Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC

Největší objemy „7nm křemíku“ v současné době od TSMC odebírají Apple, HiSilicon a Qualcomm. Ne však na dlouho. Zhruba do půl roku všechny tři jmenované překoná AMD…

Rok 2017, když se dostal na trh Zen, byl pro AMD úspěšný. Zprvu to vypadalo, že tím společnost učinila svůj velký krok a v dalších letech bude takto získanou pozici více-méně udržovat. Tehdejší slova CEO společnosti, Lisy Su, že to nejlepší společnost teprve čeká, byla chápána tak nějak jako „odborný lékařský marketingový pindy“ a nikdo se nad nimi příliš nepozastavoval. Intel přeci nebude spát na vavřínech, zareaguje a AMD bude ráda, když nějaký ten rok pracně nabytou pozici vůbec udrží.

Se Zen+ a loni se Zen 2 se začalo ukazovat, že Su nemluvila do větru. To ostatně krom pozitivního hodnocení v recenzích ukazují i statistky prodejů - ať už německého Mindfactory, téměř globálního Amazonu nebo třeba statistiky OEM segmentu v Koreji (Jižní. Ze Severní zatím zprávy nemáme). Ostatně letos už nejde čistě jen o procesory, díky vydání Navi se vyvinula i nějaká poptávka po novějších grafických produktech AMD. Přinejmenším podle žebříčku Amazonu by neměla být úplně slabá, neboť - pomineme-li produkty starších generací a ponecháme-li je Turing od Nvidie a Navi od AMD, je ze současné generace aktuálně nejprodávanější Radeon RX 5700 v provedení od XFX, za ním následuje Radeon RX 5700 XT v podání PowerColoru, poté GeForce GTX 1660 Ti od MSI a poté GeForce RTX 2080 Ti vyrobená Asusem (což je taky zajímavé, s ohledem na cenu $1279).

V první desítce žebříčku se však nacházejí i tři Radeony s 256bit GPU řady Polaris. AMD je jistě nebude mít zájem v nejbližších měsících přestat vyrábět, neboť díky tomu, že jejich GPU vznikají na linkách společnosti GlobalFoundries, může ředit 7nm portfolio staršími generacemi. Má to hned dvojí smysl. Jednak tím zajistí, že i přes omezené kapacity 7nm linek TSMC dokáže pokrýt poptávku a jednak díky tomu naplní smlouvy s GlobalFoundries na odběr konkrétního objemu waferů.

Aby objemy výroby na nových procesech AMD nelimitovaly, rozhodla se společnost pro příští rok výrazně navýšit objednávky na 7nm linkách TSMC. Zatímco v současnosti je v žebříčku odběratelů 7nm waferů TSMC v pořadí čtvrtá (Apple, HiSilicon, Qualcomm, AMD, Mediatek), v druhé polovině roku 2020 již bude vůbec největším odběratelem 7nm waferů TSMC. Samotná TSMC ve druhém pololetí zvýší výrobní objemy 7nm procesu ze 110 tisíc waferů na 140 tisíc waferů měsíčně a AMD, která bude odebírat 30 tisíc waferů měsíčně, tak s 21% podílem překoná HiSilicon i Qualcomm (17-18 % každý) a MediaTek (14 %). Apple v té době již bude vyrábět na 5nm procesu, takže jeho podíl na 7nm výrobě bude nižší. I kdybychom však srovnávali s objemem výroby, který Apple využije v tomto pololetí (tedy před přechodem na 5nm proces), bude AMD co počtu odebraných waferů výše.


Nabízí se otázka, jak toto navýšení kapacit (půjde o mix 7nm a 7nm+ výroby) AMD využije. V první řadě by již nyní měla běžet výroba 7nm APU Renoir, které by v lednu na CES mohlo být vydáno pro nasazení v noteboocích a někdy později v prvním pololetí i pro desktop (AM4). Plánuje-li AMD kolem pololetí vydat první GPU s architekturou RDNA2, musí jejich výroba začít již na jaře, takže ani ta nejspíš sama o sobě za zdvojnásobením výroby stát nebudou. Byť na objemu jistě přidají (jedno high-endové GPU může ze 7nm waferu zkonzumovat 7-8× více křemíku než osmijádrový procesor), hlavním tahounem nejspíš nebudou.

Co by se mohlo začít ve velkém vyrábět kolem poloviny roku, jsou jednak procesory Zen 3 a jednak čipy do herních konzolí Xbox a Playstation, které by měly být dostupné tak, aby zasáhly předvánoční trhy. Nicméně větší váhu bude mít asi Zen 3, neboť čipy pro Xbox a Playstation se u TSMC vyráběly i v minulých generacích, ale na status největšího zákazníka daného výrobního procesu to zdaleka nestačilo.

Když tedy v říjnovém rozhovoru pro magazín Fortune Lisa Su s výhledem na rok 2020 prohlásila obligátní „The best is yet to come“, nešlo jistě o tradiční „odborný marketingový pindy“, ale po zkušenostech minulých tří let a v kontextu nadcházejících mamutích objednávek u TSMC lze konstatovat, že trh se má opravdu na co těšit.


Perlička na úplný závěr: Zprávu o objemech výroby přinesl čínský zpravodajský web AppleDaily (nemá nic společného se společností Apple). Je zajímavé, že řada webů západního světa text pouze přeložila Google překladačem, učesala, vydala a vůbec si nedělala hlavu z toho, že výsledek nedává smysl. Díky tomu se můžeme na webech jako Hexus, Techspot, KitGuru, SimpleNews a dalších dočíst, že největšími zákazníky TSMC a jejího 7nm procesu jsou Apple, HiSilicon, Qualcomm, SuperMicro a MediaTek. Žádnou z těchto redakcí evidentně nepřekvapilo, jak by se SuperMicro, jakožto výrobce základních desek a serverových dílů, mohlo dostat do pětice největších odběratelů 7nm waferů. On totiž první znak čínského „超微“ znamená „super“ nebo „pokročilý“ a druhý „mikro“. Lze jej tedy do angličtiny přeložit jako „supermikro“, ale v praxi se v Číně používá jako krátké označení AMD (A = advanced = pokročilý, M = micro = mikro), podobně jako se třeba zkratka USA často zkracuje pouze na US.

Diskuse ke článku AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC

Úterý, 7 Leden 2020 - 16:04 | BlackRider | Jedinej pruser Intelu je, ze absolutne nedokaze...
Úterý, 7 Leden 2020 - 15:46 | BlackRider | Vzhledem k tomu, ze Nitro+ je jen pretaktovanej...
Úterý, 7 Leden 2020 - 12:53 | Ondar | No to je těch 10nm od Intelu ještě větší průser,...
Úterý, 7 Leden 2020 - 10:55 | Angie | Redmarx a rozumny nazor v jedne vete musi byt...
Pondělí, 6 Leden 2020 - 23:49 | RedMaX | Opet to same jako dole, precti si to jeste jednou...
Pondělí, 6 Leden 2020 - 23:44 | RedMaX | Protoze se jedna o stridmy nazor, ze ktereho by...
Pondělí, 6 Leden 2020 - 21:41 | pete-x | https://www.reddit.com/r/Amd/comments/ekyy9e/...
Pondělí, 6 Leden 2020 - 21:35 | Anonym | Jo JirkoKo. Hrozně se těším na x86 CPU vyrobený u...
Pondělí, 6 Leden 2020 - 18:52 | IT lama | Redmarxi, proč musíš stále prudit, proč si nejdeš...
Pondělí, 6 Leden 2020 - 18:32 | Pjetro de | no to je axioma intel-pablbov + este k tomu ked...

Zobrazit diskusi