Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Windows 9: přibude Start a virtuální plochy, umře Charms Bar

Zrovna charmbar je zcela esencialni vec na tabletu. Bez toho bych uz nedokazal zit. Treba nastavovani jasu a zvuku je vyreseno naprosto genialne.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

tak hlavně že s tablety windows stojí a padají, že? :-)

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Co?

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

to nic, to je větříček. ;-)

Jde o to, proč zabordelit charmsem defaultní konfiguraci desktopového OS, když ten nesmysl využije jen minorita s tablety.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Taky doufám, že charms v nějaké podobě zůstane. Jestli ne, asi raději zůstanu u Windows 8.1.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, ktery onanista tu dava ty minusy:o)

+1
-55
-1
Je komentář přínosný?

to asi budou nasraní desktopáři, těch je víc, než vás, šílených tabletistů. ;-)

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Podľa toho čo som čítal tak by mal zostať práve na tabletoch azmiznúť na desktopoch.
To je presne tá blbosť čo robí MS univerzálny OS nebude fungovať, alebo bude obrovský.
Je ich tam ako hadov a nevedia spraviť profili SW vybavenosti a funkcií podľa typu zariadenia a aby sa dali ešte dodatočne zapnúť alebo vypnúť funkcie

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Mně tam, na desktopu, vadí hlavně ty dlaždice...

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem virtuálním plochám nikdy na chuť nepřišel, ale je to docela dobrý tah - proč to neumožnit, když systémová podpora virtuálních ploch je ve Windows už dlouhá léta? I sám Microsoft k tomu nabízí jednoduchý prográmek Desktops (http://technet.microsoft.com/cs-cz/sysinternals/cc817881), takže není problém si to vyzkoušet.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V Microsoftu zrejmne videli jak to funguje v OS X 10.10 Yosemite :-)

Tak to tam museli honem rychle pridat taky, aby uzivatele nezavideli.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Virtuální desktopy jsou ve Windows už minimálně 15 let. Jak starý je OS X?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ony ty 3rd party virtuální plochy ve Windows jsou takové nemastné neslané, obvykle využívají skrývání oken, nebo třeba sysinternals pouštěli další explorer.exe. Bohužel některé programy (jak na potvoru zrovna ty, kvůli kterým jsem chtěl virtuální plochy používat) s tím měly různé problémy.
Doufám že Microsoft to vyřeší nějak systémově a čistě :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, změny ve stávající podpoře budou nutné, program Desktops od bývalých SysInternals stále funguje s tímto omezením. Čekal bych, že API pro objekt Desktop bude rozšířené, aby odstranilo stávající omezení.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam dlouha leta priserne stary altdesk ...... chtel jsem pouzivat nejaky VM (tusim se to jmenovalo - cili nazev na kokot), ktery byl open source ..... vadilo mi, ze kdyz se prepnu na jinou plochu, tak se vzdy zapla nejaka aplikace do popredi, ikdyz predtim nebyla ..... coz je uplne na kokot, kdyz tam bezi na zvlastni plose samotne mstsc, takze uz se pak dal plocha neprepla a musel clovek z okna vyjet mysi. Dokonce se mi to podarilo dostat do zkompilovatelneho stavu, ale nejak to vysumelo a tak pouzivam porad altdesk. Jako jine instance exploreru, to je zrudnost, altdesk je rychly, nedela nahledy jak ten nemecky (ted si nevzpomenu), takze to neni zdrzovacka, ale kdyz aplikace vytuhne, tak se zahadne aplikace z altdesku ztrati:) A to je opravdu velmi, ale velmi otravne ..... stava se mi to jednou za mesic nebo za dva, tak jsem to z lenosti uz leta neresil, verim ale, ze uz jsou daleko lepsi alternativy.
Mimochodem, ktery program ti dela problem? Jo a altdesk umi i dalsi dobrou vec a tou jsou sticky apps, coz je zkratka to, ze si nastavim MPC, aby se neprepinalo s plochama, takze mi muze na vedlejsim monitoru porad jet video ikdyz prepinam plochy:) ..... jinak mam dost pochyby, ze v implementaci microsoftu to zas bude delat nejaky kravatak a bude to stat za hovno .... respektive nebudou moct udelat poradnou aplikaci na desktopy (pokud vubec udelaji a neni to kec), protoze opera ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono už je to pár let co jsem se o funkční virtuální plochy ve Windows aktivně snažil, subjektivně nejlepší zkušenost jsem měl se Sysinternals Desktops. Ale tam třeba nešlo přesunout okno programu na jinou plochu, prostě kde jsem ho spustil, tam zůstal.
Pokud si dobře pamatuji, tak problém mi dělalo například IBM Tivoli (nějaká stará verze), které všechny okna cpalo na první plochu (v Desktops sice ne, ale 2 samostatné instance potřebovaly 2x tolik paměti a to mě ve starém pc už trochu omezovalo).
A od Microsoftu nečekám že na to budou dělat nějakou aplikaci, ale že to bude přímo vlastnost desktopového prostředí jako v Linuxech a veškeré dosavadní aplikacek tomuto účelu se tak stanou zbytečnými :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Njn, hlavne aby to pak nebylo spis kontraproduktivni a moc klikaci (hlavne aby to melo nejake API) ...... mi se libi treba to okno altdesku a podobnych, kdy vidim ikony, co mam na ktere plose. Mam devet ploch a prepinam win+[cisla na numpadu], kde win+7 je prvni desktop:) Tak aby tam sly navolit zkratky, rozhodne uz bych si nezvykal na nic noveho, proto taky bytostne nesnasim ty zkurvene klavesnice, kde prava win klavesa bud chybi nebo ji naprosto nesmyslne nahradi FN nebo jina picovina (idealne treba sleep klavesa:o) Uz bych radsi prezil tu vpravo pro kontextovou nabidku, to jsem snad pouzil jen kdyz me zajimalo, k cemu to je. Navic nejde defaultne pouzit jako prepinac, takze je to klavesa celkem k hovnu, ale tu tam nechavaji .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja byl spokojeny s timto: http://virtuawin.sourceforge.net

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně trvale chybí ve Windows jedna věc: virtuální desktop per user. Není problém připojit víc monitorů, není problém připojít víc klávesnic a víc myší. Ale ty wokna pořád neuměj udělat z jednoho počítače víc počítačů spárováním určitých klávesnic/myší/monitorů tak, aby si k jednomu PC mohli např. sednout tři lidi a každý měl svou nezávislou plochu (např. byl přihlášen každý pod svým userem) a ovládal to svou nezávislou klávesnicí a myší. Přitom toho výkonu je v průměrném PC pro hafo uživatelů a navíc to virtuálně funguje na terminal serverech. Asi se MS bojí, že by mu brutálně klesly zisky z prodeje licencí, nebo nevim, přitom taková rozumně naceněná multi-user edice Windows by imho byla hodně žádaná. Ve firmách by to klidně mohlo snížit náklady na hardware i elektriku a doma by nebyl problém s tím, že jeden si hraje hru a druhý si brousí na tomtéž PC po netu.

V minulém tisíciletí jsme to v dobách Windows 3.11 dokázali vyřešit pomocí speciální karty (Lightstone se myslím jmenovala), která uměla rozdělit takto PC až na čtyři uživatele. A to byly ISA grafiky, takže každé šel z té karty do ISA portu na patřičné kontakty flex kabel do té karty, aby se to netlouklo, a ta karta si sama řešila přemapování portů a podobně. Myší bylo možné v klidu použít tolik, kolik bylo COM portů, tam byl problém jen v tom, že se často mezi COM1/3 a COM2/4 tloukla IRQčka, ale s rozumným řadičem šlo i to vyřešit. Dneska, když by to hardwarově nevyžadovalo prakticky nic navíc, to pro sichr brzdí software :).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá myšlenka, ale dnes IMHO už dost obskurní.
Mám totiž obavu, že v době, kdy miniPC schopné zvládnout to browsení webu stojí tolik, co patřičně dlouhá kabeláž k druhému monitoru a periferiím, to asi už moc smysl nemá :-(

Jinak já nutnost přístupu na Widle mám řešenou právě tím terminal serverem a (velmi dobře propracovanou) aplikací RDP od Microsoftu pro iPad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se kdysi prodávalo jako sada k notebookům - kabeláž, USB adaptér, klávesnice a monitor - původně proto, aby sestra a doktor mohli dělat každý to své na jednom stroji zároveň. Dnes je to směšné, například u nás doma jsou dva stolní počítače a tři notebooky, tabletové smetí nepočítám - proč by proboha nemohl mít každý svůj Personal Computer?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zcela zbytečná otázka neb dnes MŮŽE mít každý svůj personal computer a já se tomu svým požadavkem nijak nesnažím bránit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle tusim maji v jedne firme u nas, resp. to tak alepson vypada.
Jinak se obavam, ze pri dnesnich cenach HW by o to moc zajem nebyl, navic v pripade nefunkcnosti toho PC by taky nemohlo pracovat vic lidi. Navic je otazka, co v pripade, ze jeden uzivatel ten PC zatezuje na maximum, treba tou hrou.
Takze myslenka hezka, ale v praxi nevim nevim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pak rozdělit prostředky - jader je dneska v PC, že by se daly rozdávat na těžení bitcoinů a např. dvě nebo tři grafiky, aby mohl každý uživatel hrát svou hru, by též neměl být problém. Jediný zádrhel může nastat u disku, ale tak tenhle zádrhel nastává na serverech naprosto běžně a taky to funguje, SSD by důsledek tohoto problému mělo do značné míry eliminovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Něco takového někdo v bývalé práci řešil virtualizací, u virtuálního stroje se dá nastavit, která USB zařízení může používat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A co Windows MultiPoint Server 2012, nevyhovuje?
http://www.zive.cz/clanky/windows-multipoint-server-2012-prichazi/sc-3-a...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to po zběžném pohledu vypadá přesně jako to, co chci. Díky, o MultiPoint serveru jsem nevěděl :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rádo se stalo. Třeba z toho bude článek :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Co je na Terminal Server noveho ? Vzdyt to tu je od Windows NT 4.0 :-) . Ze se tomu ted rika jinak je vec druha, princip stejnej.
----------------
Jinak pokud se k jednou PC pripojilo vic klavesnic a pracovalo s tim vic lidi soucasne za pomoci nejakeho HW/SW tak byla vyzadovana pro kazdeho uzivatele licence na Windows, Office, atd. Tohle mel MS a nejen on osetreno. Tedy vyrazne uspory to nikdy neprinaselo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je terminal server, kde se uživatelé připojují tenkými klienty, druhá věc je možnost přímo posadit k jednomu fyzickému PC dva uživatele, což, jak jsem pochopil, by měl umět ten MultiPoint Server.

O licencích jsem se ve svém požadavku zmiňoval: mělo by se jednat o rozumné navýšení ceny tak, aby nepřevyšovala konečné řešení postavené na více různých PC a více single-user licencích. Nevím přesně, kde a za kolik se dá Windows MultiPoint Server koupit a kolik případně stojí licence pro každého uživatele, resp. nějaké balíky licencí, ale něco mi říká, že finančně efektivní to řešení asi nebude (u Microsoftu bych se osobně dost divil, kdyby bylo).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jj, máme to podobně doma - projektor plus nezávislý desktop - je to super setup. Jenom ani v Linuxu to není úplně optimální - mám jenom jeden X server a dvakrát Maté (abych měl jenom jednu myš a klávesnici, ale okna se nepřetahovala mezi desktopy) a třeba Gnome 3 na tom nefunguje - množí se mu lišty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Onedlho tam este zavedu repozitar a bude hotovo. Potom sa btj uplne zblazni :)

Ale je pekne ze si po 20tich rokoch konecne uvedomili, ze neico ako virtualne plochy vobec existuje. Uz sa tesim na te clanky ako microsoft "reinvetoval desktop expírienc".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Půjde z toho start odebrat tu metro část? On je my celkem takový start na ... když tam není tlačítko "počítač" a hlavně "ovládací panely" tyhle dvě nejsou po čisté instalaci na ploše a pokud je člověk chce musí je hledat, já to používám právě přes start. Ano určitě je asi 5 způsobů jak tyto dvě nabídky vyvolat ale kdo si má zapamatovat ty divné klávesové zkratky, nejsem progamer abych si pamatoval které tlačítko co dělá jen abych v půl sekundě dokázal udělat 5 věcí najednou.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ovládací panely tam být nemusí, ve win8 stačí kliknout pravým tlačítkem na tlačítko start (nebo do levého dolního rohu, pokud to nejsou 8.1) a vyjede menu, kde jsou ovládací panely a spousta dalších užitečných věcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip, to jsem nevěděl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Inu, intuitivni ovladani :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.