Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zeiss Otus 1.4/55 T* - tvrdá konkurence pro Sigmu (+ trocha fotohistorie)

uff to už není článek ale přednáška :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jj, presne takovyto clanky mam tady moc rad ...
jinak jak se kolem pulky clanku mluvilo o svetelnych 50mm, tak bych si chtel k x-e1 sehnat minoltu md 50mm f1.2, jen tak pro zabavu
http://www.rokkorfiles.com/Battle%20of%2050s1.htm
http://jonasraskphotography.com/2013/06/19/minolta-rokkor-md-50mm-f1-2-r...
a pak i dokoupit turbo od mitakonu http://mxcamera.com/mitakon/en ktery me z toho na mym fotaku udela pravych 50mm ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

dobře se to četlo, palec nahoru. kvůli tomuto typu článků mám diit/cdr raději než ostatní IT magazíny. díky.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Absolutně super článek, díky.

A díky za odkazy na retro objektivové foto weby.
O tom Zeissově žertu s 0.33 jsem nevěděl.

Nedávno jsem někomu vysvětloval rozdíl mezi achromátem a apochromátem, to dneska lidi nějak nevědí.
A když jsem řekl, že supersvětelné základní objektivy jsou jen achromáty a to ještě s odřenýma ušima, tak mi nevěřili. Jednalo se přitom o nějakou pitomost ohledně technického fotografování, kdy jsem zdůrazňoval, že se na to musí koupit "pravý" makroobjektiv, který je apochromát, jinak to bude stát za prd (šlo o zaostření v pokud možno celém spektru). Pokus to samozřejmě zcela potvrdil.

Tak jedině mi je líto, že Otus se mi do badžetu nevejde, anžto se tím neživím a tudíž se musím spokojit s něčím horším. Snad na tu Sigmu 50/1.4 Art by to vyjít časem mohlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem dost zvědavý, jak si Sigma oproti Zeissu povede. Snímky z Zeissu jsou moc pěkné, chromatická aberace je výrazně nižší než bývá u moderních f/1.4 skel zvykem, ale zdaleka není nulová. Mimo hloubku ostrosti se na plnou díru viditelně projevuje, byť ne nějak rušivě. Sigma sice není APO, ale nepřekvapilo by mě, kdyby po stránce CA nebyla o moc horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také čekám, co se z té nové Sigmy vyklube. Zatím to vypadá nadějně a cena není až tak astronomická.
A kromě toho, sice "autofokus vodsuď pocuď", ale jelikož nemám pořád matnici s klínem a mikrorastrem, tak manuální fokus není až tak úplně to pravé ořechové, pro běžné fotky. V tom bude ta Sigma (pro mě) lepší - tedy pokud tam nebude stejný problém jako u Sigmy 18-35/1.8, kde to zkrátka nefunguje. A na plnou díru to přesně zaostřit manuálně bez zvětšení nebo optických pomůcek (klín, mikrorastr, liveview) zkrátka skoro nejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti jsou výsledky při podobných oniskových vzdálenostech, zaostření a cloně a při zobrazení na monitoru nebo tisku do A4 dost - ehm - podobné. :-) Musí být hodně špatný objektiv, aby šlo něco poznat, a i potom se dá říct, že to nepovedené je vlastně charakter. A to nemyslím nijak ironicky, třeba ostrá šestiúhelníková clona padesátky od Pentaxu mi přijde proti moderním kulatým dírám velmi sexy.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Na monitor nebo A4 mnoha lidem více než stačí fotit mobilem nebo digitálem z Lídlu :-)
A na "vlastním charakteru" je zase založená třeba "LOMOgrafie".
No nicméně, také jsem se jeden čas vyžíval ve fotografování "prasátek", tedy barevného kóma od clony v protisvětle. Hezky hexagonální lampy nebo odrazy od čoček v objektivu, pokud možno ještě s barevným spektrem.

V případě apochromátu, o kterém píšu výše, šlo o makrofotografie tenkých výbrusů krystalů minerálů pro účely nějakých nanohrátek - laboratorní fotografie. Jelikož to jelo přes průsvit, tak to chtělo vysokou citlivost a pokud možno plnou díru a přesné barvy i ostrost, což s normálním standardním objektivem (achromátem) nešlo v jedné fotce dosáhnout - muselo by se to skládat z několika fotek při různém zaostření - nebo použít apochromát. Taky šlo o rovinu zaostření, kterou většina záklaďáků nemá až tak úplně rovnou.
Použití APO makroobjektivu situaci jednoduše vyřešilo ke všeobecné spokojenosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě jo - speciální případy si žádají speciální hardware. Ale pro takový výlet na Kokořín a vystavení na Facebooku nebude mezi tady Otusem a čtyřicet let starým Pentaxem 50/F1.7 za 20€ z eBay viditelný rozdíl. :-) Maximálně tak v té šestiúhelníkové cloně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmíte ovšem na hrad jít v noci a chtít si z ruky nafotit nasvícení, nebo si cestou vyfotit kvetoucí kopretiny. Nebo to dopadne takto :-) http://forum.mflenses.com/userpix/20108/big_455_MP100_D20_0022_crop_c_1.jpg

A to je prosím Zeiss Makro Planar 100/2 z nové řady...

Jinak souhlas, "hezky" se dá fotit i s předválečnou optikou. Já osobně nemám ale projevy CA rád, pokud má fotka vypadat retro nebo měkce, chce to jiné optické vady než chromatickou aberaci, kterou obvykle objektivy první poloviny 20. století netrpěly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.