Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kodak Ektra po 27 měsících: experiment míří do finále

Je po záruce, ku*vítka se probouzejí k životu a Ektra se pomalu loučí. Jaké byly ty dva roky a tři měsíce s telefonem, který si chtěl hrát na foťák?
blog

Hardware

Úvodem mi dovolte připomenout, že v následujícím textu budu navazovat na preview z doby koupě Ektry a dále hodnocení po 1. roce používání. A nyní již k věci, bude to poměrně stručné.

Krátce po vydání ročního shrnutí jsem Ektru natrvalo vyjmul z koženého pouzdra a nadále používal jako dříve, tedy mj nosil v kapse s klíči apod. Nijak jsem neřešil, zdali klíče případně poškrábou i sklíčko na objektivu. Dle očekávání tak plastové tělo utrpělo hodně škod. Jednou mi telefon spadl z cca 1 metru na dlažbu v budově, následkem čehož se odlomila jedna pidipacička držící plastový kryt těla v části u USB-C konektoru. Vliv na funkčnost: nula (ale v pouzdru by se to nestalo).

Určité škrábance (ve hodně velkém množství) utrpělo i krycí sklíčko objektivu. Dlužno připomenout, že toto sklíčko není součástí optické soustavy objektivu, technicky vzato by bylo možné jej urvat, plní jenom designovou funkci. Tak se také stalo a od té doby jsou fotky o něco sytější a kontrastnější než když byl telefon zbrusu nový :-).

Onehdá jsem pojal potřebu kvůli videu zvýšit úložný prostor, i zakoupil jsem maximální podporovanou 128GB microSDXC (Transcend s Class 10, UHS-I U3, V30, A1 a rychlostí až 95 MB/s). Telefon si kartu přechroustal, používal, ale jednou za čas vždy odpojil a pak zase nabídl k připojení. Tohle tedy nefungovalo, nicméně vynášet soud dle jedné konkrétní karty na to, kdo je viníkem, nebudu. Kartička tedy putovala pryč a holt častěji přelévám videa na SSD+HDD (zas tak často to netřeba).

Co mě naopak překvapilo mile, že Ektra i po dvou letech, tedy pro druhém velmi teplém létě, funguje v rámci svých omezení OK i ve vedrech. Samozřejmě její 10jádrové SoC vyrobené nepovedeným 20nm planar procesem u TSMC prostě v létě throttluje, ale kdo nehraje náročné hry, toto řešit nemusí. Jinými slovy: SoC se ani po 2+ letech neupeklo ve vlastní šťávě.

Přesně po dvouleté záruce začal odpadat akumulátor. Objevily se dny, které jsem do té doby nezažil, kdy buď přijedu odpoledne domů s ±17 % akumulátoru, nebo musím už někdy po obědě dobíjet, jinak bych nedojel. A objevily se stavy, kdy se někdy kolem 30-35% stavu telefon prostě vypne a po pokusu o zapnutí nahlásí suše 1% nabití a šmitec. Po připojení nabíječky se tváří jako 60%. Akumulátor se také VÝRAZNĚ pomaleji nabíjí, než donedávna.

Nejnovější problém je počínající podivné chování dotykové části. Telefon leckdy sám něco odklepne, jindy zase nereaguje na dotyk. Stav se pozvolna zhoršuje a jelikož jej pozorujeme na dvou exemplářích, nebude to kusová záležitost.

Software

Samozřejmě stále Android a stále verze 6.x, možnosti nějaké neoficiální vyšší jsem nakonec vůbec neřešil. Každopádně systém je již rozpoznatelně pomalejší než když byl telefon nový, ač stále bez potíží či zdržování plně použitelný (osvěžení telefonu opětovným návratem k továrnímu nastavení jsem za ty dva roky nedělal ani jednou).

Za poslední rok+ jsem mnohokrát zkusil navigaci v autě s Ektrou a ano, je to prakticky nepoužitelné. GPSka ztrácí signál i při přímé viditelnosti a čisté obloze. Občas si takhle jedete po rovné silnici a najednou se ozve „nyní odbočte vpravo“ … není kam a za jízdy opravdu pohledem nekontroluji, kde že se to podle Ektry nacházím. Jak zaznělo předloni někde v diskusi: tohle asi Mediatek fakt neumí (jak jsou na tom jeho současná ARM SoC samozřejmě nemohu soudit). Každopádně kde je Ektra s Mediatekem TOTÁLNĚ v háji, tam třeba Huawei P9 Lite 2017 s Kirinem drží signál dokonale. Propříště tedy bez Mediateku, resp. máte někdo zkušenost, zdali novější Mediatek už nefungují dobře?

Dále zamrzí stav zamykacího/odemykacího tlačítka. Jeho stisk po 2 letech vyžaduje méně síly, takže často se stává, že je člověk půl dne nedostupný proto, že se mu při zandavání telefonu do kapsy/batohu to tlačítko sepnulo a v dialogu následně odkleplo vypnutí či restart telefonu. Už jsem viděl i hlášky v příkazové řádce týkající se něčeho kolem ROM, tam snad raději nedomýšlím, jak to vzniklo. Každopádně zamykací tlačítko opravdu nevydrželo v plné funkčnosti moc dlouho.

Hodnocení v průběhu 3. roku

+ dnes už nic
- fakt mizerná GPS
- zastaralý Android 6.0 (bezp. aktualizace z 5.7.2017)
- žádná forma zooooomu
- časté zbytečné přeostřování ve videu
- přehřívající se (a dnes již pomalé) SoC
- akumulátor po dvou letech výrazně horší (2 roky)
- dotyková vrstva odchází (2 roky)
- zamykací tlačítko se poměrně rychle oběhalo (2 roky)

S cenovkou 2999 Kč byla Ektra na podzim roku 2017 vynikající koupí. Samozřejmě že dnes už v této relaci koupíte i papírově lépe (místo 3GB/32GB třeba 4GB/64GB), bylo by divné, kdyby ne. Najít telefon, který by byl stejný či lepší než Ektra ve všech aspektech, je dnes už možné, a to ve třídě současných větších telefonů (6 palců a více).

Dovolte mi tedy zhodnotit Extru optikou roku 2020. Oproti dobám dřívějším jsem vyhodil z kladů věci, které jsem nakonec z pohodlnosti přestal používat (RAW, tlačítková spoušť), naopak přibyly zápory. Z kladů jsem odstranil 4k video, protože to už dnes umí řada dalších telefonů v cenové hladině do 4000 Kč a upřímně: není to až tak dramatický rozdíl oproti kvalitnímu 1080p (jo, přehodnotil jsem svůj názor). Vyhodil jsem také dobrou kvalitu fotografií, neb i takovou dnes umí velká řada telefonů v této třídě, často i o lepší.

Pozn.: životnost akumulátoru byla možná teoreticky delší, neb jsem telefon(y) kupoval v doprodeji, takže je klidně možné, že někde 1rok+ ležely na skladu.

Kdybych měl Ektru nyní s odstupem času hodnotit pár slovy tak to budou tato: Další promarněná příležitost Kodaku, šetřilo se tam, kde se šetřit nemělo a v kontextu výše uvedeného byla původní prodejní cena téměř 15 tisíc Kč nehoráznou drzostí. V případě mé pořizovací ceny 2999 Kč si samozřejmě není na co stěžovat.

PS: Ektra je mým aktuálně třetím nejdéle sloužícím telefonem. Za dobu 18 let, co běhám s něčím takovým v kapse, se svými 2 roky a 3 měsíci má ještě co dělatg, aby dohnala starý dobrý Alcatel OT-302 (téměř 4 roky ve službě), resp. Nokii 3120 (ta mi sloužila téměř 6 let).

Pokud někdo stále provozujete Ektru, podělte se v diskusi, jak ji hodnotíte vy.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Kodak Ektra po 27 měsících: experiment míří do finále

Pondělí, 20 Červenec 2020 - 13:13 | KaurEkta | Nice! Thankful to you for such a degree! https...
Pátek, 26 Červen 2020 - 13:00 | David Ježek | Poutko si manželka pochvaluje celé ty roky....
Čtvrtek, 18 Červen 2020 - 20:37 | Sedrik | Kodak Ektra kupovaná vo vypredaji Alza za cca 115...
Úterý, 10 Březen 2020 - 10:20 | Nesa | Ektru jsem kdysi zakoupil na základě prvního...
Neděle, 8 Březen 2020 - 19:22 | vazopan | Mam EKTRU od 2017 a GPS bola mizerna od zaciatku...
Středa, 4 Březen 2020 - 23:26 | Martin27 | Baterie je jasně spotřebák, protože u mobilů...
Středa, 4 Březen 2020 - 07:21 | RedHawk | pekne. ja mam Samsung galaxy S2 (i9100) 32GB s...
Pondělí, 2 Březen 2020 - 16:09 | TyNyT | já u svého SGS4 měnil baterku od roku 2015 3x, na...
Sobota, 29 Únor 2020 - 16:13 | DSonne | Ektru jsem pořídil v téže době i v téže akci,...
Čtvrtek, 27 Únor 2020 - 17:16 | IT Joker | Podle toho popisu to zní jako dost šrot, hlavně...

Zobrazit diskusi