Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zemřel Bryce Bayer, vědec firmy Kodak, bez kterého by neexistovaly digitální fotoaparáty

Šikula.
Všechny využívané výrobky dotažené k masivnímu používání jsou vždy založené na jednoduchém principu. Díky tomu tykovéto věci jsou jednoduché, funkční a hlavně spolehlivé.
Pán Bůh ať mu to oplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten nadpis je jak z Novinek nebo Blesku - "bez kterého by neexistovaly digitální fotoaparáty" - to je holy nesmysl, asi tak v rovine jako bych napsal ze bez Marie Curie by neexistovaly atomove elektrarny, nebo bez Fleminga antibiotika. Ty osobnosti jsou vyznamne a posunuly vyvoj v nejake oblasti dal, ale kdyby ne oni posunul by ho casem nekdo jiny. Konkretne zrovna u Bayera si myslim ze by to netrvalo nijak dlouho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze Marie Curie objevila radium a polonium (mimo jine), stejne jako Fleming objevil plisen z ktere sel ziskavat penicilin.Bayer ale neco vynalezl, takze nebyt jeho, tak by to neexistovalo, pokud by to nevynalezl nekdo jiny.Jestli teda chapes rozdil mezi pojmy "objevit" a "vynaletz", dost lidi s tim ma problem.Muzeme pak casto cist, ze Edison objevil zarovku a nebo ze Doppler vynalezl cerveny posuv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já si spíš myslím, že na bayerovu masku by přišel i někdo jiný, ona plyne z povahy vnímání barevného spektra člověkem, kde zdvojená zelená část je dána tím, že jasová složka v zelené je lidskému oku nejbližší. tohle by při vynalézání masky aplikoval i někdo jiný. Bayer měl prostě tu historickou kliku, že pracoval na daném oddělení kodaku v době, kdy se to vyvíjelo.

jinak ano, nadpis je nepřesný až bulvární. rád bych jej měl přesnější, ale to by byl prostě příliš dlouhý a složitý. druhá možnost je jej pokrátit na základní fakt -- " zemřel BB", ale to zase nikomu nic neřekne. tento nadpis jsem zvolil jako ještě přijatelný kompromis, snaha o bulvár to opravdu nebyla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo by to urcite vynalezl, ale urcite by to nebylo identicke, nekdo jiny by to resil ponekud odlisne.Dnes mame spousty soucastek, ktere delaji v podstate to same, ale konstrukcne se dost lisi.

Nadpis je zjednoduseny, ale od toho je to nadpis, to podstatne je v clanku.Pokud by mel nadpis vystihovat vse co je v clanku, tak uz by to nebyl nadpis, ale samotny clanek.Cilem nadpisu je prilakat ctenare, aby mel chut si clanek vubec presit.Pokud by byl nadpis "Zemrel xy", ktery by nepriblizil o co v clanku jde, tak by moc ctenaru neprilakal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dá se předpokládat, že by to identické bylo, protože podobné principy se už tehdy běžně používaly jinde v TV technice. Jen on byl přímo u vývoje CCD, kde to mohl aplikovat.
U elektronkových jednočipových kamer se maska také používala, i filtry byly zvoleny podobně (R,Y,B), jen nemaskovaly pixely (které u elektronek neexistovaly), ale tvořily šikmé pruhy. Výsledkem byl signál, který měl v základním pásmu Y a ve vyšším pásmu (podobně jako PAL) R a B.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Crop rotation in the 14th century was CONSIDERABLY more wide spread after John Lloyd invented the the patent crop rotator :-)

(Jeste by se dalo mluvit o tom, jak Edison objevil ze wolframove vlakno ve vakuu pri pruchodu elektrickeho proudu sviti, ale co je k vynalezani na cervenem posuvu ...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nikdy nelze říci. Je to vynález, věc která před tím nebyla a přestože se nám to dnes jeví samozřejmé a prosté tak se vynálezci mohli mnoho let motat v nějakém kruhu neaplikovatelných řešení - což platí neustále. Taky mohl někdo vymyslet průmyslově použitelné barevné LCD pro obrazovku hned a nemuseli jsme se desetiletí ozařovat CRT děly. :-)

Každopádně většina fotografů ví, že ta maska v jeho kameře je Bayerova, takže čest a věčnou slávu panu vynálzci.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Něco vynalézt lze jen tehdy, kdy to umožňuje úroveň znalostí a techniky. V době vynálezu CRT obrazovek neměl svět na vynález LCD prostě šanci. Uvědomte si, že je to skok od analogové k digitální technice - digitální technika na každý stůl v elektronkovém provedení je naprosto nemyslitelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bodejť, to byla jen nadsázka. Vynálezy otvírají cestu k dalším vynálezům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většinou se stejný nebo podobný vynález objeví na několika místech ve skoro stejnou dobu. Je to proto, že teprve až jsou k dispozici všechny potřebné technologie, tak to lze poskládat dohromady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimavy, jak se kompromisni reseni dostalo do celyho sveta, ale dokonaly reseni (Foveon) se chudak porad ne a ne poradne rozsirit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to náhodou tým, že to dokonalé technologické riešenie je príliš finančne náročné pre masové rozšírenie?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle pripade ne. Kdyby se foveon vyrabel od zacatku jako to bylo s CMOS, vsadil bych se, ze by se cenove pohyboval na stejne nebo velmi podobne urovni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Foveon se nemohl vyrábět od začátku, protože je technologicky mnohem náročnější, je to prostorově uspořádaný čip. Navíc jednotlivé vrstvy zároveň tvoří optické filtry. Z tohoto hlediska je dodnes jednodušší vyrobit barevně věrnější klasický čip než Foveon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není finanční náročností, to je tím, že ten dokonalý Foveon je ve skutečnosti méně použitelný v praxi. Pohlcování světla vrstvami, ležícími na sobě, neumožňuje používat vyšší citlivost - foveon ztrácí obraz v šumu na mnohem vyšší intenzitě osvitu, než snímač s Bayerovou maskou se stejně velkými fotodiodami. Takže zatímco Bayerem pohodově fotíte na ISO 3200 a nouzově na ISO 12800, s Foveonem máte na ISO 800 skoro utrum. A to je to, co se u většiny fotografů počítá - digitály díky tomu umožňují fotit věci, které optochemickou cestou prostě nebyly možné, zatímco v tomhle Foveon zůstal na úrovni té chemie. Možná by se tomu dalo trochu pomoci intenzivním vývojem a zlepšováním - jenže intenzivně vyvíjet Bayera je jednodušší a levnější.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"jenže intenzivně vyvíjet Bayera je jednodušší a levnější." Asi jsi na to kapnul. Nekomu se do toho proste nechtelo, kor kdyz uz Bayer existoval a mel takovy zazemi v Kodaku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky asi jde o to, kde mají obě tyto technologie své meze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.