Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zpracování videa ve VirtualDubModu

Wow, tohle je teda výživnej návod. Budu ho potřebovat až budu zálohovat na CD záběry z DV kamery. BTW, mám několik filmů na CD, které jsou v 5.1 zvuku, ale hrozně potichu, takže ani hlasitost repráčků i windows na maximum nepomůže. Pro tenhle případ se dá použít ten MatrixMixer? A ještě jeden problém - hudba ve filmu hraje normálně, ale hlasy lidí jsou potichu - co se s tím dá dělat?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No pokud jde o ten "tichy hlas" u filmu s AC3 5.1 ---  z tveho prispevku to neni moc jasne ale predpokladam, ze to prehravas jen na stereo repracich.
1. Nainstaluj si AC3Filter http://Ac3filter.sourceforge.net nebo www.codecpack.com a tam si nastav vystup na stereo --- je to logicke pokud pustis 5.1 zvuk do stereobedynek, tak ti prave z bedynek jde predni zvuk ale ne dialogy --na ty je centralni repro, ktery nemas -- takze musis prehravaci rict co s tm ma delat. Pokud uz AC3 filter mas, vystup na Stereo mas nastaven a stale to jde potichu tak si skus pohrat s nastavenim AC3filtru -- doporucuji dat "soupatka"  MASTER a VOICE na maximum. A je to --- jinak zesilovat AC3 zvuk je celkem problem (teda neni pomoci profi a hodne drahejch softu) - takze je mozna lepsi ho prevyst na mp3 a zesilit ho v mp3 (pri prevodu nezapomenout na normalizaci)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No já bych to řešim pomocí přenastavení matice v AC3filtru
1) vypnout Auto Matrix (nebo tak nějak)
2) přenastavit si hodnoty pro kanáluy, jak to člověku vyhovuje (typicky je tam něco jako 0.29xx - já dávám všude 1 _ nevidím důvod, proč mít kanály "podsmahnutý").
Ale samozřejmě si můžes selektivně zvednout jen center (symetricky do front left a front right.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pri AC3Filter nie je treba vypinat Auto matrix, staci vypat Normalize matrix aby tam neboli tie hodnoty 0,2 ale 1. A samozrejme zosilit voice lebo standardne je zoslabene.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chcel by som vediet preco autor komprimoval zvuk externym programom, ked sa to da spravit priamo aj vo VirtualDubMode?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

add externe zvuk.

Samo to de, pokud je spravny kodek, ale napr. u mp3 je standardne ve Windows kodek, kterej neumožňuje všechny nastavení (snad max jen 64kbit 22kHz) při enkodování, samo při přehrávání dá vše.

Tohle s tím externím oggdrop je jen konkrétní případ ogg/mp3, pokud by byl zvuk dělán třeba .aac (apod), tak tam už si třeba vdub vyláme zuby. Proto jsem usoudil, že je univerzálnější enkodovat zvuk externě (mj. i proto, že se v tomto externím mezikroku dají dělat "různá kouzla" se zvukovou stopou třeba v CoolEditu apod, takže nebude problém v budoucnu tento postup modulárně doplnit)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimal ten avizovany postup pro OGM, nejlip vcetne zakomponovani kapitol a napr 2 zvukovych stop...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

velmi dobry a prehledny navod pro zacatecniky! doporucil bych pouze zpracovavat video pomoci AviSynth+VDM (filtry pro avisynth jsou kvalitnejsi a "rychlejsi")
 
ad audio: lze enkodovat do mp3 primo ve VDM treba pomoci Lame ACM, ale osobne take davam prednost externimu zpracovani...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Potreboval by som poradit s virtual dubom, mam jedno video pri ktorom je zvuk posunuty voci videu. Ide to nejako vo virtualdube opravit, pripadne v inom programe? Zvuk sa opozduje postupne, na zaciatku nic ale na konci uz asi 5 sekund. dik

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

me by spise zajimalo, jakou pro mě má výhodu matroska vs avi, oba to jsou jenom kontejnery, ne? video je divx+ogg, zabere t méně místa?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

killerGBU: audio v ogg a kontejner matroska jsou o neco mensi nez mp3 resp. avi, nicmene pri dnesnich velikostech HDD a opt. medii to hraje zanedbatelnou roli a osobne bych kvuli kompatibilite spise doporucil vydat se cestou mp3 a avi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za rady se zesílením zvuku. Vyzkouším to jak jen budu moct. Jinak lituju toho že dnes už nikde není v ovladačích zvukovky ta fíčura Gain control jako byla u SB 16 - v podstatě násobitel amplitudy jdoucí ven ze zvukovky. To bych si byl poradil :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych jednu vyhradu, sice se priznam, ze jsem clanek necetl komplet cely (neb se domnivam, ze uvedeny postup zvladnu i bez navodu), takze je mozne, ze je to nekde v textu zmineno, ale vzhledem k uvodni kritice nizke kvality nekterych vytvoru, se kterymi se autor jiz setkal, a opevovani novych pokrocilych kompresnich technologii, mi pripada znacne zpatecnicke vubec se zabyvat myslenkou de-interlacingu zdrojoveho videa ! Minimalne do doby, kdy de-interlacing bude provadet nejaka UI (treba formou vygenerovani 3D-modelu danne sceny a jeho zpetneho prerenderovani) bude kazdy de-interlacing (byt sebe-chytrejsi) ubirat na kvalite ! Pritom de-interlacing je prezitek minulosti, kdy bezne pouzivane kodeky nedokazali pracovat s prokladanym videem, zatimco dnes to naopak kazdy slusnejsi kodek naprosto s prehledem zvlada ! Krome toho u opravdu kvalitniho videa ve vysokem rozliseni (cili cisty capture z Hi-8 nebo S-VHS kamerky, atp., pochopitelne nikoliv capture z VHS kazety, ci neco podobneho) obvykle komprese prokladaneho videa (v kodeku, ktery k videu skutecne aktivne pristupuje  jako k prokladanemu) probehne efektivneji, nez v pripade de-interlacingu a teprve nasledne komprese. Lze namitnout, ze v pripade, ze vysledny produkt bude prehravan vyhradne na pocitacovem monitoru (jine zobrazovace s neprokladanym vystupem asi v bezne praxi nepripadaji v uvahu) se kvalita interlacingu nevyuzije a naopak muze byt vysledek horsi "diky" "kvalite" de-interlacingu v pouzitem prehravaci. To uz ovsem take pomalu prestava byt pravdou, i ty jednodussi a levne nebo free prehravace podporuji de-interlacing v celkem obstojne kvalite, nemluve o caste podpore hardwareove akcelerace de-interlacingu (a casto i nutneho re-samplingu).  Oproti tomu pri prehravani na PC s podporou prokladaneho TV-out (zatim spolehlive overeno bohuzel jen u MATROX karet, tedy alespon pod Windows) nebo na vetsine stolnich prehravacu, bude urcite puvodne prokladany obraz zpracovany v prokladanem rezimu kvalitnejsi. A o kvalitu slo v dannem pripade (snad) nejvice ?!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

add deinterlacing

Stačí si všimnou, že v postupu je dělán resize Lancoszem a tudíž musí být každému znalejšímu jasné, co by z videa zbylo pči neprovedení deinterlacingu.

Pokud bych dělal Full-PAL (768x576 resp 720x576) tak bych uvažoval o tom jej vynechat (ale chtělo by to VELKY bitrate) ale pokud delas resize tak je vhodny. Rozhodne neni zastaraly. Ja osobne koukam na filmy na monitoru (pri densni cene cca 4kkc za 2-3roky starej repas 21" trinitron je to docela optimalni).

add matroska.

Moje oblibena zabava je take delat treba 2 a 1/2 hod dlouhy film na pul CD v Half-PALu (384x288), kdu me netrapi prokladani (interlace) a tam prave vyuziju simu matrosky, nebot tento kontejner (ve spojeni s mono zvukem v ogg typicky treba 40kbit) mi usetri mnoho MB oproti avi/mp3 reseni a ja jej potom mohu investovat do vyssiho bitrate video stopy.

Ale jak jsem psal v clanku, kazdy si musi najit ten svuj postup, ktery mu bude nejvice vyhovovat.

btw. Omlouvam se za prechod z hacku/carek a cz_bez_diakritiky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u těch videí mám problém s přehráváním filmů a ogg ve WMP. Videa (či ogg) se přehrávají normálně jen tak do 10 minut, pak začne WMP či Media Player Classic požírat více ram a prostoru na disku až do doby, kdy se PC začne kousat. Zkoušel jsem různé kodeky, nový WMP a nic z toho nepomohlo. Ogg si přehrávám ve WinAmpu ve kterém to jede normálně, takže mě nejvíce trápí filmy, které si přehrávám ve WMP. Pro upřesnění mám WinXP (bez sp jen s nejnutnějšími záplatami), WMP 9, P4 (2,4) 512Ram, ... Dík za všechny rady...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to WMP:
asi to nebude rada, ale přehrávání divx "nežere" RAM. De to v poho i na 64MB. Takže: není náhodou ve WMP9 nějaký "super M$" zaškrtávátko, který to způsobuje? Jinak můžeě zkusit třeba BSPlayer - s tim by problémy neměly nastat (a určitě na něj existuje i WMP9 - skin :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

deinterlace filtr neni nutne aplikovat
pokud video zaroven zmensujete

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to rrre:

ano není to nutné, ale pak to video bude vypadat "hnusněji".

Stejně tak třeba není nutné si čistit zuby, pokud vám nevadí "závan čerstvého vzduchu" z vašich úst :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"...neúsporná metoda, opírající se o zastaralý kompresní algoritmus MPEG-2, kterým nás v současné době masírují filmová studia a videopůjčovny ve snaze vytřískat z umírajícího formátu ve smrtelné křeči..."
Co to autor plácá!?! Rozšíření MPEG-2 je dáno rozšířením stolních přehrávačů!!! Ne každý chce sledovat filmy na PC, kdy není problém si stáhnou novou verzi kodeku. A i na PC je pěkný zmatek - viz různé krátké "ptákoviny", kde co video, to jiný kodek. Stolní přehrávače s podporou jiných kompresních algoritmů a možností aktualizace jsou pro většinu uživatelů příliš komplikované a stále ještě ne příliš doladěné (např. problém s češtinou v titulcích). A neúspornost formátu? Koho to dnes při ceně médií zajímá? Neštosuji doma tuny filmů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad) rre
To neni pravda ! Pokud si predstavite napr. jedoduche video s cernym podkladem o jednou bilou vertikalni linkou, pohybujici se pomerne rychle treba z leva do prava je jasne, co s prokladanym full-framem (kde bude ona linka vypadat jako zubata cara, nebo dokonce dve prerusovane cary) provede treba jednoduchy bi-cubic resize algoritmus. Proste ve vysledku budou jiz dve, vice, ci mene rozmazane cary ! Jedinou vyjimku  by snad mohl tvorit pripad, kdy vysledek bude mit presne polovicni (ci ctvrtinove, atd.) vertikalni rozliseni, tzn. ze jeden half-frame se proste vypusti. Korektni resize prokladaneho videa by vsak mel probihat tak, ze se budou samostatne resizeovat jednotlive pulsnimky a vysledek zustane stale jeste prokladany, cokoliv jineho muze skoncit znacne nechutnym paskvilem !
btw. je tady nekdo na foru, kdo zna nejakou jinou kartu nez od Matroxu, ktera dovede pod Win poslat video-overlay na TV out (pokud mozno v RGB, nebo alespon komponentnim YPrPb formatu) aniz by jej zmrsila jakymkoliv de-interlacingem, ci resizeingem a zachovala full-screen obraz plneho PAL, tak jako to bezne umi obycejne stolni DVD prehravace? Zkousel jsem jiz vsemozne NVIDIe (ale tam je to dost zabite, vetsinou se obraz mrsi uz v software ovladace) i ATI (ale tam vetsinou nelze pouzit nic lepsiho nez S-Video a take se nezachova puvodni rozliseni a interlacing). Ve vsech recenzich se dnes sahodlouze rozebira, zda ma karta v HL-buhvikolik, nebo v Doomu-X  141.052fps nebo 141.053fps v rozliseni X x Y, ale jestli je implementovany TV-out schopen nabidnout prehravani DVD-cek v kvalite stolniho DVD prehravace, nebo to odpovida spise nejakemu starickemu VHS-ku, to se clovek nikde nedocte ! A ja nejsem zrovna milionar, abych furt kupoval nove karty a zjistoval, ze jsou uplne na h..o ! Jako treba naposledy, kdy jsem koupil nejnovejsi GF6600GT THD s YPrPb komponentnim vystupem v HDTV, abych pak zjistil, ze ti kreteni z NVIDIE se proste rozhodli ignorovat pulku sveta a podporuji sice HDTV, ovsem pouze v rozlisenich odpovidajicich te idiotske norme NTSC, cili u nas nepouzitelne !

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to IVO:
no právě tvůj názor je názorem z druhé strany, který já sice nechápu, ale plně jej respektuji.

Já doma štosují hromadu disků (zejm proto, že jsem toho z tv nagraboval už zatraceně HODNĚ) a kdychy si měl představit, že co film to 1DVD, tak se z toho zbláznim. Ale to je samo můj postoj, ne útok na tvoji osobu.

btw. o předchůdcích DVD se spalo už v roce 1994 - tj MPEG2 je starý min 10-11let. Ten formát (tj DVD-Video) samo pojede dál, protože sype peníze do sony/phillips pokladny.

Domnívám se tedy že moje poznámka o "umírajícím formátu" zcela odpovídá realitě (zejm proto, že stolní DVD/DivX přehrávač stojí cca 2500kč a pokud se použije právě avi/mp3 a vypustí se QPEL+GMC při enkodování, tak uživatel takového přístroje nebude muset žešit problémy s kodekem)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad deinterlacing: Není problém vytvořit interlacované video (oba půlsnímky komprimované zvlášť), ale je problém přinutit přehrávač, aby NEDEINTERLACOVAL. Tedy aby zdvojnásobil snímkovou frekvenci a v každém snímku aktualizoval jeden z půlsnímků. Poraďte přehrávač co toto umí...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to: bob van sikorski
Moje námitka byla samozřejmě za běžné uživatele (i když i já si dovedu nějaké to video připravit, byť s pomocí návodu, protože to nedělám tak často). Pro ty, co mají chuť, čas a znalosti, je úprava videa na PC tím pravým místem k "vyřádění". Ale těchto uživatelů vzhledem k počtu vlastníků stolních přehrávačů nebude mnoho.
Je tu ale ještě jeden aspekt, který by bylo dobré brát do úvahy. Stále se krátící životnost záznamových materiálů. 100 let sraré filmy jdou stále sledovat, 10 let staré videokazety jdou také přehrát. Ale jaká bude životnost záznamu na CD, neřkuli na DVD? A tím nemám na mysli dostupnost přítrojů, schopných daný formát přehrát.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zaregistruj si totalcommander, xichte

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to second bob:
miluju tenhle humor, co by si běžní lidé na diskuzních fórech bez lidí, jako si ty počali :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Zerryk:

běžný přehrávač defaultně nedeinterlacuje (je to možné zapnout třeba ve ffdshow). Zdvojnásobit snímkovou frekvenci je ptákovina, protože musíš použít oba dva půlsnímky při přehrávání v 1/fps - sekundě (tj při 25fps musíš přehrávat tempem 25fps = 50 půlsnímků/s. Pokud bys duplikoval půlsnímky (technicky zajímavá myšlenka), tak pojedeš video poloviční rychlostí (protože v hlavičce souboru bude stále napsáno 25fps).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky se pridam:-))
Tak si myslim, ze neni nutne provadet deinterlacing, protoze vetsina dekoderu dokaze dekodovat interlaced video (ffdshow to umi urcite).ffdshow filter to umi urcite...
Za 2. XviD dokaze encodovat (a i dekodovat) video, ktere je prokladane... Pro toto je v nasteveni Encoderu zaskrtavatko Interlaced Encoding. Velice casto ho pouzivam, pokud zdroj je prokladany a vysledek s zmensenim nevypada vubec spatne (pouzivam AviSynth)...
Pak nechapu, proc autor pouziva bitrate o velikost 4Mbps, myslim si ze dostacujici je bitrate max. 2Mbps (samozrejme pokud neni vysledny rozliseni pres 1024 nebo okolo 1600 na sloupec) a to uz je obraz velice kvalitni... IMHO dostacujici je 1 az 1,5Mbps... Datovy tok 4Mbps je spis pouzitelne pro DVD-Video (komprese MPEG-2)...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad bitrate:

Jak jsem psal v článku, bitrate si člověk musí volit podle svého vlastního vkusu. Pro mé zdrojové video by bylo 1-2kbps žalostně málo i v 512x384.

ad deinterlace:
ANO ... xvid umí interlaced encoding a ffdshow při přehrávání deinterlacing - ale bere to poněkud více CPU a není to univerzální (všechen soft/MPEG4 kodeky neumí deinterlacing a lidé, kteří takový soft/kodeky používají by pak koukali na "prokládanou šílenost". Věřte mi, kdysi jsem jel jeden film z ČT realtime XviD (The Swimmer s Burtem LAncasterem), protože jsem neměl místo na HDD a spoléhal jsem se na to, že (vzhledem k tomu, že byl točen na filmový matroš) nebude prokládaný, ale ČT si v tu chvíli vybrala svůj horší den a obšas se jim "prohodily půlsnímky" a tudíž byl výsledný film místy prokládaný a už se s tím nedalo nic dělat (pouze použít při přehrávání ffdshow apod.)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bob van sikorski: mozna to chapu blbe, ale TV vysilani je ze sve podstaty (normy) prokladane, takze snaha zachytavat primo z vysilani neprokladany obraz (byt byl puvodne zaznamenan na cokoli) mi prijde nesmyslna... ???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som len doplnil zopar (snad uzitocnych) informacii. Na vyhratie sa so zvukom (externe) pouzivam a vrelo odporucam BeSweet http://dspguru.notrace.dk/ . Podla mojho je to fakt namakany nastroj na zvuk. Dalsie informacie o digitalnom videu a jeho spracovani odporucam hladat na http://www.doom9.org/ .

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm konecne i nejaky rozumny navod na matrosku - moj oblubeny format.
 
Na zvuk je lepsi urciet besweet (http://dspguru.doom9.net/) - besweet vam minimalne poupravi hlasitost nahravky + mate tam preddefinovane nastavenia na enkodovanie+zvlada reknodovat aj ine ako wav na  rozdiel od oggdropu.
 
 Podla mojho nazoru je 160Kb/s na ogg prilis vela, v pohode sa vojdete do tych 96kb/s - samozrejme bez straty kvality.Za prve pozerate film a nepocuvate hudbu a za druhe ogg zvlada nizky bitrate vyborne narozdiel od konkurentov(jedniny konkkurent je tak trosku wma v9.0).
 
V clanku nebola spomenuta moznost viacerych zvukovych stop.Teda ak to robite z DVD.Jednu si nechavam v eng a druhu si davam v cz alebo sk ak tam je.
 
BTW titulky neodporucam davat priamo do matrosky, mal som problemy z ceskymi znakmi.
 
Video hmmmmm aky si date bitrate zavisi na rozliseni, sumu videa, striedania snimkov a najma na Vas. Ano je velky rozdiel ak zastavite video a pozriete si snimok enkodovany na 2000 a na 1000.Ale video je o tom ze obrazky sa hybu a necumite na ne dlhodobo - takze ci mate ostre kontury travy si nevsimnete tak ci tak.  http://www.nanomessiah.com/dvd-backup/       su tam napisane rozlisenia a podla nich si mozeteotipovat kvalitu.
 
MPEG2 - ano je to masaz mozgov ze nam treba uzasnu kvalitu do nasich televizii, ktoru ani telky nedokazu zobrazit, kedze vsetko rozmazu.Je to zastaraly format a mozno tak akurat vhodny na capture z TV karty, ale capture zvlada aj XVID + DIVX(zapnut denois + fast alebo standard metoda kodovania)
 
MP3 - mal som rad az som zoparkrat ripol CD a uvedomil si ze nieco nesedi.Najprv som odzkusal vsetky bitrate.......nakoniec som ale dosiel k tomu ze je to kvoli idiotovi ktory pridal dolbyB(alebo nejaky denoise filter) do lame(a nielen jeho)enkoderu.Nic proti DolbyB( vsak ho pouzivaju i velke studia) ale ak si tvorca neprial na CD dolbyB tak preco mi ho tam nuti mp3 enkoder?Ten denois u albumov pocut ak predtym na ne uz nebol aplikovany.Paska a vysielani sa nam moze zasumit ale nahravka z CDcka nema kedy. Mimochodom OGG sa lahsie nastavuje, nema tam zbytocne milion moznosti ako MP3(neznaly niekedy svoj rip v mp3 akurat dobabru)
 
to by zatial stacilo.            :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten odkaz na deinterlacer je poněkud neprůchodný.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to deinterlace (snad naposled :-))
samo že tv vysílá jen prokládaně, ale pokud je fil na xx filmových políčkách, tak se ty dva půlsnímky shodují.

to bitrate zvuku:
to byl jen příklad, já sám používám cokoliv v rozsahu 20-200VBR ogg.

to besweet:
jo, beru, ale já těma dalšíma hrátkama myslel pokročilejší editaci (jako třeba skvělou noise reduction v CEP2, nebo parametric equalizer atd...)

to více audio stop.
návod byl koncipován jako rychlovka pro typický film, samo není problém přidat více stop (stejně jako ty textové titulky, které se do matrosky přidávat jako další stream)

to dolbyB:
to je snad záležitost HLUBOKÉ minulosti, související s redukcí šumu na klasický audio kazetě, co by to proboha dělalo tady?! Ve studiích se možná používa tak DolbyS (lepši než B a souč. zpětně kompatibilní - ale je to ANALOG!).

to mp3
Co já měl tu čest, tak mp3 VŽDY ořezávala frekvence nad cca 15-16kHz bez ohledu na použitý bitrate, to práve ogg nedělá (a aac jen v mnohem menší míře)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Resize videa - proč??? Občas se mi zda málo i 720x576.
Ad prokládání. S TV je problém ten, že 25 snímků filmu se vysílá v 50 půlsnímcích. No a někdy se snímek trefí do 1 a 2, 3 a 4, atd půlsnímku (pak je to OK) a někdy do 2 a 3, 4 a 5, atd., čili filmové políčko se vysílá v druhém půlsnímku TV snímku a v prvním půlsnímku následujícího snímku. Pak je vhodné prokládání odstranit, výsledek vypadá o dost lépe.
S datovým tokem 4Mbit/s se dá udělat velmi slušné video i v mpeg2, které navíc přehrajete kdekoli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to YOB:

resize: ANO, já také uznávám, že enterprise v 920x528 je nádherná, ale když zálohuju "ojetou" 10let starou VHS, tak mi v poho stačí něco menšího než FullPAL

prohození půlsnímků: souhlas, tohle byl ten problém s mým filmem The Swimmer, na tohle "prohození půlsnímků" jsou extra algoritmy (odlišné od deinterlace z klasické (nefilmové) kamery)

bitrate + MPEG2: asi rozjedu kampaň za to, aby si lidi místo DVD přehrávačů za 1500 kupovali DVD/DivX přehrávače za 2500 :-). Já ten bitrate 4000 nastavil podle mého videa (detailní nahrávka lesa, kde se neustále hýbala celá scéna). Znovu říkám, bitrate si každý musí zvolit sám, jaký mu vyhovuje pro danoiu věc

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

QUICK TIME
jak otevru mov ve VD? je na to plugin? kam ho pak mam ulozit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to: bob van sikorski
Resize u filmů souhlas, některé jsou takové sr..y, že i půl CD je na ně škoda a navíc není problém si je sehnat znovu. Ale třeba u "rodinné" nahrávky Ti nebude za dva tři roky líto, že to mohlo být ve full rozlišení? Argumentovat úsporou místa nemá smysl, už dnes je DVD-R jen o málo dražší než CD a podobný vývoj se dá očekávat i u HD-DVD, Blu nebo holo disků, které budou brzy běžné. Asi před 5 až 7 lety jsem si udělal rozsáhlý archiv mp3 s bitrate 128k, tehdy mi to přišlo úžasné, dnes se divím, jak jak jsem to mohl poslouchat.
 

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RESIZE a DEINTERLACE
me taky prijde delat resize deinterlace u domaciho videa jako nesmysl. (u filmu je to jedno, ty jsou progresivni uz z prirozenosti). hlavne vzhledem k tomu, ze pro deinterlace (pri zachovani 25sn/s)neexistuje zadna rozumna metoda, ktera by nenabourala kvalitu (obzvlast mame-li video z dv kamery).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Dan69:
zkus si pořádně pohrát s tím Smart Deinterlace Filtrem a pak dej vědět.
btw. ne všechny filmy jsou točený filmovou kamerou(tj na filmový pás)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, zda-li už to tu někdo zmínil, ale poslední verze XviD obsahuje nějaké chyby. Známá je chyba v kódu GMC, kdy občas vytvoří něco opravdu škaredého, co byste určitě nikdo ve svém videu nechtěli mít (ikdyž se tato chyba stává pouze při saturaci kodeku (vysoký bitrate)). Tudíž bych doporučoval buďto ve verzi 1.1.0-beta1 nepoužívat GMC (při vysokém bitrate) nebo používat stabilní 1.0.3. 1.1.0-beta1 má taky chybu v dekodéru, doporučuji používat ffdshow. Samožřejmě pro archivaci je bezpečnější použít stabilní verzi, beta je určena jen na testování a odlaďování.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

P.S.: Nechápu, že může autor článku něco takového, jako beta verzi, doporučovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takze pokud to vse spravne chapu, mate tolik volneho casu, ze muzete tohle vse resit v zasade jen proto, ze:
1) M$ (hmmm, dnes uz lacine, ale budiz) neni ten spravny format
2) MPEG2 je mrtvy format
3) Je skoda plytvat "drahym" prostorem na DVD+-R
asi ano a ja vam (zcela uprimne) zavidim. Osobne bych ale asi radeji doporucil vsem ostatnim, aby:
1) Zustali u "mrtveho" formatu, ktery jiste v budoucnosti prehraji a nebudou muset ze sklepa vyhazovat haldy pokusu s novymi, dokonalymi, progresivnimi technologiemi
2) Travili svuj cas radeji praci, za kterou dostanou penize a proto si budou moci zajit do pujcovny, kde si vypujci "10 let stary film" ve slusne kvalite
3) Pokud film nebude, pockaji si rok a on uz bude. Mezitim se mohou divat na jine
Vam preji hodne zabavy.
 

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přikláním se k otázce Neona, neznáte někdo jednoduchý postup, jak opravit posun zvuku?
neon @ 195.49.189.57 - 23. února 2005, 13:17Potreboval by som poradit s virtual dubom, mam jedno video pri ktorom je zvuk posunuty voci videu. Ide to nejako vo virtualdube opravit, pripadne v inom programe? Zvuk sa opozduje postupne, na zaciatku nic ale na konci uz asi 5 sekund. dik

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to rozjetej zvuk:
asi se ti budou lišit framerate u stop, takže zkus:
Video - Frame Rate - Change so video and audio durations match
(pro rejpaly: je to taková rychlovka, vim že to de i jinak :-))

to Polaris:
1) M$ avi je rozhodne mene kvalitni formát než mkv, na druhou stranu mkv je daleko méně obprogramovaná - to souhlasím, ale mě osobně to nevadí

2) MPEG2 je mrtvy format - MPEG4 videa se daj přehrát vždy (min na kompu nebo budoucích stolních Linux-based přehrávačích typu Kiss apod)

3) Je skoda plytvat "drahym" prostorem na DVD+-R - no až budete za pár let z torrentu stahovat Blue-Ray ripy filmů v rozlišení 1920x1080i tak budete děkovat bohu za MPEG4. Btw já mám radši na DVD 4-6 filmů v XviDu než jeden v MPEG2

Jinak jste to asi ne-zcela pochopil. Tohle je návod pro šťouraly, co si rádi dělaj věci po svém :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Muze nekdo zkruba popsat co presne ovlivnuji parametry 'Interleave audio every (f,ms)' a 'Preload', prosim?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Virtual dub je dobrej hlavne pro dodatečné úpravy, ale já dávám přednost programu Vidomi
který vše udělá jedním průchodem jednoduše. Jak video tak audio. Práce s tímto programem je triviální a udělá stejnou službu jako Virtual Dub. Popsaný postup v tomto článku je zbytečně složitý a komplikovaný na to nikdo nemá čas! A je to taky freeware!
Adresa http://www.vidomi.com
download: http://www.vidomi.net/files/downloads/software/vidomi/0.469/20020615/vid...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

oggdrop je nekvalitni program (pada) a vlastnosti encodovani xvid nemaji vliv na prehravani (vystupni format souboru je identicky, vytizeni cpu musi zpusobovat chyba PC)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Takamine:
a umi Vidomi tolik filtrů co Vdub?? a tím nemyslím jen ty dodávané, ale i 3rd party filtry
2-pass always better than 1-pass!!!
VDub NENÍ dobrej jen v dod. úpravách (co to je???), umí to, co si do něj přidáte.
Jinak Vidomi dá taky 2-pass (nazýváno přechody??). Jinak soft nas jednodušší úpravy je to zajímavý, ale když se při grabování něco pose..., tak nastupují hrátky ve Vdubu a na to Vidomi poněkud nemá.

to xfxfnhn:
oggdrop mi nikdy nepadal, ale kdykoliv se místo něj dá použít třeba shellový oggenc, nebo Dshow kodek.
vlastnosti enc. XviDu MAJÍ vliv na přehrávání, protože absence/přítomnost B-frames/QPEL/GMC/Adapt. Quant. apod PŘÍMO rozhoduje o náročnosti dekódování videa!
"vytizeni cpu musi zpusobovat chyba PC" - to je taková všeobjímající fráze, zkus to upřesnit. Pokud si však myslel mou poznámku o vyšší zátěži CPU při použití GMC/QPEL, tak viz výše, je to prostě tak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To: Bob
hele bobe, docela slušnej článek, i když se mi moc nelíbí tvůj styl vyjadřování, je to takovénijaké ( ne špatné, ale je vidět, že je to tvůj první článek :-)
 Dost mě ale s... ty tvoje dotatky ;-) Třeba ten o MPEG2, když teda sosáš z BitTorentu ty Enterprise, v tom HDTV, tak mi odpověz v jakém kodeku ty HDTV televize vysílají???
PS Není to ten zlý a starý MPEG2 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to s tim torrentem byl jen příklad - představ si, že bys to měl mít uložený v MPEG2. To by se asi těch 45min nevešlo na 700MB CD, že? Cílem téhle poznámky bylo napsat jinak, než klasickou klišé frází, že MPEG4 ti dá stejnou kvalitu při nesrovnatelně menším datovém toku. Já nesoudím způsob vysílání DVB či HDTV, ale to, jak si to lidé uloží na svá datová média. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale radši, než abych 2hod filmem zaplácnul 15GB HD-DVD disk, tak to radši hodim do XviDu na 4,38GB DVD (tj zabere to jen 30% místa). Je to totéž, jako koupit si film na DVD (cca 6GB) a vyzálohovat si ho na 1-2CD (tj 1/3 DVD-R disku).
btw. abych věděl, jak se vysílá Enterprise nemusim sosat, stačí trochu googlit :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To  bob van sikorski: Díky. Jak jinak by to ještě šlo?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V článku uvedený odkaz na Smart Deinterlacer Filter mi nejde otevřít.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem si trochu upravil open-source xvid kód a používám ho v linuxu a maximální spokojenost. Jen je blbý že musím na komplech kde to chci spustit musím nainstalovat svoji verzi xvidu( liší se i dekodér ).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Denethor:

***********************************************************
* OPRAVA ODKAZU NA SMART DEINT. FILTER *
***********************************************************

Nevim jak, ale chybí tam na konci "l", takže:

http://neuron2.net/smart.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj,
 
potreboval bych poradit s pridavanim audio stopy. Udelal jsem vse jak je popsano v navodu krome toho, ze misto Xvid jsem pouzil DivX a misto Matrosky normalni AVI pro ulozeni vysledneho videa. Problem je v tom, ze kdyz dam Disable puvodni Audio stopy a pridam OGG stopu a dam Save, ulozi se jen Video bez Audia. Zkousel jsem vsechno mozny, ale vzdy je vysledek jen Video stopa bez zvuku.
 
Muze mi nekdo poradit?
 

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Gord:

ahoj, tvuj problém se jmenuje avi :-)
Ona se tam totiž ta ogg stopa vloží, ale avi ji ntak nějak nezvládá a neumí jí přehrát. Pokud tedy používáš avi formát, budeš muset použít mp3 kompresi na zvukovou stopu (samo že jdou i jiné formáty, než mp3, ale mp3 se jeví jako nejvhodnější právě z hlediska kompatibility videa se stolními přehrávači).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Gord: Na mp3 odporúčam externý soft LAMEencoder + grafické rozhranie LAMEbatch (obidva rozbaľ do jedného adresára), spúšťaj lamebatch.exe, kde si nastavíš (v settings) adresár s lame.exe (ten istý) a kde sa majú ukladať výsledné mp3 + ostatné parametre mp3 (output-stereo na 128 a viac...  bitrate, VBR-off). mp3 s avi potom spojíš cez NanDub (video-direct stream copy a audio-(VBR) mp3 audio)... Popis LAME.
Je to trochu obšírnejší postup (treba viac softov), ale ponúka istotu a kvalitu (ak je zdroj ok, nebudeš mať problém s rozchádzaním zvuku a obrazu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Luki:

nepleť lidem hlavu :-) :-)
Pokud někdo řeší problémy s Vdubem, není vhodné jim do toho míchat NanDub (osobní zkuřenost)

to Gord:
Takže až budeš mít ten zvuk v mp3, tak jej můžeš připojit k videu stejným způsobem, jaký je v článku popsán pro ogg. Na Nandub kašli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bob van sikorski: OK, sorry, nechcel som sa dotknúť tvojej hrdosti na naozaj dobrý návod...;-) Ináč, rozhranie Nandubu je podobné, takže by som v tom nevidel problém..., ale budiš - aj tak sa dá...;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Luki:

neboj, má hrdost nijak neutrpěla, ale v NanDubu se přeci jenom pracuje se zvukovými stopami dost odlišným způsobem, než ve VdubModu no a pokud by si s tím chtěl hrát nějaký zxačátečník, tak ho ten NanDub může docela solidně zmást (zejm. těma SBC-like nastaveníma atd.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

;-) ...jasné, ale nemal som v úmysle komprimovať film cez Nandub - DIV3 je už zastaralé, len ho použiť na spojenie avi a mp3 - používam klasický VD, ktorý spája len wav...  a neuvedomil som si, že VDMod to vie cez stream - toť vsjo :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no mě je jasný, že nikdo dnes už nechce komprimovat SBC divx3/ms mpeg4 ale já měl na mysli to, že pokud někdo vidí vdubmod poprvé v životě, tak by ho tvoje zmínka o připojování mp3 zvuku pomocí nandubu mohla zmást, neb menus nandubu vypadají poněkud jinak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdar bobe, tak sem zpět :-)), ty si mě asi špatně pochopil, já neříkám, že MPEG2 je dobrej na zálohování, já chci jen říci, že to není "umírající formát ve smrtelné křeči " :-)
Jinak mám ještě jednu připomínku: spoustě lidí by se určitělo hodil i postup pro uložení filmu na CD pro stolní přehrávače tj. AVI+MP3 ne jen ta problematická Matroška :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to MPEG2:
minule jsem zapoměl dodat, že tvoje IP, začínající 147.228... je pro mě osobně VELMI výmluvná :-) ale teď k věci.
Můj blábol o umírajícím formátu ve smrtelné křeči byl samozřejmě ve formě nadsázky. Já jsem si velice dobře vědom toho, že tu s námi bude ještě mnoho let (a to díky firmám Sonz a Phillips), ale určitě se shodneme na tom, že již je překonaný. Pokud se podíváš na některé články na cdr o HDTV, tak uvidíč, jaké kodeky jsou naší budoucností.
Co se týče postupu avi+mp3 není problém, chystám se na to, ale v tuto chvíli mám rozpracované trochu jiné téma. Možná to do něj začlením, abych zabil dvě mouchy jednou ranou.

to ALL:
já už buch se nerad vrtal v tématu MPEG2 vs MPEG4, jinak se nám ta diskuse zvrhne pouze do demonstrace názorů jednotlivců na tohle téma. Co vy na to?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že se v tom vrtat nebudeme, nemá to cenu, opravdu jsou lepší věci než MPEG2, ale mám takový neblahý tušení, že tu s námi bude ještě spooouuussstttuuu let, odhaduji minimálně 5-10 tutovka a u nás v banánistánu se ho dočkáme za 5 let  jako s úžasnou novinkou v podobě DVB-T :-(
Jinak nevím, co máš s tou IP 147.228.  možná si vytušil, že je to ZCU, možná i to že je to FEL ;-)
MAKE PEACE - NO FLAME :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

autor: ja bych to taky tak cernobile nevidel (to ze je mpeg2 mrtvy a mpeg4 ma budoucnost). ony jsou si totiz v zakladech velmi podobne. oba pouzivaji dct kompresi a temporal redundancy redukci. a s timhle neni mozne sachovat moc hluboko a nizsi datovy tok se musi nakonec nekde projevit. obzvlaste je to videt na tom, ze mpeg4 se hure vyporadava s prokladanym signalem. (a ANO, s deinterlace filtrem sem si pohral. dost. pouzit se da, ale s puvodnim zaznamem se to neda srovnat. navic je pak videt, ze 25sn/s na plynuly pohyb proste nestaci. skace to pak jako u klasickych filmu....). ... .. ... uznavam, ze tvuj clanek je prinosem, ale mnoha "nevinnym" lidem si jen zblbnul hlavu....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

stejně jako podobná témata v minulosti je toto určeno pro skupinu lidí co nedělají nic jiného jak s počítačem. jako běžný uživatel chodící do práce nikdy nedokážu podobný software naistalovat aby mi vůbec fungoval a když mi to někdo naistaluje tak s tím nebudu umět pracovat ani na podkladě tohoto návodu. všechno se vlastně točí o tom udělat v malém objemu co nejlepší kvalitu - ale co mohu použít jako vstupní materiál- záznam z DV kamery, DVD disk nebo zachytlý analog. signál televize(videa)
mohu směle říct že kvalita záznamu z obyčejné DV kamery je dnes  už nedostatečná (na LCD monitoru hrůza, na "zlaté" kvalitní televizi -jako nejhorším zobrazovači je obraz samozřejmě super), DVD disk má již svoji kompresi a zachytlé video je odvislé od kvality karty, zvoleném kodeku, či kvalitě signálu apod.  a bohužel mi připadá , že dnes je stále obraz na kvalitní TV srovnatelný či lepší než všechny plasmy a LCD a projekce apod, až na to že je to velká kiksna a vyzařuje. . A až v budoucnu budou tato zařízení stále kvalitnější, budou vyžadovat stále vyšší vstupní kvalitu a tu přece nemůžete zaručit?!?!
takže- pokud chci vyrábět ty Xvid a divXa Mpeg-4 tak jo, abych místo 1000DVD nosičů jich měl doma jen 150 a mohl se v pohodě dívat na DVD přehrávači a na oné televizi  ale prosím tedy pro nás zaostalé a přihlouplé abyste rozebrali a doporučili na převody DV, AVI,MPEG-2 nějaký program , kde opravdu nastavíme jen pár kroků a udělá se vše v přijatelné kvalitě(asi něco jak když jsem z AVI dělal přes TMPGencoder MPEG-1)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za rady ohledne ulozeni zvuku do AVI. S tim MP3 to opravdu funguje dobre. Mel bych jeste par otazek.
 
1. Opravdu nelze nijak ulozit audio stopu v OGG do AVI souboru?
2. Prevadel jsem zachyceny porad z TV. Uz ve zdrojovem videu byly pri rychlych pohybech kosticky. Ty zustaly i ve vyslednem DivX videu. Nedaly by se ty kosticky nejak potlacit? Pouzil jsem v DivX prednastaveny profil Home Theater. Mozna, ze by to slo nejak v Smart deinterlaceru, ale veci, ktere se v nem daji nastavit jsou pro me spanelskou vesnici. Mohl by nekdo neco doporucit?
 
Diky!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Q: Opravdu nelze nijak ulozit audio stopu v OGG do AVI souboru?
A: Stopa se vlozi, ale asi to neda AVI-splitter (predpokladam, nikdy jsem se tim blize nezabyval, protoze jsem v te dobe presel na mkv)

Q: Nedaly by se ty kosticky nejak potlacit?
A: Predpokladam, zes to zachytaval do nejake ztratove komprese (low-quality MJPEG, DivX Realtime apod). Potom s tim toho nepujde moc nadelat, snad jen nejaky filtr typu "Smoother", ale zase budes ztracet v obraze treba i ostre detaily ve statictejsich scenach. Mrknu na to blize pres tyden a kdyztak dam vedet. Hlavne mi napis, jake bylo to zdrojove video (muj tajny tip je DivX Realtime)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To: bob van sikorski
Diky za info. Jeste k mkv. Predpokladam, ze je potreba i k prehrani videa v tomto kontejenru mit mkv nainstalovano?
S tou kvalitou videa si nejsem jist jeste na to kouknu. Je to nejaky MPEG 756x578 jestli se nepletu. Zaznam ma dve hodiny a ten soubor ma skoro 3GB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

vcelku dobrý, ale výsledné video mám jemně pruhované. a pohyblivější scény se rozjedou víc. Dělalo to i dřív v klasickém komprimu ve vdubu. nevíte co s tím. Díky. Luke

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Gord:
No bitrate toho tvého MPEGu mi vychází cca. 3400kbps a to je ŽALOSTNĚ málo i na XviD v reálném čase pro tak velké rozlišení. Proto to kostkování.

to ALL:
mkv soubor můžete vytvořit čistě ve Vdubu, není na to potřeba žádná Matroska Pack apod. Takový soft potřebujete až na přehrávání toho videa.

to luke:
no potřebovalo by to detailněji popsat
1) co je to "jemně pruhované"? (to může být i rušení TV signálu, které je již ve zdrojovém videu)
2) co znamená "pohyblivější scény se rozjedou víc"? (myslíš "zamlžení" při pohybu do stran, nebo zůstaly nějaké fragmenty po chybně nastaveném resize?)
3) co je to "klasický kompr. ve Vdubu"? (asi Divx3???)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LUKE: to je tim, ze to video je PROKLADANE (interlaced). pri zpracovani NESMIS udelat resize a kodovat to MUSIS jako prokladane. jinak to bude tema carama zmrseny vzdycky. ... (samozrejme ze jsou cesty jak resiznout prokladane video nebo jak to video zbavit prokladani, z tveho dotazu soudim, ze by to na tebe bylo moc slozity..)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

GORD: kosticek uz se nezbavis. leda to protahnout nejakym rozmazavacim filtrem (neco jako smartblur), ale moc si nepomuzes a bude to vypadat divne...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

LUKE: jeste poznamka: ...jestli to video chces zmensovat, tak jedine na 352x288. a to tak, ze nejdriv pouzijes filtr "deinterlace - discard field" (tim ziskas video s 288 radky) a pak "resize" (ze 720 na 352). video je pak uz neprokladane. ... ... s odstranenim prokladani si muzes hrat i dal (a to i s pomoci "chytrych" filtru, ktere jsou zmineny v clanku (treba deinterlaceMAP nebo smartdeinterlace)), ale uvedom si, ze pak v casove ose prichazis o polovinu informaci. vsechny pohyby se pak nastinujou, nebo budou vypadat trhanejsi. jako u filmu, ale tam se netoci kamerou z ruky, takze to nebyva tak videt.... .... ... ... a pokud bys chtel prokladane video zmensit jen v ramci ramecku 720x576, tak ho lze nejdriv rozhodit na jednotlive snimky (deinterlace - unfold fields), pak resiznout (bacha na hodnoty, jsou ted zkreslene napul a dvounasobek) a ramecek expandovat do puvodni velikosti, a pak zase spojit do prokladaneho videa (deinterlace - fold fields together).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za rady ohledne kosticek. Priste si dam pozor. V tomhle videu je tech rychlejch scen pramalo, takze to tak nevadi!
Tak s tou kvalitou to opravdu nemuze byt valne, protoze kdyz jsem to video otevrel v TMPEGEnc bylo tam MPEG-1 768x576 CBR 1150kbps, coz mluvi samo za sebe!
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LUKE: pardon, otocil sem poradi. na konci se to musi nejdriv spojit (fold fields) a pak teprve doplnit do plne velikosti...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LUKE: tak jeste jednou pardon, tak ani v tomto pripade se resize an prokladane video NEDA vubec POUZIT (ted jsem si to zkusil). takze na tuhle metodu zapomen (ja ji pouzivam, kdyz chci do prokladaneho videa aplikovat nejaky filtry.... ale resize v tom dela akorat bordel, sorry...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

LUKE: tak naposled :) da se to udelat takhle: 1)deinterlace:unfold 2)resize pouze vertikalne + expand 3)deinterlace:fold together 4)resize pouze horizontalne + expand.
...sorry, ze se zabejvam takouvou okrajovou ptakovinou (o ktery sem vlastne ani nectel mluvit), ale kdyz uz sem to nakousl(a neda se tu opravovat), tak to chci uvest na pravou miru....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to dan69:
sakra chlape, ty si se rozjel, za chvíli v tom budeme mít guláš všichni :-).

Jen jedna malá poznámečka:
Pokud je zdroj FullPAL (7..x576), pak nemusíš dělat deinterlaci, pokud resizeuješ na 3..x288 (HalfPAL). Protože je to totéž, jako když použiješ filtr "2:1 reduction". Prostě se vyhodí lichý (nebo možná sudý, ted nevim) řádky a tudíž nedostaneš prokládaný video, který by bylo nutný deinterlacovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bob van sikorski: rozjel... :) promin...

k poznamecce: to mas sice pravdu, ale jen castecne. jen resize to (vdub 1.6.3) udela, jako kdyz predtim provedl "blend" - takze to rozmazne... ... kdyz ale predtim vyhodis sudy nebo lichy radky a pak to resiznes jen horizontalne, tak je to ostrejsi.
... posud sam:
<a href="http://sweb.cz/armadan/dv_resize.jpg">dv_resize.jpg</a>
<a href="http://sweb.cz/armadan/dv_discard_resize.jpg">dv_discard_resize....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam dotaz - kdyz ve VDM otevru ke zpracovani AVI soubor s VBR audio streamem a naskoci mi  klasicka hlaska "VirtualDub has detected an improper VBR audio encoding in the source AVI ...... ", tak co s tim? Diky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to dan69:
souhlas, ALE (překvapuje tě to? :-))
jde o to, že tvoje metoda samozřejmě funguje. Pokud bys však použil "můj resize postup", tak tam klíčovou věcí je právě kvalita resize filtru. Já samo taky zastávám názor, že je lepší si to udělat ručně a po svém (to dokazuje muj článek).

Co se týče těch tvých 2 screenshotů, tak bych se rád zeptal, jestli je to z pasáže, kde je v tom videu velký pohyb, a zdali je to z exportovaného xvidu/divxu o stejném bitrate, nebo jsi jen típnul outup window ve Vdubu. Ono totiž v pohybu a při stejném butratu bys jen těžko hledal rozdíly.

Závěrečná myšlenka tohoto postu tedy je, že video jke velice těžké posuzovat podle statických obrázků, Co ty na to? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Yahoo,
ted z hlavy nevim, jestli se něco nezměnilo, ale pamatuji si, že VdubMod měl problém s detekcí skutečného bitrate u VBR mp3, takže dávej "no"
Mrkni do "Options - Preferences - AVI záložka - Do not correct mp3...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to bob van sikorski:
Takze kdyz dam No, tak by se mel zvuk nacist v poradku ( nebude rozjetej vuci videu ) a v tech Preferences zatrzenim te volby zajistim, ze se me priste nebude ptat? Jak tuhle hlasku ( resp tenhle problem ) resite vy "profici" obecne, protoze uz se mi stalo mnohokrat, ze po nacteni AVI do VDM se mi tahle hlaska objevila a pak jsem tu otazku zvuku resil jinym zpusobem a jak vidim, tak mozna zbytecne. Diky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Yahoo:

no já osobně jsem nucen tuhle otázku řešit pouze ve chvíli, kdy potřebuji z nějakého důvodu otevřít ve Vdubu nějaká svůj starší TVrip (tj avi+vbr mp3 éra). Dám prostě a jednoduše "no", protože jsem línej zaškrtávat cosi hluboko v menu schované a zabývat se tím, co vlastně ten atribut v praxi přesně dělá (help je docela skoupej).
Od doby, co jedu mkv+ogg má potřeba toto dělat je téměř nulová, ale určitě se najde kědo, kdo se tím zabývá do hloubky, protože se ho to týká několikrát za den. Pokud však ne, s chutí se tomu podívám na zoubek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bob van sikorski:

zase mas pravdu. ale jen castecne :). rozmaznuty rychly lyzar mozna neni na skodu, ale kdyz se ti rozmazava (ci spise rozdvojuje, jak to dela blend) uplne celej obraz, tak se na to neda koukat. ... hrozne zalezi na tom, jak clovek s kamerou sibuje sem a tam. a taky na tom, co je v pozadi. konkretne u snehu to neni tak desny, ale mam tu jednu ukazku (na jejimz prikladu jsme neco podobneho resili driv), ktera je natocena ve meste (takze pozadi je slozitejsi) a kamerou z ruky. takhle dopadl resize bez vyhozeni poloviny radku:

http://sweb.cz/armadan/sillywalks_blend.jpg

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to dan69:

AHA!!! Ty asi celou dobu mluvíš o Blendu z klasického interního Deinterlace ve Vdubu. Zkus na tohle video pustit ten mnou používaný Smart Deinterlace Filter a URČITĚ dostaneš lepší výsledek. Jen si asi budeš muset trochu pohrát s nastaveníma (viz moje pozn. o helpu k tomuhle filtru v článku)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bob: NE! mluvim stale jen o RESIZE filtru. ... (krom toho pochybuju, ze by si s tihle obrazkem (bohuzel zdrojove video uz nemam, nei vsak problem neco natocit..) ten smart deinterlace poradil. (a kdyz, tak nejspis taky vyhodi jeden snimek))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to dan69:
no tohle asi nevyřešímě (to by šlo snad jedině u piva :-)). Já z toho típnutýho obr. mám dojem, že to prošlo nějakou nekvalitní deinterlací. Samo s tím výsledkem už nenadělá nic žádný filtr (i když by možná nebylo na škodu pustit na to Ghost Reduction, ale moc tomu nevěřím). Jestli to takhle pomrvil resize, tak to klobouk dolů ale taky vzhledem k rozličení toho obrázku to je resize na přesně na polovinu, takže to i odpovídá resize bez deinterlace (???).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bob: ano, u piva si muzem popovidat... :) ...jen posledni poznamka: chtel sem tim rict, ze fitr resize (i na polovinu radku) stejne udela "blend", takze rychlejsi pohyby nastinuje... thats all.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to dan69
 
je to přesně to, co jsem potřeboval. Díky mooc. :))
Luke

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych dotaz na zpracování zvuku ve Vdubu. Při komprimu delších souborů se mi posouvá zvuk. Není to ono...Nelze stím něco udělat?
Díky
Pavel

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Pavel:
to jsem tu před časem psal. Je to nejspíš problém s jiným framerate u stop. Projdi si zpětně diskusi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To: bob van sikorski
včera jsem se na ten fps kouknul a všude mám 25 fps.
při úprave záznamu tak do 30 min se to neposouvá moc, ale když jsem přes noc nechal bězet 3 h záznam, tak se posun projevil rapidně.
nelze to zkusit ještě jinak. Zdá se mi zvláštní, že tento problém není moc diskutován.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Pavel:
můžeč zkusit pár fint (btw. napiš mi se jak, v šem a na jaké kartě grabuješ):
1) opravdu video i audio stopa hlásí stejnej framerate?? Nebo máš ve Vdubu v menu Video-FrameRate dvě různé hodnoty
2) není tvoje int. zvukovka náhodou taková, co dělá blbej resample ze svých standardních 48kHz a ty grabuješ 44,1kHz? To by mohlo tvůj problém vyřešit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Bob:ve video Frame rate mám nastaveno no change tj 25fps. Když se podíval do GSpotu tak tam mám taky 25 fps.
Video nejč. beru z kamery (přes Pinnacle) nebo z TV karty (Win Fast 2000 XP expert)
Pak provádím kompresi videa nejč. DivX 5 s resizem a deinterlací a kompresi zvuku ve MPEG Layer 3 kodeku na nějakých 20-40 kBit/s.
 
 

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Pavel:
No u toho framerate je podstatná ta položka "Change ..." Pokud je tam něco jinýho než 25.000, tak to zkus použít. Ono totiž nejde o to, že by se změnil fps, ale že se jen změní ta hodnota tak, aby ladila se vzorkovačkou zvuku, která patrně není zcela košer. Jinak Gspot ti toho v otmto ohledu moc nepoví a použité kodeky s tím také nijak nesouvisí.

btw TV Expert je Bt881 nebo eště starej Bt878? Teď si nejsem jistej :-) (myslim ale že již 881 ???)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zkusim to vyzkouset a dam vedet. Nejdrive ale v pondeli...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sice trochu od veci, ale chcem sa spytat. Som schopny prehravat filmy v Xvid (divx som neskusal). Normalna veta, az na jeden detail a to moja zostava. 233MMX, 192RAM, 8,5GB HDD, 3dFX Voodoo3 16MB RAM, cipset i430tx. Dekoder ffdshow+bsPlayer. Mozete mi to prosim objasnit, ako je to mozne??
Ps.raz za cas to cukne, ale inak ide absolutne plynulo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to KPo:

no já sám jsem kdysi na podopbné sestavě (AMD K6-233, 64MB SDRAM, ATI mach64VT 2MB, VIA VPX mobo) dával Divxy dekodované pomocí orig. kodeku (tehdy DivX3) do rozliční 384x288 plynule při max bitratu 42kBps. ffdshow má DALEKO nižší nároky na dekódování. Pokud bys přesto náhodou nedal nějaké video (třeba typu 520x240 DVDrip) a chtěl bys ho zoufale vidět, zkus v nastavení ffdshow v dsekci resize dát klidně resize na 160x120 a hlavně fast bilinear (nebo tak nějak). Potom to patrně dáš také. Jinak můžeš otestovat VLC media player 0.8.1, ale nevím, jak je háklivý na drivery na VGA (i když u 3dfx by to mělo být v poho, viz ta moje 2MB ATI).
Jinak pro záznam. já si ted doma hraju s Celeronem 400@450 + MAtrox G200 a pod MDK linuxem jedu v poho videa typu 576x432, 640x272, 720x304 ve všech kodecích, takže v CPU to skutečně zas tolik nevězí (zejm. proto, že můj mPlayer přehrávač používá na MPEG4 ffMPEG dekodér, na kterém je tučím založeno ffdshow).
Snad jsem tě nezklamal tím, že vím v žem tkví tvoje finta :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Diky, vobec si ma nesklamal, ale potesil. Tusil som, ze ten kodek bude mat nizsiu zataz na procesor. Len mi nejak neslo do hlavy, ze vsade vypisuju ako minimum PII 350. Inak naposledy co som kukal Team America v rozsliseni 608x256. Vsetko slo v pohode, aj bez znizovania rozlisenia...este raz dakujem za rady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to KPo
tak to jsem rád. Jinak mě eště napadlo, že bys třeba mohl někdy testnout nějakej player, co umí framedropping (jako třeba ten mplayer (teda než nám kvůli sw patentům zavřou autory do basy :-))).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Bob:
tak jsem zkusil nastavit Frame rate na 25.000 a je to stejné jako předtím. jen by mne zajímalo jak je to s tou vzorkovací frekvencí. Na starších souborech tahaných z kamery do Notasu mám 48 kHz a na novějších co tahám stejným způsobem do stolního je 32 kHz. Dá se to nějak vysvětlit. Přes víkend jsem natočil asi 30 min záznamu, tak až ho sestříhám tak na něm budu těžce experimentovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to PAvel:
no pokud máš framerate opravdu rovných 25.000, tak to timhle nepude. Ale pořád si mi neřekl, zdali má u položky "Change video and audio match" nějakou jinou hodnotu, než rovných 25.000
Co se týče tý vzorkovačky, tak těch 48 a 32 asi myslíš u DV kamery, že? To s analogem nemá nic společnýho. Pokud taháš video z DVcam přes 1394, tak zvukovka nic nesampluje a tudíž se "nemá co rozject". Jinak na DV de zvuk ject 48 i 32kHz. Vona to má třeba i Premiéra pak v profilech, ale v tý bych se nerad vrtal, protže je drahá a neni free (takže na ní dlabu :-)).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Bob:
u položky "Change "mám nastaveno 25.000, takže to tím asi nebude. Frekvenci myslím skutečně u DV kamery. Dneska jsem to zkoušel zátky u notasu a je tam taky 32 kHz, ale pokud to je jedno tak fajn.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Bob:
zkusil jsem i některý z delších a u té položky Change bylo v závorce 25.009. To by mohlo být ono, ne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to Pavel:

BINGO!!! to je ono!
Jinak vzkaz všem: mrkněte na nový článek, budu primárně sledovat diskusi u něj:
http://www.cdr.cz/a/13547

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ToBOb:
Pokud je tomu tak, tak zkusím teda ten delší dneska odpo projet v tomto nastavení a dám vědět.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Bob:
Tak jsem to projel, je to podstatně lepší, i když bych řekl, že ne úplně, ale to uz je jen detail.
Díky moc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poradťe, ako načítať DV súbor do VDM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poradťe, ako mám načítať DV súbor do VDM. Podľa návodu by to malo ísť bez problémov, no mne to vypíše, že nemôže nájsť dekompresor.  

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sum: Sice nevím, co přesne myslíš tím DV soubor, ale zkus mu dát přípomu AVI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz: je možné při střihu videa ve VDM nějak přihlížet k audiu? Muj VDM se zdá být úplně němý a tak nemám žádnou možnost zkontrolovat, zda jsem neustřihl někomu řeč v půlce slova, nebo hudbu v půlce taktu. Také by se to hodilo, když je třeba sesynchronizovat zvuk s videem. Dá se to nějak vyřešit? Dík Víťa

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty, kteří budete tuto diskusi pročítat v budoucnu, provedl jsem registraci nového uživatelského jména, aby v tom nebyl chaos

bývalý Bob van Sikorski, nyní David Ježek

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Poradťe, ako mám načítať DV súbor do VDM.
Musíš mít nainstalovanej kodek, to je celé jádro pudla

je možné při střihu videa ve VDM nějak přihlížet k audiu
u některých kodeků to jde pustit (jak vstup, tak i výstup), ale docela si to vezme hoooodně CPU. Zkrátka moc dobře se to nedá používat na nějaký střih podle zvuku. NA to ani vdub není primárně určen.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PORAĎTE: Na spracovávanie dát z dig. kamery používam Ulead video studio 7.Tento program používa systémový DV kodek. Poraďte, či sa dá niekde stiahnuť kodek, ktorý by bol kvalitnejší, zadarmo a s ktorým by vedel program pracovať.   

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo jestli je VDMod také v WinXP64. A kde se dá sehnat?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych se zeptal, jak mám komprimovat ČB video ? Je nějaký kodek, který toho (tj. chybějící barevné složky) umí využít ? Nebo nějaké nastavení u XviD, které se bude chovat podobně ?

Rád bych si "zazálohoval" záznam z TV - je to skoro 40 let staré představené Těžká Barbora (Werich, Horníček). Nahrál jsem to na VHS a pak jsem to pomocí Digital8 kamery a FireWire dostal do PC. Po slepení (přesypání proběhlo nadvakrát) z toho mám v Pinacl-u 20GB soubor. A ten bych rád zkomprimoval na DVD, příp. i na CD (kvalita obrazu může už jen těžko utrpět).

Díky za tipy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prosim, kde je ke stahnuti Smart Deinterlace Filter, odkaz v članku nefunguje a nejde najít,diky max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim vsetkych,
som uplny zaciatocnik v tvorbe videa a pokusal som sa urobit si zalohu svojich domacich video nahravok urobenych na miniDV kamere. Chcel som to len jednoducho to co stiahnem z kazety napalit take ake to je nekomprimovane na DVD - vojde sa mi tam len asi 20 minut to by mi nevadilo, ale ono to nejde prehrat na ziadnom stolnom DVD alebo DVD/DivX prehravaci.
Potom som to skusal dat do nejakeho ineho formatu takze som skusal MPEG2 ale neviem v com to je ten vysledny subor je o dost nekvalitnejsi ako original (pouzil som Pinnacle a potom som to skusil aj v Adobe Premiere u kamosa), v jednom pripade sa to pruzkuje a v druhom je obraz pri rychlejsich pohyboch kamerou trhavy. Nakoniec som to chcel skusit cez DivX ale tu nastal problem, stiahol som si tiral veziu DivX Create a ta mi nic nevytvorila lebo vypisalo, ze nema MPEG1 codec. Potom so zasa skusal cez Vdub ale z povodneho suboru mi to nejde lebo vypise, ze nema dvsd dekompresor. Vyskusal som to prehodit na DivX aj z uz vytvoreneho MPEG2 suboru ale ta nekvalita tam ostala.
Neviete mi niekto poradit prosim uz neviem ako dalej. Bol by som velmi rad ak by ma niekto do toho vsetkeho zasvatil lebo som z toho ... Ak sa najde nejaka dobra dusa prosim napiste mozete aj na mail jozolesko@gmail.com
Dakujem vopred vsetkym.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ahoj lidicky vlastnim tv kartu Win Fast 2000 XP Expert a nevim jak mam nastavit aby se mi audio i video ukladalo na hardisku ukladalo ve formatu dvd a pak slo hned zazalohovat na dvd .Nebo je to o tom ze ta karta mi to video a audio stahne na hardisk a ja to musim jeste nekde preenkodovat v nejakem programu diky za pomoc .Muzete mi prosim odepsat na e-mail pap.cz@seznam.cz

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

daemoon007: Ano, je to jak píšeš. Stáhnout na hdd a pak enkodovat (třeba v Nero Vision Express - tam se dá i přímo grabovat z tý karty a rovnou pálit na DVD).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

VDub  mi odmítá otevřít zdrojový soubor v mpeg4,ve kterém natáčí můj DF.Dvix kodek mám nainstal.Je to normální? Pomoooc,prosím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Marwin:
co pouziva tvuj DF za priponu pro videa (mov, mp4) ??
ani vdubmod neumi vse, s nekterymi kontejnery si zkratka neporadi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když používám virtualdubmov ke spojování videa (dva soubory po 700 MB) tak dochází k tomu, že se spojení nedokončí s odůvodněním, že na disku není dost místa. Při tom na disku mám ještě 8 GB volného místa. Je to normální?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

KDyž zkouším spojit video (2x 700 MB) prostřednictvím virtualdubmov tak mi vždy nahlásí, že na disku není dost místa. Při tom mám ještě 8GB volného místa. Je to normální? Dá se s tím něco dělat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.