Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenosti, závěr

Ubuntu 10.10 cz
Před pěti měsíci jsme přinesli recenzi velmi zajímavé knihy Ubuntu 10.04 cz - praktická příručka uživatele, která si jako první odnesla naše stříbrné ocenění. Dnešní recenze nového vydání české mutace linuxové distribuce Ubuntu 10.10 se zaměřuje nejen na knihu samotnou a obsáhlé úpravy instalačních DVD, ale také na praktické zkušenosti z téměř dvouměsíčního používání systému samotného. Podíváme se na "produkt jako celek" trochu jiným pohledem než minule…

Kapitoly článků

1.  Úvod, kniha
3.  Zkušenosti, závěr

Systém jsem více než měsíc a půl používal jako hlavní a jediný na následující konfiguraci:

Ubuntu 10.10 cz: testovací PC Intel P35 + ICH9, Pentium Dual Core E6500
4 GB DDR2 Sapphire Radeon HD 5450
hybridní TV tuner s Philips SAA7134
7k2 HDD, DVD±RW/RAM
miniDV Canon, D-SLR Pentax

Pozitiva

Instalace byla naprosto triviální, otázka pár kliknutí myši. Hned po prvním startu systému fungovalo vše výše uvedené, včetně TV tuneru a přehrávání videí ve fullscreen zobrazení - zde je vhodné se trochu zastavit, neboť relativně ne moc starý Radeon HD 5450 celou dobu běžel přes open-source ovladač. Tomuto jsme věnovali krátký článek v prosinci.

Přečtěte si:
Grafika ATI s tuxem Linuxový open-source ovladač ATI po dalším půl roce

Co pochopitelně víceméně nešlapalo, byla 3D akcelerace, ale tu já nepotřebuji. Pokud by bylo potřeba zprovoznit 3D, tak již z dob Ubuntu 10.04 víme, že to je otázka jednoho kliknutí myši.

Přečtěte si:
Grafika ATI s tuxem ATI Radeon HD 5450 pod Ubuntu Linuxem 10.04 funguje. A jak!

Z hlediska známých limitů (nehotová 3D akcelerace či podpora hw akcelerace videa v open-source ovladači) dokázala tato verze Ubuntu zprovoznit Radeon HD 5450 bez problémů.

Ubuntu 10.10 cz: MeTV

Dalším oříškem bývá TV karta, ale SAA7134 si nežádá žádné zvláštní postupy a také běžela hned po instalaci. Zde je jedinou nevýhodou až "neuvěřitelná plesnivost" programu MeTV, kde jsou i desetivteřinové prodlevy při pokusu přepnout kanál či vypadnout z fullscreenu a dalších činností, ale to padá na bedra autorů programu, nikoli Ubuntu nebo jeho české varianty. Vývoj MeTV bohužel nepokračuje nijak závratným tempem a je to škoda, protože až na zmiňované záseky je to spolehlivý program.

Podpora grabování po FireWire je již v této verzi systému aplikována, není tedy nutné provádět "hack pro Ubuntu". Co se týče RAW fotek, pak lze použít buď RAW Therapee (v 10.10 se instaluje rovnou 3.0 alfa), nebo UFRaw provázaný na GIMP. Další možností je placený program Bibble, záleží co vám vyhovuje.

Vypálení několika zkušebních DVD+R disků dopadlo dobře, jejich čitelnost je bezproblémová, a to i pod Windows :-).

Negativa

Systém jako takový má ale i nějaká negativa. Ta ale plně padají na bedra tvůrců aplikací či Canonicalu vyvíjejícího vlastní Ubuntu, této české knize s upraveným DVD je nelze vytýkat. K MeTV jsme si již něco řekli, dalším kamenem úrazu je kupříkladu variace na Total Commander zvaná GNOME Commander. Samozřejmě vám nic nebrání používat třeba Krusader z prostředí KDE, ale člověk má tak nějak lepší pocit, když v GNOME používá GNOME aplikaci.

Bohužel GNOME Commander je opravdu špatný kus softwaru, kde už možná řadu let nikdo nesáhl na fatální průšvihy. Je třeba "zajímavé", když máte v levém panelu nějaký adresář na jakémsi disku a v pravém třeba adresář, kam Firefox ukládá stahované soubory. Po stažení se ale soubor objeví v obou panelech a dokonce s ním lze z levého panelu (kde se soubor nenachází) občas i nějak pracovat (proč jen někdy, to jsem nepochopil). Uživatel musí refreshnout, aby z levého panelu zmizel, jinak hrozí, že si "odjinud" smaže to, co by odtud nemělo jít smazat, protože se to tam fyzicky nenachází.

Další bezva srandou jsou asociace souborů, pro které sice GNOME Commander GUI má, ale nic to nedělá. Smutné je to například pokud nejste spokojeni s defaultním přehrávačem Totem a chcete používat VLC. V GNOME Commanderu nepřeasociujete ani ň, nicméně VLC je aspoň v místní nabídce pro dané formáty. Ale ne všechny, zatímco u avi a flv je, u mkv (u mě asi 100× častější přípona u videí) nikoli. Pak člověk musí ručně vypisovat "VLC" do spouštěcího dialogu, což je otravné. Otravnější je to ale u adresářů, když chcete pustit buď celou sekvenci videí, nebo třeba MP3 v Audacious.

Třetí výhrada směřuje k systému aktualizací. Zatímco Centrum softwaru Ubuntu je skvělé, aktualizace mají tendenci se občas pobláznit. Tak jsem se po 14 dnech dostal do stavu, kdy mi při každé várce aktualizací jedna celý proces instalace zasekla a nehnula se dál. I přišel na řadu "sudo shutdown -h now" z konzole, jenže aktualizace se vesele zasekávala i po dalším restartu - nejzábavnější to bylo ve chvíli, kdy se uprostřed zasekla instalace nového kernelu, což člověku na klidu nepřidá. Ubuntu toto řeší tzv. "částečným povýšením distribuce", kdy neinstaluje novou verzi distra, ale provede "povýšení" problematických balíčků zjevně jinou metodou, než je standardní aktualizace. Funguje to spolehlivě, ale když se vám toto děje při každé aktualizaci (každých pár dní), tak jednoduše znechuceně aktualizace vypnete.

Závěr

Toto jsou některé vybrané aspekty, které lze považovat za negativa Ubuntu. Jejich řešení ale visí na vývojářích,s knihou samotnou nemá nic společného.

Ubuntu 10.10 cz

Kniha jako taková je asi to nejlepší na českém trhu, konkurencí může být maximálně publikace o Mandrivě, jenže tu píše takřka stejný autorský tým. Pokud chcete do linuxového světa trochu zabřednout a nasadit Ubuntu jako svůj hlavní systém, pak jde asi o nejlepší možnou investici, která navíc není nijak vysoká.

Instalační DVD představuje značně vylepšenou verzi Ubuntu, která je velmi dobře uzpůsobena pro českého uživatele a ušetří velké množství práce po instalaci.

Deep in IT ocenění Silver (stříbrné)

Samotný systém pak sice má jisté mouchy, ale to je problém Ubuntu, nikoli knihy a upraveného DVD. Stejně jako loni v srpnu tak udělujeme knize stříbrné ocenění, protože takhle kvalitní publikaci doprovázenou vyladěným operačním systémem nikde jinde nenajdete.

Hodnocení


Klady
+ vynikající příručka
+ vyladěné DVD pro českého uživatele
+ naprosté minimum potřebných úprav po instalaci
+ příznivá cena

Zápory
 

Zvažte
? problémy a nedodělky v samotném Ubuntu

Poděkování

Knihu poskytla firma:
Ubuntu 10.10 CZ - praktická příručka uživatele

 

Cena Ubuntu 10.10 CZ - praktická příručka uživatele: ~400 Kč

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Úvod, kniha
3.  Zkušenosti, závěr

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kniha + DVD Ubuntu 10.10 CZ - nejvyladěnější Linux na planetě

Pondělí, 7 Únor 2011 - 07:47 | skurakai | Díky za pěkný článek, jen ta výtka ke Gnome...
Pátek, 28 Leden 2011 - 16:21 | Razmir | ok, taky přispěju. Podle mého názoru jsi...
Pátek, 28 Leden 2011 - 14:13 | Lukas Zapletal | Můžu poučovat koho chci ;-) Když není člověk...
Pátek, 28 Leden 2011 - 14:09 | Lukas Zapletal | Ještě přidám, že sweet spot není hlavně o šumu,...
Pátek, 28 Leden 2011 - 13:56 | Lukas Zapletal | Jistě, ale nepředpokládám, že by měl autor doma...
Středa, 26 Leden 2011 - 13:35 | Heron | Lukáši, myslím, že zrovna Davida nemusíš poučovat...
Úterý, 25 Leden 2011 - 22:29 | petr ib | a že ještě nezmíníte pozadí, které by mohlo být...
Pondělí, 24 Leden 2011 - 13:45 | Tomáš Janovský | Jedině Gentoo!!!
Pondělí, 24 Leden 2011 - 12:03 | Lukas Zapletal | Jo a to jsou dvě cédéčka nikoliv zrcadlo. Takže s...
Pondělí, 24 Leden 2011 - 11:59 | Lukas Zapletal | ...na malou clonu... by mělo být spíše "na...

Zobrazit diskusi