Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Obrazem: AMD odhalila detaily Zenu, kompletní prezentace architektury

no papierovo to vyzera zaujimavo. uvidime konkretne modely.
hlavne apu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To instrukční okno, load/store atp. je na úrovni Haswellu. Jestli se zaměřili víc na optimalizaci slabých míst a efektivitu (rozumné prostředky pro výkon, rychlá komunikace cachí...), výkon by mohl být slušný. Aneb systém je tak silný/rychlý, jak úzké je jeho hrdlo. Potěšitelný je výkon 8j/16v v aplikaci šité na míru multijádrům. To by znamenalo, že Zen bude výkonný v paralelizovatelných úlohách. Co víc si přát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo jak by vypadaly ty grafy, kdyby tam přidali ještě Phenom II. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda úplně nechápu, proč by tam měli cpát Phenom II. Porovnává se s předchozí produkcí a né ob generaci

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Libor Míšek podľa mňa naráža na to, že by sa zistilo, že IPC Phenomu II nie je tak ďaleko od Steamrolleru...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by byl zklamaný, ano první verze buldozerů byly na tom dost špatně. AMD ale postupně tu efektivitu zlepšovalo až nad Phenom II + vyšší frekvence. Ostatně se nemusíte obávat, on se nějaký šťoura najde, který to porovná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu nevyjde třeba jen serverový Zen už letos? Neprobíhá někde výběrové řízení na nový superpočítač? Protože jinak - stejně jako s živou prezentací Polarisu na jaře - zase nechápu, proč zrovna teď...

Mimochodem, graf věnující se pokrytí celé škály výkonnostních nároků jedním typem jádra - ta čára elegantně končí o legitimní kus dřív než Excavator, který v dosažitelných taktech končil legitimně dřív než Vishera. Tomu říkám podezřelý graf a skoro oficiální sdělení, že to s frekvencemi zpočátku opravdu nebude zrovna růžové.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Serverový Zen by mohl být zajímavý, hlavně ty 32C/64T varianty, protože ani Intel nedosahuje velkých frekvencích, spíše poslední roky přilepuje jádra a mlží Turbo takty, uvádí jen max Turbo pro jedno jádro, což je třeba u 10core CPU údaj k ničemu.

Nicméně to zase zabíjí Mikrošrot svou dementní politikou licencování na fyzická jádra pro Windows Server 2016.

Na serverový Zen jsem fakt upřímně zvědavý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Na serverový Zen jsem fakt upřímně zvědavý."
To akcionáři taky.
Než AMD dá dohromady novou architekturu, Intel udělá 4 :-)

To je čekání jako bych měl dostat po vánocích Kim Kardhasian na celou noc a oznámí mi to v rok před tím .))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Intel nemá nic zajímavého v serverovém segmentu a je to drahé jak sviňa + nízký single-thread výkon, takže jakákoliv změna je vítaná.

Nevím co je Kim Kardhasian a jak to tu souvisí, to je nějaké linuxové distro nebo co?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To jsou nějaké příšery ze Star Treku Deep Space Nine, tuším...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jo jo ty s těma velkejma zadkama

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

najdi si jej video na nete, s tym cernochom a povedz si sam, dal by si to? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2spooky4me

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Pokud vím tak se intel plácá na této architektuře už hezkých pár let. To co předvádí jsou jen lehké inovace. Poslední veletoč by u Intelu zaznamenán s Core duo. Navíc ta rychlost s kterou to zvládli byla jen díky tomu že vylízal Izraelskou pobočku, kde vyvíjeli CPU pro notebooky. Od té doby se nic extra nového od Intelu nevidělo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Než AMD dá dohromady novou architekturu, Intel udělá 4 :-)"

Tak AMD pracuje na Zenu snad někdy od roku 2012, kdežto Intel přišel s novou architekturou snad někdy mezi Conroe a Sandy Bridge včetně. Kdy provedl Intel naposledy nějaký zásadní architektonický návrh, ve stylu přechodu P4 -> Core 2, tedy ne jen ladění stávajícího návrhu pro N+1. generaci?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ted, protoze konference HotChips. Predstaveni architektury bez produktu je te akci doslova site na miru.

Vime, ze 8 jadrovy Zen dokaze bezet stabilne na 3Ghz a ze jsou v obehu stabilni vzorky s nastavením 2.8Ghz/3.2Ghz. Proti 4 jadrum Intelu je to docela malo, ale i7-6900K ma frekvence 3.2Ghz v zakladu a jen 3.5Ghz sigle core boost pri TDP 140W. Navic Intely neboostuji pri zatizeni AVX jednotek. Ted si nejsem jisty jestli dokonce plosne zatizeni v AVX nemuze shodit CPU pod zakladni takt. To mozna delaji jen ty uplnej nejvetsi Xeony.

Necekal bych od Zenu frekvenci nad 4Ghz, ale 4jadru na 3.2/3.8 si docela predstavit dokazu. Obecne se vyrobni proces Samsungu moc nechvali, ale kdyby to byl takovy kram, tak na nem nemuze bezet velke 8jadro na podobnych frekvencich jako Intelu. Jestli mel kus na kterem ukazovali blender benchmark vazne 95W TDP, tak muze mit Intel docela problem. Tehce podtaktovana i7-6900K bude mit spotrebu hodne podobnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě příjemné překvapení, opravdu mi přijde, že se dívám na popis Haswellu/Skylake...

Podle popisu to vypadá na skvělej procesor, snad to nedopadne jak tady... ;) https://www.youtube.com/watch?v=kRB2tLm523c

dokonce i ty čísla jsou podobná, otázka je, co znamenají u koho ))).
out of order window vs. retire queue 192 (jak haswell, skylake 224)
load Q 72 (stejný všichni)
store Q 44 (haswell 42, skylake 56)
AMD instruction scheduler *tady je otázka, zda porovnávám stejné věci
int 84 (intel integer register file - haswell 168, skylake 180 (!) )
float 96 (intel FP register file - 168,168)
protože "intel scheduler entries" má 60 haswell, 97 skylake

http://www.cnews.cz/sites/default/files/pictures/novinky/2015/08srpen/id...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ve mně jako pamětníkovi ty dlouhé queues nejsou automaticky zárukou pokroku. Samozřejmě se to bez nich dnes dělat nedá, ale pak dopadne nějaký podmíněný skok jinak, než branch prediction předpokládala, a deset minut* spekulativního předpočítání se může zahodit. (* = ironie) Myslím jakási Netburst P4 hlásala prodloužení všech tady těch front a nakonec se zjistilo, že v reálné praxi je počet instrukcí na takt nižší, než u předchůdce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadla mě myšlenka. Celej trh her se točí okolo konzol, psali jste 80%. Další segment jsou tablety, osobní počítačové stanice jsou spíše na ústupu. Jedinej segment kterýz toho mixu multimediálních a pracovních nasazení zůstává jsou servery. Dnešní počítače jsou nestálé a spíše na ústupu vytlačované těmi tablety a konzoloovinami.
Proto mě napadlo, že se AMD zaměřilo na servrové procesory, vytvořili celou novou architekturu s vědomím, že není 100% výtěžnost z wafru, z toho důvodu budou vyrábět 32/64 procáky a ty které se nepovedou prostě osekají/uzamknou poškozné části na 16/32 a nejvíc poškozené budou 8/16. Prakticky to kopíruje jak RX480,470,460, tak i gtx 1080, 1070, 1060...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD určitě zpět do serverů chce, byli by blázni, kdyby ne. Jen s tou naznačenou posloupností to asi nebude až tak žhavé - minimálně 32/64 kousky budou slepenci (a kdo ví, možná 16/32 taktéž). Takže základní kámen klidně mohou být 8/16 moduly s tím, že co se nevyvede, půjde do desktopu.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8/16 těžko, protože když se nepovede tak z toho může být max 4/8 a to míříme až moc nízko ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Základem je skutečně 8/16 čip se dvěma moduly po 4 jádrech s 8 MB L3 cache. Nástupce FX budou 8, 6 a 4 jádrové, takže rezerva pro vadné kusy tu je. APU budou 4 a 2 jádrové. Takže opět rezerva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

aha dík za objasnění, tak to pak dává smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to s tom desktopem tak špatně neviděl. Tablety jsou na ústupu, nová nVidia shield nebude, mobilů už se taky prodávi míň - trh je nasycený. A konzole u nás určitě 80% nemají, to možná ve státech. Proto taky MS začal podporovat hry z Xboxu na win10. A trh s PC se lehce zvedá a herní NTB už mají taky slušný výkon. Podle mne tu je dost velký prostor, který může AMD využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, už ty 16/32 kousky by ale taky měly být MCM, takže 2x 8/16 čipy. Ono to tak asi vyjde i levněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže to dožene možná i Nehalem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.