Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sbohem Kodak Ektra, vítej Nokia 5.3

Jak jsem před tři čtvrtě rokem avizoval, loučím se po necelých třech letech s mobilem Kodak Ektra. Volba nástupce nakonec padla na Nokii 5.3, opět ve slevě.
blog

Sbohem Ektro

Důvody, proč dám Kodaku Ektra sbohem, jsem sepsal v únoru tohoto roku. Nakonec mi Ektra vydržela ještě řadu měsíců, ač foťák se po odejmutí poškrábaného předního sklíčka stále více a více plnil jemným prachem a akumulátor už si také žil vlastním životem a nedalo se spolehnout na to, že telefon zvládne byť jediný den, často ani že zvládne příští hodinu. Stav pod ~45% znamenal jakoukoli výdrž v intervalu <1sec; 10hod> a položit večer 100% nabitý telefon na stůl, bez SIM a v režimu Letadlo, znamenalo míti ráno telefon se 74% stavem baterky. Zkrátka konec byl blízko a ač by jej šlo oddálit klidně ještě o pár měsíců, přestalo to mít smysl.

Nastal tedy čas přechodu, a to konkrétně na Nokii 5.3 v ceně 4590Kč/ks. Ano, vím, že se dají koupit parametrově stejné telefony s cenovkou daleko nižší a stejně tak v této ceně telefony s daleko lepší výbavou. Ale Nokia pravidelně aktualizuje (říjnová i listopadová aktualizace Androidu 10 přitekly dle očekávání).

Kodak Ektra jsem tedy používal 35 měsíců (viz 2017, 2018 a 2020) a kdyby nebylo slevové akce na Nokii 5.3, jistě bych to dotáhl na více než 3 roky. Pořizovací cena Ektry 2999Kč se tak rozpustila v průměru jako 86Kč/měsíc. Aby to Nokia 5.3 dotáhla na stejnou hodnotu, musí vydržet 54 měsíců, tedy 4,5 let, tedy do března 2025. Pokud nedojde k nečekané závadě, nevidím důvod, proč by se tak nestalo.

Když jsem na ni Ektru z Huawei Y560 (říjen 2015: 1. část, 2. část), měl jsem radost. Byl to zajímavý atypický telefon, který mi přinesl 4k video a výbornou technickou kvalitu fotek. A samozřejmě byl také podstatně rychlejší. Tehdy jsem ještě nepotřeboval GPS/navigaci. Když jsem přešel na Nokii 5.3, byla to radost i lítost (ale ta jen chvíli). Nerad jsem opouštěl přístroj, který se dobře držel, ve většině situací dobře pracoval a tak nějak jsem si na něj zvykl a měl jeho atypičnost rád. Ale na nový typ jsem si zvykl nečekaně rychle.

Ahoj Nokie 5.3

Tentokrát zde nebudu shrnovat parametry nového mobilu, to hezky umějí třeba na GSMarena. Heslovitě pouze to podstatné oproti Ektře (psáno pár dní před přechodem na Nokii).

  • 20nm → 11nm SoC - výrazně menší zahřívání za provozu, žádné throttlování SoC a delší výdrž.
  • MediaTek → Qualcomm - (nejen) dobře fungující GPS
  • 3 → 4 GB - zase svižný chod
  • 5,0 → 6,55" - pohodlnější psaní na sw klávesnici
  • 32 → 64 GB - méně časté přelévání dat z tlf do PC kvůli nedostatku místa (pozn. 128GB µSDXC kartička funguje v Nokii, narozdíl od Ektry, bez potíží)
  • 21Mpix f/2 → 13Mpix f1.8 - fotografie budou nejspíš plichta (Ektra měla fakt dobrej snímač a ta o maliličko lepší světelnost to těžko vykompenzuje)
  • NFC, čtečka otisků, ultrawide kamerka - první a druhé nepoužívám, třetí uvidím až pořádně vyzkouším
  • 148mm/163g → 164mm/185g - je to přeci jen trochu namáhavější, ale zvykl jsem si
  • Android 6 → Android 10→11→12→…(?) - super, super, super, proto jsem vybral Nokii
  • 3000 → 4000mAh - i díky 11nm SoC výrazně delší výdrž (zatím hodnotím jako znatelně vyšší, uvidíme za dva roky)
  • shodně 10W nabíjení - who cares, stejně nabíjím přes noc. A stávající nabíječky („cestovní“ 2,4A Swisstech a domácí 4,8A multinabíječka Celly) mohou sloužit dál.

Často recenzenti u Nokie 5.3 kritizovali rozlišení 720×1600 při 6,55" úhlopříčce jako málo jemné. Je to nesmysl, rozlišení displeje je velmi jemné. Tečka. Jasně, větší rozlišení na menších úhlopříčkách jsou jemnější, ale žádné pixely prostě nejsou vidět. Displej má pěkný obraz. Nečekejte obří jas na denním světle, ale o trošičku lepší než přijatelně použitelná Ektra to dle mého názoru je.

Pro sebe jsem chvíli zvažoval kvůli očím něco ještě většího, konkrétně Motorolu G9 Plus s 6,8" 1080 displejem, ale nakonec jsem zvolil Nokii 5.3 a nelituji. Mimochodem, dva dny poté, co jsem Nokie 5.3 zlevněné z 5299 na 4590 objednal, přišla jedna eshopová, v jejímž rámci jeden obchod zlevnil Motorolu G9 Plus z 5999 na 4799 :-). A také od té doby výrazně zlevnilo nějaké papírově lepší Xiaomi, blíží se Motorola G9 Power, přišly akce Black Friday a najednou by v této cenové relaci šlo vybírat mezi 10+ dobrými telefony. Ale i tak bych G9 Plus ani nic jiného nezvolil, protože více s aktualizacemi důvěřuji Nokii.

Jinak další negativní komentáře na adresu pět-trojky hovoří o zdlouhavém nabíjení. Ano, krmit 4000mAh akumulátor z 10W nabíječky může někomu v době reklam na Realme 7 s 65W nabíjením či 15-18-20W levnějších telefonů připadat zdlouhavé. Mě osobně to nevadí, většinou stejně nabíjím jen ob-noc (případně v ještě delším cyklu). Kdo na telefonu například paří hry a nabíjí X-krát denně, nechť to mezi zápory klidně má (ač nejspíš nemá Nokii 5.3). Já nemám problém vyrazit na pár hodin ven se 40% stavem akumulátoru, protože vím, že to dám bez potíží a domů se vrátím s nejméně 20-30% stavem. Případně mám ověřeno, že když mám na Nokii 5.3 večer třeba 60 % akumulátoru a druhý den budu mít možnost dobíjet až večer, tak stejně netřeba dobíjet, telefon to dá s výsledným stavem nad 20% hodnotou.

Očekávání a prvotní zjištění

Očekávám a zjišťuji následující věci kladné, neutrální i záporné:
+ větší výdrž - zatím se potvrzuje, je to lepší než se zbrusu novou Ektrou. Uvidíme za dva roky.
+ lepší čitelnost - absolutní velikost textů, zejména v Opeře s jejím zalamováním a také větší sw klávesnice.
+ nepřehřívání/bez throttlingu - tohle je úlevné, těším se na léto 2021.
+ funkční GPS - zatím jsem s 5.3 jel jen pár kratších tras, ale tam, kde Ektra totálně selhávala, Nokia 5.3 drží.
+ pravidelné aktualizace OS/firmwaru - potvrzuji, chodí.
+ redshift je přímo součástí OS.
+ gesta po okrajích displeje místo tlačítek dole jsou super.

~ bez spoušti s namáčknutím - tento bod za zápor již nepovažuji, foťák na Nokii lze spustit dvojitým stisknutím zámku, což byl ve finále jediný účel, pro který jsem spoušť na Ektře používal.
~ pohodlná foto aplikace Ektry - ta Googlí se ukazuje nebýt až tak špatná, byť horší dle mého je (nemá manuální režim - nebo jsem slepý?).
~ pohodlné upravovátko na fotky u Ektry - Googlí nástroj je celkem OK.
~ bez prohnutí těla - „pidigrip“ mi ze začátku chyběl, ale pak jsem si zvykl a nervozitu z manipulace s telefonem dostatečně snižuje pouzdro knižního typu.
~ lepší i horší fotky - zatím jsem přímé exaktní srovnání nedělal, není čas, ale předběžně to vypadá, že Nokia 5.3 fotí ve výsledku někdy líp, někdy hůř.
- víceméně zbytečný makro snímač - kvalita 2Mpix makro je nižší než kdyby se udělal středový výřez z primárního 13Mpix foťáčku, ač ten samozřejmě nezaostří na tak blízkou vzdálenost.
- doba mezi vzetím telefonu do ruky a vyfocením první fotky je oproti letitým D-SLR stále tragicky dlouhá (ale to není chyba Nokie 5.3, spíš celé, na pohotové focení nevhodné platformy Android).
- nevejde se do každé kapsy bez vyčuhování jako Ektra - nic naplat, telefon je o něco větší a ne každá kapsa, kde jsem bez problémů nosil Ektru, umožňuje bez problémů nosit Nokii.

Úplně první foto/video dojmy

Přidám ještě pár postřehů, které zatím nemám dlouhodobě ověřeny, jsou to spíše dojmy z prvních fotek: Ektra měla stabilizovaný objektiv. To mělo na jednu stranu nevýhody (volila delší časy, kdy třeba děti chytit bez pohybové neostrosti bylo často těžší), ale výhodou bylo, že se daly udržet i poměrně dlouhé časy, resp. fotit za horších podmínek s nižším ISO (vše v režii automatiky aplikace v telefonu). Nokia 5.3 dle mého soudu rychleji sahá k vyšším ISO (což není úplně fajn) a za určitých mezních situací potkám tu a tam fotku, která je „mázlá“ (typicky když fotím černý objekt vůči velmi světlému pozadí a ona přestřelí expozici). V součtu jsem v tomto ohledu mírně spokojenější s Nokií, protože mám víc dobrých fotek dětí, které nevyžadují následný sw zásah.

Druhý dojem je pak ten, že když je méně světla (anebo stačí i jen, že je venku „hnusně“), Nokia 5.3 fotí viditelně hůř. V mém obvyklém formátu (tedy papír 9×13cm či 13×18cm) to vidět není, ale když se podíváte na 1:1 zobrazení, tak bohužel jakmile zaleze sluníčko (třeba jen za větší mrak), jdou pleťovky doslova do (_!_) a obličeje jsou „vyblité“ a vyžehlené. Zjevně Nokia 5.3 / Android foto appka neumí pracovat se zamračeným počasím, protože za slunce či s interním bleskem se to víceméně neděje.

Každopádně pokud provozujete pixel-peeping, tak na to bacha. Na druhou stranu bych zde mohl za první týdny ukázat řekněme 30 rodinných fotek, které jsou fakt hodně povedené (po technické stránce, moje portrétní fototgrafické mistrovství je samozřejmostí :-)) a s Ektrou by vzniknout nemohly. Mohl bych vám také ukázat už několik opravdu skvělých fotek, kde se v portrétním režimu využil 2Mpix depth snímač a které by Ektra neměla jak udělat. A kdybych vám je ukázal například ve formátu 13×18cm, budete se nejspíš ptát, jakou zrcadlovkou to bylo foceno. Za A4 už ruku do ohně nedám, to bych musel nejdřív vytisknout a zhodnotit, zdali je v těch 13Mpix dost detailů (případně na to pustit nějaký sofistikovanější upscaling).

Zkrátka já jsem spíše spokojen, ač to zamračeno mě přijde smutné. Přijde mi smutné, že Nokia 5.3 z roku 2019 fotí hůř než třeba Nokia Lumia 610 z roku 2012. Přijde mi smutné, když Nokia s Androidem 10 fotí hůř než veskrze čínský noname s nápisem Kodak a Androidem 6.0. Tedy vlastně ne, ona i ta Nokia 5.3 je jistě jen čínský noname, který si Nokia nechala někde navrhnout a vyrobit a sama se zcela vykašlala na foto optimalizace, řeší jen aktuální Android (doufám).

Jinak video jsem zatím nijak nezkoumal. Něco natočeno mám, přijde mi, že Nokia dělá o trochu méně ten velký neduh Ektry, a sice neustálé přeostřování (zejména při horším/umělém světle), ač ho dělá také. Jestli je kvalita 4k videa lepší či horší nevím. V obou případech je výsledný export do 1080p H.265+opus/mkv velmi dobrý za dobrého světla, zatímco za horšího klidně exportuju 720p či dokonce 540p, protože víc detailů tam prostě není. Jako historická dokumentace je to zcela ok. Zde jsou si Nokia 5.3 i Ektra celkem rovny.

Dále ke konstrukci

Ještě k současné pokrytecké době kritizování kapkových výřezů displeje, kterou dělí jen pár let od nekritického obdivování výřezu na iPhonu X: kapka selfie kamerky mi vůbec nevadí, v drtivé většině situací o ní ani nevím a kde by mohla překážet, tam de facto nepřekáží. Ani nevím, co by mi na ní mělo překážet. Třeba mi to někdo prozradí v diskusi.

Dále jak již jsem uvedl výše, na absenci tří hlavních tlačítek dole a jejich nahrazení gesty po stranách displeje jsem si zvykl asi tak za týden a dnes, kdy už vím, že to lze přepnout zpět na původní tři tlačítka, se nevrátím. Gesta jsou fajn (i když by šla funkčně vylepšit-rozšířit).

Závěrem tak snad jediný opravdu kritický bod ke konstrukci Nokie 5.3: ultra-wide kamerka je idiotsky umístěna v prstenci kamerek při vnějším okraji, takže se člověku často stává, že jí do cesty buď strčí prst, nebo se tam držením přiohne pouzdro. Hloupé to řešení od Nokie (či těch Číňanů, co pro ni 5.3 navrhli). Trvalo mi zhruba měsíc si na tohle zvyknout a podvědomě hlídat prsty i pouzdro při přepnutí na wide kamerku.

To je prozatím vše. Chtěl jsem přidat malé foto srovnání Ektry a 5.3, ale počasí je hnusné, není s ohledem na karanténní opatření v ČR moc co fotit, takže třeba někdy jindy.

Ještě pár slov

Pokud by vás zajímal můj názor, jak nám Android s každou další verzí umetá více a více cestiček, až z toho jednou zblbneme (pro zájemce viz např. Nicholas Carr: Skleněná klec), tak o tom třeba zase někdy jindy. Na závěr už jen statistický údaj: koupí Nokie 5.3 s pouzdrem se moje celkové historické výdaje na mobily zvýšily na 16 913 Kč za dobu 19 let, po které nějaký ten mobil vlastním. To je 890 Kč ročně a pokud Nokia 5.3 vydrží toho čtyři a půl roku, klesne můj průměr na 719 Kč/rok :-).

Tak jaký je váš názor na moji volbu? Máte také takové šest a půl palcové či větší pádlo? A vybíráte mobil primárně podle foťáku, herního výkonu či něčeho jiného?

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Sbohem Kodak Ektra, vítej Nokia 5.3

Neděle, 24 Leden 2021 - 21:42 | peliculiar | Jeho cena nejde pod 8K. Já jsem za telefon byl...
Pondělí, 7 Prosinec 2020 - 18:51 | Sedrik | Mame doma dva kusy Kodak Ektra... stale su v...
Pátek, 4 Prosinec 2020 - 18:25 | uni | To bylo z Google, ale pravda asi ne offline. Za...
Pátek, 4 Prosinec 2020 - 08:50 | littleon | Ano máš pravdu. Je to moje chyba. Omlouvám se,...
Pátek, 4 Prosinec 2020 - 07:30 | uni | Tato reakce je diktována jsem zvědavý kolik věcí...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 22:24 | littleon | Jen info, abys to věděl, než to budeš někomu...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 12:05 | uni | V tom příspěvku je "komplexní" rozborka...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 12:04 | uni | Pokud "ohryz" znamená Apple, tak umí....
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 09:54 | Anonym | No jo no, applím vymazancům vždy ostatní...
Čtvrtek, 3 Prosinec 2020 - 09:52 | Anonym | Běž už s tím ohryzem dopr...! Pročítám tu celou...

Zobrazit diskusi