Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zemřel Eugene Cernan, poslední muž na Měsíci

A stejně to byli borci. Nechat se vystřelit ve větším barelu, ovládaném procesorem z kalkulačky, na Měsíc, tam zabrzdit, přistát a pak se ještě vrátit zpátky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak to rekli v tom serialu od Hankse?

Mise Apollo byly serii katastrof, ktere se pouze velkou shodnou nahod nestaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to přistání na Měsíci asi není zas tak obtížné, nemá atmosféru a gravitace je nízká. Taky si pamatuju, že jsme na kalkulačce tu hru s přistáním na Měsíci hráli. Nejdůležitější je spolehlivost základních systémů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak se ukazalo, pro start z Mesice byla dulezita i propiska. To kdyz clovek omylem urazi spinac.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ona aspoň nějaká atmosféra při přistání zase ušetří palivo.
Pořád mám schovanou Ti59C na které jsem také "přistával" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, kde se bere to laické přesvědčení, že řídící systém něčeho, co létá musí mít gigabajty RAM, aspoň 4 procesorová jádra a software slepený z tisíce+1 frameworků. Toto opravdu nejsou plastová PC z Tesca.
Počítač a software v Apollu byl mistrovský kousek práce embedded vývojářů ze 60. let. Srovnávat to s tou hračkou, co vám leží na stole je nesmyslné.
Mimochodem i nosná raketa Saturn 5 měla svůj řídící počítač. Také velmi zajímavý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne ten software. Dnesni procesory mozna nejsou tak mistrovsky kousek, plati dan za zpetnou kompatibilitu etc, ale porad jsou kvalitni (a v plastovem PC z tesca byvaji nejkvalitnejsi kus). Oproti tomu software, to je proti praci tehdejsich programatoru katastrofa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen jestli se vůbec dostali z těch radiačních pásů a celé to není dílem Kubricka.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Popírat přistání na Měsíci je jen zástupný úkaz demence, která je lidstvu blízká celou dobu její existence. Kdyby Měsíc neexistoval, brouci Pytlíci s IQ šimpanze by si našli jistě jiný důvod.
Ovšem, co mě uráží, je fakt, že tímhle popíráním úplně ignorují všechny ty hrdiny, kteří při boji o vesmír vůbec zemřeli.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nic nepopírám ani nevyvracím. Ale pojem "hrdina" evidentně znamená pro každého něco jiného. Pro mě je to člověk, který udělá něco co nechce, přesto že ho to může ohrozit na zdraví nebo životě, jenom proto, že je to správné a někomu tím pomůže (hodně obecně).

Astronauty za hrdiny nepovažuju. Podle mě to byli všichni blázni, byť v tom správném smyslu slova. Všichni to dělali dobrovolně, někteří hnáni vidinou slávy, jiní prostě jen chutí překonávat nepřekonané. Že je to nebezpečné a můžou umřít věděli všichni. Ale říkat jim hrdinové ... to bych si nedovolil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, věděli do čeho jdou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ne tak docela; že vyroste generace tupých kreténů, co je bude pomlouvat, to asi netušili.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Řekněte to těm co jezdí spanilou jízdu za Paula Walkera, herce propagujícího závodění v běžném silničním provozu a nikdo nejezdí spanilou jízdu za Colnia McRaeho, za Ayrtona Sennu...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

@mejla Tvoje definice hrdinstvi zalozena na nedobrovolnosti, je bohuzel uplne vedle. Co by v tom bylo za hrdinstvi, kdyby se hrdinove chovali jako loutky a delali nedobrovolne pouze co se jim naridi?

Nastesti je v dnesni dobe snadne najit skutecnou definici. Napr. na wiki: osoba, která je obdivována pro svůj významný čin resp. činnost.

A zde je jiz jasne patrne ze to jestli ti astronauti jsou, ci nejsou hrdnove zalezi na tom jak kdo hodnoti vyznamnost pristani na mesici.

A v tomto pripade zastavam nazor, ze neco takoveho ma obrovsky vyznam pro cele lidstvo. To poselstvi, co dokaze jeden stat kdyz si neco umane. Co teprve kdyby neco usilovalo cele lidstvo spolecne. Hranice byly posunuty o poradny kus dal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Než začnu mluvit o demenci, zkusil bych si napřed zjistit nějaké informace. Pokud by astronauti misí Apollo neměli stínění v podobě několika tun olova, namísto několika milimetrové šlupičky hliníkové slitiny, jejich šance na přežití cesty by byly 0 (slovy nula).

Van Allenovy radiační pásy jsou pro člověka extrémně nebezpečné. Stačí si o tom něco přečíst:
http://er.pa9.cz/AddComment.aspx?ArtId=742&ParId=3664
http://forum.cnews.cz/viewtopic.php?f=6&t=23380

Není zvláštní, že když chce nyní NASA letět poslat lidi na Mars, tak řeší otázku, jak se bezpečně dostat skrze Van Allenovy radiační pásy? Sami přiznávají, že je to pro ně velký problém (s dnešními možnostmi a technologiemi).
https://www.youtube.com/watch?v=NlXG0REiVzE

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje které odkazujete jsou konspirační a nevědecké. Studium Van Allenových pásů je velmi jednoduché a není to žádná záhada. De fakto to byla první věc, která se podařila objevit již s první americkou sondou. Doporučuji si přečíst https://cs.wikipedia.org/wiki/Van_Allenovy_p%C3%A1sy Van Allenovy pásy nejsou homogenní obalem kolem Země, ale mají prstencovou charakteristiku. Navíc jejich sklon odpovídá magnetickému poli země, které svojí severojižní osu nemá společnou s zemskou osou. Právě proto se dají tyto pásy buď zcela obletět a nebo je proletět v místě kde nejsou tak nebezpečné. Proto lety Apollo měli trajektorii nastavenou, tak aby sklon dráhy letu byl cca 30° k rovníku. Podle pozorování astronautů v době průletu někteří pozorovali drobné světelné mžitky což byl projev energetických částic pohlcených citlivou sítnicí očí.
Víte popírači všeho jsou povětšinou velmi slabí ve fyzice a nemají dostatečnou empirii, takže věří i zcela špatně podaným důkazům a berou je za platné.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Věty "Než začnu mluvit o demenci, zkusil bych si napřed zjistit nějaké informace." a "Pokud by astronauti misí Apollo neměli stínění v podobě několika tun olova, namísto několika milimetrové šlupičky hliníkové slitiny, jejich šance na přežití cesty by byly 0 (slovy nula)." jsou v příkrém rozporu a nelze je vyslovit obě najednou. ;)

"Van Allenovy radiační pásy jsou pro člověka extrémně nebezpečné. Stačí si o tom něco přečíst:
http://er.pa9.cz/AddComment.aspx?ArtId=742&ParId=3664"

Raději bych šel přímo za Van Allenem než za Trodasem, který neumí ani aritmetiku základní školy (neví, že 50*10=500). :-p

"Není zvláštní, že když chce nyní NASA letět poslat lidi na Mars, tak řeší otázku, jak se bezpečně dostat skrze Van Allenovy radiační pásy? Sami přiznávají, že je to pro ně velký problém (s dnešními možnostmi a technologiemi)."

Ne, není. Problém není v pásech, ale v tom, co je za nimi a jak v tom přežít dva roky jako při cestě na Mars a ne dva týdny jako za Apolla. To zatím nebylo vyřešeno, především kvůli GCR.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně dnes si žádný politik nevezme na triko misi s ani ne 50 % šancí na přežití. Tehdy měl Nixon v šuplíku 2 projevy, jeden, kdyby přistáli OK, jeden, kdy by se zabili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom naprosty magor muze verit tomu, ze kdyby americani nebyli na mesici, soveti by jim to pomohli zakamuflovat. Kdepak, vykecali by to okamzite do celeho sveta a jeste pritom slavili vanoce. Tehdy se ZAVODILO. Americani uznali sputnik jenom proto, ze si velice dobre overili ze tam vazne je, a soveti uznali americany na mesici jen proto, ze si velice dobre overili ze tam vazne jsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda je, že výzkum okolních planet skomírá. Ano, sonda přistála na kometě, ale řada planet bývá. Nikdo znovu neposlal sondu k Phobosu a Deimosu, nikdo na Marsu (nebo jinde) nezopakoval pokus s uvolňováním oxidu uhličitého z půdy. Měli bychom se dívat hodně vysoko, abychom získali jiný pohled na naše pozemské záležitosti a s nadhledem se s nimi vypořádali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co na to říct. I když technologie máme, tak lidstvo nejdřív musí dospět a přestat tyto technologie využívat k nesmyslnému vyzbrojováním. Potom bude dostatek prostředků na vývoj a výzkum prospěšný pro lidstvo.
Jinak k tomu, že výzkum planet skomírá - Rusko se chce vrátit k výzkumu Venuše prostřednictvím sond - http://www.space.com/35333-russia-nasa-venus-mission-venera-d.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rusko nedokázalo vyslat funkční meziplanetární sondu od rozpadu SSSR a nyní naopak omezuje peníze i na běžný výzkum, protože chybí peníze. Holt dobrodružství na Ukrajině a v Sýrii něco stojí. Takže plány jsou, realita jim ale nepřeje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně bemají dostatek technických inženýrů napříč celou ekonomikou. Prý to jsou statisíce míst co nedokážou obsadit a zaplatit.
Další ukázkou toho v jak zoufalém stavu je ruská kosmonautika je 22 let trvající vývoj pěkné rakety Angara, který se do provozního stavu dostane cca 30let po té co byl započat vývoj.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakety_Angara
Náhrada 50let starého sojuzu se možná podaří až dokončí vývoj nové lodě PTK. Ten potrvá od startu cca 25let.
Na Marsu se rusku nepodařilo nikdy přistát. Jedou se jim to snad podařilo, ale po cca 20sekundách ztratili veškerý kontakt. Navíc přijatá data byla spíše šum než data.
Rusko by hrozně moc chtělo, ale nemá dost peněz.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nikdo znovu neposlal sondu k Phobosu a Deimosu"

Tak což o to, Rusko se nedávno pokusilo, ale ruská spolehlivost opět zapracovala... ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.