Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Xbox Scorpio nabídne lepší grafiku i na 1080p LCD

1080p + pokročilej antialiasing (ne typu normálního obsolete MSAA) je vždy výkonově lepší tradeoff než 4k downsampling (=MSAA=supersampling). Většině userům bude stačit 60fps a něco a la FXAA.

Ale nebudem si lámat hlavičku, oni to nějak vyřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„pokročilej antialiasing (ne typu normálního obsolete MSAA)“

Můžu se zeptat, o jaký AA by mělo jít? Protože neznám nic s lepším poměrem kvalita / výkon než MSAA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSAA uz takmer nikto nepouziva kvoli nizkemu vykonu. Dnes ficia hlavne post procesy + temporal + sharpen, napr. SMAA 1Tx, SMAA 2Tx, SMAA 4x (Crysis 3, CoD: Infinity warfare), TAA, SMAA+TAA (F1 2016), TSSAA (Doom, WoT) ktore su kvalitnejsie a rychlejsie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SMAA T2x, SMAA S2x a SMAA 4x pouzivaji temporal nebo spatial (4x oboji s castecnym supersamplingem) MSAA! Stejne jako TAA neni ciste post processing, ale ma mnohem blize prave k MSAA, rozdil je, ze se nevypocitava v jednom snimku.
Priklady ktere uvadite tedy primo popiraji vase prvni tvrzeni!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.) Ja som pouzil slovicko "hlavne", cim som nevylucil ze ide o kombinaciu s MSAA. Pre upresnenie:
SMAA S2x: SMAA 1x + MSAA 2x
SMAA T2x: SMAA 1x + TAA 2x
SMAA 4x: SMAA 1x + MSAA 2x + TAA 2x
2.) Ja netvrdim ze TAA je cisty post processing.
3.) Chce to 2x citat a menej hejtovat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémem MSAA není výkon, ale deferred enginy, které byly vyvinuté bez ohledu na kompatibilitu s ním. To není ale nevratné, studia od něj začínají upouštět:
http://diit.cz/clanek/capsaicin-2017

Post-processing vznikl právě jako alternativa tam, kde nebylo možné použít MSAA. Kvalitnější není ani omylem, už z principu být nemůže, protože na rozdíl od MSAA nedopočítává chybějící informace (neřeší příčinu), pouze se pokouší o redukci některých typů artefaktů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak kvalitou by som si az tak isty nebol. MSAA je len bruteforce. Ale take SMAA ci HRAA su chytre algoritmy ktore niekedy podaju i lepsiu kvalitu nez MSAA za zlomok vykonu, vid:
http://i3.article.fd.pchome.net/g1/M00/05/05/oYYBAFIFL6GIUyIbAAftd-XMzVk...
SMAA 1x je tu menej zubaty nez MSAA 2x, SMAA 2Tx je lepsi nez MSAA 4x a SMAA 4x je tu porovnatelny s MSAA 8x.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MSAA není bruteforce, bruteforce je oversampling :-)

Oceňuju odkaz na ukázku, ale ze snímku, který byl převzorkován / komprimován (možná i opakovaně) se opravdu kvalita na úrovni pixelu objektivně posuzovat nedá. Spíš to poukazuje na to, jak daný algoritmus dokáže obraz předkousat pro kompresi a převzorkování. Nejde ale na základě toho posoudit, zda náhodou krom vyhlazení i nerozostřuje nebo zda nevytváří artefakty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemela by Vega mit tzv, ID buffer, ktery by mel znacne zrychlit prave MSAA? Vzpominam si, ze o tom mluvil Mark Cerny pred vydanim PS4Pro, ktera ma Polaris s prvky Vega architektury. ID buffer by pritom mel vyrazne zrychlit prave MSAA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PS4pro nemá prvky Vega, dokonce nemá ani Polární prvky. Má maximálně tak prvky GCN3 (GCN 1.2) = Fiji = Fury.
ID buffer = I like turtles. (bez googlení)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak sorry, myslel jsem, že se to od PS4 téměř neliší nebo jsem si to spletl s XB1s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

konečně první konzole na které půjde jakžtakž hrát (1080p 60fps)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když označuješ 60fps@1080p za jakžtakž hrát, tak kvalitní herní zážitek bude zřejmě 144fps@4k. Fuj, to musí lézt do peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U hraní na PC je 1080p 60fps standard už několik let, tak nedělejte překvapeného. Řada hráčů na PC už má i něco lepšího 2560x1440 například (4K je drahé). Scorpio je ale první konzole, která po tolika letech konečně naplňuje PC standard. Proto jsem to napsal. Nejsem žádný hiend gamer PC snob.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„U hraní na PC je 1080p 60fps standard už několik let"

Stačí se kouknout na nejprodávanější notebooky, které slouží i ke hraní. Podle steamu má dnes těsná menšina PC menší rozlišení než fullhd, ale co je důležitější/přesvědčivější - dosáhnou v tomhle rozlišení všichni na 60 fps? Rozhodně ne.

PS: Hrát ve 4k/144fps není nic za co bych se styděl nebo co bych považoval za urážlivé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já se s Váma nechci hádat, pokud chcete za každou cenu mít pravdu, tak si vždycky nějakou tu statistiku a argumentaci vymyslíte, přesně jak jste to udělal.
Nejprodávánější notebooky = notebooky na hraní, přestože to "herní" notebooky nejsou. Ať si každý rozhodne jak "hodnotná" je takováto Vaše argumentace

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel jsem i ty úplné plečky. Koukal jsem na ty geforcky a radeony co se dávají do notebooků za cca 18 tisíc. R7 M440, 940MX, 950M, 960M. Jsou rády když mají ve fullhd přes 40 fps. Nemůžu za zoufalou nabídku přenosných PC. Z pohledu majitele desktopu je situace v noteboocích strašná, ale musí ji při argumentaci respektovat, protože PC gaming se týká i notebooků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak "herni notase" zacinaji nekde s mobilni 1050-1050Ti. Spousta mene narocnych her se da hrat i na 950M. S 940MX je to ale uz horsi, staci to ale na MMOG. Vetsina techle notebooku je spis ale "Multimedia", nez herni, popripade jsou to ultrabooky s dedikovanou grafikou. Prichodem 1050 a vyse do mobilniho segmentu, se ale situace dost zlepsila i v tech nizsich cenovych, popripade tenkych notasech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Být majitelem notebooku s geforce 1050 za 22 tisíc, tak se nesměju konzoli co „konečně" dá 60 fps ve fullhd a to ze dvou důvodů.
1) I ta 1050 má k 60 fps ve fullhd poměrně často hodně daleko.
2) Dnes má většina (víc jak 50%) hráčů něco méně výkonného než je mobilní 1050 s 4GB GDDR5.

PC gaming standard je tudíž i dnes o něco níže (IMHO tak 40fps@fullhd). Prý pár let standard - hahahahahaha. Ono to není jen o kupní síle ale i o omezujícím TDP u notebookových komponent a neodladěnosti některých PC her.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém "herních" notebooků je, že to jsou šílené matějské poutě (Asus, Razer, atd.) s hrozným chlazením, či druhý extrém, obrovské 10kg neforemné krabice s výkonným HW a zvukem vysavače.

Navíc je to dost drahé, celkově prostě WTF.

Nikdo u takových strojů nemyslí na delší support, na použitelnou klávesnici, matné LCD, trackpoint, dokovací konektor a další featury. Prostě ThinkPad master race a na hry raději desktop s i7-6950X + dva Titany XP ve SLI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cekove je to proste dobre reseni, pokud nemuzete mit desktop nebo to potrebujete tahat nekam s sebou. Ucel notebooku byl a je mit mobilni pocitac. To ze se z toho dela 1:1 nahrada desktopu je jina vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080p je pro socky, normální slušní lidé používají poměr stran 16:10. Tedy 1920x1200 či 2560x1600 panely. 1080p je hnusná nudle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tech 6GFlopu asi moc na nativni 4k nebude. Prijde mi to vicemene podobny pristup jako ma s Playstastion Neo, byt to ma samzrejme nizsi vykon. 4k konzole az dalsi generaci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> 6GFlopu asi moc na nativni 4k nebude

Ne, to opravdu nebude, vzhledem k tomu, ze 6GFlopu meli grafiky zhruba v roce 2005 :) to by vam ve 4k nestacilo ani na Solitaire..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jo no..melo to byt TFlopy..:P :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

6 TFLOPS je víc než má GTX 1070 při základním taktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milujem tieto vase komenty, vazne ich milujem, clovek sa aspon pobavi... :D :D :D
Nikto z vas nie je zastreseny do planov pri vyrobe, nikto nevidel dkumentaciu, ked vobec uz nejaka je ale kazdy uz vie ako to bude slapat :D Ani M$ este netusi, ako to bude slapat :D
Jo a zacat tu porovnavat "herne" PC s "hernymi" notebookmi, tak to uz moze nazoaj len trol. Co je to "herny" PC alebo "herny" notebook??? Ja som take stroje este nevidel, a urcite nie "nerny" notebook. Videl som uz "hernu" konzolu ale konzoly maju dany presny vykon vyrobcom, presne urceny HW, da sa to odmerat ale pri PC podla coho chcete merat? Nenajdete dva rovnake PC ani notebooky, aj keby boli z jednej serie, lebo ako herna konzola ma ten isty HW ma aj ten isty SW ale co je rovnake u PC??? Kazdy je dnes umelec a kazdy ma svoju hlavu pri nastaveni a intalovani PC. Mozete mat HW aj za milion ale ked je uzivatel debil a zasere si svoj PC balastom, ktorym mu poriadne ponizi vykon, tak potom sa tazko hlada vykonne PC. Plus u notebookov si zasere balastom svoj vyrobok uz samotny vyrobca ;-)
Takze este raz otazka, ktory je ten "herny" PC a ktory je ten "herny" notebook, poucte ma ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted pisete pro zmenu hlouposti vy. Urcite se muzeme bavit o tom, co povazovat za herni a co ne. Jelikoz ale sami vyrobci oznacuji sve napriklad notebooky jako herni, tak si myslim, ze lze o takoveto skupine klidne mluvit. To ze pro jednoho je hrani pri 1080p@60fps a nekomu staci 40 fps a nekdo musi mit 120fps je jina vec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre niekoho hlupost, pre niekoho nie. PC segment ohladom hrania hier je o com? O cene? Takzvane "herne" PC alebo "herne" notebooky stoja kolko, 1000€ +. Kolko stoja herne konzoly? cca 200-400€. OLD konzoly este menej. Skuste si kupit alebo poskladat PC za taku cenu, co na nom zahrate, prd makovy. A to uz ani nepisem, ako zufalo na hovno su odladene hry na PC. Chodte niekam s tymi predrazenymi "hernymi" PC a notebookmi, kde hry idu aj tak na figu, lebo sa tam bud problematicky odladuju alebo vyrobca hry na to sere ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4k už zase není tak drahé i na PC, pokuď člověk hraje starší hry a chce trošku více plochy tak vyšlo poslední dobou hodně televizí s malým imput lagem cca. 20ms. Ja jsem pořídíl Samsung 40KU6400 s VA panelem s nativním kontrastem kolem 3000:1 a plně 8 bit panelem (lepší plně HDR telky mají mít aspoň10 bit + 1000 nits světlost). Cena cca 12500kč za 40" 4k VA "pc monitor." Původně jsem měl v úmyslu koupit "do tandemu" 8GB Polarise Radeon 480, který by ty moje starší hry a Dotu 2 uměl ve 4k s dobrým FPS, ale nakonec jsem šel do taky 150W GTX 1070, která je trošku výkonější pro hry.

K té telce místo monitoru co jsem pořidíl je pěkný thread zde -

https://forums.overclockers.co.uk/threads/mini-review-samsung-40ku6400-a...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.