Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zakřivená 4k TV HiSense ULED - neplést s OLED

Tak nam vyrobcovia vymysleli dalsi nazov ako zblbnut zakaznika, ktory opat bude mat len problem orientovat sa v tom, co kupuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zase jedna firmička neumějící OLED/WOLED a snažící se oblbnout zákazníky.

Takže takhle by to nešlo "soudruzi".

Kde se jenom ti šmejdi množej?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

OLED pořád ještě není žádná výhra - po nějakém čase provozu. Vůbec se nedivte tomu, že se do něj firmám nechce a hledají jiné cesty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt by to bylo pro vyrobce idealni kurvitko, navic ta TV zastara moralne mnohem driv nez dojde na problem s modrou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jseš si tim jistej? Víš jak rychle se vypálily některé oled telefony? Navíc morálně zastaralá TV je co? U TV jde primárně jen o 2 věci.

- Jaké má vstupy.
- Jakej má obraz.

Pokud si třeba vezmeš průměrou TV z roku 2007/8, tzn dnes skoro 10 let starou, tak co... nemá 4K, ale jinak? Má full 1080p, HDMI 1.3 či 1.4 tzn zvládne to při 60hz input, kvalita panelu a podsvícení bejvá typicky naopak citelně lepší jak dnenšní krámy s edge W-LED co jsou rády za sRGB. To že ta TV neumí browsovat net a streamovat netflix tomu říkáš to "morální zastarání"? Kor když si tam za pár babek můžu strčit ňákej android stick do HDMI co mi toto vše nabídne a lépe?

Pointa je v tom, že lepší LCD TV (bez inputlagu) můžeš použít i jako monitor či statický zobrazovadlo. Oled se vypaluje takže ne. S oledem to bude jak s Plazmou. Když na tom poběžej jen filmy či TV tak fajn, tzn jako TV fajn, ale zkus si tam jet dekstop či hry kde je stále stejnej HUD... za pár měsíců máš problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"dnenšní krámy s edge W-LED co jsou rády za sRGB" Vzhledem k tomu, že Rec601 pro SD a Rec709 pro HD má gamut prakticky stejný jako sRGB, tak co jiného by ty panely měly mít?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neni to tak jednoduchý. Něco jako bílá LED totiž neexistuje, bílá se získává filtrovánim modré, a zde je ten problkém, prostě tam chybí to světlo zelené a červené, a modré je přebytek, proto takovéto displaye mívej studenej nádech, a nedostatečnej gamut hlavně v zelený, ala neni výrazná, jde do žluta a pod, to jsou nejtypičtější příznaky. Klasické CFL panely z doby 10 let dozadu produkujou lepší obraz, to je ta tragédie, ano dnes je to 3x levnější, ale když chceš kvalitu tak co? Naštěstí přicházej quantum dots co tenhle problém řeší, a konečně přinášej nádhernej obraz. Zatim je to ale jen top high-end.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Filtrováním modré to asi ne, ne? Z modré bude zase jen modrá. Bílá by měla být složením RGB. Problém by asi spíše mohl ve spektrálním složení barev LED.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ano, něco jako bílá LED neni, opravdu se to filtruje z modré aby to našim očim připadalo bílé, ale reálně tam toho modrého světla je pořád x krát moc oproti zbytku. Tady máš W-LED a jaké produkuje světlo/spektrum použitelné po prohnání LCD panelem:

https://pcmonitors.info/wp-content/uploads/2013/01/WLED-spectrum.png

Tady máš starou CCFL:

https://pcmonitors.info/wp-content/uploads/2013/01/CCFL-spectrum.png

a s QD budeme jaksi konečně v cajku:

https://pcmonitors.info/wp-content/uploads/2013/01/GB-LED-spectrum.png

Obdobného efektu dosahubou BG-LED které v sobě maj více druhů světla, dobře popsáno v této recenzi třeba:

http://gadget-help.com/overview-monitor-asus-pa279-pa279q-plug-and-2/

Problém je že jsou drahé na výrobu a maj je jen opravdu drahá high-edn zobrazovadla. QD nemá bejt tak drahej. Pokud tě to fakt zajímá tak přečti tohle:

http://www.ledsmagazine.com/articles/print/volume-8/issue-10/features/qu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ten graf pro W-LED je samozřejmě nesmyslný. Kdyby takové spektrum bylo po prohnání panelem, tak lze zobrazit jen čb obraz (a bylo by to podobně namodralé jako staré čb obrazovky). To je spektrum před panelem, ne za ním. Navíc se to nefiltruje z modré (to by nešlo) ale z bílé vytvořené kombinací modré LED + luminoforu. Mnoho takových panelů bylo podrobeno měřením (třeba levný Samsung - http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue48h6400-201411133951.htm) a žádné vámi popsané vady nevykazují. Quantum dots nebo OLED se budou hodit pro UHD a její Rec2020, která má široký gamut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano jistě že je to před panelem, ale už to je podstatné lze z toho říci jakej gamut nakonec půjde udělat, když je už před panelem nedostatek zelenýho a červenýho světla tak gamut prostě pěkenj nebude. Kombinace modré led + luminoforu je ona modrá led s filtrem o které celou dobu mluvim, nikdy jsem netvrdil že by to panel měl dělat z modré, to je snad do nebe jasné.

Jasné také ale je že staré CCFL LCD prostě produkujou lepší barvy jak ty z W-LED, sám jich pár mam a prostě to potvrdim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Gamut z toho jde vyhnat skoro libovolný, ovšem čím širší, tím nižší jas. Když je před panelem přebytek modré, tak se potlačí filtrem. Vzhledem k tomu, že LED dosahují vyššího jasu než CCFL, tak se nic moc nestane. I spektrum spousty CCFL nebyl žádný zázrak. Já jsem kvůli bílé jdoucí do modra a prosvítající panelem vracel kdysi CCFL Sony W5500, přitom starší model měl barevné podání o dost lepší, stejně tak jako model od Samsungu s obdobným panelem ale jinými zářivkami.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.