Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oficiálně: Zen podle plánu, Bristol Ridge s předstihem

Dvojnásobné IPC ako Buldozer, to by snáď mohlo byť aj nad Kabylake, alebo nie?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

IPC má mít údajně o 40% vyšší než excavator. Ale hlavní výhodu to bude mít, že to bude plné 6/8jádro, i když se to u jednojádrových aplikací projeví výkonem o 40% vyšším jak excavator, tak u více jádrových tam bude mnohem víc jak 40%. Moc nevěřím, že by AMD dokázalo udělat stejně výkonný procesor jak Kabylake, nemaj na to dostatek lidí. Ale jestli to bude mít 80-90% výkonu na jádro co Intel s mnohem nižší cenovkou, tak to bude hodně dobrý výsledek.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

S mnohem nižší cenovkou to určitě nebude už jenom proto, že Intel určitě své ceny upraví podle Zenu. Což je taky dobře

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To, že sníží následně cenu bude jen dobře. Ale bude to jen kvůli tomu, že AMD bude levnější, takže to ničemu neodporuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

*až dvojnásobné :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle DDR PHY by plocha měla jít odhadnout, ne? Problém je, že vyznačený poměr stran je nějaký atypický, tak si nejsem jistý, čeho se chytit. Různé postupy mi dávají výsledky v rozpětí 210-270 mm².

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

třeba nepotřebují lidi, koupili si i5, hodili pod mikroskop a udělali to podobně. A jestli by měli 6 jader o výkonu intelu, to by byla prdel. Místo manažersky zmršené šesté řady intelu s max 4mi jádry.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

K čemu potřebuješ více než 4 jádra? V 99 procentech případů to znamená jenom vyšší spotřebu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak proto se preferenčně cpou do 100% serverů...asi aby 99% z nich mělo vyšší spotřebu a jinak nic. ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak si sežeň nějaký procesor od IBM. To cpou taky do serverů.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Však já bych rád.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

i5 na 22mm pod mikroskop jo? To leda tak rentgenovy - nebo elektronovy. A cim to asi rozrezaji? Procesory jsou dneska tak mrnavy, ze zjistit jak funguji timhle zpusobem je tezsi nez to navrhnout od nuly. Jo, kdyz byli jeste obri, 1000nm, jako prvni 386, tak mozna, to na to slo brejlit ve viditelnem spektru ... (poznamka: abys pochopil jak to funguje, tak potrebujes mit vic nez jeden pixel na integrovany prvek, limit opticke mikroskopie je mezi 100nm a 200nm podle cocek ale to je na pixel).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No, já osobně se sice docela těším, na druhou stranu ale zůstávám raději stále pesimistou a "dokud neuvidím - neuvěřím". Nové "revoluční" řady - ať už u AMD, nebo i u Intelu - mívaly v historii skoro vždycky nějaký průšvih, i když byly technologicky zajímavé - nepřesvědčivý nárust výkonu, přehřívání, ... Vzpomínám třeba na první Athlony - takové ty ještě do slotu, to je typická ukázka. Výkon sice na tu dobu paráda, 64bit instrukce, ale muselo se to chladit pomalu vrtulníkem a hrozné procento reklamací. Teprve druhá řada do socketu, která tehdy přišla hned v zápětí, to celé pořešila a udělala z toho normální produkt, pak přišly Durony jako zboží pro normální lidi a už to frčelo, super platforma.

Osobně se teda sice těším na první Zen, ale tipuju, že pro můj upgrade ze tříjádrového Llana bude spíš zajímavá až ta další řada, tzn. nějaký Zen service pack 1. Ani se nesnažím říct, že to bude průšvih, spíš naznačit něco jako že pokud to nebude ještě úplně ono, tak nepropadat panice, neházet flintu do žita a počkat si na první "refresh", který už bude určitě vychytaný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

'' sice na tu dobu paráda, 64bit instrukce, ale muselo se to chladit pomalu vrtulníkem ''

nemas to nejaky popleteny? x64 pro slot-a? btw reseni pro slot propagoval spis intel.. mel pro svuj slot-1 hned dve generace procesoru.. amd jen jednu.. chladice byly stejny jako pro slot-a, regulace zadna, rvalo to na intelu a amd stejne..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, nějak se mi to popletlo dohromady, x86 bylo později...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

a plete se ti to dal:-)

x86 - jsou vsechny "PC IBM komaptibilni procesory" - to "x" nahrazuje cislici 3,4,5 ... proste generaci procesoru architektury vychazejici uz z intel 8086 (v uzsim slova smyslu az procesory 386 a novejsi, ktery byl prvni 32bitovy, protoze x86 se spis pouziva jako ekvivalent oznaceni IA32; puvodni x86 instrukce jsou 16bitove, ale oznaceni cele architektury jako x86 se zacalo pouzivat az po vydani 386, takze se fakticky pouziva jen na procesory, co zvladaji 32bit. instrukce tehle architektory)

AMD64 (oznaceni pouzivano tvurcem -AMD) = EM64T (puvodne pouzivano intelem)= IA-32E (novejsi oznaceni intelu) = x64 (oznaceni Microsoftu) = x86-64 (neutralni ozanceni, casto pouziva i AMD, ktere pomerne jasne vyjadruje, co to vlastne je) - je jen rozsireni stavajich x86 instrukci o dalsi, aby byl procesor schopen pracovat plne v 64bitovem rezim, je plne zpetne kompatibilni s x86 (to je rozdil od intelem puvodne prosazovaneho IA64 - uplne jine architektury [tehdy vhodnejsi pro servery], ktera x86 instrukce v zasade jen emulovala a tak byla prvni Itania pri x86 instrukcich pomalejsi nez nativni x86 procesory, nakonec to i pres neskutecnou snahu (zvlastni vyhody pro hp napriklad, ktery drzel Itanium nad vodou nejdyl) v podstate odpiskal. A prejal AMD koncept - ikdyz ze zacatku tvrdil, ze to je k nicemu, ze to nema vyuziti :-)
*Ale priznavam, v dobe kdy to AMD uvedlo to jeste pro obyc. desktopy nemelo prilis velky vyznam - tohle byl jeden z mala povedenych marketingu AMD, kdy presvedcili obyc uzivatele, ze to je "must have" feature (pro servery a narocne workstationy, tam uz to melo vyznam tehdy).. Na druhou stranu i diky rychle penetraci trhu x86-64 procesory se rozvijely operacni systemy, hry, moznost pouziti vice pameti bez nejakych obezlicek, pomohl k rozvoji rady aplikaci*

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, plete, chtěl jsem napsat x86_64, ale to ze mě stigma joudy už neodstraní...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

se stane :-)
dokud nebudes tvrdit, ze je to urcite tak, jak tvrdis ,navzdory celemu svetu, a ze to vis jiste, protoze si pamatujes, ze to bylo vlevo dole, tak je to s tebou dobry :-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

K7 athlon mál iba 32bit / 200Mhz zbernicu z Alpha EV6 odvodenu, až K8 athlon mal 64bit + Hypertransport zbernicu na 800mhz..., ale inak súhlasím, po Bulldozeroch treba byť zdržanlivý a možno sa zopakuje situácia keď po K6-2/K6-3 prišli K7 a to bol sakra rozdiel (hlavne oproti K6-2)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

První Phenomy taky nebyly výhra, ale dvojkový byly fajn... :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se už nemůžu Bristol Ridge dočkat. Snad cena nezklame. Klidně ať je to napájené přímo na desce to je jedno. Hlavně ať to umí HEVC a má vícero SATA konektorů a nízkou spotřebu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bristol Ridge umí 8bit HEVC. 10bit HEVC umí Stoney Ridge.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za připomínku máš recht:). To ale značí ještě delší čekání:(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Keby lake umí 10 bit hevc a měl by vyjít zhruba jako první zen.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

UVD 6.1: STONEY (HEVC=Yes, Max.Size: 4K, Supports 10bit Color Channel Depth for Ultra Blu-ray Video)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.