Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k YouTube umí HDR, vyzkoušejte si ho v kombinaci s 60FPS 4k

doufam ze tvurci naslednych HDR videi to nevezmou jako mega vyzvu vsechny snimky presaturovat barvami.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ted jeste kdyby byl nejakej HDR monitor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to bohatě stačí monitor s velkým kontrastem, ideálně OLED.

HDR není totiž nic jiného, než záznam pořízený dvěma či více kamerami zároveň, které mají různě nastavenou hodnotu expozice. Minimálně jednu podexponovanou a jednu přeexponovanou. Ta podexponovaná zachytí detailně světlé odstíny, ta přeexponovaná zase tmavé. Když se to dá dohromady, tak je vidět víc detailů. Bohužel to ale moc reálně nevypadá, je to takové umělé, protože oko má v jednu dobu jen jednu "úroveň expozice" a byť má větší dynamický rozsah, tak ne zase takový.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se že jste teď popsal funkci "falešného" HDR neboli jak vyrobit fotografii v HDR když nemáme HDR snímač. Skutečné HDR je záležitost snímacího čipu a jeho citlivosti. Zde uvedené filmy jsou nátečny jednou kamerou s jednou čočkou nikoliv dvě a více kamerami s mícháním snímků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si Vás poopravit, nejde o citlivost snímče, ale jeho velký dynamický rozsah jasů ;-) Pak netřeba fotit/točit nijaké HDR... A netřeba to pak prznit ani dodatečně - displejem... HDR je jen berlička u pro obraz z levných snímačů bez dynamiky a hlavně marketing... :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano tou citilvostí jsem myslel ten širší rozsah a jemnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDR lze úplně normálně natočit i jednou kamerou. Jen nesmíte za kameru považovat foťáčky byť stojí 100 litrů :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufam ze HDR je lepsi nez realita, protoze jak se tak koukam kolem sebe, ty barvy se mi zdaji takove normalni. Nic extra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jsem nějaké rozšíření HDMI na tom mým projektoru a mohu říct, že u mě dobrý. Stíny jsou projasněješí. Koukal jsem na "bone tomahawk" a v těch interiérech fakt bomba, najednou vidíš místo tmy třeba skříň, a že ta skříň je dřevěná. Ale nevím jestli to bylo HDR nebo 10bitové barvy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HDR neresi barvy, ale pouze jas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam v PC nejake video ktere v dobre kvalite ale kdy to nahraju na youtube tak to vypada znacne hur

ale toto video vypada nadherne jakto??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevypadá nádherně, má přepálené barvy i v nehdr. Třeba ten les kolem řeky, který má jen jeden odstín jásavě zelené. A verze 480p a méně jsou zas schválně vybledlé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je to nádherné, ano některé jsou jakoby přepálené, ale jinak je to nádhera. Dokonce bych to ohodnotil jako "příjemné" na oko. Hlavně to vido s tím světem. Prostě projasněná scéna, která avšak nebije do očí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tomu chudákovi gepardovi to bylo na oko tak "příjemné", až mu zrudlo :-) (porovnání 480p a 720p verze)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo jo, tisknuté pohlednice jsou také barevnější než realita :-)) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Porad se nam tu snazi tlacit do hlavy, ze HDR neni HDR (mimochodem uz jsem si o tom neco nastudoval).
Respektive nic jako HDR NEEXISTUJE! Proste je to nejaky barevny rozsah, tecka. Ze je treba o neco lepsi na televizi, ktera ma nalepku HDR nez u 10 let stareho TN LCD .... to asi nikoho neprekvapi. Ale do zobrazeni barev skutecneho sveta ma i to sebelepsi zobrazovadlo jeste hooooooodne hoooooooooooooodne daleko. Takze stavet meritko, tak, ze sRGB neni HDR a Adobe RGB uz HDR je, je celkem zvlastni, ale budiz.
A protoze mi to nedalo a furt jsem nikde nanachazel informaci o tom, cotokuwadoprdeletoHDRje! tak jsem si to musel precist primo ve specifikaci. Protoze vedle sebe stoji dve televize, maji obe uplne stejny IPS panel, ale jedna HDR je a druha neni, PROC? WTF? Takze dnesni "HDR" neni o kvalitnejsich zobrazovadlech, chran Buh! Je to jen o metadatech. Z kamery a po ruznych post processing vecech proste vyleze 10bitovy obrazek, ktery se da zobrazit zcela verne na beznem 10bitovem monitoru. Problem ale je v jednotlivem barevnem podani kazdeho monitoru, nastaveni teploty, jasu atd .... takze dali hlavy dohromady a rekli, tak dobre, tady je obrazek cloveka pri vychodu slunce. Slunicko vpravo nahore je mocinky presvicene a clovek je prakticky cerny. A monitor, ktery je vypaleny na 400 kandel(:o)), tak bude ocicko rezat do oci ikdyz by ten clovek byl diky sirokemu zobrazovacimu rozsahu toho monitoru, treba i videt. A nebo monitor je slabsi v tmavych odstinech, zvlast pri nizkem jasu. Ta krivka, zvlast u OLED nemusi byt rozhodne primka. Inu tedy se do tech obrazovych dat nejake rekne (ty medatadata), ze slunicko sviti hodne, ale ten clovek malo a pak jsou tam treba mraky, ktere jsou tak neco mezi. Ze u slunicka zas tak nezalezi na barevnych prechodech, u toho cloveka o trochu vic a u mraku nejvic. Tohle se zakoduje do onech metadat. A potom prijde monitor, kde vyrobce do nejakeho algoritmu na zaklade treba i vnejsiho osvetleni, opotrebeni, kalibracni sondy atd, zakomponuje barevnou charakteristiku zobrazovadla. Pak na to pusti ten signal a spolu s metadaty se to prechroupa tak, ze je videt zaroven jak slunicko a mraky, tak i xicht toho cloveka, proste se slunicko patricne ztrmavi a xicht zesvetli. Tot vse, co za tou HDR magii je. A ted si asi clovek rika, proc by to neslo u meho IPS monitoru? Tak nejake zakladni barevne charakteristiky spousty monitoru se daji dohledat, pripadne jsou kalibracni sondy atd. No a verim, ze se objevi casem (pokud uz neni) i nejaky SW, ktery sezere metadata, prechroupa je spoulu s ICC profilem do koukatelne podoby i na beznem zobrazovadle. Cili dnesni HDR je mozna o lepsich kamerach (ktere jsou pro profi ucely asi vzdy lepsi), neni o lepsich televizich, ale rozhodne je o SW zpracovani, nic vic, nic min. Na tohle mimochodem, uz dlouho volam po nejakem clanku, ktery by to vysvetlil, kdyz se tu o HDR furt pise jak o magii ....

A ted k tomu youtube ..... k cemu mi je proboha HDR video, kdyz tam nejsou ty metadata? Nebo zeptam se jinak, jak ty metadata z nejakeho flashoveho prehravace dostanu do televize/monitoru??? U HDR (ready) prehravace je to jasne, protlaci to do televize pomoci HDMI. Teoreticky bych si to dokazal predstavit, kdyby met treba youtube nejakou aplikaci pro ty jakozeSMART televize, kde by to pri prehravani nejak krmil primo do TV spolu s metadaty interne .... ale k cemu je to na klasicke youtube strance, kde bez metadat je to prakticky nekoukatelne, protoze zobrazit to korektne nic neumi, ani HDR televize bez tech metadat a nema to ani zadny postprocessing, ktery by to znormalizoval na obecne zobrazovadlo, aby clovek nevidel bud cernou zmet nebo prepaly ...... tomu opravdu nerozumim:o)))) Nejde o zert?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>sRGB neni HDR a Adobe RGB uz HDR

Pletete si barevny gamut a HDR. To jsou dve naprosto odlisne veci. HDR je pouze o (mnohem) vyssim rozsahu jasu a s barvami jako takovymi nema nic spolecneho. Jsou to dve nezavisle veci. Muzete mit klidne i sRGB HDR, ale v praxi v kombinaci s HDR spis narazite na neco pokrocilejsiho - nejcasteji Rec2020 nebo P3.

Pro opravdove HDR potrebujete vhodny monitor/TV. V soucasnosti takove jeste na trhu nejsou, tak se to resi ruznymi SW resenimi (kvuli zpetne kompatibilite). To ale nelze povazovat za opravdove HDR zobrazeni. Soucasne HDR televize jsou spise neco jako HDR-ready a to jeste vetsinou umi jen nektery z mnoha HDR standardu. Pro informaci - SDR format ma rozsah 0-100 nits linearne, kdezto HDR ma rozsah 0-10000 nits logaritmicky (tohle plati pro Dolby Vision, ostatni normy maji rozsah trochu mensi). Na svete ovsem jeste neexistuje zobrazovadlo, ktere tento rozsah umi (maximum je 4000 nits experimentalne v nekolika kusech a zere to jak krava).

Vyuziti ve filmech (a hrach) je predevsim pro zachyceni "plneho" rozsahu svetla - predevsim svetel a odlesku, ktere vas pak klidne muzou i oslnit, stejne jako v realnem svete - napr. kdyz nekdo posviti baterkou do kamery v temne scene, tak to bude pekne bolet :). Ono to funguje tak, ze vetsina obsahu filmu je standardne 0-100 a jen "highlights" jdou mnohem vyse. Nedovedu si predstavit napr. bilou plochu 10k nits - to by byla vrazda :) (v praxi by to ale stejne zadny monitor nedal).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

HDR je jednoduse receno take o barevnem a jasovem kontrastu nejenom o jeho maximu a zaroven i o jemnosti barevnych/svetelnych prechodu kde i bezna zaznamova i zobrazovaci technika selhava a to s monitorem ktery nedokaze zobrazit ani 100% sRGB a ma 6-bit na kanal opravdu nebude fungovat i kdyby mel 100k nits :D je jasne ze je trochu naivni ocekavat ze se soucasnou technikou se k pravemu "HDR" aspon priblizime kdyz viditelne spektrum je daleko za moznostmi REC 2020 a ani to nedokazeme zobrazit v plnem rozsahu ....

...takze ve vysledku je to ciste o "barvach"(rozumej svetlo o ruznym vlnovych delkach a intezite) takze v je to vse o praci se svetlem a jak dosahnout co nejrealistictejsiho vysledku :D >>> ze se to v praxi zneuziva a naduziva je vec druha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to taky tak bral, ze jas a zaroven barva je u LCD dan vlastne, kdyz hodne profi, tak 1024 urovnema pro tri barvy (ale proste jsem to pomichal, to ma pravdu). Bezne tak tech 256. Kdybys monitor vyhulil na max, a umel se pixel uplne otevrit a zavrit, tak mas vlastne jen 256 (u TN snad jenom 64?:o) urovni jasu od neviditelneho az po "boleoc"(oslneni), coz je pro neco, co ma nest honosny nazev HDR, zatracene malo:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, to jsem se nechal unest barevnou hloubkou:) Kazdopadne co se tyce jasu, tak cele HDR je vlastne zapovezeno klasickym LCD s podsvicenim. U OLED muzes bod rozsvitit v defacto libovolnem jasu. U klasickeho LCD, bys pak pro rozsviceni sceny musel zvysit na zlomek vteriny jas a doufat, ze krystaly dostatecne asymiluji prepocet na tmave barvy a uzivatel nic nepozna ..... je to samozrejme utopie, takze tahle vec muze fungovat maximalne tak u OLED, mozna plazmy.
Dnesni TV proste budou mit jenom predprogramovanou charakteristiku, ze treba pri 50% jasu a najetych 2000 hodinach bude jas treba jen 45% a pri takovem jasu reknou, ze schopnost krystalu pri zatmaveni neni nic moc, tak vytahnou jas smerem nahoru. U 99.9% dnesnich televizi k tomu vlastne ani mozna nebudou zapotrebi ty metadata:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTJ - co vlastne ty metada obsahuji? Jen krivku pro aktualni frame, nebo tam je treba 2D obrazek s gamou per pixel?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak do podrobna jsem to nestudoval. Stahl jsem si nejakou specifikaci a prolitl to, protoze jsem furt nerozumel tomu, co to HDR vlastne je. Na netu je hromada PR obrazku jak oko vidi taaaaaaakhle moc a kamera jenom taaaakhle, pak se to postprocesingem udela taakhle, ekodovanim takhle a to co clovek uvidi je vlastne jenom uplny shit. Nikde jsem se proste nedozvedel co to znamena FUZICKY.
Kazdopadne co jsem tak pochopil (nerikam, ze spravne), tak ty metadata by mely obsahovat i veci jako vyznam, treba ze vyznam nejake oblasti je vetsi nez jine a proto kdyz treba monitor muze, zvysi jas, a zobrazi to tak, aby zvyraznil tmavsi detaily .... je to samozrejme orloj a IMHO to stejne nebude moc fungovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Také se přimlouvám k nějakému odbornému článku na téma HDR a zajímalo by mě i vo co de a jak správně nastavit alespoň ten Rec702.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukam sem: http://files.spectracal.com/Documents/White%20Papers/HDR_Demystified.pdf

Takze oproti SDR zavadi HDR jinou gammu (zvanou PQ, ze ST2084) a k hodnotam z 10 bitoveho rozsahu se prirazuje absolutni jas. Takze hdr obsah + hdr televize = no problem.

Az ale tento obsah budeme pozorovat na normalni stare SDR televizi, tak je nutno tu krivku ohnout podle sceny - proste nekdo si bude hrat s volume, ehm, jasem a barevnosti, tak, aby to odpovidalo zameru tvurcu vic nez prosta staticka transformace (ktera by pri nejakem konstantnim zesileni jednotuse ty highlighty clipovala). Ve vysledku - cela tato saskarna s HDR metadaty vubec o HDR neni, je to jen berlicka pro ty co vlastne HDR zarizeni nemaji - aby nerikali jak to HDR je napic (kdyby se jim to mapovalo staticky, nebo nedejboze nemapovalo vubec).

Btw ten vybledly look je prave vysledek rozdilu mezi HDR gammou (PQ) a normalni gamou (Rec709). Viz ten graf v PDF - kdyz si predstavite ze vetsina obrazu se pak mapuje na dosti blizke jasove hodnoty, tak z toho mate ten nekontrastni obraz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kéž by už všichni přešli na 60fps videa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

60FPS je o zvyku. Zpravidla se nelíbí lidem, co to vidí poprvé. Mě se to jako hráči, spíše líbí. Klade to však vyšší nároky na scénu, rekvizity masky, CGN bla bla bla, aby to nevypadalo jako... rekvizity. Co mě ale šíleně vadí je, když sleduju 20s 60fps a pak to na 2s spadne níž. To trhání v plynulém obraze je nepřijatelné. To je lepší stabilně třeba poloviční FPS. Ale to všichni, co paříme dobře známe.
60 fps a hladký obraz, podle mého není přirozený. Oko totiž hladce nešvenkuje, ale snaží se při pohybu hlavy, či pomalém otáčení bulvy hledat záchytné body a "zapíchávat" se do nich, protože ostří, čímž vytváří velmi hrubé sekání. Pokud bych přeci jen chtěl zažít paralaxní scrolling, dejme tomu při jízdě ve vlaku a koukání z bočního okna, nesměl bych ostřit a tak zase získám plynulý, ale rozmazaný obraz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sim raději 50fps v Evropě pro TV kde spíše koukáte na video než na malém PC monitoru i když! - je to zase problém pro mnohé PC monitory co umí sice až 60fps ale né 50fps :-( Proto mám i jako PC monitor menší 4k IPS TV co umí až 100Hz/100fps a z PC po HDMI 2.0 60 i 50 Hz/fps a má vyšší dynamický kontrast a hlavně oproti PC monitorům i mnohem vyšší (ale řiditelnej i automaticky - dle okolních podmínek - noc/den navíc s ručním nastavením míry korekce jasu) jas (300 Cdl vs 500 Cdl) :-)

HDR proto nepotřebuji a naopak vypínám nebo mírním abych neviděl přesaturovaný a překontrastnělý a tak nerealistický obraz čili HDR na 2. :-)) ... Fotím v AdobeRGB a ta TV jako monitor má WG color režim :-) Tedy jasné syté barvy, které musím spíše mírnit a né slité jen přesaturované omalovánky...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém monitor umí x Hz, ale neumí y Hz ti vyřeší freesync monitor a kompatibilní grafika (ne Nvidia, abych si rýpnul :). Můj obyčejný monitor umí plynule a nezávisle řešit 48 - 60 Hz. Krom jiného jsem milovník arcade machines (MAME, ale i UAE - emulátor Amigy, který pro plynulost vyžaduje 50 Hz) a krásně mi to freesync zařídil. Obvzláště u těch arkádových mašin je obnovovací frekvence mňamka (50-53-57-59 Hz a další) a je třeba ji navázat na vblank jinak se to trhá. Než jsem freesync objevil řešil jsem to pomocí PowerStripe, ale ten byl závislý na BIOSu grafiky a ovladačích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na co 50 fps?

Tech 50 Hz je v Evrope pouze z historickych duvodu kvuli PALu, kazde dnesni normalni zobrazovaci zarizeni pouziva frekvenci 60 Hz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A 60Hz je taky historicky z důvodu NTSC (a obojí je ještě víc historicky podle frekvence napájecí sítě v té které zemi). Takže ani na 60Hz se není třeba vázat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv kvůli PALu, taková byla již čb norma. Důvodem je kmitočet sítě a viditelnost rušení, které způsobovalo jeho pronikání do obrazu. U nás i v US. Bez toho to klidně mohlo být 48Hz nebo 72Hz a nebyly by problémy s převodem filmů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potíž s HDR obsahem bude stejná jako se zvukovým obsahem. Obojí, je-li smysluplně použito, výsledek ozvláštní. Problém je v tom, že takto často dílka vytvářena nejsou. Ani jásavý obraz, ani naboostovaný a frekvenčně povysouvaný zvuk není přirozený. Takže ten, kdo čeká posunutí blíže realitě bývá spíše zklamán. Podle mého, přidržím-li se zvuku, je ekvalizér proto, aby kompenzoval nedostatky nahrávací/přehrávací soustavy, ne pro to, aby zvuk udělal jiným, než je v realitě (jiná výzva je, pokud ekvalizuju umělé zvuky, které jinak neexistují - elektrická kytara) . Ovšem takto ho mnoho lidí nepoužívá. Podobně to vidím s HDR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono ve zvuku máte buď 24 bit linear, nebo 16 bit + playback gain, který se mění a vytváří tak větší dynamiku, ale "prokreslení" není tak precizní (ac3/dts). U toho obrazového HDR to bude bohužel ten druhý způsob, když nám všude cpou "metadata", no co asi to je, když ne ekvivalent k playback gain?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Metadata tam jsou kvuli prevodu na to, co umi zobrazovadlo. Plne HDR zatim nic nezobrazi a i kdyby, tak je potreba mit zpetnou kompatibilitu. Obraz musi jit zobrazit jak na HDR, tak na SDR panelu a pritom vzdy vypadat dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realita je ovšem taková, že ve zvuku nám pro přenos bohatě stačí 16 bit lineárně (CD kvalita), ale běžná zařízení to nejsou schopná přehrát a kromě posluchačů vážné hudby a filmových fanoušků ani tuto dynamiku nikdo nechce využívat. K běžnému poslechu se totiž moc nehodí, chceme mít rozhovor i hudbu v přibližně stejné hlasitosti, ne lovit slova v šepotu a pak být ohlušeni celým orchestrem. Takže se dynamika komprimuje, jenže bohužel se to zas přehání.
S HDR to bude obdobné. Navíc obrazovku s jasem 1000cd/m2 taky málokdo bude sledovat v temné místnosti (ani by to nebylo příjemné) a v osvětlené místnosti zas zanikají detaily v černé. Takže se opět bude komprimovat dynamika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo Yoga 900-13ISK
Plynule neprehraju 4k video :) bud loaduje youtube (i kdyz je prednacteno treba 30% dopredu) nebo se obraz seka :( u FullHD 60Hz to jede krasne...

Proc to vlastne zminuju... protoze prave ta Yoga ktera ma v sobe i5 ma display na kterem bych si to 4k mohl prohlednout... na co jsou nam zobrazovadla v NTB kdyz NTB samotny neni schopny tak "obycejny" zdroj obrazu jako je YouTube rozchodit... :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidi zapomnela nebo ani nepamatuje doby kdy byl problem na normalnim PC prehrat MP3, potom libovolne vdeo, pak DVD video, potom DiVX rip DVD, pak 720p a 1080p .... je to uplne normalni.

Jeste si pamatuju jak jsem musel na 486DX4 nektere pisnicky v MP3 prehravat jen mono, protoze na stereo nestacilo CPU. Nebo to bylo jeste na DX2? V kazdem pripade napriklad boje s prehravanim 720p h.264 na Pentiich 4 pamatuje kde kdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde dekódování přes CPU tak je jasný že to tvoje CPU je pomalé máš Učkové CPU, čili TDP jen 15W. Na to potřebuješ pořádné CPU..

Třeba i7 4810QM..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nakoniec velke schladenie ......
HDR je minimalne 10 bit a viac na kanal , co video ako take podporovat vie, Monitor to podporovat tiez moze , ale graficka karta ,ktora vysiela HDR (10 bit na kanal a viac) je uz nieco ine .... klasicke mainstream karty (i tie titanium) totizto spracuvaju signal von len ako 8bit na kanal!
Pre plnu podporu 10 bit na kanal vystupu potrebujete kartu ako Fire gl alebo Quadro , ktore dokazu 10 bit na kanal i dostat do monitora..... Cize zas len blabol v podani Google.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě by zajímalo jestli existuje nějaká možnost jak zjistit a zkontrolovat co skutečně z počítače leze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě nesmysl, respektive toto platilo někdy před pěti lety a dříve. Pokud grafická karta uvádí ve specifikaci konkrétní verzi HDMI nebo DisplayPort, která je pro HDR výstup určená, pak musí výstup v dané hloubce podporovat, jinak by dané specifikace nemohl splňovat a HDR výstup nefungoval. Konkrétně u GeForce z generace Pascal si (v případě připojení kompatibilního monitoru) lze vybrat mezi 8bit a 10bit výstupem. Totéž platí u Radeonů, ovšem s tím rozdílem, že ty to nabízejí už několik generací.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je zaujimave .preco teda nemam taku moznost na ovladacoch ,ked mam gtx 980 ti s nec spectra view monitorom (tento 10 bit na kanal 100% podporuje)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok beriem spet .... na eize mi to dovoly a na Nec SpectraView nie .... zaujimave ..... Dakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.