s pocitanim casu nic spolecneho.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ma nekdo HW s mizernym RTC, tak to nema resit OS, maximalne tak nejaky patch nebo driver vyrobce. Jak je videt, vyvojari zase vymejsleji kolo.

Kdo zkusil hrat toho puvodniho PACMANa z PC/XT na 386 nebo na rychlejsim stroji, tak to byl docela srumec.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když píšete, že se HW RTC na deskách předchází nebo zpožďuje docela dost, tak o kolik to je? Minuta denně? I kdyby to bylo pět minut (a takovou desku jsem nepotkal), tak to bude pořád chyba 0,3%. SW řešení bude těžko přesnější, i kdyby SW neudělal chybu, tak přesnost krystalu zajišťujícího hodiny pro CPU nebude větší než toho v RTC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vlastní hodiny mají všechny OS, pokud jsou u Windows až s osmičkami, tak jsou v Redmondu pěkně pozadu. Problémy jsou veskrze v tom, že RTC z BIOSu má přesnost tuším jenom na setinu sekundy, spousta zažízení nemá RTC vůbec a čtení a zapisování RTC je hodně pomalé (má velkou latenci). Prostě pokud si udělám vlastní hodiny, tak vyřeším spoustu problémů, jenom to musím udělat dobře. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne Win maji samozrejme SW hodiny. Tenhle "problem" je minimalne i ve Win7.

Proste nekdo kdo chce mlatit psa (Win8) si vzdy najde hul. Viz i vyjadreni Valve ze Win8 neni dobre pro hry ... to vyjadreni je na zaklade ceho ? Ze tam MS dal Store a mohlo by to tak teoreticky konkurovat Steamu ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Interni hodiny byly v PC/XT vzdy a casovani se odvijelo od IRQ0. Pozdeji se v AT, snad i na XT turbo objevilo RTC, ale nastaveni casu se provedlo po startu systemu a dale se pouzivalo "tikani" IRQ0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsak to je jasne, ze tieto w8 priniesli viac problemov ako osohu celkovo :p budem frcat komplet na w7 dlhu dobu urcite, ja som nic pozitivne na w8 neobjavil, len same problemy! hrat hry na plne detaily a pracovat, a to vsetko komplet stabilne jednoducho a bez problemov? =w7

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohodle bugu sem si vsimnul uz kdyz jsem taktoval i3-330m v notebooku pomoci FSB

lze to vyresit zapnutim staryho systemu mereni casu viz
http://forum.notebookreview.com/asus-gaming-notebook-forum/568525-setfsb...

(je to 2 roky starej problem divim se ze si toho vsimli az ted :D)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No a když je to tak starý problém tak proč jej už dávno někdo nevyřešil? Stejně tak jako třeba chybu, kdy chcete pojmenovat soubor s názvem CON.*** a ono to prostě nejde, protože je to rezervované už od dob prvních widlí. To je právě ten problém všech komerčních systémů "Problémy kterých si zákazník nevšimne se prostě neřeší."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se staci podivat jak ve winech skacou cisla vterin. Jednou trva vterina 1250 milisekund a pak to zase urychlene dohani a vterina trva 750 milisekund. Jde to pozorovat i na win xp, win 7 a je to videt pouhym okem staci se na to par vterin koukat je neplynule ty vteriny bezi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ROFL, tohle myslíš vážně? To jsou jenom blbě napsaný hodinky, aplikace, nic víc. S vlastním plynutím času v OS to nemá vůbec nic společnýho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt jo, vsechno je to jen "blbe napsany" software od M$ s prapodivnou funkcnosti. Clanek je prece o tom co M$ zase posral a muj priklad je dekadu starej a to M$ dodnes neresi a dela kraviny.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vy nechapete, ze zobrazovani a realny cas v PC je odlisna vec. Proste ta aplikace z principu neprekresluje, presne po sekunde obraz. Pokud neni explicitne receno ze se ma formular casto prekreslovat tak se prekresluje "usporne".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ako keby nestačil NTP sync každých XX hodín...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, tohle je vůbec zajímavé téma. RTC (mluvím o HW, nikoliv o bugu v OS) je na PC tak nepřesné, že si člověk kolikrát říká, že to musejí dělat extra schválně.

Běžné krystaly za pár korun mají drift 10ppm (10*10-6), což je přinejhorším 1s za den; přesné 10MHz krystaly mají drift kolem 10^-9; 1s za 31 let.

Čas v PC se bez problémů posouvá o několik minut denně. Bez funkčního ntpd to vůbec nelze považovat za zdroj času a to ani orientační. (Naopak poměrně bez práce lze s ntpd mít čas s přesností na stovky mikrosekund.)

Když jsem ještě neměl net a ntpd, tak jsem si říkal, že bych si postavil vlastní HW hodiny s přesným krystalem.

OS (jádro) má svůj vlastní čas, který počítá dle frekvence CPU. Občas s tím jsou problémy. Tahle problematika je složitější, dokonce v jádře je několik časů pro zajištění různých úkolů (například ne na všechno lze použít reálný čas, který může při seřizování poskočit do zadu, je zde několik čítačů, které běží pouze dopředu apod.).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno, nekdy jeste v dobach prvnich pentii jsem pocital u svych benchmarku cas pomoci RDTSC, coz je naprosto nejpresnejsi jednotkou spotrebovaneho casu, protoze pocitac CPU cas ..... ale s realnym casem je to spatne v dobe, kdy jsou procesory, ktere se samy pod/pretaktovavaji podle potreby. Proto byl treba problem s Unreal Tournamentem (nez vysel patch) .... na Q6600 jsem musel pomoci (kuwa si nevzpomenu na nazev) vypnout vsechny usporne stavy a dat afinitu na jedno jadro a uz to jelo.
Nove se pouziva nejaky performance counter (misto RDTSC), ktery je nezavisly na taktu a prave tenhle muze zpusobovat tu chybu (zjistuje se funkci QueryPerformanceCounter nebo clock_gettime na unixech)..... na 90% to tak bude, kdyz to postihuje jen intely, cili chyba bude v CPU .... v MS si proste rekli, ze tenhle je ten spravny a mel by byt presny, tak jede systemovy cas podle neho .....
Jinak taky nechapu, ze hodinky od vietnamcu za 30 korun jdou relativne presne a v desce za tisice je krystal presny jak hrabe .....
Kazdopadne taky mam pocit, ze posledni dobou mi hodiny v pocitaci jsou podle plotu, takze na tom mozna fakt neco bude a to urcite nic netaktuju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Při seřizování by nic dozadu skákat nemělo, pokud se má čas vracet zpět, tak spíš chvilku běží pomaleji, než se to srovná, podobně opačným směrem se čas zrychluje, aby se něco nepřeskočilo. Pokud je ntpd hodně mimo, tak raději spáchá sebevraždu, než by posunulo hodiny. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, při plné synchronizaci (reach 377) se mění jen frekvence tiků času v jádře.

Ale některé distribuce měli při startu služby ntpd přímo příkaz ntpdate (a někteří šílenci to mají v cronu dodones, takže to potom skáče jako nadmutá koza) a co jsem si všiml, tak i dnes na počátku synchronizace ntpd ten čas klidně upraví skokem (v ntpq peer je přímo vidět .STEP.).

Jinak i to spáchání sebevraždy se dá vypnout (tinker panic 0). Ono je občas lepší, když to vyřeší skokem, než aby ten čas upravoval dva dny změnou frekvence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to mě právě překvapuje u widlí, že nejsou schopný si pomocí NTP synchronizovat čas když mají čas a datum nastavený třeba na 00:00:18, 1. leden 2001. Vysvětlí mi někdo proč musím po každém resetování RTC musím nastavit čas v OS ručně aspoň na hodinu přesně a až potom NTP synchronizace může proběhnout? Děkuji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A tyhle přesné 10MHz krystaly jsou součástí PC už zhruba 8 let. http://en.wikipedia.org/wiki/High_Precision_Event_Timer

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je pouze místní oscilátor pro dopředný čítač o vysokém rozlišení. To asi nebude o nic přesnější než RTC. A hlavně se tím to RTC ani neřídí. Nikde jsem nenašel jeho frekvenční drift, tohle bude mít každý výrobce základní desky jiné.

Jinými slovy, ještě jsem neviděl pc s http://www.thinksrs.com/products/PRS10.htm (10^-11)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesnější než RTC to bude a je škoda, že to OS nepoužívá. Ohledně toho rubidiového oscilátoru, no nevím, jestli by výrobce takový overkill v ceně často vyšší, než celé pc, dokázal ospravedlnit ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem si lehce zapřeháněl, na druhou stranu mít doma zdroj stratum 1 ;-) :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uhorkova sezona?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak vy, ale ja pozoruji problemy s casem v testech a dalsich testovacich programech s nastupem Win7. Takze, kdyz se tato informace ted objevila, vubec mne to neprekvapuje a divim se, ze na to uz neprisel nekdo drive.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano zasi si muzem kopnout do Win8. Kdybyste ale sledovali zdroj, tak vite ze se chyba vůbec netyka AMD procesoru, ale jen Intelu, takze to dost dobře vůbec nemusi byt chyba Windows 8, ale Intelackych ovladacu...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Intelácké ovladače na Piledriveru? :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Piledriver ale tu chybu nema! Jak rikam ono je treba taky trochu sledovat zdroje, ktere sledujete...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže oni si výsledky šmejdu zlepšují podvodem? Proč vlastně lidé ten šmejd kupují?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Protože jsou blbí jak troky.

/spoiler: citát doktora Cyrila Höschla:
"Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel v této zemi má podprůměrný intelekt... Jestliže jedinec, který je v této intelektové kategorii, má nějakým způsobem rozumět světu, má-li se v něm pohybovat a má-li ho nějak uchopit, musí si ho drasticky zjednodušit. Těmto lidem, a je to tedy polovina národa, uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa; a to, co z tohoto světa v jejich očích zbývá, se dá rozdělit na celkem jednoduché, většinou protipólné elementy. Někdy se tomu říká černobílé myšlení." spoiler/

Na tuto diskuzi jsem se velmi těšil - tady se ukazuje, jak stádovití lidé jsou. Jakmile nastane v systému vážná chyba - např. v Iráku nejsou nalezeny ZHN; 9 z 15 sebevražedných atentátníků z 11. září je naživu; útok Severního Vietnamu v Tonkinském zálivu, kterým začala Vietnamská válka, se nestal; na snímcích z Měsíce nejsou hvězdy; na stěnách plynových komor není stopa po plynu; banky půjčují peníze, které neexistují (říká se tomu podvodu frakční rezervní bankovnictví); byli-li by splaceny veškeré dluhy, peníze by přestaly existovat; a další šokující odhalení velkých lží, na kterých stojí celá společnost - tak to velké společnosti či vládě, soudu nebo tak někomu, kdo je brán ovčany jako autorita, projde.

Proč? To je vidět přímo v diskuzi.

Win8 špatně měří čas, když se taktuje, ať už pro úsporu nebo pro výkon?

Tak taková fatální chyba najednou není chyba a stádo začne usilovně hledat a vymýšlet přímo eskamontérská vysvětlení, proč zjevná chyba "vlastně není chybou" anebo proč je vlastně irelevantní. (ještě mohli napadnout autora článku nebo hodnověrnost článku i webu obecně, což se dělá poukazem na tzv. konspirační teorie)

Přítom je zjevných hned několik věcí:
1) tato chyba činí Win8 nepoužitelnými zásadním způsobem
2) tato chyba mění benchmarky v prospěch Win8 nechutným způsobem, jenž je ovšem pro M$ výhodný
3) ergo z toho plyne (Win7 jsou OK), že chyba není chybou, ale prostým (sprostým) pokusem o podvod, aby tak Win8 vypadaly rychlejší

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Muhehe novinka, linux ma tohle dvano a funguje mu tam az na jednu vyjimku, M$ Hyper-V jen tam date 64bit linux a asi i *BSD hnedle se zacne brutalne predbyhat ;-))) ... dela to jen tam a nikde jinde ... asi jsou u M$ sami IT odbornici, jsou uvedomeli a duhovi ... razi spravny politicky smer .... a tim to konci, jinymu slovy humanoidni LAMA ... tak to vypada, kdyz si HR mysli, ze odbornici se hledaji na zastavce metra ;-))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Neví, asi to tu již někdo psal, ale jen potvrzuji, že se tohle může týkat všech notebooků ASUS, které mají předinstalovaný Hybrid4Engine nebo jak se to teď jmenuje. Ty BCLK používají už celkem dlouho.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.