Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenost s bezplatným upgradem na Windows 7 - část 1.

Rozhodl jsem se, že vám přiblížím svou anabázi s upgradem operačního systému Windows Vista na Windows 7. Pochopitelně mám na mysli „ten upgrade“, o němž hovořil Microsoft jako o „bezplatném“ (nepočítáme-li manipulační poplatky, ty se mohou vyskytnout a nezřídka se skutečně vyskytují). Tato konkrétní zkušenost se týká praxe se společností Acer, zakoupil jsem totiž jeden poměrně levný notebook (který vzhledem k ceně lehce přes 11 tisíc vč. DPH považuji za mnohem lepší investici než koupi netbooku). Záměrně z toho nedělám regulérní článek na hlavní straně serveru Deep in IT, ale „blogový zápisek“, protože ono to asi bude pro většinu z vás spíše neaktuální. U Aceru tato možnost totiž končí letos 31. ledna, což je už za chvíli (doufám, že pak už bude výrobce nabízet modely přímo s Windows 7).
blog
Windows 7 logo
Krabice s notebookem Acer - nálepka „Bonus uvnitř“

Už na „vnější krabici“ bylo zřejmé, že uvnitř je něco navíc. To něco navíc se objevilo hned po vyndání „vnitřní krabice“, na níž byl nalepen poukaz na upgrade na Windows 7.

Krabice s notebookem Acer - nalepený „Poukaz na upgrade“

Acer má na svém webu možnost objednání upgradu online. I u něj tato možnost končí koncem tohoto měsíce, ale nedoporučuji tuto cestu volit, vyjde vás totiž na manipulačních poplatcích na €15 (bez nějakého toho zlámaného groše). Vyplnění přiloženého formuláře by vás mělo stát jen poštovné za jeho odeslání. Upgrade zatím nedorazil a do konce ledna ani nevěřím, že dorazí (proto jsem se rozhodl, že tento zápisek rozdělím na části).

„Poukaz na upgrade“ na Windows 7 pro notebook Acer

Formulář prostě jen vyplníte (sériové číslo notebooku přesně vyplnilo požadované místo), pak se trochu přiotrávíte lepidlem (nebo to prostě nebudete olizovat a použijete nějakou navlhčenou houbičku), slepíte do tvaru dopisu a odešlete poštou na adresu, která je již předtištěna. Já pro jistotu ještě přelepil i hranu, která se dala docela snadno otevřít.

„Poukaz na upgrade“ na Windows 7 pro notebook Acer ve formě připravené k odeslání

To je zatím vše, nyní čekám, až upgrade dorazí a pak se budem bavit dál o tom, jak to vypadá a co s tím dál. Mezitím jsem se pokoušel vygenerovat z již nainstalovaného systému Windows Vista recovery média a disk s aplikacemi a ovladači, tam jsem trochu pěnil, protože ačkoli program hlásil, že bude potřebovat pro 8,2 GB dvě DVD média, jedno dvouvrstvé mu nakonec nestačilo. Když na něj vypálil jen 8 GB, řekl si o další, tak jsem mu v domnění, že už chybí vypálit jen 200 MB, podstrčil 700MB CD, to zaplnil také a řekl si o další médium, na které už vypálil jen asi „milimetrovou“ kružnici. Tak jsem tato tři média vyhodil a udělal celý proces znovu na dvě normální 4,7GB DVD. Přemýšlet se mi u toho tedy rozhodně nevyplatilo ;-). Jinak kdyby vás zajímala konfigurace, zde je:

Krabice s notebookem Acer - konfigurace

Update 16. březen 2010, 15:47: pokračování zde.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Zkušenost s bezplatným upgradem na Windows 7 - část 1.

Středa, 27 Leden 2010 - 21:48 | Cotije Dotoho | Já bych si dovolil poslad odkaz na mou zkušenost...
Středa, 27 Leden 2010 - 16:57 | WIFT | Budu hádat: Mentor Media Corporation? ;-) https...
Středa, 27 Leden 2010 - 16:30 | Jakub Jičinský | Mam zkusenosti s bezplatnym upgradem na Windows 7...

Zobrazit diskusi