Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

5 years of Ryzen: Zen 3D pro AM4, AM5 s DDR5 a PCIe 5, kompatibilní chladiče

AMD k příležitosti pěti let od představení Zenu naťukla plány na rok 2022 a procesorové produkty, které v příštím roce pustí na trh. Mimo jiné poopravila některé nepravdivé zvěsti…

Pokud budeme brát v potaz technologické prezentace (a ne jen pouhé zvednutí vzorku zapouzdřeného pod IHS a podobně), představila či ohlásila AMD Zen ve druhé polovině roku 2016. Původně se očekávalo, že bude dostupný před koncem roku, nakonec se vydání přesunulo na začátek roku 2017. Zen jako takový byl ale představen ve druhém pololetí 2016, a tak AMD usoudila, že je důvod tuto událost připomenout a při té příležitosti naťuknout i plány budoucí.

Zen 3D

Robert Hallock potvrdil přípravy Zen 3D / Zen 3 s V-cache, který zvýší herní výkon. Hallock byl tentokrát sdílnější a upřesnil, že oněch avizovaných 15 % je čistě důsledkem samotné V-cache, jinými slovy bylo této hodnoty dosaženo bez zásahu do architektury a bez zvýšení taktovacích frekvencí. Z těchto slov už nelze jednoznačně odvodit, zda komentuje pouze vlastnosti vzorku, na kterém bylo oněch 15 % dosaženo, nebo naznačuje, že finální produkt poběží na stejných taktech jako současné modely. Dále upřesnil, že tento produkt bude určen pro stávající socket AM4 a vydán začátkem roku 2022.

APU Rembrandt a notebooky

Na začátek roku 2022 AMD rovněž chystá nové notebookové procesory. Plán AMD koresponduje s očekávaným vydáním APU Rembrandt (Zen 3+, RDNA 2, 6nm proces). Obecně ve vztahu k mobilním produktům pak Hallock popisoval, že další úspory energie bude dosahováno kombinací různých technologií. Jednou z nich bude zavedení širšího spektra algoritmů pro řízení spotřeby. V současnosti existuje jeden algoritmus, který je používán ať na CPU běží hra, uživatel píše text ve Wordu nebo dělá něco jiného. V budoucnu by mělo existovat více algoritmů lépe odrážejících potřeby jednotlivých scénářů a podle nich budou voleny nejvhodnější algoritmy.

Dalším dílkem do skládačky má být širší spektrum napájecích stavů, které bude reflektovat jemnější granularitu částí SoC, které úsporné režimy mohou nezávisle regulovat nebo vypínat. Tentokrát už to nebude pouze o propracovanějším řízení spotřeby jako takovém, ale samotné jednotlivé díly SoC (části procesorových jader, části integrovaného čipsetu, části GPU) budou navržené tak, aby je bylo možné nezávisle na zbytku čipu vypínat, není-li jich potřeba. Energetické stránce půjde více naproti samotná architektura.

Dalším prvkem, který bude mít vliv na energetickou stránku, ale nejen na ni, bude širší nasazení akcelerátorů, tedy jednoúčelových obvodů s nízkými energetickými nároky. Například obvod pro potlačení šumu při telekonferencích či podpora pro různé AI algoritmy. Dočkáme se prý i toho, co uživatelé AMD mohli jen tiše závidět majitelům procesorů Intel Tiger Lake: Korekci polohy očí při videohovorech:

Ať už Robert Swan koukal při videokonferenci na obrazovku nebo na klávesnici, pozice jeho bulv byla šoupnutá tak, aby na obrazovce vypadaly, jako když vám koukají do očí (více zde). To je hodně zásadní věc a Intel tak přijde o podstatný prvek technologického náskoku, který dosud v mobilním segmentu požíval.

AM5

Nakonec asi ten nejočekávanější procesorový produkt roku 2022: Platforma pro Zen 4. Navzdory tomu, že některé zdroje popíraly podporu PCIe 5.0 na platformě AM5, potvrdil Hallock, že přinese jak PCIe 5.0, tak DDR5 a zachová kompatibilitu chladičů se současnou platformou AM4. Nezbývá než doufat, že implementace PCIe 5.0 na platformě AMD bude smysluplnější než u Intel Alder Lake, kde má být v desktopu přítomno pouze 16 linek určených primárně pro slot grafické karty, přičemž 5.0 linky pro NVME už k dispozici nejsou. Pokud se úložiště osadí do slotu, přijde zase GPU o polovinu linek. Vzhledem k tomu, že s AM5 má počet celkově podporovaných PCIe linek na růst, je tu jistá naděje, že PCIe 5.0 nebude podporováno jen na 16 z nich, ale zatím nepředbíhejme.

Zdroje: 

AMD

Diskuse ke článku 5 years of Ryzen: Zen 3D pro AM4, AM5 s DDR5 a PCIe 5, kompatibilní chladiče

Pátek, 15 Říjen 2021 - 06:04 | del42sa | ber to trochu s nadhledem, kámo :-D Kdepak , já...
Čtvrtek, 14 Říjen 2021 - 22:36 | johnthelittle | mno, hlavne ze jsi in Ty BTW: v IT jsem se...
Čtvrtek, 14 Říjen 2021 - 08:40 | del42sa | já reagoval na B/L u ZEN5, ne na zvyšování IPC....
Čtvrtek, 14 Říjen 2021 - 08:15 | Jon Snih | Když zmiňují IPC, myslí se výkon v single core (...
Čtvrtek, 14 Říjen 2021 - 07:45 | del42sa | nebude :-D
Středa, 13 Říjen 2021 - 21:06 | Mike123 | Zen 5 bude big.LITTLE, ostatně jak jinak se dá...
Středa, 13 Říjen 2021 - 19:47 | pete-x | ja si myslim ze to neplati iba o hrach.. pointa...
Středa, 13 Říjen 2021 - 18:56 | hajčus | Víc jader, víc Adidas... že je půlka z nich k...
Středa, 13 Říjen 2021 - 18:33 | del42sa | možná to paradoxně dopadne tak, že uživatelé...
Středa, 13 Říjen 2021 - 18:30 | del42sa | ano, jednou ti to AI dá pořádnou ránu, abys...

Zobrazit diskusi