Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k X Window System slaví 30 let od svého vzniku

Ačkoliv tuším, kam směřuje povzdech, zda nástupci implementují kompletní funkcionalitu Xek, tak právě odstranění obrovské části funkcionality je jedním z cílů. Xka sebou vlečou spoustu balastu z dob, kdy se místo HDD používaly hliněné destičky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, treba takova network transparency je dneska uz zastaraly koncept, ze ... faktem je, ze Xka jsou navrzena neuveritelne dobre, coz jejich stari dokazuje. Vetsina tak starych programu by dneska uz nefungovala. A Wayland a Mir nevypadaji, ze vydrzi dalsich 30 let ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ad. Network transparecy - na tohle jsem mířil, když jsem říkal, že asi tuším kam míří. Nicméně pokud vím, tak ani to není s Waylandem vyloučeno, ale zatím se to rozhodli vynechat. Další otázkou je, jak vlastně by se to mělo realizovat a jaké budou požadavky uživatelů, svět se mění :)

Jinak je ale v X protokolu spousta dalších věcí, které by bylo vhodné zahodit a řešit jinak. To že byl navržen opravdu dost dobře ukazuje, že jej lze nějak používat i po 30 letech v absolutně odlišném prostředí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenze network transparency nejde do protokolu doplnit dodatecne. Bud architekturu navrhujes od zacatku s tim, ze je to mozne, a nebo toho proste nedosahnes. Ono priznejme si, ze vynechani network transparency ti da radu levnych vyhod, napriklad globalni cas, synchronni volani ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle freecool rychlokvašky nemají šanci vydržet dlouho jako X Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, "X Windows" je vskutku nadčasový překlep. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zobrazovací server X slaví právě dnes 30 let své existence. Je jedním z nejstarších projektů, věkově překonává třeba Windows či jazyk C++. "

Pche, to je toho... Maxima (dříve Macsyma) oslaví za čtyři roky padesátku! ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že článek je mírně matoucí v tom, že se jakoby snaží nedělat rozdíl mezi X Window jako protokolem / standardem a jeho implementací. Současný X.org je forkem Xfree86, které vzniklo z X386, které bylo napsáno až v roce 1991. I v současné době existuje více X Window serverů, některé jsou uzavřené, některé otevřené. Pokud hledáte opravdu starý software, který vydržel dodnes, určitě najdete starší kousky - klidně i ve svém aptitude, nebo co používáte. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.