Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Díky Halo 5 předkládá Microsoft Xbox One jako nejprodávanější konzoli

Smutne, ze tolik lidi pristoupi na vydirani. Kam ten svet speje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

On ty lidi někdo vydírá, stojí jim u hlavy s nabitou pistolí, aby si tu konzoli koupili?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Exkluzivita je forma vydirani. Exkluzivni tituly jsou vlastne jako rukojmi, kterymi se te snazi donutit, aby sis koupil navic neco, co nechces/nepotrebujes (protoze mas jinou konzoli/pc). Vinni jsou prakticky vsechny strany. A nejsmutnejsi je ze ti co jsou timto vydirani, tomu jeste bourlive tleskaji (kdyz je oznamena exkluzivka).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud něco nechci/nepotřebuji, tak to nekoupím, pokud chci hrát Halo5 tak holt koupím XBOX. Pokud se mi to nelíbí, nemusím Halo5 hrát a nepotřebuji tudíž kupovat Xbox.

Jsou to zbytné věci, nepotřebujete je kupovat k přežití, hraní Halo5 také není nárokové, je jen na vaší svobodné vůli zda si to koupíte.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono se da vydirat pouze vecmi, ktere jsou nezbytne k preziti? Ja proste na vydirani nepristoupil, ale to neznamena ze to vydirani neni.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Někdo vás k něčemu nutí a vyhorožuje?

Z našeho zákona je vydírání definováno: Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl..

Pokud si stále myslíte, že vás někdo vydírá, učiňte okamžitě trestní oznámení na nejbližší služebně PČR, neoznámení závažného trestného činu je u nás také trestným činem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nemá cenu, on nechápe meritum věci. Toto už opravdu hraničí s vydíráním. Neměl bych problém třeba s výraznou slevou pro majitele té konzole. Je to podobné jako kdyby jste chtěl v lékárně nějaký lék a tam by vám řekly že si musíte k té krabičce koupit ještě jejich rychlovarnou konvici se sadou skleniček. Protože jen čajem uvařeným v té konvici a pitím toho čaje z jejich skleniček smíte ty prášky zapít.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud budou vlastnosti toho čaje dosažitelné jen v dané konvici, pak je to v pořádku. Buď nebude čaj, nebo bude i konvice.

Vy si ale ten čaj (Halo5) můžete koupit i bez konvice (XBox) pokud už tu konvici máte.

Když považujete za vydírání koupi konzole k exklizivní hře... co řeknete autorům tisíců aplikací a her, které běží jen na PC, které běží jen na Androidu, jen na iOS, jen na Linuxu... to jsou taky vyděrači? Když nemáte dané zařízení, aplikaci/hru si také nespustíte.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak rikam vini jsou vsechny strany. Ale je trosku rozdil exkluzivita z duvodu neschopnosti mit danou aplikaci na vice zarizenich (technicke omezeni, nedostatek lidi, casu), a umyslne nebo dokonce koupene exkluzivity, ktere maji jediny duvod a to zvyseni prodeje daneho zarizeni. To uz vydirani je.

K tomu caji. Vlastnosti toho caje by byli dosazitelne v jakekoliv konvici. Ale obal toho caje je z takoveho materialu, ktery umi rozlozit pouze ta specialni konvice. Je to umele omezeni a na vlastnosti vysledneho caje nemaji zadny vliv. Existuje jen pro to aby se prodavali konvice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Není to umělé omezení, někdo se prostě rozhodl že nechce aby to na jiné platformě běželo.

Je to stejné jako se všema aplikacema které běží jen na některé platformě, pokud to není něco specifického pro daný HW, tak to může běžet kdekoli. Autoři ale na to rozhodnutí mají právo, vy můžete leda nadávat u piva :) A myslet si jak vás někdo vydírá. nenechte se... prostě exkluzivní tituly obcházejte obloukem, budete mít lepší život :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta hra je software a dá se tedy překlopit aby jela i na jiném Hardware. Tak že vazba na konzoli od MS je umělá a nikoli technologicky nezbytná. Pokud je vazba uměle vytvořena jedná se o určitý druh vydírání. MS má dokonce právní páky na to aby jim tento postup nezhatil někdo, kdo by tu hru překlopil na vlastní náklady a to dokonce i tehdy že by to bylo bez nároku na odměnu. Dnešní svět je totiž v takových srač ách, že už ani věc co si koupíte vám vlastně nepatří. Jen čekám kdy přijde doba kdy vám výrobce určí servis svého výrobku za ceny které určí on a to pod pokutou pokud si ten výrobek necháte opravit jinde. Pokud to vůbec půjde z důvodu nedostupnosti náhradních dílů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ta hra je software a dá se tedy překlopit aby jela i na jiném Hardware. Tak že vazba na konzoli od MS je umělá a nikoli technologicky nezbytná."

To sice máte pravda, že je možné software překopat, aby jel i na jiném hardware, ale je to proces náročný na čas a peníze!! Pokud se rozhodnete ten čas a peníze NEvynaložit, tak to opravdu není žádné vydírání.

To už klidně můžete plakat, že CD Projekt vydírá hráče svým Zaklínačem 3, kde UMĚLE OMEZILI svou hru na PC, aby nejela na několik let starém (ale stále ještě "dobrém") hardware!!
"Však je to jenom software a mohli to překlopit, aby to jelo i na těch nejslabších grafikách v úplně trapném rozlišení! Ale ne! Ti HAJZLI nás vydírájí a nutí nás to hrát v dobrém rozlišení a v hezké grafice!!!"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

exkluzivita není žádnou formou vydírání.
To už můžete rovnou tvrdit, že Pojišťovna XYZ vydírá lidi, když ve svém bonusovém programu přidává pernamentky na bazén. Prostě úplný nesmysl.

Navíc je ještě komické, že něco takového tvrdíte o tak průměrné hře jako je Halo 5 Guardians (uživatelské recenze jsou okolo 6/10 !!! Což je pro sérii Halo velké zklámání!)

Jediné,co tak mohlo zvednout prodeje je ta "speciální" edice Xboxu v jiné barvě. A to opět není žádné vydírání. Ti, co to chcou v jiné barvě, tak si to taky koupí, ti co to nechcou, tak ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja se nevyjadroval primo k halo 5, ale obecne k exkluzivitam.

Primer s pojistovnou nejak nesedi. Spis by to bylo ze pokud si chci pojistit auto tak si musim u nich udelat i zivotni pojisteni (a oni jsou jedini, kdo pojistuje tento konkretni typ auta). Takze bud nebudu mit pojisteny auto, nebo budu mit navic zbytecny zivotni pojisteni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si koupíte auto, které pojišťuje bez této podmínky.

A to je to o čem jsem psal, nikdo vás nenutí hrát Halo5 pokud nesouhlasíte s podmínkami které jeho výrobce nastavil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze to neni vydirani, spravny termin je vazany prodej. Trestne to nicmene u vetsiny veci skutecne je. U HW a SW ale nejak ne ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je totiž jiná situace. Vyvinout něco jenom pod jednou platformou je jednoduché.
Ale pak to překonvertovat pod platformou jinou a pak ještě vychytat ty tisícovky bugů, které tím vznikly, to je opravdu problém (čas jsou peníze!!).

Ten čas, který věnujete konverzi a vychytávání bugů, jste klidně mohli investovat do vývoje nové hry. A nezapomeňte,že pokud se konverze moc nepovedla, tak bugy budete lovit minimálně několik měsíců!!!!!
Myslím, že nikdo nemá právo nutit vývojáře vydávat to pro všechny druhy konzolí a PC... i přesto,že 'exluzivita' není "fér" pro hráče.

Chápu, že hráče absolutně nezajímá, že práce na konverzi zabere studiu hodně času, ale tak to prostě je. Proto taky nikdo netrestá "vázaný prodej".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.