Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Wine 1.8 RC1 ukazuje spoustu novinek

Wine je jeden z asi najzaujimavejsich projektov OSS. Fakt klobuk dolu ze sa na to vobec niekto podujal a ze este stale maju chut to vyvyjat aj po tolkych rokoch, zvlast ked stale vidiet aka je tragikomicka situacia okolo Linuxu na desktope a tak isto posun MS ohladom Windowsov.
Co by mohlo byt zaujimave je implementovat Wine este nizsie na urovni kernelu. Samozrejme boli by tam rizika ohladom bezpecnosti a stability ale mohlo by byt zaujimave vidiet ci by to neprinieslo narast vykonu a hlavne keby sa v takomto linuxe tvarili windows aplikacie transparentne. V podstate uz by stacilo pridat len OSX vrstvu a mame univerzalny system na ktorom bezia aplikacie z majoritnych os.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Implementovat Wine na urovni kernelu je zbytecne a jak jste spravne podotknul velke riziko co se tyce bezpecnosti a stability. Take to neni nutne: transparentniho spousteni wine aplikaci lze snadno dosahnout pres binfmt_misc ( https://en.wikipedia.org/wiki/Binfmt_misc ) uz dlouhe roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> posun MS ohladom Windowsov

Kde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon ale ak objektivne nevidite posun od povedzme Windows 98 k Windows 10 tak ho bud nechcete vidiet alebo mate nejaky iny problem. Tak ci tak to ale nema moc zmysel riesit. A myslel som to skor posun aj cenovo/licencny ale aj filozoficky. Casovo obmedzena ponuka windows 10 majitelom licencie windows 7/8.1, alebo vecsia otvorenost samotnych Windows alebo aspon niektorych MS technologi. Celkovo MS za zacina opatrne otvarat a pokial uzivatel nema fakt nejaky strasny mentalny blok alebo je pre neho cena windowsu neprekonatelny problem, tak si myslim ze pre bezneho linuxaka nieje zasa taky problem mat nainstalovany v duale windows povedzme na hry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a jaké jsou tedy ty změny kvůli kterým by uživatelé Linuxu měli odcházet na Windows?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Načo potom riešite Wine, keď nepotrebujete Windows...?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nepotřebuje Windows, protože má Wine.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že by nějaká aplikace nebo hra?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial ako skoro kazdy projekt OSS postradaju vyvojari riadenie, koordinaciu, menezment atd.
Ako je mozne, ze este niekto riesi bug s Office 95?!
Samozrejme klobuk dole pred tymi ludmi, ja im nesiaham ani po paty co do vyvoja software atd.
O tom zadna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ako je mozne, ze este niekto riesi bug s Office 95?!"

No právě proto, že je to OSS. Někdo má problém s nějakým programem, má schopnosti ten program opravit a díky tomu, že je to open source, tak ho opravit i může. A nenechá si to pro sebe, ale pošle patch do upstreamu. Kdokoliv ho může využívat.

Srovnejte si to s komerčním produktem. I kdyby jste měl schopnost si to sám opravit (a velmi často jste v situaci, kdy víte, kde je problém, ale stojíte před blackboxem), výrobce to opravit nechce (nebo chce ale za nereálné peníze) a sám si to neopravíte, protože nemáte zdrojáky.

Nehledě na to, že obecně (nezkoumal jsem ty bugy), ten někdo vůbec nemusel řešit konkrétní chyby, ale řešil něco dostatečně obecného a vyřešil tím (mimo jiné) i staré nahlášené chyby.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ten bug se může projevovat i na novějších Office

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Bohuzial ako skoro kazdy projekt OSS postradaju vyvojari riadenie, koordinaciu, menezment atd."

To není pravda. Téměř 50% příspěvků do Wine pochází od CodeWeavers (https://www.codeweavers.com/), což je komerční firma, kterou prodej produktů postavených na Wine živí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ehm .. tak napr prave podpora "fosilnych" apliakacii ma zaujima najviac ..pretoze to dava moznost preniest tieto aplikacie zo starych systemov (nepodporovanych a zranitelnych) na bezpecnejsie prostredie .. teda miesto stareho celeronu s W95 (ktory sa bojim pripojit na internet) to hodim na lxde s wine .. a naopak hry a d3d ma vobec nezaujima

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nemusis jit ani tak daleko do praveku, na w7+ nespustis ani hromadu pomerne normalnich aplikaci z XP. A pokud na wine pobezi ... tak je takrikajic vymalovano. Znam pak hromadu firem, kde se bezne pouzivaji veci DOSovy a prave prevazne i na pravekym HW, ktery muze kazdym dnem umrit ...

Takze jak pises, to ze na tom bez problemu behaji veci, ktery na widlich uz nefungujou, je obrovsky plus.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

WINE je never ending story. Prvy krat som ho pouzil v roku 1996-7 a uz vtedy to bol dost zaujimavy projekt (hlavne pre wfg 3.11 apky). Dnes to pouzivam hlavne a jedine na prevadzku winboxu od Mikrotiku. Na hry mam widle co je dnes prakticky zadarmo a neskrabu se ocasem za ucho :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky Wine můžu v práci používat Linux a nemusím spouštět nějaký virtuální stroj s windows. A na hry už není čas, takže windows nepotřebuji ani doma.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Linuxáře to nepřekvapí , avšak pro windows přeběhlíky mohou být problémy se stabilitou a použitelností Wine nepřekonatelné ....
****
"Myslím, že budeme rádi, pokud polovina z toho bude použitelná a ta druhá nebude překážet běžnému užívání" . **** Amen ****

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.