Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zájem o tablety výrazně opadl, prodalo se o 35 % méně

No nic, teď budou na dva roky terno s očekávaným setrvalým růstem hodinky... pak Apple představí virtuální brýle, po nich třeba prsteny, po nich ještě možná interaktivní slipy a pak už mě fakt nenapadá, co by ještě mohli vymyslet, aby to rostlo, i když se trh nažere.
Třeba se pak konečně zase začnou víc věnovat tomu přežitému PC.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Co by na klasickém PC změnilo, kdyby mělo více pozornosti? Copak již dnes nejsou parametry vysoko nad požadavky zákazníků? Proč asi prodej PC stagnuje? Vždyť dnešní počítače je třeba vyměnit jen z důvodu odchodu do křemíkového nebe, naprostá většina zákazníků nemá dnes problém s výkonem nebo funkčností. Tak jedině ten malý segment zapálených gamesníků, co potřebují výš a dále bez ohledu na to co je výsledkem ještě drží pár firem nad vodou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Display průměrného notebooku (=1366x768 šmejdné TN) rozhodně vysoko nad požadavky zákazníků není.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Ještě mi řekněte že jako zákazník nemáte na výběr NTB s mnohem vyšším rozlišením a IPS? Takže zákazníci chtějí a na trhu nic není?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je jako říct, že když najdu v Etiopii najezeného Etiopana, tak tím pádem ta země nemá problém s hladomorem, protože řešení očividně existuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Etiopii neznám, ale NTB s IPS displayem je spousta s vysokým rozlišením také. Netuším jak to mají low-end výrobci ale u těch normálních je nabídka dostatečná. Nechápu že by jste si neuměl vybrat.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Fór je v tom, že tohle rozlišení na 14-15" displeji pro práci s desktopovými programy ve Windows naprosto vyhovuje - už fullHD jsou nepříjemně malé blechy. A pokud si nastavíte jiné, než nativní rozlišení, máte patlanici. Kdyby se dělaly displeje 1600x900, byl by o ně zájem - ale ty jsou naprostou výjimkou. Stejně tak zmizely rozměry 16:10, takže co lidem zbývá? Než se počítačový svět přezbrojí na Windows 10 a univerzální aplikace, kde bude jemný displej konečně přínosem, chvíli to potrvá.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Stagnuje hlavně proto, že obyčejní lidi nejdřív začali desktopy nahrazovat netbooky a levnými notebooky, a posléze se k tomu přidaly tablety.
Kdybych měl mluvit za sebe, tak parametry vysoko nad požadavky určitě nejsou. A milerád bych upgradoval na něco (výrazně) výkonnějšího, ale to by se to muselo dát pořídit (za normální peníze). Zatím se to ubírá směrem "máme dostatečný výkon", tak teď budeme zmenšovat rozměry a spotřebu, pokud možno při zachování ceny.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

„Zatím se to ubírá směrem "máme dostatečný výkon", tak teď budeme zmenšovat rozměry a spotřebu, pokud možno při zachování ceny.“

Ale ono to tak pro převážnou většinu uživatelů je.
Já jsem řekl bych uživatel s nadprůměrnými nároky na výkon PC a i tak jsem při posledním upgradu šel přesně tím směrem: Výkonově někde v low-endu, ale menší rozměry a menší spotřeba.
Takže jsem skončil s mini-ITX Pentiem G, přičemž výkon ani tak nechybí.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Proč při zachování ceny? Vždyť ty ceny jsou směšně nízko, kde jsou doby kdy NTB se prodával nad 100.000 Kč, a normální počítače byly před krátkou dobou přes 50.000 Kč běžně. Pokud ten počítač máte na práci, a potřebujete ještě výkonnější parametry, než jsou dnes k mání, vyděláváte pořádné peníze, děláte vysoce odbornou a dobře placenou práci. Pokud je to jen kvůli hrám, tak to je hobby, a hobby vždy jen žere peníze, to jsou ty počítače ještě levná zábava. A pokud studujete, tudíž sám si na to pořádně nevyděláte, nemůžete přece mít přání mimo realitu, mimo vaše příjmové možnosti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Proč při zachování ceny?"
Myslite, proc vyrobce u mensich a slabsich strojich zachovava cenu ? tipnul bych, aby si vydelal vic penez..

"Vždyť ty ceny jsou směšně nízko"
Prosim popiste mi vesmir v kterem se nachazite, chci do nej, az budu priste nakupovat...

"kde jsou doby kdy NTB se prodával nad 100.000 Kč,"
Aha myslite dobu pred 20 lety ? To je sice hezke, ale zkuste se podivat treba o dva roky dozadu, ne dvacet. Mozna vas smich z tech cen prejde...

"Pokud ten počítač máte na práci... "
To je vsechno hezke, ale o praci / hobby / dalsim to vubec neni, pan Adams mluvil o duvodech k updatu. Kdyz nekomu s 3 roky starym PC nabidnu +25% vykonu za +10% cenu, dost mozna rekne OK. Kdyz mu nabidnu +5% za stejnou cenu, nebo +20% za +50% cenu, asi me posle tam, kde slunicko nesviti. To plati jak pro profesionaly se strojem za 100k, tak pro amatery a hrace. A kdyz Intel zvysovat vykon neumi (nebo nechce, vyberte si) a snizovat marze nechce, vychazi z toho jedine...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vydělal víc peněz, jakých, kde jsou ty zisky? Snad jediný kdo má zisky a současně mu v oblasti počítačů rostou prodeje je Apple, ten hrozný, prokletý Apple, který na co sáhne to pokazí. Ostatní výrobci jsou na nule nebo ve ztrátách. Kde chcete brát ty nižší ceny? Ano, jde to jako u potravin, dostanete sajrajt a hurá je v akci. Jinak NTB přes 100k jsem kupoval tak před 11 lety. Ceny před 2 roky? To myslíte kdy byla měna té bankrotující země za 18 Kč/USD? Hmm, prostě je to dnes za 26 a stoupá. Ale většina místních magorů vyžaduje Kč, ten papírek bez ceny. Jaký jiný smysl má národní měna, než že se devalvuje, aby se udržel export.

A s update je to stejné, i 8-5 let staré PC bohatě stačí na domácí šontání i pro firemní potřeby. Proč kupovat něco lepšího, když se to neprojeví ve větší produktivitě práce, ve větším firemním zisku. Počítač je můj hlavní výrobní prostředek, a 3 roky starý NTB šlape jak hodinky a nemám nejmenší důvod ho měnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyče měn, tak pruser není česko a koruna ale celá evropa. Srovnejme si kurz vůči euru. Ten uměle nastaven na 27kč. Jinak by jsme byli na cca 25kč Koukněme se raději na kurz dolar/euro. Tady je vidět jak jde sluníčková EU do .........
Co se týče dolaru, tak ten už taky dávno nemá hodnotu ani papíru na kterém je natištěn. USA mají pořádně zaťatou sekeru. Nebýt válek za "demokracii" tak ropu kupujeme, za eura a dolar se propadá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže takhle "směšně nízko" jsou zamražené několik let, třeba u procesorů zůstaly stejné v podstatě od té doby, co přišlo Core 2 Quad Q6600. Kdysi před rokem 2010 jsem kupoval (i díky dolaru) Core 2 Quad Q6600 za necelé čtyři litry. Kolik stojí nejlevnější mainstreamové čtyřjádro Intelu teď? Od té doby, co vyšly Core i7 2000, už se prakticky nehýbe ani výkon (většina inovací jde na konto nových instrukcí a mírného zvedání frekvence a postupného ukrajování z rezervy, kterou měla už ta 2600K)

Disky, to radši ani nemluvím (terabajtový WD black jsem kupoval v roce 2010/11 za nějakých tuším osmnáct stovek). Dřív byly 7200otáčkové disky standard, dnes už je to luxus s adekvátním příplatkem a standardem je 5400 rpm. Paměti snad radši nekomentovat.

Průměrná mainstreamová sestava stojí už léta kolem pětadvaceti tisíc (nezlobte se na mě, to není směšně nízko), a co za to poskládáte, není žádné terno ( http://pctuning.tyden.cz/hardware/pc-sestavy/33729-doporucene-pc-sestavy... )

Neklesá ani cena, a příliš se nezvedá ani výkon a ani kapacity úložných zařízení. Jediné, co se ještě trochu hýbá a kde je vidět nějaký vývoj, jsou grafiky a SSD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S kurzem nic neuděláme, to je prostě místní volba, tak jako možnosti větších příjmů, aby pro dospělého vydělávajícího člověka nebylo moc nějakých 910 Euro. Už jen ta místní mánie kolem "poskládám si to", velmi dobře to znám, ještě z doby kdy jsem měl s prodejem IT něco společného. Každý chtěl ušetřit pár drobných, velkoobchody nesmyslně prodávali i koncákům, všichni se předháněli kdo dá jakou slevu. Koncáci stejně nebudou nikdy spokojený, protože je určitě někdo odrbal, určitě na tom měl zbytečný zisk, a on mohl ještě 50 Kč ušetřit. Takže velkoobchody jsou na štíru a zadlužené, prodejci poumírali na prodělečnost, ale hned vzápětí se ti vydělávající koncáci rozčilují jak mizerně je jejich zaměstnavatel platí.

Chápu mladé kluky, co žijí jen z toho co dostanou od rodičů nebo si vydělají pár Kč bokem, že prostě je to pro ně drahé. Ale co není? Nová Octávia nebo dovolená v Řecku je pro ně také drahá, je třeba mít soudnost. A ti co vydělávají si musí udělat jasno, jak chtějí žít a čeho chtějí dosáhnout a jak si užívat. S almužnou prostě si vyskakovat nemohou. Takže, když je ten počítač na práci, a je potřeba výkonný-drahý, tak snad na sebe do 3/ 4 roku vydělá a pak vydělává na majitele. Když nevydělá, tak se koupil zbytečně výkonný krám. Nebo je to na hraní a zábavu? Zábava je vždy drahá a prodělečná, u toho přece nebudu naříkat, kolik to stojí. Chci to, zaplatím to, vím proč to platím. Copak jiné koníčky jsou levnější? To je jak s placením her, dát za hru 1.200 Kč bylo hrozné, tolik peněz. ale že pak měl 60 - 200 hodin zábavy neřešil. ale že za 4 hod. v hospodě zaplatil 300 Kč, to bylo v pořádku, tam to nevadí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To ale nemá co dělat s neochotou platit za "drahý" hardware, a ani s kurzem dolaru (ano, ten lítal a lítá dost, ale furt to dělá max. čtvrtinu ceny). Můžu to říct ještě jinak.

Kdysi ve čtyřiadevadesátém jsem dostal 486DX4/100 se 14" CRT s gigabajtovým diskem a 4 MB RAM za osmdesát litrů. O tři roky později už jsem měl za padesát Pentium 100 se 4 GB na discích a 16 MB RAM. O tři roky později za pětatřicet 400MHz Celeron se 16GB diskem a tuším 128 MB RAM. O dva roky později už jen za nějakou dvacku Athlon XP 1600+ se 40GB disky s 512 MB RAM. Po něm Athlon XP 2500+, pak dvoujádrovou Core 2 E4300 se 2 GB RAM taky tak za dvacku, u kterého už byly 320GB disky. Dva roky potom Core 2 Quad Q6600 s 6 GB, kde jsem se s disky dostával k terabajtům.

Jaký počítač si za jaké prachy (a to v dolarech) dnes koupím oproti tomu, co jsem mohl pořídit před třemi, čtyřmi lety, a kam se to za tu dobu pohnulo? Disky nižších kapacit tak nějak stejně drahé, paměti jakbysmet, procesorový výkon stejně drahý a jen šel o pár procent nahoru.

Proč bych měl jásat nad tím (a tady mě nechytejte za slovo, nemíním nic konkrétního, jen trend), že nový skoro stejně výkonný procesor žere místo maximálních 55 W jen maximálních 35 W, když oba stojí pořád tři litry a ty úspory na energiích se mi při upgradu už za dobu jeho životnosti při té ceně stejně ani nevrátí?

Jak může být člověk, který zažil výše uvedený vývoj, spokojený s aktuálním vývojem a situací, která se tak vleče už mnoho let?

Pokaždé jsem měl s upgradem ten pocit, že tohleto už má dostatečný výkon na všechno, a pokaždé člověk zjistil, že se na tom už dají dělat (na úrovni) další a další věci (už ne jen přehrávání audioCD, ale i přehrávání videa, už ne pitomé skákačky anebo pseudo3D strategie, ale hry ve 3D, už ne jen sledování videa, ale i jeho nahrávání a tvorba, modelování, rendering (nejdřív scanline, pak raytracing, pak GI, pokaždé enormní skok v kvalitě)). V domácích podmínkách!

O tom, jaký vývoj při tomhle tempu vývoje mohly prodělat hry (nejen grafika, ale i fyzika, AI, komplexnost), a jaké pokroky dělají v posledních letech, radši ani nemluvit.

Dnes už je polovina lidí tak zblblá, že argumentuje tím, že výkon na fejsbůk a video v HD všem stačí, a že když "chceš vyšší výkon a chceš na tom dělat věci, co dělají profíci, tak si zaplať workstation za 200 litrů, nebo dej pokoj."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Berte to tak, že odvětví počítačů se nijak zvlášť neliší od automobilového průmyslu. Tak také kdysi mohl mít auto jen velmi bohatý člověk, pak to začalo zlevňovat, zlevňovat, pak se stablizovala cena ale každý rok v tom byli nové vymoženosti. A dnes? řeší masa zákazníků nějaké technické parametry auta, zda to má nějakou vychytávku co ostatní nemají? Lidé to kupují podle barvy, zda se jim to líbí vzhledově, zda je to dost malé, nebo naopak reprezentativní, zda to bude rvát asfalt ze silnice řeší jen hrstka nadšenců.
Nějak mi uniká kam by jste očekával vývoj, kdyby měl být kontinuální. Superpočítač za cenu jogurtu? Kromě Apple nemá v segmentu nikdo zajímavé zisky, a i Apple se jednou zařadí k ostatním.

Nahrávání videa, stříhání, 3D rendering, modelování, práce s velkými datovými soubory? Hmm, to dělám na 3 roky starém NTB Core i7 2,3 GHz, 16 GB RAM, 1 TB + exterňáky. Vydělávám na tom peníze, živí mě to, a stačí to. Kdyby nestačilo, koupím třeba za 150k jiný počítač protože to budu dělat kvůli většímu objemu práce a ten počítač se mi za 6 měsíců zaplatí. A vám by to nestačilo na domácí šontání? proč by na home hobby měla být našlapaná mašina za 50.000 Kč? Jaký by k tomu byl důvod? To že rendering 3D nebo videa uděláte 2x rychleji? Hmm, bezva a co pak? Kolik těch domácích videí za měsíc sestříháte, kolik vyrendrujte 3D animací? Copak na domácí šontání není jedno, zda to chroustá celou noc, nebo je to hotové než se navečeříte? A co dál, když budete mít superpočítač, tak za 2 roky koupíte ještě výkonnější?

Za mého mládí se řešilo kdo má auto s větším objemem a výkonem, kdo má rychlejší odpal. No tak dnes se to změnilo, a řeší se hlouposti, kdo má 3 taktů rychlejší počítač nebo kdo má našlapanější mobil. Hmm, a výsledek, jsou lidé šťastnější a přináší to lepší kvalitu života? Je to stejně zábavné, jak někteří zde opovrhují tablety, s tím, že to je pouze pro idioty, co jen stupidně čumí na display. Protože PC je lepší, může se v tom vrtat, má to větší výkon a dá se na tom stupidně čumět na větší display. Je přece lepší promarnit X hodin pařením her na PC, než promarnit čas čuměním na tablet.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Znovu říkám, nemám představu, co bychom mohli mít s výkonnějšími počítači. Stejně jako jsem si nedokázal na 486 DX4 představit, že bych na tom někdy stříhal video (anebo že bych na tom viděl někdy něco víc než drátový model, ne tak něco modeloval), tak si neumím představit, co by člověk mohl doma mít, kdyby měl takový domácí superpočítač se superkapacitou.

Třeba bych mohl mít Google Earth offline. I kdyby to vázlo na připojení, tři, šest dní, týden, klidně měsíc bych to nechal na pozadí stahovat, jednou za půl roku updatnout, a pak už žádné čekání, než se dochroustá terén, modely, textury, okamžitý přístup kamkoliv, jen tak si lítat a poznávat cizí kraje. Zábavná i užitečná věc. Dneska to otevřu, chvíli koukám, a pak mě přestane bavit furt čekat, jak se někde něco dochroustává, a zavírám.

Místo GI spočítaného v rozumném čase fyzikální rendering. Místo koridorových her by všechno mohlo být v obdobné kvalitě v sandboxu. Místo her, které vypadají jako Battlefield Hardline, jsme tu už mohli třeba mít tohle http://www.pcgamer.com/watch-square-enixs-incredible-directx-12-tech-demo/ – nemuselo se čekat na nějaké optimalizované DX12, ale dalo by se na to jít vyšším hrubým výkonem, jako doposud. Mohli jsme mít hry, kde by fyzika nebyla jen doplněk pro efekt (třeba tohle je děsně zábavná věc - https://www.youtube.com/watch?v=14fAjJEgkSo , jenže jakmile je tam cokoliv komplikovanějšího, tak to začne drhnout tak, že je to nepoužitelné (i velikost toho prostředí mluví sama za sebe))

Mohl bych v pohodě a rychle upravovat video v HD, dost možná už ve 4K (a ano, když potřebuju rychle něco nachystat a někam to prdnout, tak mi fakt vadí, že se to renderuje čtyři hodiny). I pitomé nahrávání – mám poměrně čerstvě DVB-C tuner, jeden film nahraný z kabelovky v horší kvalitě v HD rozlišení s x264 má 12–20 GB. To i 3TB disk sviňsky rychle ubývá, fakt bych ocenil mít tu teď místo 3TB disků 30TB (a nechci debatovat o tom, že mi to musí stačit i online na 720p při 1MB/s z iPrimy a Voyo, tak ať si nevymýšlím).

Na domácí šontání mi kdysi stačilo i Nu Pogodi a Commodore 64. A stačilo by mi to i teď, kdyby nebylo nic lepšího. Můžu s tím být smířený, ale určitě nemůžu být spokojený s tím, kam se to (ne)ubírá.

(jo, jasně, dokázal bych žít i úplně bez všeho toho, už jsem dokázal žít bez internetu, bez počítače, bez digitálních her, s papírem, tužkou, televizí v PALu a knížkou (a nic z těch moderních vymožeností by mi nemuselo ani chybět)).

To přece není argument, že domácímu uživateli to na hraní stačí a profesionálovi se dražší stroj sám zaplatí. Kdyby se tohle říkalo před třiceti lety, tak bychom dodnes doma jeli na těch osmibitech.

A stejně tak je nějaká mez, při které se vyplatí dělat něco dýl než investovat do dražšího hardwaru, protože to nezvýší produktivitu natolik, aby se to ekonomicky vyplatilo. Ale to, že se nedá jít dál, přece neznamená, že tím pádem to, co mám, je už uspokojivé řešení. Mně když se zkrátí s trojnásobným výkonem počítače jednou za týden upravování várky fotek z dvou hodin na hodinu a půl, tak se mi nevyplatí kvůli tomu vrazit do počítače dalších čtyřicet tisíc. Ale neznamená to, že by mi nevadilo, že na tom musím zbytečně tu půlhodinu navíc pročekat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To s tím před 20 -30 lety je zajímavá úvaha. V tom možná bude jádro pudla. Protože ještě před 10 lety mělo reálný smysl kupovat často nové počítače. Vždy se pro projevilo nárůstem produktivity, citelným zlepšením práce nebo hraní či přehrávání videa. Dnes ten výkon je pro velkou většinu uživatelů víc než dostatečný, ani nepoznají že ten nový počítač je rychlejší. Tak prostě nákupy stagnují a tlak na inovace slábne. Brzy to stejné dopadne na mobilní telefony, které se staly módním hitem, ale již dnešní parametry jsou nad využitelnost velké části uživatelů. snad kromě akumulátorů. Takže zde zůstává jen menší část zákazníků, co chtějí lepší a lepší hry, lepší a lepší realističnost větší a větší herní světy. To je ovšem velmi malý tlak na celosvětový kšeft, ti to nevytrhnou.

Jinak to berte jako jednoduchou rovnici, menší příjmy = více volného času = ten čas má menší hodnotu. Tak se chováte rozumně, že nevrazíte 40k do nového počítače, aby jste za týden ušetřil půlhodinu, to čekání si vyplníte jinou kratochvílí nebo naopak budete mít čím vyplnit volný čas.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Hele hořčice, když už si tu chceš hrát na chytrýho, nepíše se "by jste", ale BYSTE ;-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Proč asi prodej PC stagnuje?"
Protoze vyrobci davaji zakaznikum porad mene a mene duvodu k updatu. A neni to proto ze by ty duvody neexistovali.

"naprostá většina zákazníků nemá dnes problém s výkonem nebo funkčností"
Ano, protoze naprosta vetsina zakazniku jsou lide zvykli na to, ze wokna nabihaji 5 minut, protoze vubec netusi o existenci SSD, nebo o tom, ze neni normalni aby ti nabihalo 15 programu pri startu systemu. BFU si zvykli na to, ze PC jsou pomale, a prijde jim normalni, ze kdyz si koupi nove PC, funguje stejne pomalu. Tihle lide si rozhodne nekoupi nove PC kdyz nemusi.. proc taky, kdyz bude uplne stejne ?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tech 5 minut bohuzel musim potvrdit. A pridat dalsi 3 minuty, nez najede Internet Explorer, aby bylo mozne neco vyhledat.
Desive je to zejmena u dnesnich notebooku - radobyprocesor Bay Trail, 5400 otackovy disk a spousta bloatware. Takovy stroj pak ma problem vubec nabootovat. Po bootu se ozvou zaplaty z Windows Update a muzete klidne odjet na dovolenou, nez se to vlastne kompletne spusti a bude pripraveno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

@Adams Adams
Jen ať Apple počítače ignoruje. Akorát by zase vymysleli nějakou "revoluci" a všecko zkonili. Už to vidím, PC úplně bez portů a bude se muset odnést do servisu, když se sekne a bude ho třeba restartovat, protože tlačítka ON/OFF jsou přežitek - nebo taková nějaká hrůza.
Průšvih je, že vzhledem k té prokorumpovanosti médií jabkama by se jakákoliv kravina dočkala takového protěžování a hypování, že by to pak převzali i ostatní výrobci... no prostě čím víc zronva oni na PC kašlou, tím pro PC líp.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak já myslím, že každej trošku rozumnej člověk tyto tendence předpokládal. Ono tablety a více méně i "chytrý" telefony jsou takový spíš hračičky a doba kdy byly tak hrozně cool a in už pomalu ustupuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ted bude cool telefonovat hodinkama:o))))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak předpokládám, že přijde i doba, kdy bude komunikačni rozhraní na dálku zabudovaný/propojený přímo s mozkem. To bude aspoň praktická věc:-) Jenom ale aby potom člověk přes toto rozhraní nemohl byt i hacknutej....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte o SCIFI tak žrát, jsou to takové moderní pohádky.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ustupuje rozhodně není správné pojmenování situace. Už je to prostě všude, trh se nasytil a prodeje se srovnají na úrovneň upgradů starších zařízení. Boom skončil a teď budou normální +- "stabilizované" prodeje, což milovníkům vzestupných grafů a růstománie nebude dělat dobře.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak tablety jsou určitě stupidní matlátka, ale o smartphonech bych to už tolik netvrdil... Zrovna včera jsem si byl pro svoji vyhlídnutou Lumču 635 LTE a nemůžu si ji vynachválit :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak to je prekerka a neuveritelne prekvapeni (teda pokud nevlastnite mou kristalovou kouli:o)
Ja sve prognozy setrvale srovnavam s gartnerem (ten ma jednoznacne nejhorsi analyzy) a vsadil bych se, ze tak rok nazpatek tu byl vyhled do ronu 2018 s miliardou prodanych tabletu a slo o tuhle analnitickou spolecnost .... rikal jsem ne, je to blbost, trh se nasyti a prodeje budou klesat ..... bohuzel tyhle spolecnosti jaksi nechapou to, ze lidi je na Zemi jen omezeny pocet a ze 75% lidi zije za hranici bidy a nema ani zachod nebo cistou vodu, natoz elektrinu a tihle lidi asi neutrati zivotni uspory sve rodiny do pateho kolena za nejaky srackatablet:o)

Rekneme si to na rovinu, zacina post-tablet era:o))) Zhloupne lidstvo jeste vic u dotykoveho brainless ovladani a facefucku nebo se vrati klasicke ovladani, mysi, klavesnice a znalosti IT trosku vzroste? Bojim se, ze nic tomu nenapovida (kdyz vidim jak se prodavaji nove zarizeni s 4" displejem a UHD, tak lidi se dnes daji opit rohlikem).

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Prdlačku :-). Je to stále stejné. Dřív hluponi čučeli celý den do bedny, teď čučí do tabletu na fejsbůk. Kdo je kreativní tak něco dělá ať je módou cokoliv.

Ale pravda je, že je až překvapivé, že mládež počítač/tablet bravurně ovláda po uživatelsko klikačské stránce, ale porozumění tomu jak to funguje je typicky 00nic. Takže zdroj IT odborníků se nezlepšuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

75 % lidí žije na hranici bídy, jak je vidět v předchozím komentáři (nic proti autorovi a obsahu), tak někteří nemají ani na háčky a čárky :-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No tych dovodov bude asi viac. Ked tablety prvy krat dosli na trh (myslim tuto vlnu) tak priemerna uhlopriecka telefonov bola od 3,5" do 4". Dnes je uz pomalicky standard od 5" do 6", takze telefony uz kanibalizuju trh tabletov. Tak isto zo zaciatku boli vyrazne technicke zmeny - zvysovanie rozlisenia, vykonu, vydrze, mensie modely tabletov. Dnes je to uz viac menej udrziavane vyvoju v ramci malych zmien. Tak isto je to dane pouzivanim tabletou masou. Vecsina to ma na fb, twitter a youtube na na to staci dneska uz aj priemerne vykonny tablet, takze navysovanie vykonu v novych modeloch koli tymto sluzbam nikoho nenadchne a neprinuti k nakupu. Je otazne co by mohlo zvysit predajnost ale osobne si myslim ze z hladiska HW toho uz moc nebude. Skor budu musiet redefinovat samotne pouzitie tabletu a na zaklade toho aj SW. Teoreticky by to mohol nastartovat MS prave s plnohodnotym desktopovym OS ktory ma aj slusne dotykove ovladanie (mozno konecne win10? alebo to bude zasa hybridna schizofrenia) a vdaka vykonnejsim Atomom uz aj slusny vykon a vydrz. Alebo to bude postupne presun k 2v1 zariadeniam ktore postupne nahradia tablety (zasa vdaka vykonnym cpu s nizkou spotrebou).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co nahradí jaké zařízení rozhodnou zákazníci a jejich preference/ potřeby. To se již tvrdilo o Netboocích pak od NTB s dotykovou obrazovkou, teď je to 2v1. Důležité jsou objemy prodeje a zisky, pokud to nebude dramaticky růst, zůstane to jen jako doplňkový sortiment pro fandy. Obdobné je to s plnohodnotným OS na tabletu, zatím se neukázalo, že by to mělo úspěch a neočekávám ho ani v budoucnu. Lidská ergonomie a myšlení je dané, to se nezmění, a aplikace co budou podobojí, co se budou přizpůsobovat tomu a pak úplně jinému ovládání budou zbytečně velké, rozežrané a plné bugů. Ale uvidíme, vše rozhodne budoucnost.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„ Vecsina to ma na fb, twitter a youtube“

Hmm, co jsem já viděl, věci jako FB (sociální sítě) mají skoro všichni na mobilu.
Co jsem viděl použití tabletu (jak u známých, tak u cizích lidí třeba v MHD), jednoznačně vedou hry. Pak surfování na webu, filmy a čtení knížek.

Ale je fakt, že pro tohle použití výměna tabletu za nový model nic zásadního nepřinese.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužitelnou placku se sračkodroidem a sockoidníma 16GB prostoru si koupí i blbec jenom jednou. Co čekali? Že se to bude prodávat furt dokola jako rohlíky?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Oni sazeli na to, ze srackodroid nepude upgradovat stejne jako u mobilu .... ale u tabletu jim nejak jede facefuck, i youtube a to jim staci ..... serou na to, ze je to nezabezpecene atd ..... u telefonu jeste par lidi upgraduje, bo precijen to nosi furt u sebe, lezou tam na net, nekteri tupci tam maji treba i internetove bankovnictvi, takze kupujou nove, potencialne mene nebezpecne telefony ....... ale to uz se taky meni (vetsina lidi na bezpecnost sere, aplikace nikdo netaha, hry nikdo nehraje a zbytek si bud koupi nove nebo se uz na lagroid diky tomu nasrali a presli jinam).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Zato "úžasnou" placku s WP a ultra rychlou grafikou na způsob Win 1.0 si i ten blbec nekoupil ani jednou. Protože to s plnohodnotnými Windows mělo (a má) společný jenom název. Navíc je tam méně aplikací, ošklivé Metro, závislost na monopolu a samá ochrana proti kopírování...

Příčina bude spíš v té placce. Lidé si to koupili s nejlepším systémem, jaký byl k dispozici a pak většinou zjistili, že to nepotřebují. Neumí to vlastně téměř nic co by nemohl zvládnout mobil (pádlo) nebo PC. Hodit se to může leda tomu, kdo je upoutaný na lůžko. Nebo možná hodně cestuje ale náročnější aplikace nepotřebuje. Kolik takových je?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyjadruj se k tomu, co znas. WP jsi nikdy nevidel, tak jak muzes vubec soudit?:o) OMG! Ty budes presne ta sorta "chytrych" lidi, kupujicic apple watch co?:o)))) Ne, pockej, rikal jsi neco o pirateni ze? Tak to spis vypada na socka uzivatele hovnodroidu, co si koupi telefon za 3 petky, ale bude rootovat telefon a krast aplikaci za dolar a udela si z te parodie na system jeste vetsi bezpecnostni diru:o) To odpovida;)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

U mně vydržel tablet asi 2 dny a šel jsem to vrátit. Sice to bylo jen Prestigio za 2000 korun, ale wifi tam byla tak mizerná oproti notebooku, že to prostě nebylo akceptovatelné. Nevím, možná se dělají i drahé tablety s wifi srovnatelnou s notebooky, ale tady to byla tragédie! Přitom wifi je srdcem tabletu. Jediné, co jsem na tom oceňoval byl skvělý IPS displej. Nevím, proč se takové IPS displeje nemontují do nejlevnějších notebooků. Vždyť ten tablet stál oněch pouhých 2 tisíce!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím. Když se podívám do e-shopu, kolik stojí dobrá WiFi karta do PC nebo notebooku (802.11n, nejlépe dualband) a na cenovku tabletu za 2000, tak je jasné, že je to složené z toho nejlevnějšího, co lze v Číně vůbec vyhrabat, že. Takže mizerná WiFi u levných přístrojů určitě nepřekvapí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tablet je najzbytocnejsi IT vymysel 21 storocia, keby neexistoval dychali by sme tak isto ako dychame dnes.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Taky začínám docházet ke stejnýmu názoru... Čumí do toho každej debil místo aby čuměl pod nohy nebo co se děje kolem... Mě stačí když mám sluchátka v uších a hned o to víc používám oči...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, už to má každej a novej nepotřebuje... Já o tabletu taky přemejšlel, s Windows samozřejmě, radši ty prachy vrazím do Lumie, bude to určo lepší investice :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty co spekulují nad tím, co že dalšího by apple mohl uvést po hodinkách či brýlých, bych rád upozornil na startrek, kde se hrdinové při komunikaci bijí v prsa a používají malou brož :0) jinak mobil by mohl postupně přetransformovat v trikodér....

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.