Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zajímavosti, inovace a nejlepší trendy

ATI FireGL + nVidia Quadro
Jako předchozí léta, i dnes vám přinášíme další společný článek, na němž se podílela celá řada českých a slovenských redaktorů, autorů a jiných "podivných individuí" a který kompletuje na jednom místě jejich osobní názory na to, co se v daném roce povedlo, co naopak bylo propadákem, subjektivní hodnocení trendů v IT oboru s důrazem na GPU a také výhledy do budoucna příštích 12 měsíců. Jestli vám tedy nestačily naše rekapitulace čipsetů a procesorů, grafických karet a úložných zařízení, máme pro vás hodnocení uplynulého roku z pera osmi z nás, jejichž články čtete po celém československém internetu…

Matej Fendek: Tento rok sa (na poli grafických kariet) niesol v duchu evolúcie, a nie revolúcie, ale aj tak bolo zaujímavé sledovať, ako sa ATI (teda vlastne AMD) aj Nvidia snažili dobrúsiť svoje výtvory do dokonalosti – a obom sa to podarilo, poslednej generácii kariet sa nedá vytknúť takmer nič. Vôbec by mi nevadilo, keby týmto spôsobom pokračovali aj na budúci rok.

Thief Dark Project System Shock 2 Thief Metal Age

Čo sa týka zaujímavostí, ak trochu sledujete české internetové IT magazíny, pravdepodobne vám neušla informácia, že začiatkom roku sa stal malý zázrak, a z temných zákutí internetu sa vynorili zdrojové kódy Dark Enginu, ktorý poháňa dve legendárne klasické hry – Thief a System Shock2. Pre mladších hráčov, ktorí o spomenutých hrách ani nepočuli (a dúfam, že takých zatiaľ veľa nieje) je to správa možno nezaujímavá, ale pre tých, ktorí na nich odrástli, to je udalosť roka – zdrojové kódy by developerskej komunite Dark Enginu umožnili množstvo zaujímavých vecí, napríklad pridať plnú podporu moderných operačných systémov, viacjadrových procesorov, naportovať hry na OpenGL alebo DirectX9-11, vytvoriť natívnu linuxovú verziu, a tak ďalej.

Skrátka, umožniť aby si toto hráčske kultúrne dedičstvo (Thief a System Shock2 do tejto kategórie patria v každom prípade) mohol vychutnať bez akýchkoľvek obštrukcií hocikto (kto vlastní originálne CD s dátovými súbormi, samozrejme), nielen niekoľko technicky nadaných jedincov, ktorí nemajú problém s manuálnou editáciou súborov, registrov a kopou ďalších pre bežných smrteľníkov nepríjemných úkonov (pre ilustráciu: rozbehnúť System Shock2 na dnešnom modernom pc vyžaduje aplikáciu sedemnástich patchov a fixov, plus dve manuálne editácie konfiguračných súborov, a na záver skopírovanie jedného súboru do systémoveho adresára Windows. A potom sa už len modliť aby si tento zlepenec porozumel s ovládačom grafiky tak, aby ste na obrazovke videli aj niečo iné ako fialové pruhy, a aby hra nepadala častejšie ako raz-dvakrát za hodinu).

Malý zázrak ale mal jeden háčik, objavené zdrojové kódy boli v rukách Eidosu, a ten na opätovné žiadosti o uvoľnenie dával iba jedinú odpoveď – najprv musí byť vyjasnená situácia okolo autorských práv. A tu nastal problém, pretože Thief patrí Eidosu, System Shock vlastní EA, a zdá sa, že na samotný Dark Engine má práva Square-Enix. Asi nemusím zdôrazňovať, aká je šanca, že sa tieto tri subjekty svorne zhodnú na uvoľnení zdrojových kódov - EA a Square sú známi svojím obzvlášť agresívnym prístupom k akýmkoľvek projektom, ktoré majú niečo spoločné s ich intelektuálnym majetkom, a akonáhle narazia napríklad na pokus o remake, tak okamžite vypúšťajú svorku dobre platených právnikov. EA takto zabila System Shock2: Rebooted (10 dní po tom, ako bol remake ohlásený), Square usmažil napríklad Chrono Resurrection. Skrátka, tadiaľto cesta nevedie, to musí byť jasné aj najväčšiemu optimistovi.

Cesty internetu sú ale nevyspytateľné, a iba niekoľko dní dozadu sa nemožné stalo skutočnosťou, a (ďalšie) zdrojové kódy sa našli na tom najnepravdepodobnejšom mieste – u jedného člena komunity modderov Dreamcastu, ktorý pred štyrmi rokmi kúpil z druhej ruky Dreamcast Developer Kit. Ten mu potom nedotknutý ležal v skrini a zapadal prachom, až kým ho pred pár mesiacmi znova nevytiahol. Na harddisku sa nachádzala pre-alpha verzia Thiefa a System Shocka2 pre Dreamcast, a na priloženom CD (ktoré vyhrabal dodatočne) zdrojové kódy oboch hier (hoci nie úplne kompletné, pár súborov evidentne chýba), navyše v novšej verzií ako sú tie, ktoré už má Eidos. A tento modder, kiež by ho kybernetické komando právnikov-zabijakov z EA nikdy nevypátralo, neváhal a obsah spomenutého CD nasypal na internet. Týmto bola desaťročná snaha o nájdenie a získanie zdrojových kódov korunovaná úspechom, developeri konečne mohli začať pracovať naplno, a ak pôjde všetko podľa plánu, v blízkej budúcnosti nám iste naservírujú niečo zaujímavé (podrobné informácie ale budete hľadať márne, vývoj nieje verejný, pretože v rámci momentálne platných copyrigtových zákonov nastala paradoxná situácia, keď je pre zachovanie umeleckého diela nutné chrániť ho pred majiteľmi autorských práv - čo navodzuje otázku, či nenastal čas príslušné zákony zmeniť tak, aby k podobným prípadom nedochádzalo. To je ale téma patriaca inde). Tak ešte raz šťastné a veselé. :D

System Shock 2

Adam Vágner: Letos se objevilo několik monitorů s úhlopříčkou 27" a rozlišením 2560×1440 bodů s cenou podstatně přívětivější, než mají klasické třicítky. Že by se konečně rýsoval použitelný nástupce „mrňavých“ panelů s plným HD rozlišením? Ceny nejlevnějších full HD dvaadvacítek už spadly pod tři tisíce a přitom pořád neexistuje možnost, jak pořídit něco většího, aniž by to znamenalo připlatit mnohonásobně víc.

Jirka Souček: AMD PowerTune - komplexní řešení problému namísto záplatování jeho příznaků. Dávám velké plus. Nicméně by bylo dobré, kdyby AMD s vývojem PowerTune neskončila. Je vidět potenciál, kterého by bylo škoda nevyužít.

Za inovativní by se daly považovat i 4D superskalární / VLIW-4 jednotky čipu Cayman, ale jelikož je přínos pro zákazníka (minimálně ze současného hlediska) diskutabilní, řadil bych tuhle změnu spíš mezi zajímavosti. Podle slov šéfinženýra ATI/AMD Erica Demerse by k této změně nikdy nepřistoupili, kdyby byla 3D grafika jejich jediným cílem. Což vysvětluje, zbytek čipů generace Northern Islands ponese VLIW-4 ALUs, jako Barts (HD 6800).

Kapitolu ukončím zmínkou o překvapivě dobrém škálování výkonu v CrossFire u Radeonů šestkové řady. Co se stalo? A proč toho marketing AMD nijak nevyužil?

AMD Cayman HD 6900 - VLIW4

David Ježek: Z hlediska inovací musím rozhodně vyzdvihnout tu nejvýznamnější. Dovolím si ji nazvat "grafenová smršť". Tato nová forma uhlíku v sobě skrývá tak obrovský potenciál pro další rozvoj technologií z valné části v počítačích využívaný, že ji pomalu ale jistě začínám považovat za nejvýznamnější milník v počítačovém světě od vzniku integrovaných obvodů samotných. V grafen vkládám velké naděje, že nám umožní nadále se posouvat ve výkonu čipů při zachování poměru výkonu ku spotřebě či rozměrům a současně vyřeší i fyzikální limity, ke kterým se klasická křemíková technologie již definitivně přiblížila. Neexistuje nic, co bych za letošní rok považoval za důležitější inovaci či trend, než pokračující výzkumy v oblasti grafenu.

Grafen - ilustrační obrázek

Peter Hucík: Najlepší trend? Spotreba / Výkon.

A ak sa vám chce čítať dlhšie vysvetlenie, máte ho mať. Páči sa mi, že aspoň jedna spoločnosť sa nefláka a inovuje každé dva roky svoj výrobný proces. Pravidelne ako hodinky. Zrejme ste uhádli, že myslím Intel. Výsledkom ich snaženia je 32 nanometrový výrobný proces s úžasným pomerom výkonu k spotrebe (nehovoriac o menšej veľkosti čipov a teda menších nákladoch na výrobu). Vďaka Intelu vzniká tlak aj na ostatné spoločnosti a investuje sa do miniaturizácie. Ešte dúfať, že sa budúci rok podarí TSMC prejsť na 28 nm výrobu, aby sa mali kam pohnúť aj grafiky.

Lukáš Fiala: V posledních třech letech pozoruji trend, že osazenstvo novoročního článku se stále více koncentruje na našem serveru. Jako inovaci a zajímavé řešení oceňuji přepínání samostatného a integrovaného grafického akcelerátoru v noteboocích, technologii nVidia Optimus.

Jelikož tento text vzniká s několikatýdenním předstihem před vydáním článku, zatím nedokážu pořádně posoudit technologii PowerTune v grafickém jádře AMD Cayman. Na první pohled to může vypadat jako glorifikovaný omezovač otáček, nicméně bude-li možnost vytvoření profilů pro jednotlivé hry, bude možné šetřit energii (a uši uživatele) ve starších či méně náročných titulech. Také by PowerTune mohlo být zárodkem nějaké obdoby „turba“ známého z procesorů. Snad v příští generaci?

Matej Koleják: Uplynulý rok bol podľa mňa rokom „3D“, aj keď 3D technológia je už pomerne stará. V kinách sa objavilo množstvo 3D filmov. Kto nepočul tento rok o Avatarovi žil asi v jaskyni. Ďalej 3D televízory, projektory, monitory, hry (napr. Mafia 2) atď. Koncom roka sa k nVidii pripojila s podporou 3D aj AMD.

RGSSAA, ktoré je teoreticky možné zapnúť pod všetkými APIs! Veľmi dobrý krok, nVidia. Dokonca sú podporované všetky grafické karty od G80. V oblasti vyhladzovania hrán priniesla tento rok aj AMD novinku – MLAA. Morfological anti-aliasing je vo svojom princípe diametrálne odlišný od SSAA, ale predstavuje „nice to have“ možnosť. Snáď ho neskôr bude podporovať aj nVidia, tak ako začala nedávno AMD podporovať CSAA.

Architektura a technologie Radeonů HD 6800: MLAA

Mirek Jahoda: Vedle všech těch 3D Vision Surroundů, Eyefinity a dalších pro masy velice praktických věcí mě zaujal ColorRemapping oznámený s Radeony HD 6800 (Barts). Škoda, že zatím asi skutek utek a emulaci sRGB na widegamutových monitorech nelze ani vyzkoušet.

Moje sympatie má i nová kontrola spotřeby představená u čipu AMD Cayman (PowerTune). Našel bych si v ní nejen paralelu v Power Control Unit přicházející architektury CPU Intel Sandy Bridge, ale hlavně je to po zavedení nižších taktů a napětí pro 2D (desktop, idle, jak chcete) další pokrok v této oblasti. A když nic, alespoň zatím zbavuje redaktory pracného hledání nejvyššího možného přetaktování.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIP o roce 2010: štvala nás víc nVidia, nebo AMD?

Neděle, 2 Leden 2011 - 22:59 | Plnovous | V pohode, len mi to prislo usmevne :)
Neděle, 2 Leden 2011 - 21:07 | terrorist | ja nejak nechapu, k cemu jsou testerum ips panely...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:51 | terrorist | ty taky semtam nepopiras nektere z prasaren, co...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:50 | terrorist | ja jsem snad rikal "srovnatelne" efekty...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:24 | MACHINA | btw naše kancelářské stroje nepodporují SLI ;-),...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:21 | MACHINA | "tak to vím zcela jistě", je to "...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:18 | MACHINA | 5700,- není moc, když uvážíš, že stačí jen jeden...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | Max Devaine | Tak to ne. Proveditelné to je velice lehce....
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | MACHINA | Už mi to nemusíš vysvětlovat, úplně to chápu....
Neděle, 2 Leden 2011 - 19:39 | MACHINA | "rekl bych ze se tam nvidia brzy vrati...

Zobrazit diskusi