Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zen disponuje úrovní zabezpečení, na kterou Intelu chybí odpověď

AMD drzim palce. Uz 5-6 rokov stoji najvykonnejsie 4-jadrove 8-vlaknove APU Intelu takmer 4 stovky €. A vykon toho APU (CPU casti) stupol za tych 5-6 rokov asi o 20% a cena furt taka ista. Z toho plynie pomer cena/vykon sa za posl. 5-6 rokov zlepsil o spomenutych 20%. To je humus, hnus, grc, nie pokrok! Cistokrvne vykonnejsie CPU so segmentu snob-end detto. Pridali sa jadra a vykon siel hore o zavratnych 25 a 20% (6 vs. 8 a 8 vs. 10 jadier) a ceny 4-ciferne jak hovado, dokonca tradicia najdrahsieho kusu za 999 $ je davno minulostou, ceny su este vyssie !

V rovnako dlhom obdobi 1999-2005 (ked AMD bolo na koni a Intel bol valcovany) stupol pomer cena/vykon CPU mnohoooooo-nasobne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Intel nikdy nemel plnohodnotne APU nakolik bud verze HD Graphics svym vykonem na AMD APU jednoduse nestihali nebo inteli-vykonnejsi verze Iris Pro nemela nikdy poradne doladene sve ovladace, proste ty graficke jednotky/cipy v Intel procesorech ber jenom jako vyhradne servisni grafiky, k prikladu kdyz ty odejde ta externi vykonnejsi v skrini tak ji uzijes behem reklamace na praci, zhlizeni internetu a hrani jednodussich her, kdyz ti odejde externi v notebooku, nemusis ho rovnou vyhodit, jenom deaktivujes skrz bios tu externi a jedes na te v procesoru, v tom ja vidim zasadni roli/vyhodu integrace graficke jednotky do procesoru.

6-jadra od Intelu tu uz meli byt minimalne 4 leta, jiz od 2006 stojime nemenne na ctyrjadrech v strednim segmentu a zbytecne, jenom proto ze Intel nema konkurenci, kdyz se ZEN-u podari dorovnat vykon jadro na jadro intelu generace Haswell a nasledne uvede 8 jaderny model za 450€ to jenom uvidis jak prodrazene 8 nemluve o 10 jadru za 2000€ padnou svyma cenama rovnou o 50%!, jako platit si vic jak 1000€ za 8 jadro nemluve o silene cene 10 jadra je jasne ukazkova nenazranost Intelu.

Proste Intel, NVIDIA a Microsoft zaspali tvrde na svych vavrinech, cilili jenom na kosmeticke zmeny a stale vyssi a vyssi zisk, kdyby nebylo AMD tak dnes nemame api DirectX 12 ktere vzislo z jejiho projektu Mantle a presto ne DX12 bude to lepsi ale open-source projekt Vulkan ktery je navic mozne rozbehat nejenom/vyhradne na zprasenych Windows 10 ale i na XP, 7 a 8.1, cili technologie moderni a neomezena, dale AMD prineslo arch. CGN, jiz zachvili bude tomu 5 let co Radeon HD 7970 prinesl jako prvni tak pokrokovou technologii ze api DirectX 12 jiz podporoval od jejiho vydani a to prosim v plne hardwarovem profilu a co NVIDIA? jednoduse prd a stale jenom drazi a drazi, Intel chtel prinest instrukce TSX a posral to, jednoduse tyto 3 spolecnosti kdyby dnes byly na trhu ryze dominantni, tak tu mame na-stale ctyrjadra za premrstenou cenu, api DirectX 11 a beh novych modernych her jenom na Windows 10, ja osobne dekuji za to ze spolecnost AMD existuje, pro mne jako zakaznika je tahle firma spasenim normalniho mozku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To co pises, je sice krasny a v mnohem pravdivy, ale zcela opominas jednu zasadni vec. AMD se jeste jeste pred pul rokem nezmohlo na vic nez nabizet v grafickych kartach 5 let starou technologii jen neustale prejmenovavat karty a nic jineho nemeli. Samozrejme vyvinuli Polaris a vyvijeji Vega a ted jsou proste na koni a NVidia nestaci, ale NVidia celych 5 let prichazela s novyma vecma v oblasti grafik a jen se ted trochu zadrhla a samozrejme nechce priznavat, ze je problem, to nedela zadna firma ani AMD. Takze ano momentalne je AMD na spici a NVidia nabira zpozdeni a snad to prekona a nove technologie v generaci Volta prijdou co nejdrive.

To same plati pro Intel a AMD. Vzdyt AMD nema vubec nic co zakaznikum nabidnout. Tragickej traktor? no to snad ne. Ale jiste Zen je za dverma a treba se diky nemu zase AMD na chvili stane lidrem a Intel bude tim, kdo bude muset pridat.

Treba na linuxu jsou ovladace na grafiky od NVidie pomerne spatne, ale jsou a uzivatele jsou radi aspon za ne. To Intel, ac jeho ovladace nepatri ke spicce na zadne platforme, vykazuje na linuxu stabilni vysledky a jeho ovladace zde patri mezi to nejlepsi co je k dispozici, takze na samohrajkovem PC mam samozrejme i-3220T s Intelackou integrovanou grafikou. Naopak ovladace od AMD byly vzdy totalni tragedie a fglrx ovladac je na linuxu velmi neoblibeny a kazdy linuxak se Radeonu vyhne velkym obloukem. Jiste v tuto chvili AMD ma AMD GPU a pracuje na AMD GPU Pro, takze to vypada, ze i zde AMD skoci z trageda na spici a stane se budoucim linuxovym standardem.

Takze ano, AMD jede a doufejme, ze nastoupenou cestu vydrzi a vsem ukaze, jak se maji veci delat. Tvuj prispevek je ale ve stylu, ze AMD bylo vzdy nejlepsi a ostatni na to dlabou, ale tak to opravdu neni.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

"NVidia celych 5 let prichazela s novyma vecma v oblasti grafik"

Víš proč na pohled Nvidia inovuje a AMD tak nepůsobí? Naprostou většinu těch "nových věcí" jsou totiž ve všech GPU AMD za posledních 5 let - přišli s GCN architekturou.

AMD jednoduše opět předběhla čas (i proto starší AMD grafiky časem dozrávají - nechybí jim zásadní funkcionalita.. narozdíl od konkurence). To je výhodné pro zákazníky (mám první generaci GCN a nic mi nechybí), ale nevýhodné pro firmu z hlediska marketingu. Nvidia to má vymyšlené chytře - každou generaci přidají něco nového, aby měli čím lákat zákazníky. Ti, co nekupují každý rok tím ovšem trpí - jejich GK rychle zastarají.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nevyhodne pro firmu... kdyz mas 5 let stejnou GK a nic ti nechybi. Se ani nedivim, ze amd nevlastni ani sve sidlo... Je to business. Ale samozrejme je amd super a nej. Sice nema $ ale jinak je to uplne ok... Mineri jsou urcite spokojeni ))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to škoda no.. Jsou to skvělí inženýři a co tvoří s těmi omezenými prostředky.. To je prostě úžasné.

Další projev mentality AMD je snaha vše otevírat a standardizovat.. Opět ekonomicky to nemusí být nejlepší, ale prospívá to komunitě..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono za vším hledej prachy, i za tou otevřeností. Jistě, přínos pro komunitu je určitě nesporný (však se to také patřičně hlasitě vyzdvihuje :-) ). Ale proč by to firma dělala? Že by takové dobrodiní v tržní ekonomice? Tomu se nějak moc věřit nechce, že? Že by úspora financí na podporu? Ejhle, to už je asi přijatelnější, ne? Pokud vypustím polotovar na podporu mého jiného výrobku a k tomu polotovaru zveřejním i ingredience, potom si kdokoliv může výsledný tovar dovařit sám, případně si upravit i původní polotovar, pokud by v něm byla nějaká nedokonalost či chybka, ne? A já jsem téměř bez práce, soustředím se na můj primární výrobek, k němuž podporu vlastně provádí někdo jiný. :-) Dobrá, vzal jsem to trochu s nadsázkou, ale zcela konkrétně mohu dát příklad i ze svého oboru - proč je Hilti tak drahé oproti konkurenci? Má kvalitní výrobky, ale tu má konkurence už také. Takže proč? Z velké části proto, protože má i výbornou podporu a zázemí. Pokud něco navrhuji, sáhnu po Hilti, protože v případě problému vím, že zvednu telefon a dostanu radu, případně zašlu konkrétní problém a specialista u nich vyřeší. Ale to stojí peníze, kurňa moc peněz. Takže v případě AMD bych si, bez znalosti, kolik ušetří na okleštění podpory na minimální možnou míru, absolutně netroufl tvrdit, že je to pro ně ekonomicky nevýhodné, neb to naopak může být výhodné velice. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V opačném gardu to bylo jen jednou a to když ATI grafické karty měly náskok a nvidia přišla s unified shader modelem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ty už víš, za kolik se ZEN bude prodávat, že přesně víš, že ceny u Intelu padnou o víc než 50 %? Tak to se pochlub, kolik si máme na ZEN připravit?
Co se týče APU, také se to dá obrátit a říci, že CPU část v AMD APU jednoduše nestíhala na konkurenci. Ano, grafika u Intelu je poměrně bídná, ale otázkou je, k čemu je určena grafika v APU a proč má být výkonná? Hráč si pořídí externí grafiku. Profesionál si pořídí externí grafiku. Grafik si pořídí externí grafiku. Takže zbývá skupina lidí, kteří PC použijí na Internet, kancelářskou práci, přehrávání multimédií apod. A na takové práce jistě postačuje i ten Intel. Obdobně to asi bude platit i pro CPU část, jistě postačí i výkon AMD. Osobně neustále nevycházím z údivu, když se v diskuzích neustále omílá nárůst resp. nenárůst výkonu. Proboha, k čemu? To už všichni jen dřepákují a PC a hrají nejnovější a nejnáročnější hry? :-o Kdysi jsem také koukal na minimálně vyšší střední třídu u všech komponent, ale v současné době? Doma mám obstarožní i5-2500 a v práci Xeon E3-1231, paměť u obou 16 GB, v obou externí grafiky (jeden NV a jeden AMD) a pro statické výpočty a 3D modelování nevidím žádný rozdíl v podobě výkonnějšího procesoru. Z mého pohledu je za těch několik let zpět jediným citelným přínosem pro PC nasazení SSD a snížení spotřeby komponent, na kterých zapracovaly právě ty nepopulární firmy Intel a NV, AMD se (snad) přidá až nyní.
A už tady také konečně nechtě těch řečí o přemrštěných cenách. Protože pokud by ceny byly přemrštěné, nikdo by nic nekupoval a výměna HW by byla po mnoha a mnoha letech, což není v zájmu nikoho, výrobcem HW počínaje, přes vývojáře SW až po státní struktury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no, tak toto riadne preháňaš a "upravuješ" aby ti o sedelo...

"Uz 5-6 rokov stoji najvykonnejsie 4-jadrove 8-vlaknove APU Intelu takmer 4 stovky €"

1. Aktuálna cena za i7 6700K je 330€ z overených obchodov, spraviť z 330€ "takmer 4 stovky" to je teda riadne zaokrúhľovanie :D

2. Tak poďme do tej histórie...
- 4770K - prvých 18mesiacov roka predaja niekde od 19.5.2013 do 23.11.2014 sa dala kúpiť už od 279 resp. 288€, ergo pred tými 3-3,5rokmi to neboli ani 3 stovky nieto takmer 4 !
- 3770K dupľovane, už nejaké 2 mesiace po spustení predaja išla pod 300€ (už vyše 4 roky dozadu), celé mesiace sa dala kúpiť za 260-270€
- i7 2600 pred 5,5rokmi, v heureke už nieje "K" verzia ale na porovnanie stačí aj táto a síce že išla pri uvedení po 272€ a potom to išlo dole až na minimálnu cenu 236€ ktorá síce išla následne hore ale aj tak bola stále hravo pod 300€, okolo 250-270€

Teda, roky trvalo kým sa i7 "K" dostalo nad 300€, o tom žeby sme ich 5-6 rokov kupovali za " takmer 4 stovky €" nemôže byť ani reči.

3. "V rovnako dlhom obdobi 1999-2005"... Ono sa to dá otočiť aj na AMD, je to takmer na deň presne 5rokov ! čo AMD vydalo FX8150 a teda rečnícka otázka - ako stúpol pomer cena/výkon medzi FX8150 vydaním pred piatimi rokmi a aktuálne stále najvýkonnejším AMD CPU FX9590 ?

No, pozerám annadtech cpu bench 8150 vs. 9590, ceny a na heureke (od 216€, mesiace po spustení nešla pod 250€) a ... "mnohoooooo-nasobne" to teda nieje...

PS: a to ešte len uvidíš ako AMD ""vylepší"" ten pomer cena/výkon až vydá 8C/16T Zen :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"a to ešte len uvidíš ako AMD ""vylepší"" ten pomer"

Roky tu čítam takéto bláboly, ale skutočnosť je stále iná. Jediné čím má AMD navrch je cena. Lenže o ich CPU je len pramalý záujem a v server segmente takmer žiadny.
Tak prečo ešte každý nemá AMD vo svojom PC, keď ako píšeš je to to najvýhodnejšie ???

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kde preboha píšem že AMD CPU je najvýhodnejšie ? Kde ?

btw. prečo myslíš mám v tej záverečnej vete o vylepšovaní cena/výkon Zeno-m to "vylepší" dokonca v dvojnásobných úvodzovkách ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Si ty normálny? Každý to nemôže mať. Vieš koľko ľudí je blbých. Asi aj ty medzi nich patríš. Pokiaľ projektantovi pri kreslení na doma bohato stačí AMD APU za smiešny peniaz (celé PC do 300 €), tak načo by sa chvastal predraženým Intelom, keď to odvedie tú istú robotu za menej peňazí?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

řekni to mýmu intelu i5 6500 na Z170 sátce :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, jsou na světě i lidi s Napoleonským syndromem, alá "mám malýho pindika, tak si koupím drahej PC" :oDDD

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a nebo jen že na to mám...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takových je nás už myslím v ČR dost, kteří na to mají, jen to nemusíme pod každým druhým článkem ventilovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Maloměšťáťctví je tak trošku pro smích. Obzvláště v diskusích, kde jsou i lidi co tem věcem trosku rozumí a prošli si už pubertou. Nemyslíš? ; )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Projektant si na doma obvykle koupi certifikovany hardware a nebude si kupovat usmudlanou sestavu za 300 Ecek, at by mu stacila nebo ne.

AMD procesor v graficke stanici? Hahaha, hehe. Jedine Xeony od Intelu, socket 1366, 2011 a ted 2011-3.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To se mi nejak nezda. Znam nekolik stavebnich projektantu a strojnich konstrukteru a mezi asi 7 lidmi daji dohromady myslim jeden Xeon v LGA1150 a jedno Quadro. PC s certifikovanym HW jsou docela bezne ve firmach, ale zrovna u stavaru to neni samozrejmost a pracuje se na ledajakem srotu. Certifikovany HW navic vetsinou znamena Quadro graficka karta nebo vyjimacne FireGL. CPU jsou zasadne Intel, ale vaznych bych nesazel na serverovou verzi socketu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To máte z které "bohate" firmy? :))
To co tu pište jako obecny směr je nesmysl. Mam kamaráda v projektantske firmě, dela bezne s 2D cadem stejně jako jeho kolegové. Žádný HW nemají "certifikovany". Nemají ani žádnou profesionální grafiky. Doma to stejně. Má starého AMD Phenoma2 plus normální starou herního grafiku a vesele na tom fičí projekty. Možná že někdo používá lepší železo, ale pak v tom musejí dělat nějaké náročnější modelingove věci. Bežní projektanti těžko. .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žvaníš hovadiny. Za léta praxe v projekci mohu jen konstatovat, že integrovaná grafika určitě ne, že snad i ten nejnižší externí low-end je lepší. A určitě jsou také ti profesionálové ve firmách blbí, když volí Intel z důvodu podpory, že? :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu ze AMD přestalo vyvíjet procesory pro Performance a Enthusiast část trhu v roce plus minus 2012, tak nevím co chceš poměrovat. Samozrejmě ze I přes svoje stáří, ty procesory nabízejí zajímavý výkon vzhledem ke svému ceně a smyslúplnému nasazení.
AMD Apu jsou pro svuj účel dobre cpu. Každý nemá potřebu si připlácet za věci, když muže byt spokojeny pro svého potřeby s nižší cenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Milý Maťko911. Ako sám vidis, sam si protirecis. Zatialco najlepsie APU Intelu stavalo aj necele 3 stovky (ozaj pamatam na casy 290 € za vrcholovy kus SandyB/IvyB ale hned to svojho casu islo o 20-30 cisel hore), dnes je to necele 4 stovky, takze ceny isli dokonca HORE, kuretenko, HOOOOREEEEEE !!!! Takze pomer cena/vykon sa za posl 5-6 rokov nieze zlepsil o 20%, on dokonca uuuuuuplne stagnuje !!!!! Heureka vravi od 328 do 360 € za Ci7 6700K. A pri**bana Alza dokonca 370 €. Zoberme priemer 350 € za Ci7 6700K a 290 € za 2600K/2700K. Sme uplne v tej istej prdeli a absolutne konstatnom pomere cena/vykon.

2) Na AMD nic neotacaj, to je od roku pana 2006 v srackach a od roku 2011 v mega-srackach, takze to ze neuviedli nic co by za to stalo iste nie je preto, ze by sa im nechcelo, alebo nemuseli/nepotrebovali. Bohuzial v pripade Intelu nedoslo k ziadnym zasadnym zmenam prave z tych pricin: proste sa im nechcelo, alebo nemuseli/nepotrebovali...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale částečně za to může i inflace

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

i7 6700K $350.00
i7 4700K $350.00
i7 3700K $342.00
i7 2600K $317.00

Intel zdvihol cenu o +/-10%, za to že v SK/CZ sú niekedy ceny ozaj mimo on ale nemôže...

...keď ako píšem vyššie 3770K išla aj po 260€ a 6700K ide dnes za 330€ - pritom rozdiel v dolárovej cene je 8USD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je vsetko smutna pravda, uplny suhlas.... :o(

...a je este smutnejsia, pretoze si zabudol uviezt take `bonusy` a `vylepsenia` co nam intelicek za posledne roky nadelil ako:
- hnusne ho\/no napatlane pod HS miesto poctiveho letovania
- `optimalizovany` tenky substrat CPU
- adioos este aj tie 4 `megastedre` +biny pri non-K oveclockingu
- zlomyslene ucelove odpalenie USB 2.0 podpory, aby ste sa hajzli drzi co nechcete pouzivat najgenialnejsie nove OS od MShitu pooooriadne zapotili
- este aj tie blbe boxove chladice su nejak stale chudobnejsie (kedysi som k pentiu dostal lepsi ako neskor k i5-ke a niezeby som ho aj pouzival)
atd... to som len tak zbrucha vypotil prve co ma napadlo!

No potom sraci fnukaju jak sa CPU zle predava a PC trh FUJ FUJ FUJ --> pricom sami ho najviac kurvia spolocne s MS!

Ktory blbec by za takych podmienok upgradoval???

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co je s USB 2.0 ???
Naco davat drahe boxovane chladice, ked CPU zeru menej (staci mensi chladic) a kto chce si kupi svoj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- nativna podpora USB 2.0 je fuc, t.j. mas problem s USB mysou, klavesnicou, dvd mechanikou, flashkou, sd readerom pri instalacii/spusteni cohokolvek co nepodporuje nativne usb 3.0

-naco? ja ich tiez nepouzivam, len poukazujem ze za vecsie prachy sidia uz aj ten debilny chladic... a jasne, i5 v ktorom vesmire bere menej nez pentium? uz aj stare C2D pentium malo TDP max 65W!
Mam doma slusnu zbierku boxov a pekne vidno jak postupne klesala masa a mizlo medene jadro...
Tak sa nesnaz tych hajzlov obhajovat...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Mam doma slusnu zbierku boxov a pekne vidno jak postupne klesala masa a mizlo medene jadro..."
z toho by mohla byť pekná fotka :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako vypadali chladice predtym a teraz dobre viem.
Pre mna je pentium toto:
http://ark.intel.com/products/family/78132/Legacy-Intel-Pentium-Processo...
A hadam sa tu nejdeme bavit o nejakej efektivite/vykone na watt.
Preco neporovnas porovnatelne CPU ? Jaaaj, to by si musel vziat Core2 quad a tam uz si na 130W....
A hovori ti nieco vylepseny power management ?
Vies o nejakom problem s tymi box chladicmi ? Nie ?

Nejaky link na udajnu nepodporu USB 2.0 ? Co to ma spolocne s CPU ? Co to ma s M$ win ?
Videl si uz nejaku dosku, kde by nechodili USB2 zariadenia ako mys ?

Nepotrebujem sa niekoho zastavat, ale toto su zase hejterske kecy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-co je `pre teba` pentium je uplne nepodstatne... nepotrebujem porovnavat neporovnatelne - neporovnatelne uz len kvoli nekompatibilite! A ked uz slovickarime tak si pozri KONTEXT v ktorom pisal Pjetro - ziadne P60 spominane nebolo ;o)

-jaaaj a naco by som porovnaval velky chladic z 130W CPU s `okresanym` zo 65W??? to by k comu bolo ty GENIUS??? Porovnat korektne treba CPUcka s cca rovnakym TDP aby som mohol dojst k relevatnemu zaveru a nie len prazdno blabotat a tliapat jak tu predvadzas ty ;o)

-link si najdi sam hnida leniva... nie som vzdelavacia institucia a poznas snad take nieco ako google???
Ano presne tak - hejterske kecy - za tyzden zabiteho casu kvoli socialnym inzinierom z intelu ich naozaj uprimne nenavidim. Ale W7 zostal -> siel prec len notebook s intelom - predajca nech sa im podakuje :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rofl,ake uhybne manevre.
"nepotrebujem porovnavat neporovnatelne" - no tak to nerob a nevypisuju chujoviny o C2D spotrebach.
"mohol dojst k relevatnemu zaveru" - co sa ti pochopitelne zatial nepodarilo.
Mimochodom P60 mi ani len nenapadla, to uz je extrem, islo mi o tie P4 5xx/6xx atd. A keby som chcel reagovat na Pjetra, tak to spravim, lenze on nepise blbosti ako ty.
Bohuzial som pan chytry hladal a nenasiel. Tazko najst nieco, neexistuje.
"Co to ma spolocne s CPU ? Co to ma s M$ win ?
Videl si uz nejaku dosku, kde by nechodili USB2 zariadenia ako mys ?" NIC ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty slepy dementny trolovaci chuj:
https://www.google.sk/?gfe_rd=cr&ei=PaMCWPWtBqXH8Af245h4&gws_rd=ssl#q=br...

viac slov netreba... iba ak este ze P4 je prave ten EXTREM --> na ziadnych inych procakoch som nevidel tak UPECENE mainboardy (doslovne `dohneda` okolo socketu!)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lol, tak toto ??? :) Toto takto zamavalo hormonmi pubertaka ? 2 roky stara vec a ty si to netusil ? To si za ten strateny tyzden nebol schopny vyguglit ? To mi fakt nenapadlo, ze pojde o takuto trivialitu.
To, ze nieco nejde v nejakom obstaroznom systeme, ktory bol vydany x rokov dozadu a nemohol s tym pocitat, to je fakt strasny pruser.
Inteligentnejsi ludia to riesia (ako aj v pripade inych driverov) slipstreamovanim driverov do instalacneho media, co nie je ziadny problem. Ako bolo x-krat potvrdene aj v tomto pripade.
A ten zvysok si kupi HW s pridanym USB2 bridzom
A ze mys/klavesnica nechodi je nezmysel, nechodi az po pusteni instalacie windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přestože s tvými příspěvky vesměs souhlasím, tak mi gůgl moc nepomohl, když jsem se pokoušel najít něco o tom ukončení podpory USB 2.0 ... http://goo.gl/Ydy0D2

Takže buď prosím tak hodný a naveď mě někam, kde si o tom něco přečtu. Předem moc díky. ;-)

Edit: Díky za odkaz výše, ale jak vidíš, tak obyčejné hledání bez uvedení kódových označení novějších CPU Intelu to nic moc nenachází.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude hlavny `problemik` v tom, ze spoliehas na hlavny majoritny svetovy jazyk zvany `cestina` - bez ktoreho si (hlavne) v IT oblasti ani neprdnes? ;o)
Aj ked google akoze nieco `preklada` tak z komplikovanymi a okrajovymi slovanskymi jazykmi su vysledky dost biedne. Este tak z nemciny, francuzstiny ci spanielciny do anglictiny sa to da.

Ked pouzijes moj link (vytvoreny za 5 sekund - inak by som to pre toho trolla nerobil), tak najdes spustu odkazov - samozrejme po anglicky... a tie mena CPU su tam uvedene hlavne kvoli relevancii - t.j. aby to tam nenahadzalo aj spustu odkazov `odveci`...

Ja by som inak dotycnemu `plnovousovi` nenadaval zato, ze nedokazal nic najst - ale napriek vlastnej neschopnosti vystupuje stylom `ja o nicom takom neviem - takze to neexistuje` :o(
Tiez neovladam zdaleka `vsetko na svete` ale vtedy radsej tichucko sedim a nekecam do veci o ktorych viem H

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V skratke ide inak asi o toto:
Intel odstranil od urciteho casu vo svojich cipsetoch (a kedze ich pre jednotlive konkretne CPU vyraba len on, tak dosledok je ten isty ako odstranenie priamo v CPU) HW podporu USB 2.0 a starsich.

Samozrejme funguju aj starsie porty a starsie zariadenia ale LEN CEZ SPETNU KOMPATIBILITU AKO USB 3.0
T.j. OS ci bootovacie aplikacie postavene napr. na WinPE bez VSTAVANEJ priamej podpory USB 3.0 nevidia ZIADNY USB port a tym padom ani zariadenie ---> co je obzvlast `zaujimave` ked ich chces pustat z USB DVD ci flashky resp. ovladat USB klavesnicou a mysou!!!

Podotykam ze tento scenar je dnes velmi casty (PS2 je na ustupe a vstavane SATA DVD tiez)

A uzitok z tohto kroku? 5 usetrenych tranzistorov????

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel odstranil od urciteho casu vo svojich cipsetoch a perto je to problem CPU - paradna logika.
Neodstranil podla toho vlastne tu podporu v skutocnosti potom aj vyrobca NB, ktory tam ten Intel dal ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to ma pos**, napíš mi kde konkrétne si protirečím ?

Jediný kto si protirečí si tu TY !

Hore si písal že "Uz 5-6 rokov stoji najvykonnejsie 4-jadrove 8-vlaknove APU Intelu takmer 4 stovky €" a teraz už ty sám píšeš píšeš že "ozaj pamatam na casy 290 € za vrcholovy kus SandyB"

Tak kto si protirečí ? :D

...nehovoriac o tom že ako píšem, i7 4770K sa dala kúpiť dlhodobpo pod 300€, 3770K tiež za dokonca 260-270 €. i7 6700K dnes stojí z overených obchodov (giga***,ingr**) 330€ - trepať tu predraženú alzu a priemerovať cenu - koho to pri kúpe zaujíma, nejaká priemerná cena či 370€ z alzy keď može z iného overeného shopu kúpiť za 330€ ?

2. na AMD otáčam aby som pripomenul že ani oni zázraky za 5 rokov neurobili, áno oni nemali architektúru ani výrobný proces len čo je pravda a áno, Intel z vypočítavosti a dominancie na trhu nič neprináša lebo nemusí, ale je to tak a my s tým nič nespravíme.

PS: veď ja s tebou koniec koncov súhlasím, ceny rastú hore, nárast výkonu i7 2600K vs i7 6700K ak ich nastavíme na rovnakú frekvenciu je nesporne úsmevný a o nejakej výhodnosti pri i7 "K" sa veľmi baviť nemôžeme. Ale vážne som musel regovať na tú rozprávku že i7mičky kupujeme 5-6 rokov za skoro 400€...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu ceny boli aj pod 3 stovky za vrcholovy kus APU Intelu, pamatam. Ceny teda isli hore a to aj po zapocitani poklesu eura voci dolaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na něco jsi ale asi zapomněl. Zapomněl ses také podívat na výkon/watt. Nebo myslíš, že je normální, aby při rostoucím výkonu klesala spotřeba? :-o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri tom, ako ta spotreba chabo klesa to nie je argument!
Samozrejme nebavime sa o special `LP` verziach (ktore su zas aj este menej vykonnejsie) - jednoducho porovnavame `standard` medzi generaciami

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pjetro, prosim ta... kurz USD/EUR sa za poslednych 5 rokov zhorsi asi o 20%... Intel,Nvidia,AMD ani nikto kto predava dolaroch nemusel za ten cas ani len o cent zmenit ceny no u nas sa to prejavi 20% narastom, len a jedine kvoli kurzu...
Intel za nic nemoze a ked sa bavime o cenach, tak sa bavme o MSRP v USD, to je jedina relevantna cena do diskusie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mas samozrejme pravdu -> no nic to nemeni na tom, ze ceny mierne rastu aj v dolaroch (resp. u premiovych top modelov aj vyrazne no tie ma osobne nezaujimaju).

Takisto to nemeni nic na tom, ze intel nepochybne kurvi kvalitu, medzigeneracny vykon rastie na hranici chyby merania a jednoducho upgradovat je onicom!
Ziskas akurat same problemy a kazdou generaciou vymysli intel nejaky dalsi odrb (zopar ich je vymenovanych v mojom prispevku vyssie - opakovat sa nebudem)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako kazda ficura navic, kterou Zen prinese je super a pokud je ta ficura smysluplna, coz sifrovani urcite je, tak to jiste privede dalsi zakazniky a to je super, protoze padnout AMD urcite nechce videt ani ten nejvetsi zastance Intelu.
Na druhou stranu, neda se rici, ze Intelu chybi odpoved a povazovat ty bezpecnostni funkce za krucialni. Proste Intel nabizi neco jineho - predevsim vykon a treba casem prinese i zabezpeceni, ale neni to nejak stezejni, proc by stavajici zakaznici zacali hromadne utikat k AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naopak na to na kolik si Intel dnes sve soucasne procesory ceni by mel tyhle fičury podporovat tez, jako prominte ale u nekolik-tisicoveho procesoru urceneho primo do servru nemit funkcni funkci sifrovani na urovni operacni pameti a nebo rozsirene sifrovani prostredi + s tim dohled nad virtualizaci(servr-VPN-klient) je fraska jako vysita, zas intel prinesl jenom kosmeticke zmeny presne jako NVIDIA, za premrstene prachy samozrejme jako jinak.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kym to nemala AMD, tak to fraska nebola. Staci, ze to len AMD oznamila, uz je to z pohladu Intelu fraska... A Intel nic nepriniesol ? Vydava pravidelne CPU viacmenej podla planu, AMD iba nieco oznamila. Zato AMD toho fakt posledne roky priniesla naozaj furu, co sa tyka CPU...0.00nic. Ak by nebola na trhu, obzvlast na tom serverovom, nikto si to ani nevsimne.
Trollovat sa da aj inteligentnejsie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, minusky bez nejakeho argumentu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HW u AMD dobrý, teď ale ta o podpoře. V IT nedělám, ale pochybuji, že AMD má tak propracovanou podporu jako Intel - jestli má někdo zkušenost, ať napíše. Do sféry, kam směřují tyhle nejlukrativnější produkty, si představuji, že právě podpora je kruciální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Od počátku bylo jasné, že Zen cílí především na servery..."

Mám to brát tak, že do desktopu se nic přelomového v rámci Zenu nechystá?

Já se těším na APU s novým GCN a předpokládám, že dojde i k naplnění wiki: According to AMD, the main focus of Zen will be on increasing per-core performance. (!)

Tak mě to nekažte pane Souček nějakým prohlašováním, že se jedná o serverová cpu. :) Nechme ty buldozery a jine dozery minulosti.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

hehe a jak myslíš že to má Intel ? jeho procesory jsou také serverová CPU poslaná do desktopu ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš to obrátené. Intel používa desktopové procesory v serveroch. :D

Serverové procesory akcelerujú šifrovanie, SQL.... a zabezpečený (aj tranzakčný) prístup do RAM už pár rokov podporujú.

Desktopové naopak akcelerujú video alebo AVX a nekorektné fungovanie serverových rozšírení nikomu nevadí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

velmi zajímavá teorie :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mám to brát tak, že do desktopu se nic přelomového v rámci Zenu nechystá?"

Mas hlavne pouzivat mozek. Samozrejme ze do desktopu se Zen chysta, a nevim co cekas "prelomoveho", ale o IPC uz se napsalo habadej.

"že se jedná o serverová cpu"
Zen je architektura, tj bude spousta chipu ruzneho zamereni. Co je na tom tezke pochopit ? Navic na serverech diky drobnemu monopolu Intelu lze ryzovat uplne jinak nez na trapnych desktop cpuckach, takze bych se nedivil kdyby AMD dalo serverovym cpu prioritu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to je celkem jasné i logické, když aji Vegu 10 míní napřed nabídnout profesionální sféře. A AMD přeju ať uspěje, jinak je čeká Samsungizace a to si nepřeje nikdo z nás.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

[joke] Ještě by nám mohly vybuchovat APU [/joke]

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"will be on increasing per-core performance." - pokial nebudu cisla, je to len PR. 1% ? 20% 100% ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby napísali tých 10, alebo 20 percent, tak to nazveš PR. Neviem, prečo máte takú potrebu stále vedieť nejaké čísla a vidieť obrázky. Niekedy Vás to len zbytočne vyskrutkuje...Jaroslav Crha sa ešte teraz pocikáva vo snoch, ako mu lieta okolo hlavy RX480 a popritom hrá Rise of the Tomb rider vo virtuálnej realite na 500 fps.
Do vydania a začiatku používania/výsledkov testov(recenzií) bude všetko PR..nie?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PR je to dovtedy, kym sa to nepotvrdi nezavislymi testami. A uplne bez cisiel je to PR^2 :) To plati pre kazdeho, aj Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ten důvod proč je dobře proč tady AMD je. Víc hlav (firem) víc ví a celý segment se někam posouvá.
I když posledních 10 let se z důvodu malé konkurence spíš jen plazí.
Ale každé procento pokroku je dobře.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

SM3 / SM4

Sú v Zen-e tiež prítomné inštrukcie resp. hardwarová akcelerácia skrz kryptografický koprocesor pre Čínsky trh a (nielen v USA NIST - Americký štandardizačný úrad pre AES, SHA-2 a SHA-3, RSA, DSA, ECDSA, ECDH) tj. štandardizované kryptografické algoritmy SM3 (hashovacie funkcie) a SM4 (bloková šifra) aby mohol byť Zen nasadený v serveroch v Číne ako aj na obdobných trhoch ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, už zase ta funkcionalita ... Asi si koupím nějaký ten automobilismus a napálím to do nějaké architektoniky abych se už netrápil...

Co nutí lidi používat nesmyslné patvary? Proč prostě nepoužívají již existující slova, jako v našem případě slovo funkce případně více funkcí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když ona to není funkce, ale soubor funkcí, funkční vlastnost. Funkce procesoru "je jen jedna" a to zpracovávat programový kód. :-) Ten výraz asi nejlépe vystihuje situaci komplexních a morfujících systémů jakým CPU jsou.

Jazyk je živý, pravidla se dělají podle toho jak se používá (pochopitelně se značným zpožděním), ne opačně, zvykejte si. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč pak nepoužívat sousloví "soubor funkcí"? No v každém případě mě autor článku odkázal na knižní podobu slovníku cizích slov z roku 1981. Bohužel ten nevlastním a tak jsem jej požádal, zda by slovo uvedl do online slovníku http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/ . Zda tak učiní nevím. Je ovšem patrné, že se jedná o slovo cizí...

Jazyk je živý, ale existují jisté mantinely, doufám... Nerad bych aby se například pro oslovení "pane", "paní" do slovníků dostalo "ty vole", "ty krávo"...

Máte však pravdu v tom, že jak jednou slovo, pojmenování či označení vejde v širší používání, začne být nesmrtelné. Například mé >oblíbené< "LED TV", které nejsou "LED", ale "LCD" ovšem mají "LED" podsvícení. Jak mají lidé rozlišit případné skutečné LED TV (tedy takové, které barevný bod mají z LED) to už jaksi nikoho netrápí ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V jazyce opravdu žádné hranice nejsou. Vše je jen otázka času, jaké obraty se stanou normou. Třeba moje babička by určitě nerozumněla obratu lajknout, mladí to naopak používají zcela běžně a s nimi, jak budou stárnout, ten obrat zevšední. Takových slov je čeština plná, jen nám přidou běžné, protože do jazyka zapadla už dávno (napadla mě teď třeba tramvaj).

LED TV je problém PR kouzlení a ne jazyka (navíc to ke všemu nejsou slova, ale cizojazyčné zkratky, což je pro PR, taky cizí zkratka, neodolatelné). :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja by som povedal, že vývoj a vývin jazyka nezastavíte, určite neboli všetky slová vymyslené naraz, ale pridávané postupne. Prečo by ináč podstupovali aj slovníky cudzích slov aj slovníky konkrétnych jazykov neustálymi úpravami a zmenami vydaní?
A myslím si, že slovo funkcionalita je ešte v norme, keďže z môjho pohľadu vyjadruje komplexný súbor funkcií daného produktu, ktorý zahŕňa ako hlavné, tak aj vedľajšie (podporné) funkcie produktu.
Preto by som sa rád zastal redaktora. A ak chcete vidieť vážne porušenie pravidiel jazyka a všetkých jeho zákonov, na Slovensku sa musíme hanbiť za predsedu národnej rady, ktorý používa slová a slovné spojenia, ako deštruizmus, urážka hystérie, ..na internet svojich facebookových stránok a iné..podľa vlastného vyjadrenia číta bez papiera pri prejave..neuznáva skloňovanie, nedokáže riadne poskladať vetu. Ja až ľutujem tých prekladateľov na akciách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo vysvětlovat naznačený zájem Applu o Zen, protože svých Ax ARM SoC si zabudovali bezpečnostní obvod "secure enclave", ale do x86 nemají možnost kecat a taková fičura je tudíž (zatím) nedostupná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podporu zabezpečených enkláv, je-li to to samé, má i Intel v architektuře Skylake. Které modely přesně ale netuším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha. To nevím, zda-li je to to samé, resp. ideově podobné. Zkusím popátrat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufam, ze to zase nedopadne tak, ze si koupim procesor a zjistim, ze klice k nemu ma Microsoft a Disney a Facebook a par takovych ale ja ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial to CPU nebude mat hruby vykon, tieto hracicky su nanic. Dovolim si tvrdit, ze pre bezne firemne virtualizovane prostredia je to nepodstatna funkcionalita/funkcnost/subor funkcii (pre grammar nazis) a nakup/vyber HW sa riadi uplne inymi poziadavkami. Ze sa nejaky chytrak tu tvari, ze bez toho vlastne virtualizacia doteraz ani nebola poriadne mozna, to je na smiech. Nevravim, ze to je zle, ale toto trhom isto nepohne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

uz ked som to vcera v noci premierovo cital na techpowerup tak som sa tesila na tupo pro amd diskusiu tunaka" )) besneho pjetra de co nic nedokazal. len xx rokov nadava na vsetkych forach na intel, usa izrael... ked uz ide o tupe hry tak som si pozerl poslednu steam survey o uzivatelskom Hw a stacilo mi na to ze tie akcie amd neporastu. len amd vypusta obcasne nejake info o "buducnosti" ked uz teraz vieme ze vegu 10 aj 11 z hbm nvidia prekona.. podla toho aj daju asi este jednu recyklaciu arch. v 2080 2000 kartach co sa objavili akesi rumour plky na nete

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chci vidět vysoký výpočetní výkon CPU, nízkou spotřebu a srovnatelnou cenu. Vše ostatní jsou plky. ☺

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.