Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 60FPS video na YouTube se blíží, podívejte se na ukázku (Titanfall)

"Očekáváme, že půjde především o záznamy z Xboxu One a Playstation 4, jimž je tato funkce šitá namíru"

To je vtip? Vzdyt vetsina veci na XBone a PS4 jede na 30fps. Takze zaznamy z PC a kamer.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Předběhl si mě. 60FPS vítám, ale vyšší bitrate by taky nebyl k zahození. Například videa z Mechwarrior Online jsou po nahrání na Youtube pěkně hnusný, takže to dělám tak, že to upnu na YT a v originále na ulozto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"To je vtip? Vzdyt vetsina veci na XBone a PS4 jede na 30fps."

Hmm, není to vtip :-) http://diit.cz/clanek/konzolove-hry-30-vs-60-fps

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je hlavne v tom, ze by to youtube mel zavadet kvuli konzolim, ktere jsou v tomto zatim celkem neshopny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2x takové FPs je useless bez 2xtakového bitrate. Pausněte si to video kdekoliv a je to děsnej blivajz. I 4K youtube ( protože jede v H264 a tudiž potřebuje fakt vysokej bitrate) je při pohynbu nepoužitelné. Navím mam blbé zkušenosti s tim jak youtube reencoduje videa, ala nahraju tam 60fps video rovnou ze zachytávačky a EE, je to cukatůra, musim ho doma dát na 30 a pak to teprve sedne a zpracuje to OK. Spíš než změnu FPS by mělo povolit změnu bitrate. Nebo ideálně oboje, protože současnej bitrate je prostě na danná rozlišení nevhodnej.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě by to chtělo zlepšit zvuk u těch videí! Momentálně to je hrůza. Aspoň DTS. Nejlépe DTS-HD :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, jestli bude YouTube reencodovat i dříve nahraná videa, která už tehdy měla 60 fps. Pár (doslova) takových jsem kdysi taky nahrál, akorát určitě nebyla v HD, ale zrovna těch 480p (nechápu, proč by videa s nižším rozlišením měla být o 60fps vlastnost ochuzena).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

urcite, 60fps SD zaznam reencodoval na 30fps SD/HD. Ted jeste tech 30fps HD na 60fps HD. Pockal bych az bude yt reencodovat to tve video z HD do 4k, samozrejme v 60fps... Mozna uz jej ani pak nepoznas ))

k te vlastnosti... on se jeste nekdo diva na SD, kdyz muze prepnout do HD? To by musel yt nejak oznacit original. Clovek by si vybral, jestli chces puvodni SD, nebo prepocitany HD...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je celkem solidní :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ma tak napadlo, nemohli by aj videa s 30 fps byt prehravane v 60 fps? Ved pohyb je aj tak vo vsetkych dnesnych kodekoch kodovany deltou posunu fragmentu obrazu, tak by nemalo byt neriesitelnym problemom umelo vytvorit "medzisnimky" s polovicnou deltou. Ci?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to je otázkou času (umí to dnes kdejaká chytřejší než úplně blbá TV ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty televize opravdu počítají s pohybem objektů, kterého využívá kodek, nebo to normálně dekomprimujou při 30 FPS a následně provedou nějakou adaptivní interpolaci na x-násobek?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že to ty TV umí pro každý vstup, ne jen DVB-T, tak to musí přepočítávat až následně. Ale dekomprimace probíhá na 50/60i, v 25/30p se nevysílá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můj Paňák dokáže celkem smysluplně interpolovat na větší snímkovou rychlost i 24fps video (za předpokladu, že do něk přes HDMI pošlu 24Hz signál). Dají se v něm nastavit tuším tři úrovně schopností dopočtu, tzn. že to zřejmě hlídá rychlost objektu (vzdálenost mezi dvěma sousedícími snímky) a jakmile je to moc daleko, tak už na to kašle a nechá to cukat (stejně to přes obrazovku jen proletí tak, že člověk skoro nestihne rozpoznat, co to bylo, pominu-li, že ve reálném videu bývá takový objekt stejně typicky rozmazaný).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to TV umí. Ale 24p se do ní musí dostat přes HDMI. Protože se běžně vysílá v 576i50 nebo 1080i50, Němci pak 720p50. I když teoreticky je možné vysílat i 1080p25, což by se pro filmový kanál typu HBO hodilo, ale nepoužívá se to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednak si tím nejsem jist (už jsem dlouho nekoukal v TV na nic, co by bylo jakoby "neprokládané", i když vím, že se to tam stejně posílá prokládaně - na TV běžně nekoukám a když, tak na přímý přenos a ten je dnes prakticky vždy prokládaný), ale co jsem chtěl hlavně říct, je, že by klidně YouTube mohlo všechna videa přepočítávat na 50 či 60 fps, protože to není nic až tak těžkého (uživateli pak může dát na výběr, zda to chce přepočítané, nebo ne, stejně jako mu dává na výběr, jestli to chce v HD nebo SD apod., i když do HD samozřejmě YouTube nepřepočítává, protože to zas až takový smysl nemá, aspoň podle mého názoru).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neprokládaný je v TV každý film. Ale samozřejmě je vysílán přes prokládaný kanál, protože norma se mezi pořady nemění. Rozdíl je v tom, že při záběrech z TV kamery se půlsnímky navzájem liší i v čase, zatímco při vysílání filmu jsou oba půlsnímky ze stejného času a lze je proto jednoduše spojit k sobě pro vytvoření původního celého snímku. Chyba je v tom, že pro to, jestli je zdroj prokládaný nebo neprokládaný neexistuje v systému žádný příznak, přitom v analogovém PAL+ z 90. let se na to myslelo. TV to tedy neumí poznat a musí se snažit to detekovat. To je v PALu dost obtížné, v NTSC, kde se používá 3:2 rozdělení to lze detekovat snadno podle pravidelné sekvence. BBC se nedávno snažila přenášet si takový příznak interně ve studiu a na výstupu podle toho přepnout mpeg4 kodér. Ovšem některým TV to způsobovalo problém, tak nevím, jestli to používají.
Pokud by Youtube přepočítal všechna videa do 50/60p, bude potřebovat větší datový tok pro přenos. A asi proto se do toho nepohrnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne by YT melo nechat jeden stream netknuty v originalnim rozliseni a fps a hlavne ho oznacit jako zdrojovy ze ktereho se dela pripadny upscaling nebo double framerate.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jenže ta TV to (50p) dělá sice z 25fps, ale prokládaně! Tedy z 50!!!polofps, čili z 50!!!Hz! To je pak snadější, udělat 50p - dopočíst jen obřádek podobné info a oko to nepozná (neb se to uhladí komprimací...) , ale udělt z 25p 50p..., to je řádný nesmysl, zbytečnost! Kde nic není, ani čert nebere! Prostě tam ta informace o pohybu objetku není a hotovo! Z hovínka bič neupleteš a když, bude to humus, kterým zamrskáš akorát sebe... :-(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad MP4 enkoder pri komprimacii videa analyuje obraz a vyhladava pohybujuce sa objekty porovnavanim predchadzajuceho a nasledujuceho snimku. O tomto objekte ulozi v rozdielovom snimku len delta informacie. Preto mi to prislo ako vhodny podklad pre dopocet medzisnimkov napriklad z 25p na 50p. Pokial som spravne pochopil WIFTa, tak televizory to pri digitalnom obsahu v 24p vedia pouzit pre vytvorenie lepsej plynulosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z hovínka možná neupleteš bič, ale solidní pomlázku z toho uplést lze.

Pro zajímavost:
<ul><li>24fps vzorek (23,976 to be exact) - http://www.spirton.com/uploads/InterFrame/20130218-Sample-Original.mkv </li><li>60fps převzorkování (59,94 to be exact) - http://www.spirton.com/uploads/InterFrame/20130218-Sample-InterFrame.mkv </li></ul><small>(Zdroj: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=160226)</small>

Vtip je v tom, že informaci o pohybu objektu lze vypočítat. Ostatně je na tom založena většina moderních videokodeků.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zopakuji to: z 25fps prokládaně!!! čili z i50!!!, dělaj telky v realtime!!! minimálně 50fps (p50), aby to bylo stále 50Hz, čili stejně jak obnovuje progresívně!!! obrazovka, nebo dnes některé přepočítávaj fps dokonce až 100fps a 200fps (p100 a p200). Ale né něčeho jiného.

Dokonce ani z PC si nedovolí fps přepočíst, to by taky scházelo...

A netvrdil jsem to, že to jde offline (jak tady dáváte samply jako 24fps čili nutně progresív!) a z 24fps (p24), neb i24 an ni neexistuje interlated... Navíc ty telky přepnou na režim kino a valí tipicky v 72 Hz čili p72, jdeli o film 24fps (p24) ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

SVP (Smooth Video Project) jede on-the-fly z jakyhokoliv progresivniho (avi/mkv) videa.
Ty samply jsou jen ukazka toho co to umi bez nutnosti mit ten program nainstalovany.

Jen tak zkusmo jsem si prehral ten 60 fps sampl pres aktivovanej SVP, vysledek zarvalo to ze uz to 60fps je a zobrazovadlo je tez na 60 fps, ale byla moznost to ignorovat a dalo se to spustit na 120 fps :))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

…„Dokonce ani z PC si nedovolí fps přepočíst, to by taky scházelo...“…

Věnujte se prosím raději autům. Zde probíranému tématu zjevně moc nerozumíte, protože přepočet fps z PC si třeba moje televize normálně dovoluje, když tu funkci zapnu, a jde jí to podle mě docela dobře. A zcela jistě nebudu jediný, kdo takovou TV má. Je to funkce dnes již docela běžná.

Mimochodem na snímkové frekvenci zdroje nebo prokládanosti vůbec nezáleží, ta TV si poradí se vším. I těch 50i vám klidně přepočte na 100p.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to kuul, no nejake obrazove artefakty to tam tiez pridalo (scena v chodbe). hoci mozno je to vinou mojho dekodera.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je treba si pohrat s nastavenim, hlavne "artifacts masking" Sice to pri full HD zere dost vykonu, ale da se najit prijatelny kompromis.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem tak vypozoroval, artefakty vznikají v místě, kde se jeden objekt objevuje (vyjíždí) zpoza jiného. Tam není z čeho brát, TV nemůže dopředu vědět, jak ten objekt, co se zrovna objevuje, bude vypadat, takže si to něco domyslí na základě vzhledu toho objektu v části, která odjíždí pryč. Můj Paňák to dělá taky tak :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to trvalo XD

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S tímto názorem bych si dovolil plně souhlasit :).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ehmm, a skoncil uz youtube s tym nezmyselnym prevzorkovanim 48kHz audia na 44.1kHz, alebo ten humus praktikuje dodnes???

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

2× vyšší snímkové rychlosti rozhodně není takový technologický výdobytek??? S tím nesouhlasím, ba naopak! Nestačí jen vysoké rozlišení ale ruku v ruce s ním musí jít nejen datový tok, ale i fps!

Nehledě na to že z 25fps ale i50 (prokládaných 50polo!!!snímků/1s) čili 50Hz je minimum pro lidské oko, aby to - ostré kontury objektů, netrhalo (i proto filmaři při 24fps p24 a tedy jen 24Hz používaj delší čas závěrky a záběr s prudším pohybem účelově mírně máznou, aby ostré kontrury, a analogový film rozliší víc detailů jak FullHD, tak nervaly oči jemným trháním poskakováním a to o dost velký kus jen u jen 24fps...) robot na YT automaticky udělal jen 25fps p25 a tedy jen 25Hz a to je sakra málo!

Dokonce čtu v titulku na samplech ze SONY (bez)zrcadlovek původně 50p, že je to ukázka p50 :-)) Samože není a trhá to neskutečně neb je to jen p25 a navíc většina z vás má navíc monitor a výstup z grafiky 60Hz čili p60 (jde o progresivní zobrazovadlo) a tedy krom pravidelného jemného trhání vám to co sekunda poskočí o víc, no hnus... :-(

Konečně YT zachová p50, neb slibovaných sice pouze podpora 60fps/p60 bude opat jen maximum, ale jinak mějte třeba p59 ;-)

Konečně nebude v titulku ve vide totální nesmysl, že jde o 50p nebo 60p... Zatím nemůže jít!

A ještě něco: 2× vyšší snímkové rychlost rozhodně naopak JE!!!!!! takový technologický výdobytek! Přesněji je to spíše jen návrat k 50Hz potasžmo 60Hz, neb 25fps potažmo 30fps v progresívu je jen 25Hz poptažmo 30Hz :-(

I proto se lekáte, na velké TV z blízka (díky vysokému rozlišení), pohybujících se postav, neb krom vysokého rozlišení a realistického obrazu s detaily a barvami působí konečně neskustečně skutečně i tím, že se opět plynule hýbou. Jak u starého "dobrého" analogu (ale s mizernou rozlišovací schopností detailů malým počtem řádků a prokládáním... i rozlišením barev...)

Dal bych vzorek videa 1920x1080p o 50fps (p50) ze své zrcadlovky A77, ale jelikož by to YTzmršil jen na polovic!... (p25, čili jen 25Hz...) :-( a nepomůže dát to na ftp aby jste si stáhli originál, neb většina máte monitory na 60Hz (p60) a mnohé ani neumí 50Hz (p50) :-( , nedám nic, neb by jste to plynule pak neviděli a poplivali a neocenili :-(

Dokonce to neřeší ani 600Hz Plazma TV, co jsme s kámošem testovali, neb ta to nepřepočte na 600fps a p50 ani i50 není v ideálním násobku 600Hz :-( Prostě jen vyšší frekvence obrazovky malou frekvenci zdroje obrazu - videa, výstupu z grafiky, to nezachrání! :-(

Já mám PC monitor samože na 50Hz :-) A nelením u videa či hry jej v grafice přenastavit na 60Hz, abych to viděl dokonale a ne jak většina balíků, co to ani netuší ba ani nevidí, že jim obraz trhá jemně pravidelně a navíc i hrubě nepravidelně... Totiž jen silní znají kvalitu! ;-)

A 1920x1080p 50fps je konečně stav ideál! Ostatně na HDTV koukáte někteří na takový obraz již léta na satelitu a nově i na pozemním digi vysílání, akorát že z vysílanýho kompromisu i50 :-( musí p50 :-) udělat až telka, což dělá mnohá hůř a jen některé lépe, ale stále synteticky - umělým dopočtem snímků navíc z prokladu... Ideální je tak i snímat a zaznamenávat , což jako první z dostupných cenově dokázaly fotoaparáty a až později i kamery, dnes umí FullHD až v p60 dokonce i minikamerka GoPro III :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto vsem doporucuju at toci v 60p a ne v 50p protoze vsechny dnesni telky jedou nativne v 60 snimcich. 50p tedy 2x25 je v dnesni digitalni dobe jen analogovy prezitek. Melo by se to celosvetove uz sjednotit a opustit zastaralej proklad a 25 snimku kdy se musi vsechny filmy zrychlovat = humus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píšete naprostý nesmysl. TV nejedou nativně v 60p, ale zcela samozřejmě přepínají mezi 50p a 60p. I ta plazma od Panasonicu jede v 96Hz, pokud zobrazuje 24p, ve 100Hz, když zobrazuje 25p,50i,50p a v 60/120Hz při 30p/60i/60p. Pouze pokud někdo hloupě nastaví MCFI na max, což u plazmy postrádá smysl, pak jede v 60Hz režimu i při vstupních signálech z jiné normy.
Samozřejmě, že těch 600/1200Hz u plazmy neznamená počet snímků.
Rozhodně je lepší film zrychlit o 4%, než ho humusáckým způsobem rozkládat na půlsnímky, aby se vešel do prokládaných NTSC 60Hz. Proto také BD umí přímo 24p, což by ovšem při vašich nativních 60Hz nedávalo smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl! Většina!!! moderních progresívně zobrazujících TV (LCD, Plazma) v Evropě valí minimálně tipicky na 50Hz (nebo 100Hz a 200Hz a s nebo jen bez přepočtu fps... a jen některé lepší to umí s přepočtem) a jen některé lepší umí autodetekci fps případně prokladu zdroje videa, mimo HDMI natož VGA vstup pro PC! (to by tak scházelo změnit si sama co nastavím na PC grafice a neakceptovat to...).

Pouze většina!!!!! PC monitorů valí na 60Hz (p60) a většina neumí si vnutit grafikou 50Hz nebo alespoň 75 ideálně 100Hz a napíší, paradoxně pro nižší frekvenci: Out Of Range... :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pak nemam tu vetsinovou TV ktere nevnutim nic jinyho (pres jeste DVI vstup) nez 59 fps (mysleno 59.940) 60 ani 50 to nevezme. Pouzivam ji jen jako monitor, co dela interne s TV signalem netusim ale je to neplynula cukatura.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý. Máme doma dvě Samsung TV, jednu asi 7 let(HDready), druhou 3 roky(FHD) starou a obě si nechají přes HDMI vnutit kde co, jak v rozlišení, tak snímkování. Interlaced/Progressive 24-60Hz, v nižších než nativních rozlišeních i větší snímkování.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O to, že na vstupu vezme skoro cokoliv do 30p, není řeč, řeč je o tom, co s tím provede, že mnohé levné neakceptují Hz nastavené v PC grafice!!!... a tikají obrazovkou po svém stále 600Hz ale to není násobek 50-ti! :-( Především levné Plazma TV vyblikávali (vykreslovali a tedy neklidně zobrazovaly...) i statickou fotku! U LCD krystaly prostě čekaj do nějaké změny a při stejné úrovni napětí jsou stále v klidu čili statickou fotku zobrazují také staticky defacto jde o fps 0 ;-) Plazmy maj často nějaké obnovování s vkládanou černou!!! a proti i fotka zejména u 50-ti Hz prostě blikala jak stará CRT... :-( Novší 100Hz fotku zobrazovali hladce ale nerespektovali fps vide a tikali si po svém a mnohé kašlaly i na Hz z PC grafiky :-(, opakuji pro jistotu.

Tedy my se byvíme, co udělá výstup - obnovovací frekvence obrazovky - jestli přizpůsobí její frekvenci obnovování fps zdroje videa případne výstupu z PC grafiky!

Mám 60" SHARP Aquos a ten pozná a vždy vypíše, jeli zdroj obrazu 1080i 50 nebo 1080p50 nebo také 1080i60 a také hodí na sekundu černou obrazovku a opravdu přizpůsobí!!!!!!!!!!!!! obnovovací frekvenci obrazovky fps zdroji videa přesněji násobku!!!!!! Neb je to obrazovky 100Hz TM čili přepočte obraz na 100fps potažmo 120Hz čili 120fps.

Co blbě dělá, je deinterlace z 576i50 :-( No je to mladší model a Made In Japan!!! a tam jaksi už s SD s prokladem moc nepočítaj ;-) Ale na SD 576i už moc nekoukám pokud možno :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"No je to mladší model a Made In Japan"
No to bude mozna tim ze Japonci jedou defaultne na 60 resp. 30 protoze NTSC. Takze maji asi odflaknuty 50 resp. 25 protoze ONI to nepotrebuji.

Jinak je dobry ze alespon jsou TV co to umi prepnout.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nene, nepsal jsem že je 50i nebo p z HDTV , což je 1080i!!!50 nebo 720p50, trhaných, naopak, to zdetekuje správně a přepočte na 100fps neskutečně dobře :-) Psal jsem, že pouze u SDTV čili 576i50 to blbě deinterluje... Na to je expert asi jen LG :-) (ten mám taky starší 42" a ten to dělá bezvadně ostře bez duchů a vroubků a pod a plynule, udělá totiž z 50i 50p, čli z 25fps , které by vznikly po jednoduché deinterlaci, udělá 50fps! progresívních :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

600Hz samozřejmě je násobek 50. Navíc se to netýká dopočtu snímků, ale jen frekvence PWM, prostě to znamená, že si plazma na 1 snímek 12x blikne (protože plazma neumí zobrazit libovolnou jasovou úroveň, ale skládá ji ze záblesků několika pevných úrovní pomocí PWM). Levné plazmy mají tento kmitočet ještě níž (200/400Hz), takže je to blikání víc vidět. To ale nijak nesouvisí se snímkovou frekvencí ale s principem, na kterém plazma funguje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je to TV, která má jen DVI vstup, tak je to tak starý kousek, že je všechno možné. V podstatě to může být NTSC TV ke které na poslední chvíli dobastlili naši normu. Problém je taky v tom, že DVI bylo definované jako rozhraní pro PC, takže tam 50Hz podle normy ani nepatří. Případně tam zkuste poslat 50i, starší TV víc než 1080i50 ani neuměly.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to starej kram HD ready uz nekolikrat opraven (recap) a je mi ho lito vyhodit, kdyz porad jede. DVI je jedinej digitalni vstup co to ma, jinak samej analog vcetne VGA. A uvnitr je "na posledni chvili dobastlen" jen DVB-T tuner, kterej se musi extra prepnout a ma vlastni uplne odlisny menu. Prokladanej rezim to nevezme vubec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Líto vyhodit??? Vyhod ju!!! Jednak je to tedy jen 1366!!!... x 720 px, tedy neskutečnej hybrid, co nic nepodporuje (standart je 1360 né 1366!) a tedy přepočet rozlišení i fps bude tragédie... Nikdy to nešlo z PC přesně na pixel nastavit = interference bodů! Co jiného čekat při nastavení jiného rozlišení na výstupu PC grafiky a jiného rozlišení LCD... (blicí smajlík) (Rozsypaný čaj... Malý text jak čínský znaky...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nene je to jeste vetsi paskvil co se tyce rozliseni ma to nativne 1280x768
Sedi to presne pixel na pixel, asi to nema ctvercovej pixel ale ovladac umoznuje nastavit ze se to ma chovat jako 16:9
Kdyz do toho pustim 1280x720 tak je to ten "rozsypany caj"
HD je 1280x720
HDready televize maji nevim proc1366x720
tato ma zase nevim proc 1280x768 :)

"standart je 1360 né 1366!"
ono i FHD je standart 1080 ne 1088 radku ktere tam jsou (zeby neco jako v analogu 576 vs 625)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady maník lépe než já zdůvodňuje proč je dobré točit do 50p potažmo 60p , tedy i zobrazova!, a že to rozhodně není jen kvůli zpomalovačkám...: http://nikonblog.cz/rychlejsi-video-v-zrcadlovkach-k-cemu-je-1-08060p/

Já sám již víc jak rok točím do 50p (1920x1080p 50fps) a divím se proč dávno pro progresivní zobrazovadla obnovujících obrazovku minimálně 50Hz progresívně - čili defacto také 50p!, nepoužíváme ideální čili stejný fps??? TV si dnes často musí 50p (nebo některé!!! 100Hz až 100p, některé ne a jen slepě natvrdo tak tikájen obrazovka bez přepočtu fps...) dopočíst uměle z 25fps prokládaně???... (weby to numí a lidi to neví a pak koukáme na YT na mazanice...: http://eduard22.sweb.cz/proklad%C3%A1n%C3%AD.jpg Dokonce i někteří profíci! s tím bojují: http://odsakeda.sweb.cz/Test_60D_720p_Pavel1.jpg )

A rovnou, i když zatím "jen" z PC (ostatní přístroje, ani přímo telky to nepřehrají a končí na 30p jako YT a i Vimeo...) to pouštět do TV také 50Hz čili 50p :-)

Závěrku pak mohu z mojí praxe posunmosut i víc jak na 1/100s a obraz mi pak navíc nemaže expozicí, jak u filmu ani netrhá, neb nemusím zahlazovat trhání, kdy u FullHD plném drobných detailů jinak tyto ostré kontury trhají jemně (na mazanici jak to ojebávali filmaři kvůli filmu čili jen 24p = jen 24Hz :-( jaksi trhání čili malé fps poznat nejde, al enejde pak poznach chvilku co vidíte a tahá t aneostrost šíleně oči a komprimát to ještě dorazí...

Toto je screen z videa!!! z prudkého! švenku do strany z mojí polozrcadlovky Sony A65: http://alphaa65.sweb.cz/SvenkScreenshotEdaHome.jpg
To, jak obraz kdo pak při přehrávání prudších pohybů v obraze, postřehne je pak jen na každém jedinci jaký má kdo jiný!!! postřeh.

Ale proč máznout již zdroj obrazu dlouhým časem závěrky (předpotopní to metody filmařů... jen pro malé fps aby ostrý obraz tolik netrhal jak mázlý) a vnutit mi malý postřeh???...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě doplním vlastní sampl opravdu 50p a s extrémně krátkou závěrkou: 1/3000s až 1/4000s!!! Je to také o tom, jak rychlý monitor máte ;-) Monitor a váš postřeh budou limitující pro prudké pohyby nemázlým zdrojem obrazu.
A vy, co váš monitor neumí 50Hz ale "jen" 60Hz (naprostá většina PC monitorů!, bohužel), to raději ani nestahujte a nepouštějtě, bude vám to trhat či spíše poskočí to často o kousek vždy (nepravidelně trhat), samozřejmě :-(

A jelikož zatím nejen YT víc jak 30p nepodporuje (a titulky že jde o samply 30p nebo 60p jsou tedy nutně zavádějící...), je nutné sampl stáhnout nejprve zde: http://www.ulozto.cz/xooaZiT/sonyalphaa65edahome-mts

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Provnejte, co s tím dnes provede YT...: https://www.youtube.com/watch?v=O73EoiCh314 :-(...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Originál opravdu 50p (schválně při extrémní závěrce cca 1/4000s!): http://www.ulozto.cz/xooaZiT/sonyalphaa65edahome-mts
(je třeba nejprve stáhnout z ftp, neb to zatím nejen YT , ale ani Vimeo nepodporují) a také nastavit váš monitor na 50Hz nebo 75Hz prostě v násobcích fps! Pak to uvidíte plynule a možná bez dvojitých kontur a nemázle!!! - to dle (ne)kvality - zejména rychlosti pixelů LCD vašeho PC monitoru, mnohé ale 50Hz neumí, pouze 60Hz a mnohé neTN jsou zase moc pomalé, nebo má někdo horší postřeh a mázne mu to jeho vjem... To je individuální!)

A co s tím, zatím dnes, provede YT: http://www.ulozto.cz/xooaZiT/sonyalphaa65edahome-mts :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"mnohé ale 50Hz neumí, pouze 60Hz"
A proto jak uz jsem psal vyse, vsem doporucuji tocit v 60p
60Hz totiz umi dnes vsechny zobrazovadla a odpada tak problem kde prehrat a jak nastavit 50p video.
---
Jo a jak se s tim perou "profici" ze zpravodajske CT24 (a i jina TV media) to je kolikrat k uzoufani.
1. Spatny prepocet snimku 30to25 = vetsinou cukatura.
2. Nevhodny deinterlacing = rozradkovany obraz.
3. Nevhodny pomer stran = obraz zplostely, ze vsech stran cerne oramovany atp.
4. Ruzna kombinace bodu 1-3 dohromady.

Jo a hlavne ze se chlubi jak maji vybaveni za nekolik milionu nejlepsi a nejmodernejsi v evrope.
Pak za to posadi protekcne dosazenyho "odbornika" a vysledek je jak.....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přepočet 30>25 nikdy není superplynulý. Proto i ta vaše myšlenka, že máme opustit 50Hz a přejít na 60 je nesmyslná. To by si měla Evropa znehodnotit všechny doteď natočené věci? Přitom je to otázka TV a všechny běžně prodávané posledních 5 let umí přepínat 50/60 bez problémů. Jen to musí být TV, ne monitory s dobastleným TV tunerem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Přepočet 30>25 nikdy není superplynulý"
Pokud se bavime o filmu v progresivu (toceny 24fps a vysilany NTSC normo v 30fps) a nedelaji to prasata "odbornici ve zpravodajstvi" tak to jde a neni v tom zadny problem.

"To by si měla Evropa znehodnotit všechny doteď natočené věci?"
Proboha proc??? Jak asi vysilaji filmy 24fps v USA a Japonsku ? Driv 30fps dnes 60fps
Opet 24>30 je tu nekolik desetileti a neni v tom problem.

Ale jiste souhlasim s tim ze pokud se TV umi nativne prepinat na 50/60 je to idealnejsi reseni. Ja vsak mam za to ze dnes maji lidi doma ze 3/4 telku co nic takovyho neumi a jedou nativne na 60 a hotovo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odborníky ze zpravodajství do toho nepleťte, ti málokdy převádějí film, ale skutečných 60i na 50i. Ani to americké 24>30 není v původní NTSC žádný zázrak a to, že pohyb není zcela plynulý, je vidět. Kdyby to bylo tak skvělé, tak nikdo nezaváděl pro BD režim 24fps. Lépe to vychází na nových TV, které NTSC převod umí detekovat a udělají z toho zpět 24p. Převod filmu do PALu je z tohodle hlediska mnohem jednodušší i když je tam zase zrychlení o 4%. Ale nic se necuká, protože jeden snímek filmu jsou vždy dva půlsnímky na TV, takže pohyb je zcela plynulý. Bohužel tahle 2:2 sekvence se detekuje špatně a soudruzi při tvorbě normy zapomněli přidat příznak filmového módu. Takže detekovat film v PALu a díky tomu v TV vypnout deinterlace obvody a snímek sestavit přímo ze dvou půlsnímků je složitější než v NTSC, kde je opakování půlsnímků díky 3:2 převodu pravidelné a tím snadno detekovatelné.
Při změně normy nejde jen o filmy, ale i o všechny TV nahrávky. Ty jsou v Evropě 50i, nikoliv 25p a jejich převod do 60Hz rozhodně kvalitu nezvýší :-) Se zaváděním UHD se počítá s postupným zvyšováním snímkového kmitočtu, nejdříve na 50/60p, časem ještě výš, takže nakonec se normy sejdou :-)
To, že máte doma podivnou TV, neznamená, že ji mají všichni. Pokud se někdo nedívá na monitor a kupoval normální TV určenou pro Evropu, tak s přepínáním 50/60Hz už roky nemá problém. Do 60Hz se tyhle TV přepínají jen v game módu, případně v nějaké krajní poloze MCFI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ale video mnoho lidí, i když z PC, sleduje stále častěji na TV!!! a né PC monitoru... A co se staršími rodinými záběry z domácí kamery zpravidla 50i nebo 25p, co se staršími TV filmy , seriály, dokumenty, převedené do 50i pro TV přenos?! I když je 60p a 30p častěji méně problematické pro TV obrazovky i určené pro Evropu, stále je u těchto výchozích 50!!! 100!! nebo 200Hz! Co s tím?! Každý nesedí singl... u monitoru... a chce video sdílet, na rozdíl od počtení na webu. A dnes stále častěji i to z YT sdílíme celá rodina na TV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ano, ale jde o to kdyz to video, jedno 50p druhy 60p hodim na flashku a pichnu do te TV co se stane.
Pokud pri detekci spravne vyhodnoti snimky ve videu a podle toho prepne panel na 50fps pripadne 60fps
Nebo si pojede furt v nativu tj. 60 100 200 atd. nehlede na snimkove frekvenci videa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podobně jako YT ani většina TV dnes nepodporuje!!! přehrávání víc jak 30p, tedy pokusem přehrát přímo v TV 50p nebo 60p se nestane nic, maximálně pojede jen zvuk...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.