Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zvukové API prohlížečů lze kdykoli zneužít ke sledování kohokoli na světě

Optimální v kombinaci se systémem, jako budovaný Galileo, který lokalizuje s přesností několika desítek centimetrů, vybavený zpětnou komunikací pro flexibilní lokaci za pohybu. Samozřejmě pro naše dobro, to bude sranda, až tím budou vybavené povinně telefony, auta a další prvky. Demonstrace pokroku a nezbytnosti provedou na jednom rybáři s rýmou, kterého unáší proud řeky i s jeho pramicí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Představa, že váš šmatlafoun bude pravidelně posílat údaje o vás přes družici je opravdu hodná Járy Cimrmana. Připravte si vozík na akumulátor a k tomu nějakou slušnější anténu, alespoň takovou, jako mají mobily pro síť Iridium.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hezké a úsměvné v kontextu s tou histerií kolem odesílání dat z W10. :-) Jinak by mě zajímalo, z jakých podkladů vychází tvrzení, že Fakbook a NSA jsou nejvíce šmírující organizace (ale nehádám se, já vždycky říkám, že FB je "nejrozšířenější vir" na světě). Co třeba Google s jeho vyhledávačem a miliardami androidích zařízení? Nebo Čína - ta že by s její populací cca 1,4 miliardy duší (USA "ubohých" 320 milionů) a tendencemi k firemní špionáži nikoho nešmírovala? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dneska ráno jsem si ke snídani pustil kazeťák se svými nahrávkami když jsem byl malej. Je to tak 20 let. Pak jsem si uvědomil jak příšerná technologie to byla, když dokázala 20let až do dneška a pokud se páska nepřetrhne tak klidně i dalších 20-30let uchovat data.
To dnešní technologie je katastrofou o SSD nemluvě.
Ale naštěstí to zachránil článek na Oslu, který pojednává o novém typu paměti:
V dnešní době se můžeme potkat s celou řadou různých pamětí – od pamětí DRAM (Dynamic Random Access Memory), uchovávajících data v podobě elektrického náboje v kondenzátoru, až po všudypřítomné elektricky programovatelné flash paměti. V posledních několika letech si pozornost výrobců elektroniky získaly paměti PCM (Phase-change memory), které jsou založeny na unikátních vlastnostech chalkogenidových skel, amorfních polovodičů obsahujících jeden z trojice prvků: síra (S), selen (Se) a Telur (Te). V pamětech PCM jde o změny fáze materiálu mezi amorfní fází a krystalickou fází, které se navzájem liší nejen vnitřní strukturou, ale i elektrickou vodivostí.
PCM paměti mají slušný potenciál stát se univerzální technologií pro výrobu pamětí. Jsou dobře přístupné rychlému čtení i zápisu. Také jsou napěťově nezávislé, čili nevolatilní – k uchování informace nepotřebují napájení. A velmi dobře snášejí zápis – vydrží nejméně 10 milionů cyklů zápisu, zatímco průměrný flashdisk ustojí nějakých 3 tisíce cyklů.
Právě na paměti typu PCM založili vědci výzkumné divize IBM Research svoji novou technologii. Povedlo se jim vyrobit paměť schopnou spolehlivě uchovávat 3 bity dat na jednu paměťovou buňku. Podle všeho je to zásadní průlom, který by mohl otevřít dveře datově náročným aplikacím mobilních zařízení nebo Internetu věcí.
V IBM i v jiných institucích už dříve úspěšně předvedli, jak lze uchovat 1 bit informace na jednu paměťovou buňku paměti PCM. Před pár dny ale na pařížské akci IEEE International Memory Workshop ukázali, jak dovedou na jednu paměťovou buňku uchovat 3 bity informace. Povedlo se jim to v souboru paměťových buněk za vyšších teplot a po 1 milionu cyklů zápisu.
Podle člena výzkumného týmu Harise Pozidise z IBM Research – Zurich představují paměti PCM první příklad univerzální paměti, která úspěšně spojuje vlastnosti DRAM pamětí a flash pamětí. Mohly by proto najít široké uplatnění u výrobců elektroniky. Dosažení 3 bitů na paměťovou buňku je pro Pozidise doopravdy zásadní, protože s takovou hustotou uložení dat budou paměti PCM významně levnější než paměti DRAM a svou cenou se budou blížit flash pamětím.
Vědci IBM předpovídají, že se paměti PCM uplatní samy o sobě, a pak také v hybridních zařízeních, které budou obsahovat flash paměti a paměti PCM zároveň, přičemž PCM paměti sehrají roli extrémně rychlých vyrovnávacích pamětí. Mohlo by to fungovat tak, že v paměti PCM bude uložený celý operační systém chytrého telefonu, který se díky tomu spustí v mžiknutí oka. V paměti PCM by mohly být i celé rozsáhlé databáze, což by významně urychlilo časově náročné online aplikace, jako jsou například komplikované finanční transakce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsi ten článek nepochopil. Je tam takový grafík, v něm veličina "retention", a ta je povážlivě nízká. Mnohem horší než flash, a to tedy flash se za trvanlivý nepovažuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prosím o vysvětlení

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"To dnešní technologie je katastrofou o SSD nemluvě.
Ale naštěstí to zachránil článek na Oslu, který pojednává o novém typu paměti:"
vs co jsem napsal

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajimavy clanek... ale zadny sok se nekona, servery prece uz ted klidne identifikuji navstevnika stranky jen na zaklade info, ktere jim doda browser, vsak vyzkousejte, jak moc unikatni informace poskytujete vy:
https://amiunique.org/
ani pouziti (zneuziti) canvasu neni zadna novinka:
http://www.lupa.cz/clanky/canvas-fingerprinting-novy-zpusob-sledovani-pr...
proto ve FF jako dalsi "privacy" addon instaluju Canvas blocker

O ruznych socialnich siti, geolokaci, vsech moznych dat, ktere ma vas ISP a ke kterym ma za praktickych nekontrolovanych podminek (v nekterych "demokratickych" zemich naprosto: http://www.lupa.cz/clanky/britska-tajna-sluzba-smirovala-uzivatele-velmi...) pristup kdekdo, kdo se vydava za tajnou sluzbu - a samozrejme kvuli (nez)zabezpeceni a korupci se tahle data mohou dostat do rukou komukoliv, radeji ani nemluvim - stejne tak o smirovani pri pouziti vyhledavacu, nekterych operacnich systemu (zdravim Win10 jako zarny [ikdyz ne jediny] priklad)...

Takze je to jen jeden stripek z mnoha, ale DIKY ZA CLANEK - cim casteji bude clovek konfrontovan s neustalym smirovanim a novymi smirovacimi metodami, tim spis ho to donuti si aspon trochu soukromi chranit a nepodlehat kampanovitym honum na kdekoho, jejich "resenim" je jeste vetsi plosne smirovani kazdeho

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Snaha je aj identifikovať nie prehliadač, ale človeka ako osobu používajúcu rôzne zariadenia. Proste vedieť kde sa v danej chvíli nachádzaš a tlačiť presne cielené reklamy s čo najväčším efektom. Viď "pípajúce" reklamy a počúvajúci telefón http://arstechnica.com/tech-policy/2015/11/beware-of-ads-that-use-inaudi...
Niekedy údaje že som ten istý človek poskytujem dobrovoľne, napr. vlastníkovi platformy (Google, Apple, Microsoft), ale toto je bez mojho vedomia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono k (často jednoznačnej) identifikácii užívateľa iba na základe použitého browseru nie je potrebné ani žiadne API, browsre poskytujú veľké množstvo informácií, ktorých kombinácia býva veľmi často úplne jedinečná. Test napríklad na: https://panopticlick.eff.org/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Může autor vysvětlit co si představuje pod slovem "fingerprinting", protože takové slovo v češtině neznám. Ano v angličtině to znamená otisk prstů. Ptám se proto také, jak nechá uživatel ve svém prohlížeči otisk prstů?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Může tento jedinec vysvětlit, co si představuje pod pojmem "Trashman", protože takové slovo v češtině neznám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoliv předpokládám, že je to všem uživatelům mých překladů známo, tak jen pro vás to vysvětlím. Mimochodem. Jako Trashman se jmenuje jedna počítačová hra pro ZX Spectrum, který jsem s 8000 her vlastnil. Ale ten již skončil v propadlišti dějin. A když jsem začal psát návody pro tento počítač, tak jsem si vybral název této hry. Shodou okolností je totiž složeninou mého občanského jména a dodatku, který jako přezdívku používám u svých překladů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- smazán zdvojený příspěvek

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mam dojem, ze tohle je snad kazdemu jasne, ale - ac neuator - pokusim se to vysvetlit:
fingerprinting je skutecne z anglictiny a skutecne to znamena sloveso k vyrazu "otisky prstu" (priznam se, ze jednoslovne sloveso z vyrazu "otisky prstu", tak aby se neposunul vyznam, v cestine vytvorit nedokazu). Prohlizece ale zadne otisky prstu nemaji. Ony dokonce nemaji ani prsty, a - to je nejzajimavejsi - nemaji vubec zadne koncetiny!!!
V anglictine se "fingerprinting" pouziva i prenesene pro oznaceni i jinych veci nez "otiskovani prstu" - a to kvuli jednomu atributu vyznamu tohoto vyrazu - to jest (domnele) unikatnosti otisku prstu a nezamenitelnosti, ktera vede ke ztotozneni s konkretnim clovekem a zadnym jinym. A prave tento atribut se stal duvodem, proc se slovo "fingerprinting" zacalo pouzivat i v prenesenych vyznamech: unikatnost svazana s konkretnim cinitelem ci puvodcem (nejcasteji clovekem); jednoduse receno: nejaka forma znaceni, ktera jednoznacne urcuje puvodce.
Muze se nam etymologicky nelibit takoveto pouziti slova "fingerprinting", ale to je asi tak vsechno. Ostatne slovo "fingerprinting" se nepouziva v takto prenesenem vyznamu jen v IT; existuje napriklad vyraz "DNA fingerprinting", cesky "geneticka daktyloskopie". V jazycich se toto deje neustale - posun/zmena/pridani vyznamu. (Nekdy dojde dokonce az ke ztotozneni vyznamu dvou puvodne protichudnych slov, napriklad slova "stvůra" a "nestvůra" dnes znamenaji prakticky totez.)

Autor sice mohl misto fingerprinting pouzit dejme tomu slov jako "stopa", "znacka", "voditko" a jinych - ale ta vsechna by byla pouzita take v prenesenem vyznamu (slovo stopa se bezne pouziva i pro jine veci nez je otisk obuvi; voditko se taky nepouziva jen ve vyznamu vodici snury) - ale protoze "fingerprinting" v tomto vyznamu uz zavedeny termin je, a vzhledem k tomu, jak v dnesni dobe anglictina pronika a ma zasadni vliv i na naprostou vetsinu ostatnich jazyku (a to je taky prirozene: doted mame v cetsine velkou spoustu slov puvodne prejatych z nemciny a ani si to casto uz neuvedomujeme), povazuju volbu autora prevzit termin "fingerprinting", ktery uz je v tomto vyznamu zavedeny, za vhodnejsi nez vymyslet nove - pro vase oci asi vice cesky vypadajici - slovo ci vyraz.

odkazy ke studiu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Etymologie -zejmena odstavec nazvany: Změna významu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Přejaté_slovo
https://cs.wikipedia.org/wiki/Neologismus
https://cs.wikipedia.org/wiki/Otisk_prstu - zejmena odstavec: Postuláty daktyloskopie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Genetická_daktyloskopie

s pozdravem "Kolik jazyku znas, tolikrat si clovekem."
t117

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že jsem překladatel programů z angličtiny do češtiny, tak vámi uvedené samozřejmě vím, ale nechápu proč se snaží autor za každou cenu do svých článků cpát anglická slova, která lze snadno nahradit českými. V článku mělo být použito "stopa". Mimochodem. Když sleduji internet a sdělovací prostředky, tak jsem rád, že nejsem Čech, protože tolik podlézavosti a zatahování anglicismů do svého jazyka snad u žádného jiného národa není. Tento národ není vůbec hrdý na svůj jazyk. Aby podobné problémy nevznikali, tak bude jistě nejlepší, aby autoři na Diit psali jen v angličtině. Nikdo se pak nebude pozastavovat nad nesmyslnými slovy v českém textu. Pokud se divíte nad mým slovosledem, tak to začíná bohužel na mne neblaze působit překládání z angličtiny. A k vašemu zakončení "Kolik jazyků znaš, tolikrát si člověkem." Překládám z angličtiny a umím i rusky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou bych se připomněl se svou ironií o pár příspěvků výš, ona sedí i na toto. S českou přezdívkou by tvůj jazykobrusičský komentář nepůsobil komicky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja rozhodne nejsem priznivcem samozrejmeho prejimani z anglictiny kdeceho - naopak, ale "fingerprinting" je terminus technicus, ktery je mezinarodne rozsireny; vytvaret (ne jen pouzivat, ale nejdriv jednoucelove vytvorit) tedy echt cesky termin povazuju za nesmyslne - asi stejne jako nahrazovat "klavir" slovem "kladkobrinkstroj". Nebo "telefon" "dálkomluvem".
Kde uz je, nebo lze snadno vytvorit prinejmensim stejne vystiznou ceskou nahradu, stoji za uvahu jeji pouziti, ale tohle neni ten pripad.

Me osobne se treba velmi nelibi jak chemici pomalu ale jiste przni Preslovu funkcni (ikdyz v dobe vzniku naprosto umele vytvorene) nazvoslovi neuplnou, cik-cak nahrazovanym nekterych pojmu, smesku (takze uz nemame kyslicniky a sirniky a louhy, ale misto nich mame oxidy, sulfidy, hydroxidy, ale porad mame kyseliny, ale ne acidy...), ale DNA - deoxyribonukleová kyselina (jedine ceske slovo je kyselina) uz je v cestine zavedeny termin a neumim si predstavit, ze by se zacal prekladat cely.

V globalizovane (zde si doplnte ceske slovo stejneho vyznamu) dobe je snaha o umele smerovani jazyka jeste smesnejsi a zbytecnejsi a nesmyslnejsi (jednim ze zakladnich ucelu reci je snad se domluvit, ne?) nez kdy driv. Tak jako to bylo vzdycky, jazyk se vyviji nezavisle na prani jednotlivcu (pokud tedy nemate takovou moc jako Orwellovo Pramini). Muze se nam to nelibit, muzeme proti tomu protestovat, muzeme sami proti vsem zarputile pouzivat vyrazy, o kterych jsem presvedceni , ze jsou spravnejsi a to klidne ikdyz uz jim nikdo jiny nebude rozumet, ale to je asi tak vsechno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže podle vás někteří úchylní jedinci způsobí přepsání češtiny angličtinou a vy tomu budete nadšeně tleskat? Je vidět, že vám velmi silně schází povinná vojna a vztah ke svému státu a jazyku. Můžete si tedy klidně doma začít mluvit anglicky a nadšeně tleskat všem okupantům, kteří nás budou chtít obsadit. Třikrát hurá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mali by sme sa starat o svoj jazyk, to je pravda, ale na druhej strane ma strasne irituju "úchylní jedinci" snaziaci sa za kazdu cenu prekladat anglicke vyrazy, ktore su uz ustalene v odbornej komunikacii (ala terminus technicus) a sposobuju tym zbytocny zmatok a naslednu nejednoznacnost, alebo az chybovost prekladu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Krasna ukazka demagogie:) hned nekolik argumentacnich faulu a lzi v tak kratkem prispevku:-)
O uchylech mluvite jen vy, "prepsani cestiny" je nesmysl, jak jsem vysvetloval vyse - jazyk jako komplexni mem se vyviji a vzdycky se vyvijel a vyvyijet bude. Telefon, gymnazium, skola, auto, mobil, terasa, kuchyn, sporak atd. atd. by se teda melo v ramci jedne spravne reci zakazat?
O tleskani ani nadseni jsem taky nemluvil - naopak, ja jsem pomerne konzervativni (ve smyslu zpracovani a vyhodncovani informaci mozkem (coz je geneticky podminene), ne ve smyslu aktualne politickem) a zmeny rad nemam - ale jsou prirozene, normalni (a stejne se proti nim bojovat neda)... - to jsem ostatne v tom prispevku psal a jako priklad vzal chemicke nazvoslovi...

Vojna mi neschazi, uzil jsem si sve dva roky - ne ze by to melo JAKOUKOLIV souvislost a cokoliv vam do toho bylo - Tohle jen krasne doklada vase totalitni mysleni, vasi snahu ovladat ostatni - proste takovy maly diktator, ze? - prave z takovych lidi, co chteji dirigovat a ovladat ostatni ve vecech, ktere se jich samych VUBEC netykaji, je mi zle.
A tady se argumentacniho faulu dopustim i ja, ale myslim to jako vazne minenou otazku. - Ze vy jste priznivcem Bartose, Konvicky, Okamury, Zemana, Putina nebo neceho podobneho; nejake te libive jednoduche populisticke vlady tvrde ruky a snadneho reseni vsech problemu narizenim? - Styl uvazovani je totiz tezko zamenitelny...
Vztah ke "svemu statu" - co to proboha je? To jako myslite slepe poslouchat aktualni panstvo, ktere mi diktuje kde co? Klasicka vymyvaci poucka prece ovcany uci, ze stat je tu pro ne a ne naopak. Takze ja tu nejsem, abych slouzil nejake (navic velmi pochybne) instituci, ale aby ona slouzila me. Jinak je k nicemu. Teda krome tech par nahore, co potrebuji poddanstvo.
Jen pro nejaky ten vas seznam zradcu a zaprodancu: osobne se povazuju za "racionalniho anarchistu" - tak jak ho prostrednictvim postavy profesora Bernardo La Paz definuje v romanu Měsíc je drsná milenka Robert A. Heinlein (byt nedokonaly - stale jeste prilis casto ohnu hrbet pred urednickymi bici).

Prevzeti jednoho slova do jazyka a hned je to tleskani okupantum... - Takovy blbosti neplodil ani Jakes.
Vy ty okupanty vidite vsude a ve vsem, ze? Zla EU, zly Nemci, zly uprchlici, a hlavne bacha na mandelinky a bolsevniky - nasazene to organismy, aby zlikvidovali prosperitu vyvoleneho a nejlepsiho naroda sveta. Kdyby nam jen ostatni nehazeli porad cely dejiny ty klacky pod nohy, a kdyby lidi poslouchali svuj narod, svuj stat a sveho vudce, ze...
S necim takovym se nema smysl bavit - pokud by pristali ufoni, myslim, ze s nima bych se dohodl daleko spis nez s vami a vami podobnymi.

Howgh!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stát, který od roku 1945 vedl 60 válek vždy na cizích územích není okupant? Kdo mu dal právo strkat svůj špinavý rypák do cizích států? Před rokem 1989 bylo vždy slyšet: Jdeme bojovat za naše obchodní zájmy. Demokracie a svoboda lidí je nikdy nezajímala. Tento stát chcete obdivovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.